Diari Usahawan eBay Berhingus

syarani

freshman
Joined
Oct 8, 2008
Messages
253
Points
16
thanks bro..

boleh explain sikit tak about.. item [email protected] yg lbh kemas(fizikal)n

Ade tip-tip yang best tak
1. Font
2. Colouring
3. Header

xpe nanti saya buat research sikit macam mana p.seller buat items description. :)

@miskhi
terima kasih..
malu lak aku ko tnye mcm2 kt aku newbie hingus ijau cmni,haha.ok la aku jwbla based on experience sndri je k,sifu2 kalo slah tlg btlkn ye...

1)Bab picture fizikal item. Da kita jual online meaning kita xjmpa pon buyer tu kalo dia nk maki kita pon dlm emel je dia mampu...apa melalut ni,ekeke....so dsbbkan platform bisnez kita online buyer tak dpt rs material item kita n tgk live item2 yg kita jual tu..so gmbarla medium perantara between kita n buyer...jd amekla picture dgn kemas n jelas utk potential buyer kita dpt menilai sndri item kita jual tu wlpon xdpt sntuh..dlm hal ni aku guna table top studio aku yg pnh aku post b4 this n thanks pd vm ats nasihat cr amek picture ngn baik..lighting yg baik byk membantu utk gmbar tu makin menonjol n menarik.Cuba bro tgk item2 yg berkaitan jewelry mcm mana top2 rated seller conveykn picture dorg smpai kita rs geram sgt tgk jewelry tu sb cntik n menarik sgt.Jd picture memainkan peranan yg penting terutamanya utk item2 fizikal.Sbg contoh kalo bro nk jual baju..first boleh amek pic baju tu just pakaikn hanger je,2nd boleh try sarung lm patung cm kt supermarket tu...n kalo baju tu branded amekla skali tag besar2 so dpt tarik perhatian potential buyer kita.

2)Item description:Utk bab ni sbnarnya bergantung kpd kreativiti bro sndri,cr plg mudah stdy dr sales letter top2 rated seller utk item yg sama bidang ngn bro nk jual tu.Kdg2 bro akn jmpa seller yg tulis item description yg cm hampeh je,kdg2 2 sentence je ngn polisi apa pon tarak tp ttp leh jual mahal gak.Prinsip aku benda ni cm belajar kt sek atau universiti,kdg2 ada org yg genius xstdy pon leh score tp cm aku,aku tau kemampuan pelajaran aku sndri kalo aku mls stdy natijahnya result pon cm hampeh...so aku kena stdy rajin2 baru dpt result ok(kesinambungan dgn crita ni maksudnya tulis sales letter yg mantap walopon ada seller yg berjaya jual dgn sales letter xbestn tersangat hampeh)pas selesai buat sales letter bc balik,anggap diri cm buyer...berminat ke x ngn apa yg kita sndri jual tu,kalo rs xckup menyengat lg edit smpai puas ati.Bg aku sales letter xperlu pnjang2 nnti buyer boring baca..buat ayat yg simple n precise...kalo cthnya bro jual item baju rare...boleh masukkan dlm sales letter tu ciri2 baju tu (chest to chest/length/material/originality/n kalo ada event menarik psl baju tu leh crita sket ckp kata baju ni sgt rare sb ianya "world tour Metallica 1998 ">>>cth je la :D

Aku rs setakat ni je kot aku merapu,kalo salah tlg btlkn ye sifu2 sekalian :D
 
Last edited:

msaifuln

Newbie
Joined
Jun 8, 2008
Messages
855
Points
16
@syarani

terima kasih - idea yang bernas :)

@msaifulan

'REMPIT ebay' tu dah siap ke, rase macam minat je..
SuperSonic.
Jangan keliru saya msaifuln bukan msaifulan
I'Allah akhir bulan akan keluar.
 

phantomvoter

freshman
Joined
Dec 15, 2009
Messages
214
Points
0
Age
32
bro, ebook tu pengalaman sendiri camne jadi expert ebay seller ke?
ni power seller requirement yg page ebay bgtau:
PowerSeller Requirements
----> http://pages.ebay.com/sellerinformation/PowerSeller/requirements.html

The minimum requirements to become and maintain PowerSeller status are as follows:

* 90 days on site
* Account is in good standing (not past due)
* Feedback and detailed seller ratings (DSRs) requirements (details below)
* Sales volume requirements - minimum and by PowerSeller tier (details below)
* eBay Policy compliance (details below)

Feedback and detail seller ratings (DSRs) requirements:

* 100 minimum feedback
* 98% positive feedback over the past twelve months
* 12 month average detailed seller ratings (DSRs) of 4.5 or higher for all four DSRs - item as described, communication, shipping time, and shipping and handling charges.
o For sellers that sell exclusively in Motors Vehicles categories, DSR requirement applies to item description and communication DSRs only
o For sellers that sell exclusively in Half.com the shipping and handling charge DSRs does not apply
* Rates of 1s and 2s* on DSRs with US buyers not to exceed the following rates and counts:
o Items as described: 3% and a count of 3
o Communication: 4% and a count of 4
o Ship time: 4% and a count of 4
o Shipping & handling charges: 4% and a count of 4

* The time period for evaluation for the rates of 1s and 2s on DSR is the most recent three calendar months for sellers with 400 or more transactions during those months. For all other sellers, the time period for evaluation is the most recent twelve calendar months. Please note that the rates of 1s and 2s on DSR become more strict starting April 2010.

