Diari Usahawan eBay Berhingus

Joined
Apr 7, 2010
Messages
1,114
Likes
0
Points
0
Offline
Salam sumerr tanya ckit...aku masih lagi sangkut kat selling limit yang 30 hari tu untuk acc baru yang hanya membenarkan 100 item je dibenarkan untuk listing...aku just nak tanya pemgalaman korg...hari tu aku aderr share kat thread ni ke mana ntah...aku bgtau adjust number tu bg btol
+6016XXXXXXX....hari tu mmg jadi esok tu ebay terus call aku dan akaun aku dah di liftkan limitnya...yang aku heran sekrg ni aku aderr account lain yang punya masalah sama dan aku pun bg gak number phone berdasarkan number yg aku link kat acc tu laaa...ari tu sehari je dier call..kali ni 3 acc aku yg aku bg number tu dah 3 hari dah tak call2 ...aku aderr cuba msg ebay lagi sekali pun masih belum dpt call lagi...aderr tak yang dpt case sama mcm aku ni...ebay langsung tak call ke..or kalau dierr lambat tu...baperr hari ambik masa..aku tak sabar dah ni...sebab 10 akaun aku sumerr kena limit..kalo sumernyerr lepas limit ...raya 2 kali laaa aku dlm bulan syawal ni heheheh
cuba check balik. acc yg dia x call2 tu ada email dari ebay suh ko bg no phone kat ebay tak? kalo xder tu maknanya ko kena selling limit yg lain. kalo dia mintak no tel tu senang je nak lepas.

yang aku kene takda plak dia suruh beri number phone huhuhuhuhuhuuhuhu
ini sbb selling limit yg lain. selling limit yg dia mintak no tel tu just yg 100 item per 30 days limit. tu utk acc barru.

Ko nyer tu selling limit utk brg yg ko jual tu jer rasanya. utk brg lain boleh list cam biasa.. barang yg aku selalu kena camtu adalah spek chanel. 2 ketul je sebulan. hehe..
 

miskhi

freshman
Joined
Sep 6, 2006
Messages
598
Likes
1
Points
18
Offline
aku nye problem lak..akaun da cecah sebulan...feedback 0...tapi aku selambe jer subscribe store...then list sell BIN...x sampai 2 jam kene removed plus Suspend terus...
Bukan satu tapi da sepuluh akaun tumbang:(:(

ape kes lak nie ek nasrul?? sebelum nie ok jer
 
Joined
Jul 27, 2010
Messages
137
Likes
0
Points
0
Offline
aku nye problem lak..akaun da cecah sebulan...feedback 0...tapi aku selambe jer subscribe store...then list sell BIN...x sampai 2 jam kene removed plus Suspend terus...
Bukan satu tapi da sepuluh akaun tumbang:(:(

ape kes lak nie ek nasrul?? sebelum nie ok jer
hu3...tu mencari maut namanya

nak bukak store [malaysia] kena ada 10 feedback plus2. aku perlukan 3 lagi, pasni leh laa bukak kedai maya.

adalah lebih baik anda bina acc ebay dulu, kasi ebay percaya dgn ko..dlm masa tu research apa benda nak di jual dgn tegarnye..hu3
sekarang ni aku dlm tempoh kajian, so nak tgk apa hasilnya..takut gak ni sebab tak de orang bid padahal tinggal 2 hari je lagi..
 
Joined
Jul 27, 2010
Messages
137
Likes
0
Points
0
Offline
Live cast aizverus:
hari ni aku belajar dari kesilapan, di sebabkan policy ebay yang mahu setiap listing fix price kena wat varition, so aku terrrsilap buat benda alah tu [sebab aku tak faham menatang apa yang di suh tu]..dan akhirnya listing aku kucar kacir.

pastu, aku try 'remove listing aku' dengan harapan, fee akan di kurangkan..tapi taniah untuk aku, fee langsung tak kurang [dah laa tak deduct, siap hilang 2 listing...padan muka aku]
 
Joined
Mar 10, 2009
Messages
1,415
Likes
1
Points
0
Offline
aku nye problem lak..akaun da cecah sebulan...feedback 0...tapi aku selambe jer subscribe store...then list sell BIN...x sampai 2 jam kene removed plus Suspend terus...
Bukan satu tapi da sepuluh akaun tumbang:(:(

ape kes lak nie ek nasrul?? sebelum nie ok jer
item yg ko list tu vero ?
 
