Diari Usahawan eBay Berhingus

lutfee

Senior
Joined
Sep 30, 2007
Messages
2,578
Points
38
saya newbie baru buka acc ebay 2 minggu jer.... sy list brg fizikal kat auction x sampai 2 ari ada mamat tu msg nak beli 10 item terus.... bleh x kita jual brg kat mamat tu?? camna caranya? ebay marah x kalu kita wat camtu sbb dia xdpt fee...
harap otai2 sini bleh tolong.......
apa xboleh pulak... boleh jer....
buat invoice guna paypal dan totalkan harga dan kuantiti brg...
byr ikut paypal terus... tp xyah ler plak baik hati ckp dgn ebay tuh...
 

maillebai

freshman
Joined
May 5, 2009
Messages
449
Points
0
saya newbie baru buka acc ebay 2 minggu jer.... sy list brg fizikal kat auction x sampai 2 ari ada mamat tu msg nak beli 10 item terus.... bleh x kita jual brg kat mamat tu?? camna caranya? ebay marah x kalu kita wat camtu sbb dia xdpt fee...
harap otai2 sini bleh tolong.......
Rezeki tu bro..Jgn ditolak tp kn hati2. Ramai penipu pembohong kat luar sana. Check tgk feedback buyer tu ok ke tak? Kalo bersih suci murni..Ko ON je.

Dulu2 aku ada 1 brg fizikal tu, sekali list sj pastu stop dah skrg ni (brg panas tak boleh ltk lama2) tp sampai hari ni masih lg dpt order - dari buyer yg sama tu la. Kan dah boleh jimatkan fees..:rolleyes::rolleyes:
 

redloop510

freshman
Joined
May 18, 2010
Messages
3
Points
0
dah paham ckit dah...... buyer tu feedback dia 458 kira ok la kot hehehe..... dah bls msg mamat tu dah tunggu tgk dia jd ke x......
 

johntravolta

freshman
Joined
Oct 11, 2009
Messages
473
Points
0
Rezeki tu bro..Jgn ditolak tp kn hati2. Ramai penipu pembohong kat luar sana. Check tgk feedback buyer tu ok ke tak? Kalo bersih suci murni..Ko ON je.

Dulu2 aku ada 1 brg fizikal tu, sekali list sj pastu stop dah skrg ni (brg panas tak boleh ltk lama2) tp sampai hari ni masih lg dpt order - dari buyer yg sama tu la. Kan dah boleh jimatkan fees..:rolleyes::rolleyes:
bro, feedback tak menjamin apa2 nak2 lagi kalau dia buyer. sebab dia mana boleh dapat negatif feedback pun. aku ada 2 buyer dulu masa layan barang vero, dia siap bgtau dia tak nak aku bagi feedback. tapi sampai skrg dia masih ada order lagi ngan aku tiap2 minggu. Pada aku senang jek, mende camnih ko kena amik risiko. Kalau tak berani, try la hantar sikit dulu ngan dia. Tapi paling penting, ko make sure buyer tu dari negara yg ko leh track delivery status. So kalau dia nak dispute kat paypal pun ko leh lawan, lalalalala
 
Last edited:

maillebai

freshman
Joined
May 5, 2009
Messages
449
Points
0
bro, feedback tak menjamin apa2 nak2 lagi kalau dia buyer. sebab dia mana boleh dapat negatif feedback pun. aku ada 2 buyer dulu masa layan barang vero, dia siap bgtau dia tak nak aku bagi feedback. tapi sampai skrg dia masih ada order lagi ngan aku tiap2 minggu. Pada aku senang jek, mende camnih ko kena amik risiko. Kalau tak berani, try la hantar sikit dulu ngan dia. Tapi paling penting, ko make sure buyer tu dari negara yg ko leh track delivery status. So kalau dia nak dispute kat paypal pun ko leh lawan, lalalalala
Sutuju..Tak mungkin seller boleh bg negatif feedback kpd buyer walau seteruk mn reputasi buyer tu kan..Ini tidak adil!!

Apapon kn berani amik risiko la kalo nak berniaga di alam maya ni.

Agak2 kalo brg yg nak pos tu amat mahal dan berharga, pos la pakai DHL ke UPS ke atau apa2 syarikat penghantaran yg bg tracking No. (pos malaysia pon boleh) dan dpt cover insuran kalau berlaku apa kat brg tu.
 

hirman

freshman
Joined
May 24, 2009
Messages
562
Points
16
Sori kalau off topic.

