Diari Usahawan eBay Berhingus

Joined
Mar 28, 2010
Messages
20
Likes
0
Points
0
Offline
Hadeii baru page 167.. lagi baca lagi sonok, xleh nak stop huhuh.. berantu betol thread nih

Banyak ilmu dapat sini, timakasih pada tuan tanah dan lain2 yg menyumbang (xyah sebut nama la karang tertinggal ada lak yg kecik ati hihi)

Nak try dropshipping lak.. sbb skrg ni shipping cost tinggi dan nak packing tu pun leceh gak sbb brg agak beso.. penat jugak la nak kuarkan model dulu utk shipping..

Tgk nih shipping kos aku..huhu..tinggi seh.. kalo boleh minimize tu syok tu.. btw 75% tu mewakili 6 items.. ngeh ngeh (aku pun dah tersampuk mansur daaa)

Aiseh x cukup posting lak nak insert pic.. summarize je lah

Items sold: 75%
Total value sold: £415.77
Total value shipping: £129.00
Total value not sold: £121.59
Sold item fees: £9.00
Unsold item fees: £3.50

Dropshipper mane yg beroperasi kat UK/Europe ek? Bleh bagi cadangan..? yg dlm list zacky kasi tu lom explore huhu.. byk sehh
 
Joined
May 3, 2009
Messages
516
Likes
0
Points
0
Offline
a'ah betul tu..ebay kata $0.03 start 1 april....jgn april fool sudah :D

tp auction skrg tgh free...
FEE BARU UTK LIST KAT EBAY US

0.01 - 0.99 > free (max 100 item sahaja sebulan)
1.00 - 9.99 > $0.25
10.00 - 24.99 > $0.50

FIXED PRICE

YANG SUBSCRIBE
US basic store > $0.20
US premium store > $0.05
US anchor store > $0.03

YG SUBSCRIBE STORE MESIA, FIXED PRICE > $0.50
 
Joined
May 3, 2009
Messages
516
Likes
0
Points
0
Offline
fee baru $0.50 untuk fix price = rm1.64
bukan $0.03 lagi.
Semalam rempit 75 barang je.

Nak kena tukar strategi ni.. Hmm..
nak rempit, kenalah subscribe store us, at least subscribe premium store, at least fix priced $0.05. Kalau tak, berpeluh nanti nak bayar $0.50 setiap item, jauh beza tu
 
Joined
Mar 11, 2007
Messages
1,694
Likes
3
Points
38
Offline
nak rempit, kenalah subscribe store us, at least subscribe premium store, at least fix priced $0.05. Kalau tak, berpeluh nanti nak bayar $0.50 setiap item, jauh beza tu
a'ah beza giler....agaknya kenapa ada seller mat saleh yang nak say goodbye kat ebay? pasal fee naik $0.02 ke?
 
Joined
Mar 11, 2007
Messages
1,694
Likes
3
Points
38
Offline
FEE BARU UTK LIST KAT EBAY US

0.01 - 0.99 > free (max 100 item sahaja sebulan)
1.00 - 9.99 > $0.25
10.00 - 24.99 > $0.50

FIXED PRICE

YANG SUBSCRIBE
US basic store > $0.20
US premium store > $0.05
US anchor store > $0.03

YG SUBSCRIBE STORE MESIA, FIXED PRICE > $0.50
klu subscribe store mesia tak kira basic/premium/anchor...fixed price - $0.50 ke?
so sis suggest apa?
 
Joined
May 3, 2009
Messages
516
Likes
0
Points
0
Offline
klu subscribe store mesia tak kira basic/premium/anchor...fixed price - $0.50 ke?
so sis suggest apa?
ha ah, $0.50.

tengok pada jumlah item, kalau item mmg betul2 byk, lebih dari 500 item, saya syorkan subscribe aje store US premium tapi kalau sikit, kurang dari 100 item, maintainkan aje store mesia, buat auction list, takyah list fixed price.

kalau item dalam 200-300, subscribe store US basic, fixed price murah sikit, $0.20.

benda ni kena buat calculation, kalau bro malas nak kira, saya boleh tolong kirakan, bagi saya berapa byk item dalam store. pastu tengok mana yg jimat ..

satu lagi suggestion, cuba buat calculation cara lain, misalnya list kat ebay UK atau AU lebih baik dan jimat dari list kat US pastu tick kat UK visible ..

contoh list kat US visible kat UK > $0.50 + $1.00 (fixed price) = $1.50. mahal kan?

jadi buat camni > list kat US > $0.50. kat UK > GBP3 lebih. Jumlah kurang dari $1.50

Kesimpulannya, kena pandai buat kira2

HARAP DAPAT MEMBANTU
 
Joined
Mar 11, 2007
Messages
1,694
Likes
3
Points
38
Offline
mana lebih baik...kurangkan item dalam bagi jadi bawah 100 dan maintain store mesia dan main auction je atau
subscribe US premium store utk fee yg lebih murah

sis, yang ni kurang clear. kasi explain skit lagi bole tak?

contoh list kat US visible kat UK > $0.50 + $1.00 (fixed price) = $1.50. mahal kan?

jadi buat camni > list kat US > $0.50. kat UK > GBP3 lebih. Jumlah kurang dari $1.50
 
Joined
May 5, 2009
Messages
431
Likes
0
Points
0
Offline
TERBARU DARI BILIK BERITA
Huhu..ni baru la Advance eBay namanye..Huhu

Dah 2 acc aku kn limit listing..Sbb DSR jatuh. Tak pasti sampai bila..??

Aku pon buntu gak cara nak atasi masalah ni. eBay kata suruh tunggu tiap2 20hb dorang akn update DSR. Tp aku tgk bulan ni takde apa2 perbezaan pon..Hari ni pon masih lg kn limit. Dah byk soalan aku tya..tp tak berjawap pon sampai sekarang.

Pakai live chat - hampeh..!! Asyik2 suruh send email..Bila email, tak berjawap plak. Mungkin eBay sendiri pon taktau nak jwp apa agaknye..:confused::confused:
 
Top