Joined
Sep 30, 2007
Messages
2,510
Likes
3
Points
38
Offline
aku nye problem lak..akaun da cecah sebulan...feedback 0...tapi aku selambe jer subscribe store...then list sell BIN...x sampai 2 jam kene removed plus Suspend terus...
Bukan satu tapi da sepuluh akaun tumbang:(:(

ape kes lak nie ek nasrul?? sebelum nie ok jer
bape byk ko list sekali tuh?
akaun br xleh list byk2...
 

miskhi

freshman
Joined
Sep 6, 2006
Messages
598
Likes
1
Points
18
Offline
barang vero...aku list satu jer...tapi quantity byk...bulan nie jer tetibe kene...aku da jual lebey 1++ unit da...

nasib byk akaun:D
 

nh2

freshman
Joined
Nov 30, 2009
Messages
192
Likes
0
Points
0
Offline
aku nye problem lak..akaun da cecah sebulan...feedback 0...tapi aku selambe jer subscribe store...then list sell BIN...x sampai 2 jam kene removed plus Suspend terus...
Bukan satu tapi da sepuluh akaun tumbang:(:(

ape kes lak nie ek nasrul?? sebelum nie ok jer
Aku punya pun sama mcm ko. Smlm 1 hr nih 1 lg acc aku t'sungkur. Satu utk action n 1 lg utk BIN. Padahal baru run 1 mgg. Yg letih nyer, dah ader 4 or 5 buyer dah dispute.. Lebur paypal aku..
Apa mslh nyer? Aku dah check, xder plk brg vero aku jual.. Huhuhhu.. COBAAN btul...
 
Joined
Dec 14, 2009
Messages
731
Likes
1
Points
18
Offline
Salam...aku just nak tanya...aderrr akaun aku yang kena selling limit ebay terus call je esok tu dan terus bole list balik cam biasa dan aderr plak yang aku dpt email reply cam ni plak...pelik2
Hello,

Thank you for your time and patience in addressing your account
concerns.
My name is Haroon from the Safe Harbor Team and I appreciate the
opportunity to assist you with your concerns today.

We occasionally place selling limits on member's accounts to maintain a
safe trading environment on eBay. After receiving your email, however,
we reviewed your account and decided to keep the selling limits
currently in place.

At this time, you won't be able to list additional items. However, the
limit on your account is temporary, and it won't negatively reflect your
selling record or account standing with eBay.

Before you list any additional items on eBay, please allow enough time
to complete your current listings.


Your cooperation is appreciated in this matter.

Regards,

Md. Haroon

Minta pendapat..akaun tu dah masuk bulan kedua..aku cuma bole list max 100 je...aku pun dah cuba chat dgn ebay..but still tak bole buat apa2....kalau bole aku nak sumerr akaun aku lepas..tapi yang kes aku mmg pelik aderr yang lepas aderr yang tak...geram aku!!!!
 
Last edited:
Joined
Apr 7, 2010
Messages
1,114
Likes
0
Points
0
Offline
aku nye problem lak..akaun da cecah sebulan...feedback 0...tapi aku selambe jer subscribe store...then list sell BIN...x sampai 2 jam kene removed plus Suspend terus...
Bukan satu tapi da sepuluh akaun tumbang:(:(
ape kes lak nie ek nasrul?? sebelum nie ok jer
Hehe... nasib baik ko tokan acc. hahaha.. acc tu kena pasal acc baru + feedback 0 + paypal&ebay tgk ko xder xperience selling + ko jual brg vero giler. Kalo ko jual BIN brg yg sama lebih dari satu pun akan kena gak. polisi baru ebay.. :D kalo aku, 3 minggu pertama tu aku list brg2 murah dulu.. minggu ketiga baru list brg mahal dan vero..

