Diari Usahawan eBay Berhingus

dangabay

freshman
Joined
Jun 16, 2009
Messages
1,246
Points
0
fuh..makin hari makin tajam taring sifu dangabay nih membantu rakan-rakan kita yang baru

menceburi bidang ebay ni... Alhamdulillah...

p/s: Sifu dangabay, awe 9 newbie nak book PC ngan sifu.. kindly reply via swift massage (SCBGBL2L)

to me. thanks.
:D
KAU TU BZ MENGALAHKAN OB/SAMA BIN LADEN...
MCM MANA NAK BUAT PC...BILA FREE PLZ CALL ME...:rolleyes:
 

SuperSonic

freshman
Joined
Feb 19, 2010
Messages
902
Points
16
fuh...bagus2....silap2 ada yang buat ebook ni...ahhahahah....

apa2pun terjun je dulu...baru tau feel dia mcm mana....action first....

ps: kalau salah harap maafkan...maklomlah niubai , sekadar perkongsian je...harap membantu....

rajin plak aku mlm ni...ehheheh
tq, bro..

So, saya dapat idea kat bawah ni :)

EBAY BLUEPRINT - STARTING

Requirement.
1. ******.
2. Cost Nak Start ebay RM0.00
3. (any idea)

Idea Barangan
1. jam.
2. t-shirt.
3. bangle.

Picture.
1. Edward Cullen.
2. Super Sonic ---> ok ke ni?

Jumlah Listing.
1. jam - 2 Units.
2. t-shirt - 2 Units.
3. bangle - 2 Units.

So ape lagi yang saya tinggal.

1. Supplier ---> Mane nak cari, ape yang terbaik.

2. UPS (Unic Selling Point) ---> Semua barang saya picture Super Sonic - boleh buat upsale :)

3. Price ---> Xmo amik risiko, so letak start price $0.99 then cover dengan shipping, harga dia saya akan dapat selepas dapat supplier.

4. Prime Bidding/ Buying Time ---> Nak buat research sikit, so ade sesiape boleh bantu (saya akan upload 6 items terus)

[ right keywords, right pricing, right timing adalah 3 key utama nak maximize profits di eBay ] ---> ini saya jumpe dekat page awal-awal dulu thanks sifu..

Right Keyword:
1. jam -
2. t-shirt -
3. bangle -

Right pricing:
1. jam - start price $0.99 - Shipping $xx
2. t-shirt - start price $0.99 - Shipping $xx
3. bangle - start price $0.99 - Shipping $xx

Right Time (upload) :
Untuk 3 Hari: Hari Jumaat pukul 9.30 a.m - 11.30 a.m

Right Supplier: (any advice)
1. www[-]worldwidebrands[-]com ---> Jam dan Bangle
2. www[-]tshirtrocket[-]com ---> t-shirt

Ebay Flow:

Starting
Register ebay & paypal ---> Research ---> Upload Picture ---> Usd '$$$'

Ebay Level
Basic seller ---> ebay blueprint
Intermediate seller
Advance Seller

Huhu yang advance, ade use hacking method, software, doubling store, marketing, relationship, up sale dan lain-lain.

EBAY BLUEPRINT ni guna dia untuk yang nak start buat duit dengan ebay tapi xde idea.

Rasanye ade lagi yang tak complete, minta advice. thanks..
 
Last edited:

syarani

freshman
Joined
Oct 8, 2008
Messages
253
Points
16
fuuuh bkn setakat reveal niche siap reveal approach tk flow niche tu:D apapn aku suka smngat cmni..lesson yg aku byk blaja ngn ebay ni kalo 1 teknik kita xmengena bkn bmaksud brg tu xleh jual cuma perlukan teknik atau approach cr lain,mybe dr segi item [email protected] yg lbh kemas(fizikal)n pricing yg mantap.Moral of the story never ever give up kalo first2 fee lg byk dr value item sold(nk pgl profit xleh sb cost > dr value item sold,ekeke:D)
 

ValueClick

freshman
Joined
Feb 12, 2009
Messages
35
Points
0
alamak ari ni aku tercancel lak subscription aku ngan AN.
Ader chance lg ker utk aku tarik balik balik cancellation tu ?
sesapa ader exp tlg bantu aku..plz.
Aku tau bole subcribe lg..tp jenuh la aku nk mendesign balik..
 

dangabay

freshman
Joined
Jun 16, 2009
Messages
1,246
Points
0
alamak ari ni aku tercancel lak subscription aku ngan AN.
Ader chance lg ker utk aku tarik balik balik cancellation tu ?
sesapa ader exp tlg bantu aku..plz.
Aku tau bole subcribe lg..tp jenuh la aku nk mendesign balik..
copat2 kau bg email ke AN tu, tanya boleh tak subscribe balik...cakap la kau terCANCEL......
 

