Diskusi am berkenaan ebook sistemsaham.com

ipins

Senior
Joined
Dec 13, 2009
Messages
2,272
Points
38
Assalamualaikum/Salam Sejahtera semua,

Setelah shuth dan saya berhempas pulas beberapa minggu kebelakangan ini, maka siaplah ebook JV berkenaan panduan analisa saham versi bahasa melayu. Baru saya tahu yg shuth juga pernah main saham suatu ketika dulu. Patutlah editing yg shuth buat tak lari daripada maksud asal yang saya karang. Rupa2nya shuth memang pernah bergelumang dengan saham. Saya pula baru saja bergelumang dengan saham ini. Sejak dari 2003 lagi. Tak la lama sangat. Ada otai2 lain dalam forum ini atau forum2 lain (carigold, bicarajutawan, dll) yang lagi lama main saham dan memang dalam finger tips dari hal istilah2 dan indikator2 saham. Jadi saya ini dikira masih mentahlah jugak.

Apa yang saya dedahkan di sini adalah satu kaedah yang lain daripada yang lain. Pada pendapat saya, boleh menjadi short cut kepada orang yang baru hendak mula jual beli saham. Walaupun kategori ebook ini untuk intermediate ke advance, tapi saya tidak gunakan apa2 indikator2 yang banyak terdapat sekarang. Secara ringkasnya, saya menterjemahkan pergerakan saham bedasarkan price dan volume action sahaja! Kadang kala saya menggunakan indikator moving average. Tidak lebih daripada itu. Jadi jangan tanya saya tentang indicator2 yang saya sendiri tidak tahu nak eja, apatah lagi nak explain apa maksudnya kepada anda. Sesiapa sahaja yang tahu apa itu carta saham dan biasa dengannya boleh sahaja menggunakan kaedah saya ini.

Saya tidak kata yang kaedah saya yang terbaik. Masih banyak lagi kaedah2 lain yang lagi baik berbanding saya tapi setiap satu ada kelemahan-kelemahan tersendiri. Dengan pendedahan kaedah saya ini, maka saya boleh menambahbaikkan kaedah sistemsaham.com.

Jika anda mahu penerangan ringkas tetapi lengkap berkenaan kaedah yang diterangkan dalam ebook sistemsaham.com, anda bolehlah download versi percuma di http://bit.ly/panduanasassaham.

Melalui thread ini, bolehlah anda kemukakan soalan-soalan am berkenaan ebook sistemsaham.com atau lain-lain hal yang berkaitan. Akan datang nanti personal coaching melalui private forum bagi pembeli2 ebook Sistemsaham.com jika ada permintaan ramai.

Khairul Arifin Selamat
http://www.sistemsaham.com
http://www.epinula.com
http://www.facebook.com/epinula
 
Last edited:

engshahrul

Senior
Joined
Dec 6, 2008
Messages
2,482
Points
38
Masih baru dlm saham. Boleh follow ke? Dlm ebook ada cerita berapa modal untuk bersaham dan cara2 nk beli saham?
 

ipins

Senior
Joined
Dec 13, 2009
Messages
2,272
Points
38
Masih baru dlm saham. Boleh follow ke? Dlm ebook ada cerita berapa modal untuk bersaham dan cara2 nk beli saham?
1st sekali kena biasa dengan carta saham. Kalau pernah guna chartnexus yg free tu, tu dah dikira ok. Juga pernah trade/jualbeli saham. Dlm ebook ade ceritakan psala modal minimum. Tapi itu pendapat saya. Lain orang lain pendapatnya. Secara ringkasnya, dlm ebook itu menceritakan dari awal hingga akhir proses menentukan keadaan pasaran hingga menjual saham. Secara ringkasnya:

1. bagaimana nak mengetahui keadaan pasaran semasa. samaada masih menaik, sedang memuncak, sedang menurun atau telah mandasar (bottoming).
2. Apabila pasaran telah confirm uptrend, mencari saham yang berpotensi untuk naik bedasarkan kriteria tertentu.
3. Kemudian cara menjual saham bila sampai waktunya. Bab ini yang terpenting sekali.

Semua analisa itu tidak melibatkan technical analysis (TA) yang sukar2. Hanya menggunakan price and volume action sahaja. Jadi tiada indikator seperti Bollinger bands, Stochastic, Elder Ray, dll. Saya pun sebenarnya tak faham semua TA itu.
 

ipins

Senior
Joined
Dec 13, 2009
Messages
2,272
Points
38
platform mane yg best utk maen saham nie ek??
Terpulang pada anda. Saya mula2 gunakan osk. Kemudian maybank2u dan sekarang guna itradecimb. Tiap satu ada kelebihan dan kekurangan bergantung kepada maklumat yang kita rasa penting untuk dilihat/diterima.

Personally , saya suka maybank2u. Walaupun kerap kena auto logoff sebab tak ada aktiviti, tapi maklumat yang diberikan lebih banyak daripada platform2 lain.

