Diari Usahawan eBay Berhingus

Joined
Apr 7, 2010
Messages
1,114
Likes
0
Points
0
Offline
kira utk selamat....buat listing auction atau auction + buy it now la kan solutionnya...utk brg2 yg boleh dianggap duplicate tu...

nak tau samada brg kita duplicate..kita tunggu je ebay remove kan automatik brg yg dalam store yg dianggap duplicate tu..lagi senang...haha
tau xpe.. kalo duk pk je x jadi keje.. overcome dl guna cara lain. Sambil2 tu baru pk.. listing dapat buat, barang dapat jual, xde la masalah menimbun nanti.. :D bila ada masa free try la chat ngan ebay pastu bg contoh tshirt hitam tu. tgk mana yg dia kata xboleh. jgn tunggu dia remove. silap2 hari bulan kang tersuspend lak.. hehe..
 
Joined
Jul 27, 2010
Messages
137
Likes
0
Points
0
Offline
Aizverus live cast:

Hari ni adalah hari pertama menjadi seller ebay. Selepas mengira hari2 mengikut tajul muluk [yelah, nak menjual di ebay ni bukan sekejap, dan yang pasti, ni bukan skim cepat kaya..so newbie, please avoid that]...maka saya pun membuat lisitng pertama saya dan alhamdulilah ianya berjaya.

Setelah hampir 2 minggu melakukan research terhadap 2 target item, maka hari ni saya akan menjualnya [kira cam ujian sekolah gak laa].
Sebelum saya list, berikut apa yang saya lakukan:

0- research target item, dapatkan report, tengok Terapeak, survey harga pasaran dan harga offer etc.
1- cari hari yang baik di http://www.auctionbytes.com/cab/pages/calendar
2- create title yang bagus dengan http://labs.ebay.com/erl/demoto/to
3- create listing template untuk nampak lawa [kalau reti dreamweaver etc laa], kalu tak subcribe dgn mana2 listing template provider
4- lakukan listing..banyakkan baca selamat, bismillah etc.
5- rilek dan jogging untuk menurunkan berat badan setelah hidup bersama komputer


so, minggu ni adalah minggu percubaan saya.

Saya akan membuat ujikaji dan analisis mengenai penjualan di ebay serta sejauh manakah keberkesanan research saya sebelum ini. Berikut adalah apa yang saya list:-

2 item dari AN:-
1- barang A saya buat custome made [buyer custom made]
2- barang B saya list 5 niche yang berbeza

2 barang fizikal:-
1- ada 3 list dengan 3 keadaan yang berbeza
2- ada 2 list dengan 2 keadaan yang berbeza

semuanya saya buat BIN.

antara ujikaji saya:-
1- waktu listing terbaik untuk item2 target saya
[dalam thread ni ada bagitau waktu2 listing tp sebenarnya ada dua waktu listing... sama malam di u.s atau waktu rehat opis hour di u.s]

2- mencari niche item AN yang power dan masyuk. bila dah tau, niche2 yang kurang mendapat sambutan akan di buang

3- nak tengok mana yang lagi senang deal, masyuk duit dan mendapat sambutan hangat..adakah barang AN atau barang fizikal

so, di harap ada laa orang beli barangan aku. so, mostly important is TAWAKAL. Insyallah, akan ada laa yang menjadikan aku kaya raya nanti..aminnnnn~
 