SuperSonic

freshman
Joined
Feb 19, 2010
Messages
902
Points
16
fuuuh bkn setakat reveal niche siap reveal approach tk flow niche tu:D apapn aku suka smngat cmni..lesson yg aku byk blaja ngn ebay ni kalo 1 teknik kita xmengena bkn bmaksud brg tu xleh jual cuma perlukan teknik atau approach cr lain,mybe dr segi item [email protected] yg lbh kemas(fizikal)n pricing yg mantap.Moral of the story never ever give up kalo first2 fee lg byk dr value item sold(nk pgl profit xleh sb cost > dr value item sold,ekeke:D)
thanks bro..

boleh explain sikit tak about.. item [email protected] yg lbh kemas(fizikal)n

Ade tip-tip yang best tak
1. Font
2. Colouring
3. Header

xpe nanti saya buat research sikit macam mana p.seller buat items description. :)

@miskhi
terima kasih..
 

maillebai

freshman
Joined
May 5, 2009
Messages
449
Points
0
alamak ari ni aku tercancel lak subscription aku ngan AN.
Ader chance lg ker utk aku tarik balik balik cancellation tu ?
sesapa ader exp tlg bantu aku..plz.
Aku tau bole subcribe lg..tp jenuh la aku nk mendesign balik..
Suatu masa dulu..cewah2..aku pon penah alami kes ni. Ko Email ke AN dulu..

Aku punya kes..kn subcribe blk. So system dgn automatiknye akn tolak $19.9 tu lg walaupon br semalam ko buat bayaran tu (untung percuma jer si berri of stoberi tu). Tp item2 yg kt buat sebelum ni takkan hilang sbb acc kt dgn AN masih wujud.

First ko login ke AN dulu..kemudian click la subcribe blk. Tp kali ni takde la dpt free yg sebulan tu.
 

xonar

freshman
Joined
Feb 16, 2010
Messages
34
Points
0
alamak ari ni aku tercancel lak subscription aku ngan AN.
Ader chance lg ker utk aku tarik balik balik cancellation tu ?
sesapa ader exp tlg bantu aku..plz.
Aku tau bole subcribe lg..tp jenuh la aku nk mendesign balik..
err kan boleh create store baru > reg reseller > pegi kat store yg dh tercancel td > klik produk > tik yg ada scroll g kat move..(x ingat ayat penuh) > klik go > tik kat store baru.

kebaikan
1) dapat store free lg 30hari
2) item td pun berpindah ke store reseller baru(x yah nak buat design lagi



kalau salah tolong betulkan..
 

mambang

junior
Joined
Apr 9, 2009
Messages
122
Points
18
Right Supplier: (any advice)
1. www[-]worldwidebrands[-]com ---> Jam dan Bangle
2. www[-]tshirtrocket[-]com ---> t-shirt


right supplier worldwidebrands nie pernah guna x?? bgs ker? bkn ke fee utk starting die sgt mhl ke? $299??
 

msaifuln

Newbie
Joined
Jun 8, 2008
Messages
855
Points
16
Right Supplier: (any advice)
1. www[-]worldwidebrands[-]com ---> Jam dan Bangle
2. www[-]tshirtrocket[-]com ---> t-shirt


right supplier worldwidebrands nie pernah guna x?? bgs ker? bkn ke fee utk starting die sgt mhl ke? $299??
Ni untuk jawapan no 2 :

Tshirt Rocket Online Store
Order Number: 1625
Detailed Invoice
Date Ordered: Saturday 26 December, 2009
The comments for your order are: Dropshipping program only open to US residents. Sorry.

Your order has been updated to the following status:
New status: Rejected
 

SuperSonic

freshman
Joined
Feb 19, 2010
Messages
902
Points
16
Ni untuk jawapan no 2 :

Tshirt Rocket Online Store
Order Number: 1625
Detailed Invoice
Date Ordered: Saturday 26 December, 2009
The comments for your order are: Dropshipping program only open to US residents. Sorry.

Your order has been updated to the following status:
New status: Rejected

benda ini satu pun saya tak faham.. but its ok, saya try research lagi.

so, selepas explore AN, rasenye agak senang.
yang xbestnye ade monthly fee.

ok, untuk 3 items yang pertama saya menggunakan sepenuhnye AN :)
1. jam -
2. t-shirt -
3. bangle -

* nak belajar buat listing dulu :)

supplier untuk ebay biase memang kenakan fee ke? tak bernafas nanti kalau orang baru buat.

xde ke supplier yang tak kenakan monthly fee..??
 

optom77

freshman
Joined
Mar 10, 2009
Messages
1,438
Points
0
Ni untuk jawapan no 2 :

Tshirt Rocket Online Store
Order Number: 1625
Detailed Invoice
Date Ordered: Saturday 26 December, 2009
The comments for your order are: Dropshipping program only open to US residents. Sorry.

Your order has been updated to the following status:
New status: Rejected
bagi alamat US + guna ip US.
 
Top