Diari Usahawan eBay Berhingus

Joined
Aug 22, 2009
Messages
187
Likes
0
Points
16
Offline
nak tanya cikit...kalau nak subcribe store US, maknanya store kat msia kena close and remove semua listing dulu ker...:confused:

p/s: maaf sy newbeez...
 
Joined
Sep 15, 2009
Messages
437
Likes
0
Points
0
Offline
mana lebih baik...kurangkan item dalam bagi jadi bawah 100 dan maintain store mesia dan main auction je atau
subscribe US premium store utk fee yg lebih murah

sis, yang ni kurang clear. kasi explain skit lagi bole tak?
subscribe je store us..ikut mcm abg VM..hati kena kering..huhuhu

store premium br 49.95usd, satu brg jual dh 15usd, klu 4-5 brg laku dh cover dh store tu apede hal pnye...stkt otai2 tahap sifu nk jual 5 brg ape la sgt kn, celah gigi je tu..:D

store premium us ada free SMP & trafic report...so fikir2 kn lah..renung2 kn..hihihihi:p
 
Joined
May 3, 2009
Messages
516
Likes
0
Points
0
Offline
mana lebih baik...kurangkan item dalam bagi jadi bawah 100 dan maintain store mesia dan main auction je atau
subscribe US premium store utk fee yg lebih murah

sis, yang ni kurang clear. kasi explain skit lagi bole tak?
sorry, yg ni silap fakta,

yg betulnya,
kalau list item kat US (utk fixed price) = $0.50 + $0.50 (utk visible kat UK) > $1.00
 

stone

freshman
Joined
Sep 1, 2009
Messages
202
Likes
0
Points
0
Offline
Huhu..ni baru la Advance eBay namanye..Huhu

Dah 2 acc aku kn limit listing..Sbb DSR jatuh. Tak pasti sampai bila..??

Aku pon buntu gak cara nak atasi masalah ni. eBay kata suruh tunggu tiap2 20hb dorang akn update DSR. Tp aku tgk bulan ni takde apa2 perbezaan pon..Hari ni pon masih lg kn limit. Dah byk soalan aku tya..tp tak berjawap pon sampai sekarang.

Pakai live chat - hampeh..!! Asyik2 suruh send email..Bila email, tak berjawap plak. Mungkin eBay sendiri pon taktau nak jwp apa agaknye..:confused::confused:


maksudnya dsr makin ketat ker atau makin permudah?
actually sy tak paham bila dia kata 2% ke 4% ni,

sbb kalau 4.7 ke atau 4.8 tu taulah... but bila 2% ke 4% ni camne ek?

sy before this DSR jadi 4.7/4.8/4.6/4.6
tp lepas fokus ke aussie dia naik balik, ke 4.9/4.9/4.8/4.8

jadi dgn policy terbaru ni, kalau sy kembali ke 4.7/4.8/4.6/4.6 maknanya oklah, kira dia lebih lenient kah?

confuse :confused:
 
Joined
Mar 28, 2010
Messages
20
Likes
0
Points
0
Offline
Dok pulun baca tak sampai2 lagi kat projek dropshipping otai2 dlm ni.. jadi ke tidak yer? heheh.. tanya je la kot sape2 tau.. nak baca pun byk lagiiiiiii
 
Joined
Apr 22, 2009
Messages
1,849
Likes
1
Points
38
Offline
nak tanya cikit...kalau nak subcribe store US, maknanya store kat msia kena close and remove semua listing dulu ker...:confused:

p/s: maaf sy newbeez...
aku dulu mmg close dulu store malaysia then baru subscribe US punya store. Barang2 dlm tu ada balik sebab tempoh edah dia dlm 30 hari tak silap aku sebelum barang tu hilang terus. kalau dah lain sekarang inform2 la. ini cerita tahun lepas.
 
Joined
Jun 20, 2008
Messages
465
Likes
0
Points
16
Offline
mana lebih baik...kurangkan item dalam bagi jadi bawah 100 dan maintain store mesia dan main auction je atau
subscribe US premium store utk fee yg lebih murah
Aku rasa kita kena susun strategi betul2. Kena ambik kira dari semua segi...

quantity item yg ada, price item, cara listing fix price or auction... list kat mana... benda2 ni kena ambik kira sebelum bukak store premium us ni...

kalau barang takat bawah 100, pastu banyak main auction jer...bukak strore premium..hehehe rasanya tak berbaloi2...

