Diari Usahawan eBay Berhingus

MasterOfPuppet

freshman
Joined
Feb 19, 2010
Messages
6
Points
0
saya ada satu cadangan. boleh tak para otai buka thread yahoo messenger id di situ, senang para newbees mcm sya nak add. k tak?
 

worldezam

Newbie
Joined
May 13, 2009
Messages
2,138
Points
0
ermmm...hari nie aku dpt satu berita yg mengejutkan.
aku ada open dispute dkt AN pada 19/1/2010 hari ni dgn rasa happynya aku igt nk dpt duit... tp rupa² paypal plak yg minta proof dekat aku utk semua claims brg² yg x sampai....pelik bin hairan. :(

 

maillebai

freshman
Joined
May 5, 2009
Messages
449
Points
0
ermmm...hari nie aku dpt satu berita yg mengejutkan.
aku ada open dispute dkt AN pada 19/1/2010 hari ni dgn rasa happynya aku igt nk dpt duit... tp rupa² paypal plak yg minta proof dekat aku utk semua claims brg² yg x sampai....pelik bin hairan. :(

Ini menunjukkan yg jalinan hubungan intim si berri of stoberi ni dgn PayPal sgt akrab..huhuhuuu..:rolleyes::rolleyes:

Dah la tracking No tak bg, so nak provided proof apa??

p/s adoiii..kita ni kiri kn kanan pon kena..cobaan!!
 

dangabay

freshman
Joined
Jun 16, 2009
Messages
1,246
Points
0
ermmm...hari nie aku dpt satu berita yg mengejutkan.
aku ada open dispute dkt AN pada 19/1/2010 hari ni dgn rasa happynya aku igt nk dpt duit... tp rupa² paypal plak yg minta proof dekat aku utk semua claims brg² yg x sampai....pelik bin hairan. :(

kau balas balik kat paypal mangkuk ayun tu....suruh AN tu provide tracking number dulu....ni mcm punya kes pon ada ke.....
 

xref

freshman
Joined
May 29, 2009
Messages
306
Points
0
ermmm...hari nie aku dpt satu berita yg mengejutkan.
aku ada open dispute dkt AN pada 19/1/2010 hari ni dgn rasa happynya aku igt nk dpt duit... tp rupa² paypal plak yg minta proof dekat aku utk semua claims brg² yg x sampai....pelik bin hairan. :(

huhhh....masalah jgak skunk ni guna paypal ckp backup buyer....
 

msaifuln

Newbie
Joined
Jun 8, 2008
Messages
855
Points
16
ermmm...hari nie aku dpt satu berita yg mengejutkan.
aku ada open dispute dkt AN pada 19/1/2010 hari ni dgn rasa happynya aku igt nk dpt duit... tp rupa² paypal plak yg minta proof dekat aku utk semua claims brg² yg x sampai....pelik bin hairan. :(

hoho.. bala baru.. cuba try forward email buyer yg complaint brg x sampai ke paypal or print screen dispute case yg buyer open pastu send ke paypal.
 

worldezam

Newbie
Joined
May 13, 2009
Messages
2,138
Points
0
masalah sekarang dgn AN bulk order, dkt buyer ebay refund per item, nilai dh jadi x sama....harap ada idea yg bernas untuk membantu newbie.:(
 

malbiz

Senior
Joined
Aug 7, 2009
Messages
663
Points
18
terbalik la bang. ini backup seller.
yup memang betul..
nie memang lumrah dah kena dengan buyer biasanya lepas paypal akan minta dekat buyer perkara tu berikutan email paypal kepada seller. ini contoh email paypal kepada seller.

Hello XXXXXXXXX,

We are writing to let you know that we requested additional information
from the buyer about this case.

We'll let you know if we require additional information from you.

-----------------------------------
Transaction Details
-----------------------------------


Buyer's name: anu bin sianu
Buyer's email: [email protected]
Transaction ID: 8AJSHJSNXJS893U7

Transaction date: Jan 13, 2010
Transaction amount: $93.00 USD
Your transaction ID: 3297834734
Case number: PP-997-687-222

Thank you.
Thanks,

PayPal

Please do not reply to this email. This mailbox is not monitored and you
will not receive a response. For assistance, log in to your PayPal account
and click the Help link in the top right corner of any PayPal page.

