Diari Usahawan eBay Berhingus

Joined
Mar 13, 2009
Messages
1,716
Likes
0
Points
38
Age
40
Offline
dulu first time aku list barang kat ebay, ada dekat 20 barang laa.... semuanya aku list 7 hari....haha semua tak laku hahahha
 
Joined
Aug 20, 2010
Messages
107
Likes
0
Points
0
Offline
smlm bru bermula...
try jual dua brg...
tp tk laku...
hehe....
tkpe2 mula2....
pda otai2 ada apa2 tips tak...
hehe...
Aku bukan otai tapi aku rasa tips ni mungkin boleh membantu ko. Ending time tu kena cantik, kalau boleh, pastikan item tu ending hari Ahad 7.30pm PDT (waktu kat US tuh). Kalau waktu Msia, hari Isnin, lebih kurang jam 11 pagi. Senang buat schedule listing je. Listing aku slalu wat yang 7 hari, 5 hari, 3 hari. Itu yang auction style. Kalau yang Buy It Now (BIN), tiap2 hari ada 2 3 order masuk. Cuba la try apply tips ni. Tak salah aku ada dibincangkan dalam thread ni yang lebih detail.
 
Joined
Sep 18, 2010
Messages
4
Likes
0
Points
0
Offline
Lajunya thread ni..xsempat den nk kejar..br bc smpai page 1400 lbh..jauh ketinggalan..thanks semua..bnyk ilmu2 bharga yg korang kongsikan kat sini..moga korang sukses slalu..
 
Joined
Jul 27, 2010
Messages
137
Likes
0
Points
0
Offline
aku on da way nak khatam thread TERBAIK DALAM DUNIA NAN FANA ni..he3..ada 500 pages lebey lagi..fuh~

aku tak start wat selling lagi sbb tgh research dan belajar apa yg patut..abis thread ni, nak melangkau ke thread dropshipping dan barang fizikal plak..pastu hijrah ke forum sifu lan plak..perghh~ bila aku nak sell ni.. ha3

ni aku nyer strategy:-

1- research dan learning [korg gali laa dlm thread ni..pergh mantap..tak yah gi seminar pun tak pe..mungkin le]
2- aktifkan paypal [skrg ni nak wat pendaftaran dgn public bank untuk online bisnez..pastu verified paypal]
3- selongkar kedai2 borong berhampiran, tgk apa2 yg leh di jual
4- research AN dan kaji niche cantik...pastu design mana yg patut
5- start listing 3, 5, atau 7 hari sebelum jatuhnya hari isnin waktu malaysia
6- amik tikar sejadah, doa banyak2.. wat solat hajat.. mintak di permudahkan
7- start selling dan menunggu hasilnya berbuah..aminnn~


p/s: aku tgh kumpul feedback..tp kenapa ebay tak kasi aku bayar erk? dia kata 'sorry, you hit the speed bump'...ni kawasan sekolah ke? aiyaaa~ risau seller bagi -ve feedback kat aku je sbb tak bayor2 lagi...rm1 je pun
 
Joined
Apr 7, 2010
Messages
1,114
Likes
0
Points
0
Offline
aku on da way nak khatam thread TERBAIK DALAM DUNIA NAN FANA ni..he3..ada 500 pages lebey lagi..fuh~

aku tak start wat selling lagi sbb tgh research dan belajar apa yg patut..abis thread ni, nak melangkau ke thread dropshipping dan barang fizikal plak..pastu hijrah ke forum sifu lan plak..perghh~ bila aku nak sell ni.. ha3

ni aku nyer strategy:-

1- research dan learning [korg gali laa dlm thread ni..pergh mantap..tak yah gi seminar pun tak pe..mungkin le]
2- aktifkan paypal [skrg ni nak wat pendaftaran dgn public bank untuk online bisnez..pastu verified paypal]
3- selongkar kedai2 borong berhampiran, tgk apa2 yg leh di jual
4- research AN dan kaji niche cantik...pastu design mana yg patut
5- start listing 3, 5, atau 7 hari sebelum jatuhnya hari isnin waktu malaysia
6- amik tikar sejadah, doa banyak2.. wat solat hajat.. mintak di permudahkan
7- start selling dan menunggu hasilnya berbuah..aminnn~


p/s: aku tgh kumpul feedback..tp kenapa ebay tak kasi aku bayar erk? dia kata 'sorry, you hit the speed bump'...ni kawasan sekolah ke? aiyaaa~ risau seller bagi -ve feedback kat aku je sbb tak bayor2 lagi...rm1 je pun
Hahaha... seller xleh bg -ve feedback. tp kalo lebih had laju ebay leh bagi -ve feedback siap campak ko nyer acc lagi.. :D
 
Joined
Jul 27, 2010
Messages
137
Likes
0
Points
0
Offline
owh..tq otai-otaian..

tak sangka ebay pun ada speed trap gak yer... ni jenis polis duk dalam semak laa ni amik number plat orang..hu3

so, aku kena tunggu selang berapa hari untuk wat pembelian lagi sekali...?!
 
