Diari Usahawan eBay Berhingus

Joined
Apr 9, 2009
Messages
120
Likes
2
Points
18
Offline
Nk tnya ckit la..lps saya subcribe store US, sale sy menurun tros. Smpai satu ari xde sale langsung. Byk ari plak jd mcm 2..otai2 ade commnt x sbb ape jd mcm 2..
Fee ebay saya plak mendadak nek smpai rm 500 ++
Adoi saket kepala
 

linamys

freshman
Joined
Feb 24, 2008
Messages
71
Likes
0
Points
6
Age
42
Offline
vm..kenapa saya boleh list free je..sedangkan saya owner store? adakah sbb saya owner store msia?

owner store US...tak layak yer yg 100 free listing tu ? camtu saya silap la..

nasib baik..tak subscribe lagi store us...

tapi..listing $0.10 ok gak la kan...dari sebelum ni $0.15

buat masa ni saya masih lagi dpt free auction listing, saya dah pulun lebih dari 60+ utk auction tanpa di caj apa2...mungkin smp 100.. baru di charge $0.10 ...saya masih lagi owner store msia... lom unsub store lagi....
 
Last edited:
Joined
Apr 22, 2009
Messages
1,849
Likes
1
Points
38
Offline
mungkin store owner malaysia ni dianggap bukan store owner. sebab tu kena fixed price 50 sen tu. mungkin jugak ler. tak test lagi pasal free 100 ni. kena mintak owner store US lain tolong konpemkan.
 

linamys

freshman
Joined
Feb 24, 2008
Messages
71
Likes
0
Points
6
Age
42
Offline
saya open store msia ni...cuma nakkan yuran sewa murah je...listing semua saya buat kat ebay.com dan ebay lain...auction pun sama..

kira..kelebihan owner store msia ni...dpt free 100 auction listing je la kot..tapi fixed price...teramat la mahal.....

kiranya takde faedah la..buka store kat msia..sama je ngan org takde store...fees sama je ( saya bercite kalau list brg kat ebay.com )

fixed price -> $0.50 bg saya terlalu mahal :( dulu..$0.35 je.. selaras..walau saya owner store msia...tapi list brg kat ebay us..

mati2 igt..bila upgrade level...dpt $0.05...beza jauh tu..$0.50 dgn $0.05.. :(

kesudahannya...saya di caj dlm invoice bln 3 dgn sewa $17....huhu..dan smlm gak saya unsubscribe balik store level pada basic(store msia) heeee..
 
Last edited:

linamys

freshman
Joined
Feb 24, 2008
Messages
71
Likes
0
Points
6
Age
42
Offline
wak luuuu...

owner store us kan...auction listing free ke atau kena byr $0.10 ?? saya bertanya sbb dia baru buat auction dlm 10 gitu2...katanya tadi..
 

kallam

freshman
Joined
May 31, 2007
Messages
1,073
Likes
0
Points
36
Offline
wak luuuu...

owner store us kan...auction listing free ke atau kena byr $0.10 ?? saya bertanya sbb dia baru buat auction dlm 10 gitu2...katanya tadi..
da abis list FREE 100 maka kene fee 0.10 se listingkan :)
 
Last edited:

linamys

freshman
Joined
Feb 24, 2008
Messages
71
Likes
0
Points
6
Age
42
Offline
da abis list FREE 100 maka kene fee 0.10 se listing :)
yang awak maksudkan ni...utk owner store us ke?

kalau owner store msia..mmg lps 100 free auction listing tu, kena fees $0.10 utk listing yg selebihnya

bila rujuk yg vm tepek tu...owner store tak layak dpt 100 free auction listing..mungkin rujuk owner store us barangkali..

yg kallam maksudkan di atas, owner store mana yer?
 

kallam

freshman
Joined
May 31, 2007
Messages
1,073
Likes
0
Points
36
Offline
yang awak maksudkan ni...utk owner store us ke?

kalau owner store msia..mmg lps 100 free auction listing tu, kena fees $0.10 utk listing yg selebihnya

bila rujuk yg vm tepek tu...owner store tak layak dpt 100 free auction listing..mungkin rujuk owner store us barangkali..

yg kallam maksudkan di atas, owner store mana yer?
he he aku lum tukau store us laa sori:)
 
Joined
Mar 11, 2007
Messages
1,694
Likes
3
Points
38
Offline
mungkin store owner malaysia ni dianggap bukan store owner. sebab tu kena fixed price 50 sen tu. mungkin jugak ler. tak test lagi pasal free 100 ni. kena mintak owner store US lain tolong konpemkan.
saya rasa 100 free tu yg xde store US sbb saya dah balun 100 free ni sebelum unsubscribe store MY. lepas 100 ada fee $0.10

vm, mesti tau store US dapat ke tak yg 100 free tu sbb dah subscribe store US sebelum ebay kenakan fees baru ni....
 

