Diari Usahawan eBay Berhingus

Joined
Feb 24, 2008
Messages
71
Likes
0
Points
6
Age
42
Offline
Salam semua...

Saya nak tanya....baru ni dapat email dari ebay mengatakan ada policy baru berkenaan multiple item....sapa yang ada list multiple item...ebay akan automatik remove listing start 26 Oct ni...
kerana hanya 1 item saja dibenarkan....kalau 1 item ada variasi color, size....kita kena list satu saja item tu..dlm decription kena letak la..size dan color yang ada.
Sekiranya ada multiple ID...list multiple item atau...item yang sama ada pada multiple ID...juga memberi impak...ebay akan remove listing tu...

Persoalannya..

1. Adakah item yang sama pada harga berrbeza memberi impak?
2. Adakah item yang sama di letakkan dikategori yang berbeza..pada harga yang sama...memberi impak juga ?
3. Adakah item yang sama , harga sama atau harga beza dgn title berbeza dalam kategori berbeza..memberi impak ?

Harap Otai..dan juga ebay punya advisor..dpt memberi pendapat...

Skg ni..susah la nak merempit...atau ada cara dan trick terbaru dan selamat mengatasi masalah ni?
 
Joined
Dec 14, 2009
Messages
731
Likes
1
Points
18
Offline
salam...saya pun dpt email yg sama...dari auctiva pasal remove listing ebay tuh..
rasanya takde laa masalah sgt kot...kalau ikutkan dierr kata untuk item fixed price listing je...saya tak pernah laa ulang byk2 kali untuk design item yang sama dlm fixed price listing...tapi kalo auction tu mmg automatic relist jeee..item yg sama je tiap2 hari :D ..itu yang saya paham laa..mungkin aderr pendapat lain keee..share kat cni
 
Joined
Feb 24, 2008
Messages
71
Likes
0
Points
6
Age
42
Offline
salam...saya pun dpt email yg sama...dari auctiva pasal remove listing ebay tuh..
rasanya takde laa masalah sgt kot...kalau ikutkan dierr kata untuk item fixed price listing je...saya tak pernah laa ulang byk2 kali untuk design item yang sama dlm fixed price listing...tapi kalo auction tu mmg automatic relist jeee..item yg sama je tiap2 hari :D ..itu yang saya paham laa..mungkin aderr pendapat lain keee..share kat cni
saya dapat email berkaitan ni dari ebay dan auctiva...dedua ada anto email pasal duplicate item..
saya rasa, rata2 yang merempit kat ebay tu..mesti dorang ada buat listing duplicate item byk2...tu yg saya nak tau..kena persoalan di atas tu...kalau takde impak..jadi sapa yg ada listing byk2 tu..boleh la ubah harga m kategori dan sebagainya bagi membezakan...

saya ada duplicate item...1 kali duplicate utk kategori yg berbeza dan juga price yg berbeza...tapi tak byk brg pun..cuma nak tau la...ada impack tak...skg ni mmg semua fixed price kan....

sebelum ni pun sapa yg buat rempit kat ebay tu pun kena kan..

bagi saya elok la ebay buat mcm ni.....takde redundant..dan tak berat sangat ebay tu penuh dgn barang yg sama dan pro la pada seller kecik2 mcm saya ni yg list satu barang saja utk ..hehe ^_^

yang ni hanya berkaitan dengan fixed price je....auction tak terlibat..kalau auction bleh list byk2...ehhehe
 
Joined
Apr 7, 2010
Messages
1,114
Likes
0
Points
0
Offline
Salam semua...

Saya nak tanya....baru ni dapat email dari ebay mengatakan ada policy baru berkenaan multiple item....sapa yang ada list multiple item...ebay akan automatik remove listing start 26 Oct ni...
kerana hanya 1 item saja dibenarkan....kalau 1 item ada variasi color, size....kita kena list satu saja item tu..dlm decription kena letak la..size dan color yang ada.
Sekiranya ada multiple ID...list multiple item atau...item yang sama ada pada multiple ID...juga memberi impak...ebay akan remove listing tu...

Persoalannya..

1. Adakah item yang sama pada harga berrbeza memberi impak?
2. Adakah item yang sama di letakkan dikategori yang berbeza..pada harga yang sama...memberi impak juga ?
3. Adakah item yang sama , harga sama atau harga beza dgn title berbeza dalam kategori berbeza..memberi impak ?

Harap Otai..dan juga ebay punya advisor..dpt memberi pendapat...