Joined
Mar 10, 2009
Messages
1,415
Likes
1
Points
0
Offline
huhuhu.. nasihat tuk aku dan korang sumer..jenguk2 la ruangan announcement kat my ebay tu. jgn tunggu dia remove dulu. dia mmg x tunggu org baca announcement dia. ebay nak ubah pape terms dia umumkan pastu jalankan jer. ampeh tol ebay ni.. :(

yg dia umumkan tu walaupun dia kata berkuatkuasa bulan okt tapi dia dah start skrg.. benda ni just utk brg yg fix price jer. yg auction atau auction+buy it now x kena.. So aku rasa sumer ebayer wc selamat kot. kalo korang nak tgk kena ke tak skrg, korang bukak satu acc baru, korang listkan mouse pad gambo lain2 5 ketul. pastu letak fix price.. dlm 2 hari insyaallah sumer ebay tlg endkan siap suspend skali. satu set skali kena.. aku da kena hari tu.. huhu~~

aku pun xtau pasal apa ebay wat camtu. may b sifu2 tau kot. katanya ramai complain bila search item kat ebay selalu kuar item dari seller yg sama dan barang yg sama. Contoh mudah, kalo korang cari feedback kat ebay m'sia korang rasa apa bila kuar ang pow berderet dari seller sama penuh satu page. gambo ang pow je lain2.. itu yg ebay cuba improve katanya. ebay yg kata. aku x kata paper... :)

Lagi satu yg dia bgtau tu lepas ni fix price dah tak menyumbang kepada ranking best match.. pape pun sifu2 pulak tlg komen kot2 aku ada silap ke apa ker.. :)

P/s: more info refer- http://pages.ebay.com/sellerinformation/news/DuplicateListingPolicy.html

Sellers who continue to create duplicate listings for identical items may be subject to a range of additional actions.

Kalau 5 mousepads gambar lain2 takde masalah. The problem is kalau mousepad gambar lain2 tapi title memang sebijik sama. Ni sure kena.

Gambar sama title lain2 pun kena, gambar sama title sama lagi lah x payah cite. :)
 
Joined
Mar 24, 2010
Messages
644
Likes
0
Points
18
Offline
salam..
mcm mn aku nk buat yer..
ada la sorg buyer nie nk beli item aku
tp belum lg membuat belian..
dia suruh aku listing semula utk dia membuat belian
kt aku..tp mslahnya aku xleh listing..
mcm mn nk buat??
 
Joined
Apr 7, 2010
Messages
1,114
Likes
0
Points
0
Offline
Sellers who continue to create duplicate listings for identical items may be subject to a range of additional actions.

Kalau 5 mousepads gambar lain2 takde masalah. The problem is kalau mousepad gambar lain2 tapi title memang sebijik sama. Ni sure kena.

Gambar sama title lain2 pun kena, gambar sama title sama lagi lah x payah cite. :)
Yang aku kena tu sebab tajuk sama.. hehe.. ebay kata kalo warna lain je dah dikira bukan duplicate. lagi la kalo gambo lain2.. hehe.. yg sakit ati tu dia announce start bulan 10.. skrg dia dah jatuhkan hukuman.. kesian kat aku.. terus disuspend acc aku. :(

salam..
mcm mn aku nk buat yer..
ada la sorg buyer nie nk beli item aku
tp belum lg membuat belian..
dia suruh aku listing semula utk dia membuat belian
kt aku..tp mslahnya aku xleh listing..
mcm mn nk buat??
ko anto msg kat dia bgtau ko x pasti barang mana yg dia nak. ko try nak tunjuk gambo kat msg tu tp xleh upload kat ebay msg.. pastu cakap kat dia leh bg email tak nanti nak send kan gambor yg ada dan utk dia pilih.

"hi there, I try to show you the item pic but I cant upload the pic in ebay mail. Can you send me your email so I can show you the pic of the item. I'm a bit confused about which item you interested."

nanti bila dia dah send email dia ko bgtau la acc ko ni br dan xleh list lebih 100 item dlm sebulan. kuota ko dah habis. tp kalo dia nak brg tu, dia leh pilih design mana yg dia nak pastu ko bgtau dia ko akan bg invois melalui paypal. so, dia akan bayor pakai paypal la..

"Hi there, thanks for your email. Here is the picture. Is this the item that you requested?

For your info, as a new seller, I'm allowed to list 100 item in 30 days and I already reach it. If you want the item, I can send an invoice to you via paypal so you money will b more secure..