linamys

freshman
Joined
Feb 24, 2008
Messages
71
Likes
0
Points
6
Age
42
Offline
chukai...mcm mana sales lps subscribe store us? nnt update yer...

saya masih tak unsubscribe store msia lagi..saya masih tgk keadaan semasa..tapi yg pasti..tiap listing fixed price saya yg hampir tamat masa tu...saya tamatkan serta merta...tak sanggup nk tanggung fee 0.50 tu..

apa yg saya baca, utk yg takde store, fixed price...0.35 je kat ebay.com
auction plak, 0.15 ( auction listing dari 0.01 - 0.99)...mcm sebelumnya..

betulkan kalau saya salah...
 
Joined
Mar 11, 2007
Messages
1,694
Likes
3
Points
38
Offline
chukai...mcm mana sales lps subscribe store us? nnt update yer...

saya masih tak unsubscribe store msia lagi..saya masih tgk keadaan semasa..tapi yg pasti..tiap listing fixed price saya yg hampir tamat masa tu...saya tamatkan serta merta...tak sanggup nk tanggung fee 0.50 tu..

apa yg saya baca, utk yg takde store, fixed price...0.35 je kat ebay.com
auction plak, 0.15 ( auction listing dari 0.01 - 0.99)...mcm sebelumnya..

betulkan kalau saya salah...
ni apa saya yg experience sendiri. masa belum subscribe store US. nak list fixed price saya kena $0.50, auction 100 free - lepas abis 100, saya kena $0.10
 
Joined
May 3, 2009
Messages
516
Likes
0
Points
0
Offline
DSR rate juga memainkan peranan utama dimana letaknya item didalam search result selain dari sold history, top rated seller, free shipping ...

bagi yg jumlah item dalam lebih kurang 50 item, baik maintainkan aje store mesia. kalau item dalam 100 - 300 item, lebih baik subscribe store US basic dan kalau item lebih dari 300 item, lebih jimat subscribe store US premium.

atau boleh juga buat cara macam ni .. maintainkan aje store mesia, main auction aje, harga list 0.01 - 0.99 free sampai 100 item, pastu cuma 0.10 utk tiap list. kalau barang harga 1 - 9.99, fee listing $0.25, masih ok lagi. main auction je.. lebih jimat

contoh utk list item dalam 1100 item ...

Guna store mesia
100 item < 0.99 = free (auction)
500 item < 0.99 = 500 x $0.10 = $50 (auction)
500 item < 9.99 = 500 x $0.25 = $125 (auction)
Jumlah = $50 + $125 = $175 x 3.3
= RM577.50 + RM12 = RM589.50

Guna store basic US
500 item x $0.20 = $100 (fixed price)
600 item x $0.10 = $60 (auction)
Jumlah = $100 + $60 + $15 (fee store)
= $175 x 3.3 = RM577.50

Nampak tak bezanya?

Kelebihannya >>>> guna auction lebih baik dari fixed price sbb search result duduk kat depan2 especially bila nak dekat habis time

Slow2 la buat kira2
 

optom77

freshman
Joined
Mar 10, 2009
Messages
1,415
Likes
1
Points
0
Offline
Joined
Jun 8, 2008
Messages
833
Likes
0
Points
16
Offline
Sis, saya kira monthly basis :

contoh utk list item dalam 1100 item ...

Guna store mesia
100 item < 0.99 = free (auction)
500 item < 0.99 = 500 x $0.10 = $50 (auction) - 1 minggu kalau sebulan x 4
500 item < 9.99 = 500 x $0.25 = $125 (auction) - 1 minggu kalau sebulan x 4
Jumlah = $50 + $125 = $175 x 4 x 3.3
Sebulan = RM2310 + RM12 = RM2322

Guna store basic US
500 item x $0.20 = $100 (fixed price) - 1 bulan
600 item x $0.10 = $60 (auction) - 1 minggu kalau sebulan x 4
Jumlah = $100 + $60x4 + $15 (fee store) x 3.3
Sebulan = RM1171.50

Nampak tak bezanya?
 
Joined
Mar 11, 2007
Messages
1,694
Likes
3
Points
38
Offline
Apasal aku tak dpt yg 100 free tu..??

Apa masalahnye nie..??
bro guna TL ke? cuba listkan sampai abis...nanti ada bgtau xkena fee. tak caye cuba list satu dulu.

ada store US tak? klu ada memang xdelah 100 free ni..
 
Last edited:
Top