Skg ni..susah la nak merempit...atau ada cara dan trick terbaru dan selamat mengatasi masalah ni?
salam...saya pun dpt email yg sama...dari auctiva pasal remove listing ebay tuh..
rasanya takde laa masalah sgt kot...kalau ikutkan dierr kata untuk item fixed price listing je...saya tak pernah laa ulang byk2 kali untuk design item yang sama dlm fixed price listing...tapi kalo auction tu mmg automatic relist jeee..item yg sama je tiap2 hari :D ..itu yang saya paham laa..mungkin aderr pendapat lain keee..share kat cni
Adakah lepas nie blh list seketul mospad jek? haha..
huhuhu.. nasihat tuk aku dan korang sumer..jenguk2 la ruangan announcement kat my ebay tu. jgn tunggu dia remove dulu. dia mmg x tunggu org baca announcement dia. ebay nak ubah pape terms dia umumkan pastu jalankan jer. ampeh tol ebay ni.. :(

yg dia umumkan tu walaupun dia kata berkuatkuasa bulan okt tapi dia dah start skrg.. benda ni just utk brg yg fix price jer. yg auction atau auction+buy it now x kena.. So aku rasa sumer ebayer wc selamat kot. kalo korang nak tgk kena ke tak skrg, korang bukak satu acc baru, korang listkan mouse pad gambo lain2 5 ketul. pastu letak fix price.. dlm 2 hari insyaallah sumer ebay tlg endkan siap suspend skali. satu set skali kena.. aku da kena hari tu.. huhu~~

aku pun xtau pasal apa ebay wat camtu. may b sifu2 tau kot. katanya ramai complain bila search item kat ebay selalu kuar item dari seller yg sama dan barang yg sama. Contoh mudah, kalo korang cari feedback kat ebay m'sia korang rasa apa bila kuar ang pow berderet dari seller sama penuh satu page. gambo ang pow je lain2.. itu yg ebay cuba improve katanya. ebay yg kata. aku x kata paper... :)

Lagi satu yg dia bgtau tu lepas ni fix price dah tak menyumbang kepada ranking best match.. pape pun sifu2 pulak tlg komen kot2 aku ada silap ke apa ker.. :)

P/s: more info refer- http://pages.ebay.com/sellerinformation/news/DuplicateListingPolicy.html
 
Last edited:
Joined
Feb 24, 2008
Messages
71
Likes
0
Points
6
Age
42
Offline
Email dari Ebay...

We're writing to let you know that, effective October 26, a new Duplicate Listing policy will help prevent eBay search results from being dominated by multiple duplicate listings from one seller-ensuring buyers have a quick, inspiring view of the great selection available for their holiday purchases.

Starting October 26, a new Duplicate Listing policy will limit sellers to one Fixed Price listing per identical item. Any of your listings identified as duplicates will be automatically ended and your Insertion Fees and listing upgrade fees credited on your next invoice. Note, fees won't be refunded to sellers who continue to create duplicate listings.

You aren't required to take any action--if you have duplicate listings, eBay will automatically end the duplicates for you and retain your top performer.

However, if you want to ensure uninterrupted selling by adding quantity to a listing, you do need to take action now to end your duplicates before October 26. To help you quickly and easily identify your duplicate listings, a look-up tool will be available in the next couple of weeks. Check eBay's Announcement Board for notification when it's available. You'll also find a link to the tool when it's available here

Get details on this new policy, what eBay considers duplicate listings, and what you can do to consolidate and differentiate your listings.

Sincerely,
eBay Seller Team


Email Dari Auctiva

New eBay Policy: Duplicate Fixed-Price Listings

eBay has announced a new policy that will restrict sellers from posting duplicate fixed-price listings.

Effective Oct. 26, only one fixed-price listing will be allowed per item, per seller—even if you sell under multiple IDs.

The new policy does not apply to auction listings.


Take action now
If you have scheduled listings, review them now, and make any necessary revisions to ensure they are in compliance.

eBay will soon provide a duplicate listing lookup tool to help identify your duplicate listings. This tool will show how each listing ranks in search results so you can add quantity to your highest performing listing and cancel the duplicates.

When the new policy takes effect next month, eBay will automatically end duplicate listings, and credit the seller for any listing fees.


Tools to help you adjust
As eBay's largest certified third-party developer, Auctiva is in constant communication with eBay so that we can proactively ensure our users are informed and equipped to adjust to changes, such as this.

Users of our listing service will notice messaging throughout the site, as well as tools to help ease the transition. These include:
Multi-Variation Tool — Consolidate identical or similar items into a single fixed-price listing and let buyers select the item by size, color or other characteristic.
Parts Compatibility Tool — Create a single listing that details all the vehicles a particular item will fit.
Automated Relisting — Create a fixed-price listing and use Auctiva's Auto-Relist Profile to automatically repost it as soon as it ends.
Scheduling — Manually schedule a second listing to post when the first is set to expire.
If you'd like to take advantage of these tools, sign up today for our $9.95/mo. Unlimited Plan.

