Diari Usahawan eBay Berhingus

successsor

freshman
Joined
Feb 1, 2009
Messages
1,830
Points
38
ok bukan sifu tapi sekadar berkongsi

1. biarkan selama 5 hari... dalam masa 5 hari buat la apa2 keja lain.
2. lepas tu beli la dlu feedback sampai 15 kalau boleh.
3. lepas tu biarkan sampai kepala budak hilang
4. lepas tu baru menjual item bawah $10... jgn buat jualan secara bin.. nant kena feedback manipulation. buat secara auction dlu... jual 1-1 sampai terjual 20 barang...
5. lepas tu tambahkan produk utk di jual sedikit demi sedikit...

jangka masa nak buat tu semua anta 1 1/2 -2 bulan... tu pun d kira cepat la.. nak rempit? kena tanya sifu rempit...
 

afnan145

freshman
Joined
Jun 20, 2009
Messages
725
Points
18
ok bukan sifu tapi sekadar berkongsi

1. biarkan selama 5 hari... dalam masa 5 hari buat la apa2 keja lain.
2. lepas tu beli la dlu feedback sampai 15 kalau boleh.
3. lepas tu biarkan sampai kepala budak hilang
4. lepas tu baru menjual item bawah $10... jgn buat jualan secara bin.. nant kena feedback manipulation. buat secara auction dlu... jual 1-1 sampai terjual 20 barang...
5. lepas tu tambahkan produk utk di jual sedikit demi sedikit...

jangka masa nak buat tu semua anta 1 1/2 -2 bulan... tu pun d kira cepat la.. nak rempit? kena tanya sifu rempit...
yup..the best way untuk memastikan akaun kita tak ada masalah.
nak tmbah sikit, kalau nak beli feedback tu hati-hati sebab biasanya ebay akan suspicious kalau kita asyik bid item 0.01-0.99 je. kalau boleh, pelbagaikan harga item yg kita bid tu.
tp, jgn bid byk item yg murah dlm satu masa, jarakkan masa bid...1 @ 2 hari bid 1 item.
 

virtualmetal

freshman
Joined
Apr 22, 2009
Messages
1,873
Points
38
yer betul. buat macam korang betul2 nak beli barang. beli la peti sejuk ke mesin parut kelapa atau apa2 yg ada nilai yg boleh diterima akal.
 

msaifuln

Newbie
Joined
Jun 8, 2008
Messages
855
Points
16
aku cadangan beli duit lama untuk kumpul feedback. Beli duit lama tak rugi coz duit lama ni cam "investment" nilai duit lama akan naik tiap2 tahun. kalau nak tau nilai terkini duit lama boleh rujuk buku "steven tan".
 

knightoffreedom

freshman
Joined
Feb 15, 2009
Messages
167
Points
0
sape leh terang kat aku pasal eBay store nih..dari segi fees dia sebab aku tengok insertion fees dia tulis 2 je (30 days n good til canceled)..insertion fees seperti format fees biasa tu xdak eh..lagi satu kalau nak buka store, minimum item yg ssuai brape yer...
 

mr. small

freshman
Joined
Sep 15, 2009
Messages
441
Points
0
sape leh terang kat aku pasal eBay store nih..dari segi fees dia sebab aku tengok insertion fees dia tulis 2 je (30 days n good til canceled)..insertion fees seperti format fees biasa tu xdak eh..lagi satu kalau nak buka store, minimum item yg ssuai brape yer...
aku nk terang pnjng lebar takut ko x phm pulak..hehehe,,

nie info psl store
http://pages.ebay.com/help/sell/storefees.html
http://pages.ebay.com.my/help/sell/storefees.html

klu minumum item utk listing dlm store mengikut otai2 pnye ajaran kpd aku kurang2 ada 500 item..tu dh kira paling malas la, klu ko rajin listing je smpi lebam..ngeh3:D
 

knightoffreedom

freshman
Joined
Feb 15, 2009
Messages
167
Points
0
tq mr.small with big heart :p ..insertion fees utk store kat eBay US same ke ngan fees utk store eBay malaysia?..kalau listing kat UK,AU,US tapi store eBay malaysia camne plak..fees ikut eBay site atau x..

"saya budak baru belajar..kalau salah tolong tunjukkan.."
 

kitakaya

freshman
Joined
Jul 3, 2009
Messages
1,136
Points
36

aWe 9

Senior
Joined
Sep 22, 2008
Messages
1,959
Points
38
Age
33
fuh.. jauh ketinggalan aku.. aku list baru 2 item jek.. bila la nak kejar korang..
samala bro..aku pun list 2 jek..bila nak merempit sampai ribu2 item ni..:(
 

krekko

freshman
Joined
Jan 9, 2010
Messages
45
Points
0
kalau akaun baru sebulan boleh tak jual barang yg harga tinggi.. rm700 ketas?
jual kt malaysia je..kena suspens ke x?
 
Top