Please let me know your decision.. have a nice day.. "
 
Joined
Mar 24, 2010
Messages
644
Likes
0
Points
18
Offline
Yang aku kena tu sebab tajuk sama.. hehe.. ebay kata kalo warna lain je dah dikira bukan duplicate. lagi la kalo gambo lain2.. hehe.. yg sakit ati tu dia announce start bulan 10.. skrg dia dah jatuhkan hukuman.. kesian kat aku.. terus disuspend acc aku. :(



ko anto msg kat dia bgtau ko x pasti barang mana yg dia nak. ko try nak tunjuk gambo kat msg tu tp xleh upload kat ebay msg.. pastu cakap kat dia leh bg email tak nanti nak send kan gambor yg ada dan utk dia pilih.

"hi there, I try to show you the item pic but I cant upload the pic in ebay mail. Can you send me your email so I can show you the pic of the item. I'm a bit confused about which item you interested."

nanti bila dia dah send email dia ko bgtau la acc ko ni br dan xleh list lebih 100 item dlm sebulan. kuota ko dah habis. tp kalo dia nak brg tu, dia leh pilih design mana yg dia nak pastu ko bgtau dia ko akan bg invois melalui paypal. so, dia akan bayor pakai paypal la..

"Hi there, thanks for your email. Here is the picture. Is this the item that you requested?

For your info, as a new seller, I'm allowed to list 100 item in 30 days and I already reach it. If you want the item, I can send an invoice to you via paypal so you money will b more secure..

Please let me know your decision.. have a nice day.. "
terima kasih nas..
aku dh send kt buyer dh..
tggu dia balas jer..
ingt dh xde sale,
tgk2 msih ada lagi wlaupun aku dh
kena limit listing..
item yg xde pun buyer nk beli gk..
rezeki...aminnnnn
 
Joined
Dec 14, 2009
Messages
731
Likes
1
Points
18
Offline
Salam sumerr tanya ckit...aku masih lagi sangkut kat selling limit yang 30 hari tu untuk acc baru yang hanya membenarkan 100 item je dibenarkan untuk listing...aku just nak tanya pemgalaman korg...hari tu aku aderr share kat thread ni ke mana ntah...aku bgtau adjust number tu bg btol
+6016XXXXXXX....hari tu mmg jadi esok tu ebay terus call aku dan akaun aku dah di liftkan limitnya...yang aku heran sekrg ni aku aderr account lain yang punya masalah sama dan aku pun bg gak number phone berdasarkan number yg aku link kat acc tu laaa...ari tu sehari je dier call..kali ni 3 acc aku yg aku bg number tu dah 3 hari dah tak call2 ...aku aderr cuba msg ebay lagi sekali pun masih belum dpt call lagi...aderr tak yang dpt case sama mcm aku ni...ebay langsung tak call ke..or kalau dierr lambat tu...baperr hari ambik masa..aku tak sabar dah ni...sebab 10 akaun aku sumerr kena limit..kalo sumernyerr lepas limit ...raya 2 kali laaa aku dlm bulan syawal ni heheheh
 
Joined
Mar 24, 2010
Messages
644
Likes
0
Points
18
Offline
halhas baru terbaca post ngko..nak tanya sikit kalau nak chat tu ebay mana..malaysia ke us? tolong tunjukkan
xksah la ebay mn pun..
sbb slalunya ebay nie bila chat
dia akn random jer klau xsilap aku..
nasib la dpt staff ebay dr negara mn..
selalu aku chat kt ebay us cz
aku sale kt situ...heheheh..
tp kena sabar cz msa menunggu tue yg lama..
ikut turn sapa yg dulu..
aku penah tggu nk chat ngan ebay
dkt2 sejam lbh bru leh chat ngan dorg..
slalunya klau mlm klau chat mst tggu lama..
klau pg kejap jer tggu..tp xtentu la..
kadang mlm cepat..ikut nasib la..
 
Top