To learn more about what's changing and how it affects you, please read this Auctiva EDU article and review eBay's Duplicate Listings policy page.


Happy selling,
 
Joined
Feb 24, 2008
Messages
71
Likes
0
Points
6
Age
42
Offline
Kalau kita list 5 mousepad yang berlainan , kiranya 5 listing = 5 mousepad (walaupun gambar mousepad berbeza) ...itu pun dikira duplicate la yer ??

Kira lps ni takde kategori lagi la kiranya lps ni ?? Atau kategori bukan pada barang..tapi pada tema ...mcm animal, flower, sport....dan disub kategori tu baru barang2nya....

contoh :

Animal -> Mousepad ( dalam listing mousepad( 1 listing saja)...ada semua gambar mousepad binatang2 dlm satu listing je..)
-> Netbook case ( dalam 1 listing berkaitan netbook case, ada semua sample netbook caser yg nak dijual..siap ngan code)

dan seterusnya...

kira..buyer cuma rujuk pada code la kan...

Kesimpulannya...

kena buat 1 saja listing contohnya : mousepad...dalam tu...letak gambar gambar mousepad yang kita jual..than di description tu tulis code mousepad serta gambar mousepad....bila buyer nak beli dia cuma bagi code mousepad je ....adakah mcm tu ??

Kalau mcm ni gaya..byk kena rombak laaaaaaa....


Otai2...sila jawab....terima kasih..
 
Joined
Feb 24, 2008
Messages
71
Likes
0
Points
6
Age
42
Offline
What is considered a significant difference?
A difference is considered significant when it addresses a significantly different user need or offers a significantly different value to buyer. The difference must be reflected in the listing, for example in the title, price, or description. For example, the following items would be considered significantly different:

Box of 10 envelopes vs. box of 100 envelopes
Set of 2 tires vs. set of 4 tires
New iPod vs. refurbished iPod


What is not considered a significant difference?

Items that would not be considered significantly different include situations where a) the item is identical, b) the item is identical but the listing is changed to appear different, or c) the items are nearly identical and do not serve sufficiently different buyer needs. For example:

Listings in which an item of insignificant value was added

New Dell Latitude laptop with a pen vs. New Dell Latitude laptop with a mouse pad
Box of 10 envelopes vs. box of 11 of the same envelopes

Separate listings of generic or universal items that fit most products versus items that are made to fit only a few specific brands or models:

HDMI cable for Blu-ray vs. HDMI cable for Dell monitor
Energizer Ultimate Lithium AA batteries for wireless mouse vs. Energizer Ultimate Lithium AA batteries for TV remote control
 
Joined
Mar 15, 2009
Messages
114
Likes
1
Points
18
Offline
Will listings of the same items with different variations such as color and size be considered duplicates?
Variations such as color and size are considered significant differences and will not be considered identical items. However, to save on listing and listing upgrade fees and to maximize your exposure in Best Match search results, the best practice is to list these items in multi-quantity Fixed Price listings with variations whenever possible. You can set different prices for each variation and manage your inventory right from the listing. Listing with variations is also a great way to cross-sell your inventory. Best Match looks at the variation information in these listings to determine relevance to a buyer's search. So you can use all 55 characters of your title for other differentiating information. Use the category look-up tool to find out if multi-variation listings are available in your category.
Masalahnya x semua kategori offer variations..
 
Joined
Jul 21, 2009
Messages
169
Likes
0
Points
0
Offline
erm so aku bg 1 contoh sini n tanya korang mana yg diconsider duplicate...

1. aku ada design 10 t shirt hitam yg design berlainan tapi niche sama eg: twilight. so aku pun buat BIN 10 listing. maksudnya tiap2 design tu 1 listing

2. sama gak. aku ada design 10 t shirt hitam yg design berlainan tapi niche sama eg: twilight. tapi aku list dalam 1 listing jek tp aku letak variation. eg: design nombor 1 aku letak code001 sampai la code010.

antara 2 diatas, manakah yg akan melanggar polisi baru ini?
 
Joined
Feb 24, 2008
Messages
71
Likes
0
Points
6
Age
42
Offline
kira utk selamat....buat listing auction atau auction + buy it now la kan solutionnya...utk brg2 yg boleh dianggap duplicate tu...

nak tau samada brg kita duplicate..kita tunggu je ebay remove kan automatik brg yg dalam store yg dianggap duplicate tu..lagi senang...haha
 
Top