Salam...aku just nak tanya...aderrr akaun aku yang kena selling limit ebay terus call je esok tu dan terus bole list balik cam biasa dan aderr plak yang aku dpt email reply cam ni plak...pelik2
Hello,

Thank you for your time and patience in addressing your account
concerns.
My name is Haroon from the Safe Harbor Team and I appreciate the
opportunity to assist you with your concerns today.

We occasionally place selling limits on member's accounts to maintain a
safe trading environment on eBay. After receiving your email, however,
we reviewed your account and decided to keep the selling limits
currently in place.

At this time, you won't be able to list additional items. However, the
limit on your account is temporary, and it won't negatively reflect your
selling record or account standing with eBay.

Before you list any additional items on eBay, please allow enough time
to complete your current listings.


Your cooperation is appreciated in this matter.

Regards,

Md. Haroon

Minta pendapat..akaun tu dah masuk bulan kedua..aku cuma bole list max 100 je...aku pun dah cuba chat dgn ebay..but still tak bole buat apa2....kalau bole aku nak sumerr akaun aku lepas..tapi yang kes aku mmg pelik aderr yang lepas aderr yang tak...geram aku!!!!
kalo ikut email yg ko tunjuk ni, ebay suh ko bior sumer brg ko end dulu baru leh sambung list. nak sambung list aku syorkan hati2 sbb ebay dah perati acc ko tu.. baik ko run acc lain wat sementara..

Aku punya pun sama mcm ko. Smlm 1 hr nih 1 lg acc aku t'sungkur. Satu utk action n 1 lg utk BIN. Padahal baru run 1 mgg. Yg letih nyer, dah ader 4 or 5 buyer dah dispute.. Lebur paypal aku..
Apa mslh nyer? Aku dah check, xder plk brg vero aku jual.. Huhuhhu.. COBAAN btul...
Yg ni aku x paham.. cane ko br meniaga seminggu dah ada 4/5 org buyer dispute? :D
 
Joined
Jul 27, 2010
Messages
137
Likes
0
Points
0
Offline
policy baru ebay cam menyusahkan seller tapi bagus jugak sebab maybe dia nak naikkan trust org pada ebay.

setakat yg aku perati, satu acc max selling 100, hinggalah lisitng end, pastu baru tambah lagi.

p/s: aizverus live cast:

aku dah risau sebab barang aku tak de org bid lagi. masih tinggal 1 hari setengah. view pun tak ramai, antara 2-5 je..sedih2.

tp ada satu item, ada 1 watcher? watcher tu hape erk?!
 
Joined
Dec 14, 2009
Messages
731
Likes
1
Points
18
Offline
aizverus...watcher tu maksudnya org tu berminat dgn brg tu or brg tu dlm perhatian dier...dier tanak bid...maybe dier tunggu brg tu nak dkt abis baru dierr masuk bid...tapi relax biasanya byk gak sales yg tak disangka masuk ujung2...insyaAllah aderr
 
Joined
Aug 20, 2010
Messages
107
Likes
0
Points
0
Offline
alhamdulillah, so far fresh akaun yang aku buat dari bulan julai sampai sekarang takder masalah 'tumbang' even aku selling lepas je register paypal ngan ebay. Harapnya tak akan kena nanti sbb tu la satu-satunya akaun aku. Aku rasa maybe rahsia akaun aku bertahan sampai sekarang sbb aku selalu buat survey paypal kut (dorang ada hantar link survey kat email). Tapi tu andaian aku la. So far, mana2 customer yang tak puas hati (yang jenis terus dorang leave -ve feedback tanpa bincang ngan aku), aku slow talk balik ngan dorang, pastu offer partial refund / full refund. Pastu dorang revise balik feedback tu. Apa yang penting pada pendapat aku ialah komunikasi ngan customer. Macam lepas jer dorang bid item, kita kena antar invoice. Pas dorang bayar plak, kita kasi payment received notification. Pastu kita sentiasa update status item. Tu buat dorang confident ngan kita. Tu pengalaman aku hampir 2 bulan setengah dalam ebay. Dan lagi, fees eBay jgn liat nak bayar. Aku bayar tiap2 minggu. Link ngan credit card aku / debit card. Mana tau, eBay rasa, seller yg liat nak bayar fees tu tak sungguh2 nak berniaga.hehe
 