Aku ada nak tolong orang listkan barang dia.
jenis Swarovski Crystal animal.
So ada sesiapa yang boleh bagi guide tak.
kira berapa fee dan percentage untuk dijual.
 

mansurbiz

Active
Joined
Feb 12, 2008
Messages
1,828
Points
48
bro, feedback tak menjamin apa2 nak2 lagi kalau dia buyer. sebab dia mana boleh dapat negatif feedback pun. aku ada 2 buyer dulu masa layan barang vero, dia siap bgtau dia tak nak aku bagi feedback. tapi sampai skrg dia masih ada order lagi ngan aku tiap2 minggu. Pada aku senang jek, mende camnih ko kena amik risiko. Kalau tak berani, try la hantar sikit dulu ngan dia. Tapi paling penting, ko make sure buyer tu dari negara yg ko leh track delivery status. So kalau dia nak dispute kat paypal pun ko leh lawan, lalalalala
ni mesti kes tak nak org spy dia punye supplier... ngeh2
 

wanzu

freshman
Joined
Dec 11, 2008
Messages
16
Points
1
Wah..dh samp 100 page baca..x abis2 lagi..huhu

Apa pun terima kasih kpd sumer sifu2 kt sini, banyak info2 dan ilmu yg diberi..Teruskan membacaaaaaa!!! :D
 

Mfa_faiza

freshman
Joined
Jul 5, 2010
Messages
39
Points
0
Sory tumpang lalu..
Saya baru lg dlm ebay ni.. Nak tanya sape2 tau tak camne nak masukkan duit ke dlm paypal.

Time kasih..:)
 

shabab05

freshman
Joined
Jan 19, 2010
Messages
349
Points
16
korang biasa akaun gna vcc ni korang withdraw cmne? bgi akuan baru la
 

naz7

freshman
Joined
Apr 29, 2008
Messages
74
Points
6
Sory tumpang lalu..
Saya baru lg dlm ebay ni.. Nak tanya sape2 tau tak camne nak masukkan duit ke dlm paypal.

Time kasih..:)
rasanya x payah masukan duit ke paypal..yang penting duit dalam debit kad ada pon dh ok..paypal akan tolak automatik dalam debit kad..

betol ke x ni??hehehe
 

qrodat

Senior
Joined
Feb 28, 2008
Messages
1,868
Points
38
rasanya x payah masukan duit ke paypal..yang penting duit dalam debit kad ada pon dh ok..paypal akan tolak automatik dalam debit kad..

betol ke x ni??hehehe
betul dah tu. tlg jwb wpun aku bkn sifu
 

nimy

freshman
Joined
Apr 25, 2010
Messages
57
Points
0
Sape kat sini pernah bayar fee ebay guna check? Lama tak proses dia?
 

shabab05

freshman
Joined
Jan 19, 2010
Messages
349
Points
16
aku biase peram je..
tgg 2,3 bulan baru w/d or jual fund.. :)
Xpe ke peram 2,3 bln walaupun $$$ dh byk dlm akaun? xkena limit ke? sape2 yg biasa withdraw akaun2 bru ni yg gna vcc, ajar la aku teknik dia supaya xkena limit.. newbie ni.. :( dh pening dh cari jwpn.. aku tkt lesap plk duit aku tu
 

Faez

Newbie
Joined
Oct 11, 2009
Messages
1,787
Points
36
Xpe ke peram 2,3 bln walaupun $$$ dh byk dlm akaun? xkena limit ke? sape2 yg biasa withdraw akaun2 bru ni yg gna vcc, ajar la aku teknik dia supaya xkena limit.. newbie ni.. :( dh pening dh cari jwpn.. aku tkt lesap plk duit aku tu
aku biase buat xde mslh pun..
cuma aku sbgi newbie nsht kan supaya ko jgn byk buat aliran kua masuk la..klu rs yakin nak w/d ke bank,buat je..
aku ske try error..biase nye selamat..hati mau kering..
paypal ni kadang² leh caye..kadang² xleh..
ko ade acc paypal yg da lme x?
klu ade,better ko create invoice dari acc lame kasi kat acc baru..
pastu buat2 mcm ade aliran kua dari acc baru ke acc lame..
pasti kan reset modem,clear segala cookies,gne CC ngan add on better privacy..
insyallah selamat.. :)
 

knightoffreedom

freshman
Joined
Feb 15, 2009
Messages
167
Points
0
sifu2..aku punye buyer xbayar lagi barang yg dia beli..dah dekat sebulan dah..tadi eBay hantar email suruh leave feedback..so perlu ke aku layan email eBay (mmg daripada eBay) tuh..kalau aku xlayan eBay buat ape eh..:)

p/s: silap paste kat thread lain..
 
Top