----------------------------------------------------------------
Copyright © 1999-2009 PayPal. All rights reserved.

Consumer advisory- PayPal Pte. Ltd., the holder of PayPal’s stored value
facility, does not require the approval of the Monetary Authority of
Singapore.
Users are advised to read the terms and conditions carefully.

PayPal Email ID 55DSDS
maknanye disini.. paypal pun akan minta dari seller apa butiran tambahan penyiasatan terhad case terhadap buyer..
biasanya kalau dah keluar email macam diatas perkara itu yang paling aku suka huhuhuhuhu. minta lah yang bukan-bukan supaya buyer tak dapat nak claim. :rolleyes:
 

SuperSonic

freshman
Joined
Feb 19, 2010
Messages
902
Points
16
hye... p khabar, huhu baru 2 hari jumpe forum ebay ni..
bengkak juga mata baca sampai kul 3 pagi..

ade gak tgk2 ebay US.. antara barang yg hot 'coach'..

nak tanye, ade tak 'play safe' item untuk seller baru..
nak tanye lagi, mane nak cari 'supplier barangan coach'..
nak tanye lagi, ok ke barangan coach ni..

maaf ye kalau salah tanye :)
 

babyzara

freshman
Joined
Sep 2, 2009
Messages
25
Points
0
hye... p khabar, huhu baru 2 hari jumpe forum ebay ni..
bengkak juga mata baca sampai kul 3 pagi..

ade gak tgk2 ebay US.. antara barang yg hot 'coach'..

nak tanye, ade tak 'play safe' item untuk seller baru..
nak tanye lagi, mane nak cari 'supplier barangan coach'..
nak tanye lagi, ok ke barangan coach ni..

maaf ye kalau salah tanye :)

hehheehe.. barangan coach? confirm tkkan jumpa punya.. kalau yg replica/fake mmg berlambak.. kalau yg authentic tuh.. verified or authorized seller saje yg ade.. nk apply lesen sila lah sediakan beberapa puluh ribu... hehehe..unless kalau ade member dok kt US.. time sale.. boleh beli.. then jual kt mesia.. ade cara nk elak tax.. so brg tuh jd murah beberapa ratus dr harga sebenar..

dont worry.. takes time to learn.. saya pun awal2 mcm tuh jugak.. suka tgk brg2 hot lbh2 lagi barang yg kita suka or minat.. cuba explore brg2 yg kita jarang2 dan tk penah amik tahu pun.. kdg2 brg tuh lar yg bleh jadi niche product atau niche market..
 

SuperSonic

freshman
Joined
Feb 19, 2010
Messages
902
Points
16
hehheehe.. barangan coach? confirm tkkan jumpa punya.. kalau yg replica/fake mmg berlambak.. kalau yg authentic tuh.. verified or authorized seller saje yg ade.. nk apply lesen sila lah sediakan beberapa puluh ribu... hehehe..unless kalau ade member dok kt US.. time sale.. boleh beli.. then jual kt mesia.. ade cara nk elak tax.. so brg tuh jd murah beberapa ratus dr harga sebenar..
ingat tadi kena marah.. thanks..

dont worry.. takes time to learn.. saya pun awal2 mcm tuh jugak.. suka tgk brg2 hot lbh2 lagi barang yg kita suka or minat.. cuba explore brg2 yg kita jarang2 dan tk penah amik tahu pun.. kdg2 brg tuh lar yg bleh jadi niche product atau niche market..
Play safe items u ade cadangan tak??
1. jam
2. t-shirt
3. bangle

Nak tanye,
Hot item tu ape? picture or barangan?