Apa-apa un terpulang kepada kesesuaian anda. Kena mencuba.
 

ipins

Senior
Joined
Dec 13, 2009
Messages
2,272
Points
38
Jika anda mahu penerangan ringkas tetapi lengkap berkenaan kaedah yang diterangkan dalam ebook sistemsaham.com, anda bolehlah download versi percuma di http://bit.ly/panduanasassaham.
 

ipins

Senior
Joined
Dec 13, 2009
Messages
2,272
Points
38
bro gune teknik naked trading ke??
saya tak pernah dengar teknik tu. baru je google tadi tp nk kena carik mase tuk bace pasal naked trading. Tp kalau teknik naked trading tu involved reacting based only on price and volume action, dan bukannye based on indikator2, mungkin bleh jadi hampir same dgn teknik saye.

Basicnye teknik saya macam nie. Ada 3 part. Part 1 & 2 berkenaan market timing dan teknik memilih saham. Dua2 bhg tu bleh kate mudah bagi kebanyakkan org (almost :D). Tp yg paling susah, bile nk jual. Jualan yg tentukan kite untung atau rugi dlm saham. Teknik jualan saya, saye derive purely frm observation and backtesting dgn saham2 dlm bursa malaysia dan involved selling based ONLY on price action only. Ade pattern yg berulang2 berlaku dlm carta saham. Cume kita kena bace, rekod dan test samaada applicable dgn keadaan semasa atau tidak. Banyak kerja tp berbaloi.
 

ipins

Senior
Joined
Dec 13, 2009
Messages
2,272
Points
38
Masih baru dlm saham. Boleh follow ke? Dlm ebook ada cerita berapa modal untuk bersaham dan cara2 nk beli saham?
bro, saye pon jurusan engine jugak, EE lagi. Minat dtg asalnye sbb nk carik duit lebih. Tp melekat. Dlm plan tuk buat full time. So, tk timbol org engine tk bleh buat finance/saham.

Dlm ebook suggest dlm RM5000. Paling2 kurang RM1000 sbb kena konsider kommission, duti stem, dll dlm lingkungan hingga 0.5% hingga 2% bergantung pade broker. Cth kalau trade RM1000, kena naik dlm 2x2% (jual+beli) atau 4% baru bleh break even. Jadi utk RM1000, kena naik lebih RM40 baru bleh dpt untung.
 

ipins

Senior
Joined
Dec 13, 2009
Messages
2,272
Points
38
Salam,

Cadangan saya...

Sediakan juga laporan ringkas atau bonus tentang
bagaimana menyertai saham a.k.a Asas Saham ... :)

Ebook yang bagus... :)
wsalam, cadangan bro pasal bonus tu mungkin akan dilaksanakan nnt. saye tk buat sbb buat mase skrg ni, dh ade buku cite pasal asas saham. tp kebanyakkannye byk cite pasal TA indikator. kaedah saye nie cuma kena kenal ape itu price and volume dan tau care nk guna stock charting software.

bro dh beli ke?
 

ipins

Senior
Joined
Dec 13, 2009
Messages
2,272
Points
38
best gak kalau ade cite pasal saham dari A sampai Z...
ebook tu mmg tk cite dr pasal saham A to Z. mungkin start dr K to Z. Yg A to L tu mungkin kena study buku2 asas saham yg mmg dh byk ade dlm pasaran.
 

OsmanAdnan

Senior
Joined
Sep 26, 2008
Messages
921
Points
18
ebook tu mmg tk cite dr pasal saham A to Z. mungkin start dr K to Z. Yg A to L tu mungkin kena study buku2 asas saham yg mmg dh byk ade dlm pasaran.
Yang dari A to L tu ada tak dalam buku Pelabur Jutawan bro?Bro mesti pernah baca kan buku ni..
 

ipins

Senior
Joined
Dec 13, 2009
Messages
2,272
Points
38
Yang dari A to L tu ada tak dalam buku Pelabur Jutawan bro?Bro mesti pernah baca kan buku ni..
sorry bro, tk pernah bace lagi buku tu. baru je gogl buku tu. jumpe kt kedai-buku.com. Drpd contentnya, nampak ade bab pasal momentum trading. Mungkin sama macam kaedah saya. Ada org kate kaedah saya, swing trading ade kate momentum trading. Tp saye tk pun nk ketegorikan kt mane2 pon.
 

Razif

Senior
Joined
May 20, 2008
Messages
3,223
Points
38
wsalam, cadangan bro pasal bonus tu mungkin akan dilaksanakan nnt. saye tk buat sbb buat mase skrg ni, dh ade buku cite pasal asas saham. tp kebanyakkannye byk cite pasal TA indikator. kaedah saye nie cuma kena kenal ape itu price and volume dan tau care nk guna stock charting software.

bro dh beli ke?
Saya dah dapatkannya...
 
Top