Joined
Apr 7, 2010
Messages
1,114
Likes
0
Points
0
Offline
policy baru ebay cam menyusahkan seller tapi bagus jugak sebab maybe dia nak naikkan trust org pada ebay.

setakat yg aku perati, satu acc max selling 100, hinggalah lisitng end, pastu baru tambah lagi.

p/s: aizverus live cast:

aku dah risau sebab barang aku tak de org bid lagi. masih tinggal 1 hari setengah. view pun tak ramai, antara 2-5 je..sedih2.

tp ada satu item, ada 1 watcher? watcher tu hape erk?!
Nasihat aku, jgn wat try n error atau research baru utk benda2 yg sifu2 sumer dah penat ajar kat depan.. Sbb yg rugi diri sendiri.. Sifu2 dah lalu jln yg kite nak lalu dan diorg dah bgtau kat mana xleh lalu sbb ada lubang atau halangan. So, dalam ko duk wat trial n error tu..newbie2 lain sumer elak lobang yg sifu2 dah bgtau dan diorg leh cepat maju dan jimatkan masa. Dalam dunia ni, ada benda kite kena cari pengalaman sendiri. tp ada jugak benda yg kita perlu gunakan pengalaman org lain utk mantapkan diri kita..

Satu lagi, pasal live cast tu aku cadangkan ko bukak satu thread baru supaya tak menyinggung tuan thread ni nanti. Dan nanti makin lama makin banyak soalan basic yg xperlu tanya ko tanya kat sini padahal sumer dah ada kat depan.. Apa ko rasa kalo ko buat majlis kat umah ko pastu ada org lain datang umah ko buat majlis dia sendiri?

Aku just menegur je supaya newbie2 kat sini termasuk aku x berkecamuk antara info real yg terbukti ngan info yg masih dlm trial n error.. Nak belajar, sumer dah ada kat dpn2.. dah xyah bincang kat sini masalah yg dah dibincangkan kat depan k.. :D

alhamdulillah, so far fresh akaun yang aku buat dari bulan julai sampai sekarang takder masalah 'tumbang' even aku selling lepas je register paypal ngan ebay. Harapnya tak akan kena nanti sbb tu la satu-satunya akaun aku. Aku rasa maybe rahsia akaun aku bertahan sampai sekarang sbb aku selalu buat survey paypal kut (dorang ada hantar link survey kat email). Tapi tu andaian aku la. So far, mana2 customer yang tak puas hati (yang jenis terus dorang leave -ve feedback tanpa bincang ngan aku), aku slow talk balik ngan dorang, pastu offer partial refund / full refund. Pastu dorang revise balik feedback tu. Apa yang penting pada pendapat aku ialah komunikasi ngan customer. Macam lepas jer dorang bid item, kita kena antar invoice. Pas dorang bayar plak, kita kasi payment received notification. Pastu kita sentiasa update status item. Tu buat dorang confident ngan kita. Tu pengalaman aku hampir 2 bulan setengah dalam ebay. Dan lagi, fees eBay jgn liat nak bayar. Aku bayar tiap2 minggu. Link ngan credit card aku / debit card. Mana tau, eBay rasa, seller yg liat nak bayar fees tu tak sungguh2 nak berniaga.hehe
Huhuhu~~ customer mmg kena jaga macam permaisuri.. sbb diorg yg masyukkan kite... :D
 
Joined
Jul 27, 2010
Messages
137
Likes
0
Points
0
Offline
tq sifu...