...apa pun, dalam perjuangan..strategi mesti ada...
 
Joined
Mar 11, 2007
Messages
1,694
Likes
3
Points
38
Offline
Aku rasa kita kena susun strategi betul2. Kena ambik kira dari semua segi...

quantity item yg ada, price item, cara listing fix price or auction... list kat mana... benda2 ni kena ambik kira sebelum bukak store premium us ni...

kalau barang takat bawah 100, pastu banyak main auction jer...bukak strore premium..hehehe rasanya tak berbaloi2...

...apa pun, dalam perjuangan..strategi mesti ada...
maksud saya bukan buat 2 perkara skali gus. cuma tanya pendapat mana yg ok.
1. brg bwh 100, bukak basic store - byk main auction ATAU
2. buka US premium store utk fees lebih murah

p/s tgh pikir nak buka US premium store sbb brg ada lebih..
 
Joined
Dec 9, 2009
Messages
134
Likes
0
Points
0
Offline
salam.
bro and otai2 semua..sory gnggu jap.
nak tanya sket la..mcm mana nak tgk item yg kte hntr dgn tracking number?
 
Joined
Mar 28, 2010
Messages
20
Likes
0
Points
0
Offline
salam.
bro and otai2 semua..sory gnggu jap.
nak tanya sket la..mcm mana nak tgk item yg kte hntr dgn tracking number?
err.. saya bukan otai.. tapi nak jwb gak bleh? hehe

hantar guna pos ke courier? kena check kat website dorg la.. kalo pos airmail check kat ni.. alamak sori xleh post link la.. posting lom cukup 15 huhuh..
 
Joined
Dec 9, 2009
Messages
134
Likes
0
Points
0
Offline
salam.
bro and otai2 semua..sory gnggu jap.
nak tanya sket la..mcm mana nak tgk item yg kte hntr dgn tracking number?
 
Joined
Dec 9, 2009
Messages
134
Likes
0
Points
0
Offline
err.. saya bukan otai.. tapi nak jwb gak bleh? hehe

hantar guna pos ke courier? kena check kat website dorg la.. kalo pos airmail check kat ni.. alamak sori xleh post link la.. posting lom cukup 15 huhuh..
emm,pos guna pos malaysia..guna register pos..
hbs,upss 2 utk ape plak ek?
 
Joined
Mar 28, 2010
Messages
20
Likes
0
Points
0
Offline
emm,pos guna pos malaysia..guna register pos..
hbs,upss 2 utk ape plak ek?
usps tu post kat usa sana la.. boleh gak kot track kat website dia kalo kita pos guna pos m'sia

kebelakangan ni aku tgk kat website tracking pos m'sia dia track sampai KLIA jek.. dulu siap tracking sampai umah buyer tuh.. so kena lak tanya buyer brg dah sampai ke tak.. tapi aku jrg tanya kang x sampai dia marah2 lak heehee... buat diam je.. kalo buyer tak tanya apa2 tu kira selamat sampai la kot..hehehe
 
Joined
Jun 20, 2008
Messages
465
Likes
0
Points
16
Offline
maksud saya bukan buat 2 perkara skali gus. cuma tanya pendapat mana yg ok.
1. brg bwh 100, bukak basic store - byk main auction ATAU
2. buka US premium store utk fees lebih murah

p/s tgh pikir nak buka US premium store sbb brg ada lebih..
Kalau barang hanya 100, rasanya kena bukak basic store us udah ler.

Contoh :

list 100 barang kat basic store (us) :
Insertion Fee = 20usd + Store Subscription Fees = 15.95usd
total baru 35.95usd

list 100 barang kat premium store (us) :
Insertion Fee = 5usd + Store Subscription Fees = 49.95usd
total 54.95usd

kalau list 100 barang tanpa buka store atau hanya bukak store msia jer :
Insertion fee = 50usd

..ini cerita utk fix price sahaja, sebab utk auction feenya sama utk semua store...

...setakat yg saya faham ler...kalau salah otai2 tlg betulkan..
 
Top