Joined
Mar 24, 2010
Messages
644
Likes
0
Points
18
Offline
salam..
aku sblm nie kena seling limit pastu dh lps..
pastu bru aku listing plak dlm seratus lbh kena
selling limit balik..bila aku chat ngan ebay dia
ckp pas 30 hari akan up blik akaun aku..
itu pun 30 hari kira plg cepat leh up balik acc
aku..mujur aku ada buat BIN..duk harap
item Bin tue la yg terjual..sekarang dh nk abis
dh kuantiti bin..nk revise pun xleh..tggu aja la
sampai ebay up balik acc aku..sambil2 tue
dh mula wt backup acc sbgai lgkh berjaga2...:D
klau aku tahu awl2, mmg wt acc backup dr mula lg masa aku
bljar ebay nie..biasa la newbie, bljar dr kesilapan....;)
 
Joined
Jul 3, 2009
Messages
1,110
Likes
0
Points
36
Offline
salam..
aku sblm nie kena seling limit pastu dh lps..
pastu bru aku listing plak dlm seratus lbh kena
selling limit balik..bila aku chat ngan ebay dia
ckp pas 30 hari akan up blik akaun aku..
itu pun 30 hari kira plg cepat leh up balik acc
aku..mujur aku ada buat BIN..duk harap
item Bin tue la yg terjual..sekarang dh nk abis
dh kuantiti bin..nk revise pun xleh..tggu aja la
sampai ebay up balik acc aku..sambil2 tue
dh mula wt backup acc sbgai lgkh berjaga2...:D
klau aku tahu awl2, mmg wt acc backup dr mula lg masa aku
bljar ebay nie..biasa la newbie, bljar dr kesilapan....;)
bro.. kuantiti BIN tu bleh tambah.. try "edit" pastu tambah kuantiti
 
Joined
Mar 24, 2010
Messages
644
Likes
0
Points
18
Offline
apa punca utama kita kene selling limit ni arrr
dia ckp akaun aku seling meningkat byk..
sbb tue kena seling limit..
pastu aku chat ngan ebay, dia suh
aku tggu pasukan penyiasat utk tgk
akaun aku..mgkin amik masa 30 hari atau lebih..
dalam masa tue dia suh aku naikan lagi
dsr aku...benda nie aku dh tnya sifu mansur dh..
dia suh tnya ebay..bila tnya ebay aku tnya kot aku ada
wt salah kot ada item vero kena suspend ker..
ebay ckp akaun aku xde mslh cuma
dia ckp selling aku meningkat byk..
sbb tue dia limit listing aku utk penyiasatan..
sbr ajala ngan dugaan nie..
sambil2 tue dh mula buat backup utk
acc baru...
 
Joined
Mar 24, 2010
Messages
644
Likes
0
Points
18
Offline
oo maksudnya kalo kene selling limit nie , xbleh wat listing langsung laa
iya interfada..xboleh listing lgsg..
mujur ada item bin..tp item bin pun dh nk abis
cz buyer duk beli..tdak leh aku upkan kuantiti
xpayah duk listing byk kali..
pani kena listing balik dan kena fee baru n
kena wt semula pada hal item dh terjual byk..:(
 
Joined
Apr 7, 2010
Messages
1,114
Likes
0
Points
0
Offline
iya interfada..xboleh listing lgsg..
mujur ada item bin..tp item bin pun dh nk abis
cz buyer duk beli..tdak leh aku upkan kuantiti
xpayah duk listing byk kali..
pani kena listing balik dan kena fee baru n
kena wt semula pada hal item dh terjual byk..:(
xper.. buat lagi acc lain smntr tunggu acc tu ok balik.. jgn bergantung kat satu acc jer.. :D
 
Joined
Mar 13, 2009
Messages
1,716
Likes
0
Points
38
Age
40
Offline
nak create PP tu yg masalah sgt bro....x reti sgt nak mengauta diaorg nih...puas gak aku godek2 kat dlm forum nih...tp x jumpa tempatnya
 
Joined
Mar 24, 2010
Messages
644
Likes
0
Points
18
Offline
xper.. buat lagi acc lain smntr tunggu acc tu ok balik.. jgn bergantung kat satu acc jer.. :D
ok sifu..terima kasih kerana tnjuk ajar
selama nie..napa skrg jrg online ym??
tunjuk ajar kamu telah membuatkan
sale aku terus meningkat n membuatkan
ebay limit listing aku..tp apa2 pun janji untg..:D
skrg duk buat backup nk buat multiple acc..;)
 
Joined
Mar 24, 2010
Messages
644
Likes
0
Points
18
Offline
sifu semua nk tnya n mintak tlg..
ada buyer sblm nie sudah beli item aku..
pastu dia nk beli lagi item aku
tp aku xleh listing..
mcm mn nk buat??
dia tnya pada aku cm mn nk buat
belian lagi utk item yg aku jual sblm nie..
 
Joined
Feb 28, 2008
Messages
1,829
Likes
0
Points
38
Offline
sifu semua nk tnya n mintak tlg..
ada buyer sblm nie sudah beli item aku..
pastu dia nk beli lagi item aku
tp aku xleh listing..
mcm mn nk buat??
dia tnya pada aku cm mn nk buat
belian lagi utk item yg aku jual sblm nie..
hantar je invoice direct dr paypal. so xyah guna ebay
 
Top