saja ku wat live cast sebab kalau ada masalah leh rujuk terus pada sifu dan newbie len2 leh merujuk pada thread kalu ada masalah yang sama...

well, mesti newbie 2010 malasa gile nak usha thread ni yang jumlahnye hampir mencecah 2000 pages. insyaallah ku wat thread baru. harap2 dpt membantu newbie2 seperti aku..tq
 

nh2

freshman
Joined
Nov 30, 2009
Messages
192
Likes
0
Points
0
Offline
Hehe... nasib baik ko tokan acc. hahaha.. acc tu kena pasal acc baru + feedback 0 + paypal&ebay tgk ko xder xperience selling + ko jual brg vero giler. Kalo ko jual BIN brg yg sama lebih dari satu pun akan kena gak. polisi baru ebay.. :D kalo aku, 3 minggu pertama tu aku list brg2 murah dulu.. minggu ketiga baru list brg mahal dan vero..



kalo ikut email yg ko tunjuk ni, ebay suh ko bior sumer brg ko end dulu baru leh sambung list. nak sambung list aku syorkan hati2 sbb ebay dah perati acc ko tu.. baik ko run acc lain wat sementara..



Yg ni aku x paham.. cane ko br meniaga seminggu dah ada 4/5 org buyer dispute? :D
Ebay aku kena suspend, tu yang kena dispute tu.. Aku br check acc paypal aku, tggl 9usd jew. Yg lain hbs kena held. Mampuih.. Brg sema dah hantar.. Hrp2 diaorg close case slps terima brg.. Kl tak, rugi2....
 
Joined
Mar 24, 2010
Messages
644
Likes
0
Points
18
Offline
Ebay aku kena suspend, tu yang kena dispute tu.. Aku br check acc paypal aku, tggl 9usd jew. Yg lain hbs kena held. Mampuih.. Brg sema dah hantar.. Hrp2 diaorg close case slps terima brg.. Kl tak, rugi2....
klau buyer buka case dispute tue,
klau betul ko xbersalah dan telah ship
brg tue ko antar la id tracking kt dia..
dr pengalaman aku, case dispute nie
bila buyer buka pastu ko bg id tracking..
pastu pihak paypal akn check
id tracking yg kita bg tue..
klau di pihak kita bnar akn dpt balik
duit paypal tue..;)

dari pengalaman aku, klau aku ada guna dropship
yg tidak mnawarkan id tracking skli..
aku kn pilih n tick id tracking bersama
supaya di kemudian hari klau buyer buka kes pun
aku mudh lwn balik n kemenangan milik aku..:D

ada case masa mula2 aku berebay,
aku xpilih id tracking sbb untg akn kurg..
pastu buyer buka case dan minta refund sbb xdpt item lg..
pastu aku terus msj buyer bg tahu item dh ship..
mujur lps aku msj dia, dlm masa 3-4 hari item baru
sampai kt dia..dia pun tutup case n buyer tue pun
tggal feedback +ve kt aku jgk..:D
 
Joined
May 13, 2009
Messages
2,087
Likes
1
Points
0
Offline
Ebay aku kena suspend, tu yang kena dispute tu.. Aku br check acc paypal aku, tggl 9usd jew. Yg lain hbs kena held. Mampuih.. Brg sema dah hantar.. Hrp2 diaorg close case slps terima brg.. Kl tak, rugi2....
klu ade tracking letak je tracking...
klu x de kena buyer yg bijak pandai dirog x closed case...:D tu pengalaman aku la.
 
Joined
Apr 7, 2010
Messages
1,114
Likes
0
Points
0
Offline
klu ade tracking letak je tracking...
klu x de kena buyer yg bijak pandai dirog x closed case...:D tu pengalaman aku la.
hahaha.. tu yg sakit ati tu.. dah la brg dah sampai, x reti2 nak close case. kena elok, -ve feedback yg dia bg sblm bukak case pun dia x revise balik.. ampeh tol.. :D
 
Top