Sales volume requirements

* Minimum sales volumes based on three months or twelve months of activity as follows:
o Three months requirement: $1,000 in sales and 2 items sold per month, or 100 items sold per month
o Twelve month requirement: $12,000 in sales and 24 items sold, or 1,200 items sold

Korang terpikir x ape yg aku pikir? hehehe...... SENANG JE NAK JADI POWER SELLER,KAN?
 

chukai

Senior
Joined
Mar 11, 2007
Messages
1,706
Points
38
Korang terpikir x ape yg aku pikir? hehehe...... SENANG JE NAK JADI POWER SELLER,KAN?
requirement nak jadi power seller saya dah tau...tapi cara nak merempit jadi power seller saya tak tau :D

p.s bro phantomvoter ni mesti power seller gak ni..meh lah share skit ilmu tu..
 

chukai

Senior
Joined
Mar 11, 2007
Messages
1,706
Points
38
klu seller set private, kita masih boleh tengok tak apa item dia list guna terapeak?
 

maillebai

freshman
Joined
May 5, 2009
Messages
449
Points
0
ok..tq. rasa cam nak subscribe balik terapeak tp ...nak ke tak nak
Kombinasi eBay Advance Search + goofbay + watcheditem pon dah cukup bagus..Free pulak tu. Huhuhuuu..

p/s Aku dr dulu sampai skrg tak penah pon pakai terapeak. Tak pandai nak guna lgpon..Mcm susah jer..Lg pon kn byr.
 

chukai

Senior
Joined
Mar 11, 2007
Messages
1,706
Points
38
Kombinasi eBay Advance Search + goofbay + watcheditem pon dah cukup bagus..Free pulak tu. Huhuhuuu..

p/s Aku dr dulu sampai skrg tak penah pon pakai terapeak. Tak pandai nak guna lgpon..Mcm susah jer..Lg pon kn byr.
tak guna terapeak pun masyuk ek bro :)
 

msaifuln

Newbie
Joined
Jun 8, 2008
Messages
855
Points
16
kalau nk merempit nk dptkan powerseller cepat, jualla ebook....
tp kalau kena tangkap sbb merempit jgn salahkan org plak...:)
teknik rempit jual ebook kat ebay memang confirm kena suspend. so merempit lah dengan berhemah..
 

phantomvoter

freshman
Joined
Dec 15, 2009
Messages
214
Points
0
Age
32
requirement nak jadi power seller saya dah tau...tapi cara nak merempit jadi power seller saya tak tau :D

p.s bro phantomvoter ni mesti power seller gak ni..meh lah share skit ilmu tu..
eh xde la, saye newbie lagi, cume terpikir je... :D kat malaysia nie senang nak jadi powerseller. hehehe...
 

SuperSonic

freshman
Joined
Feb 19, 2010
Messages
902
Points
16
Nak minta pendapat. Sebagaimana yang anda tahu barangan yang saya nak jual di ebay adalah:

1. jam - 2 Units.
2. t-shirt - 2 Units.
3. bangle - 2 Units.

Untuk mengelak fee yang banyak, segala harga akan di cover dengan 'shipping'.
So, start price adalah usd $0.99.. ( fee usd $0.15 x 6 items = $0.9 )

huhu.. boleh tolong bagi komen, sebab saya akan start listing pada 27/2/2010 tiga (3) hari lebih awal..

rasanye ade lagi ke yang saya tinggal..

Ini flow yang terbaru

Register ebay & paypal ---> Research ---> Dapatkan 10 feedback ---> buat listing 10 items tiga (3) hari ---> USD '$$$'

Ini flow yang lame..

Starting

Register ebay & paypal ---> Research ---> Upload Picture ---> Usd '$$$'

sekarang yang tinggal fee untuk paypal and FVF yang saya kurang mahir.. :)

Ternampak lak yang kat bawah ni (FVF - 8.75%) betul ke :)
 

aWe 9

Senior
Joined
Sep 22, 2008
Messages
1,959
Points
38
Age
33


eBay Fee



Paypal Fee

Harap dapat membantu..
.
 

dangabay

freshman
Joined
Jun 16, 2009
Messages
1,246
Points
0
mekcih awe....banyak membantu saya yg niubai ni....
 
Top