Picture bemusim rasanye, Vtine dah habis.. so items yang related dah kurang laku right?

sorry ye to all, kalau topic lari..

sy just ade modal RM200 je, hujung bulan ni baru nak masuk kan dalam dbt card..

ok, buat permulaan saya akan letak 2 jam, 2 t-shirt, 2 bangle.. ade cadangan picture tak?,

dlm kepala saya edward cullen je (sebab memang banyak bidder last minuts)

waktu listing dah dapat..
1. Untuk 7 Hari: Hari Isnin pukul 9.30 a.m - 11.30 a.m.
2. Untuk 5 Hari: Hari Rabu pukul 9.30 a.m - 11.30 a.m.
3. Untuk 3 Hari: Hari Jumaat pukul 9.30 a.m - 11.30 a.m.
4. Untuk 10 Hari: Hari Jumaat pukul 9.30 a.m - 11.30 a.m.


lepas buat listing kena cari +ve feedback..

betul ke steps saya ni.. :confused:

thanks sekali lagi kpd sifu-sifu sebab sudi share ilmu. jasa yang tak mampu untuk dibalas.. :)
 

SuperSonic

freshman
Joined
Feb 19, 2010
Messages
902
Points
16
Saya kemas kan lagi.

Barangan yang ingin dijual.
1. jam.
2. t-shirt.
3. bangle.

Picture.
1. Edward Cullen.
2. Super Sonic ---> ok ke ni?

Jumlah Listing.
1. jam - 2 Units.
2. t-shirt - 2 Units.
3. bangle - 2 Units.

Listing Fee.
~ Belum kira ~

Nak tanye.
perlu ke saya buka store inventory?

Cost store (basic store - $15.95) (premium store $49.95).
Boleh tahan jugak harga dia. bajet RM200 je ni.

Erm.
1. Satu lagi cara buka basic store then letak 30 items buat permulaan.
2. Semua buat free shipping.
3. Buat 10 items untuk listing.
 

dangabay

freshman
Joined
Jun 16, 2009
Messages
1,246
Points
0
Saya kemas kan lagi.

Barangan yang ingin dijual.
1. jam.
2. t-shirt.
3. bangle.
cantik dah tu

Picture.
1. Edward Cullen.
2. Super Sonic ---> ok ke ni?
cantik dah tu

Jumlah Listing.
1. jam - 2 Units.
2. t-shirt - 2 Units.
3. bangle - 2 Units.
cantik dah tu

Listing Fee.
~ Belum kira ~
tak payah pening2 lg pasal listing fees ni, buat je dulu

Nak tanye.
perlu ke saya buka store inventory?
store ni kalau kau dh bnyk item...buat permulaan tak payah lagi...cuba dulu urusniaga ebay...baru kau tau selok-beloknya

Cost store (basic store - $15.95) (premium store $49.95).
Boleh tahan jugak harga dia. bajet RM200 je ni.
store tak payah dulu....kalau nak jugak, ambik je store malaysia, baru rm 15 kalau tak silap...sebenarnya budget kau tu lebih dr cukup kalau kau guna dropship...aku dulu mula tak payah ada duit sesen pon dlm paypal....kalau guna dropship la...kecuali payment kena hold

Erm.
1. Satu lagi cara buka basic store then letak 30 items buat permulaan.
2. Semua buat free shipping.
3. Buat 10 items untuk listing.
yang ni kau kena study dulu..mana yg bagus:-
a) price tinggi dgn free shipping
b) price and shipping lebih kurang/sama
c) price rendah dgn shipping tinggi
fuh...bagus2....silap2 ada yang buat ebook ni...ahhahahah....

apa2pun terjun je dulu...baru tau feel dia mcm mana....action first....

ps: kalau salah harap maafkan...maklomlah niubai , sekadar perkongsian je...harap membantu....

rajin plak aku mlm ni...ehheheh
 

aWe 9

Senior
Joined
Sep 22, 2008
Messages
1,959
Points
38
Age
33
fuh...bagus2....silap2 ada yang buat ebook ni...ahhahahah....

apa2pun terjun je dulu...baru tau feel dia mcm mana....action first....

ps: kalau salah harap maafkan...maklomlah niubai , sekadar perkongsian je...harap membantu....

rajin plak aku mlm ni...ehheheh
fuh..makin hari makin tajam taring sifu dangabay nih membantu rakan-rakan kita yang baru

menceburi bidang ebay ni... Alhamdulillah...

p/s: Sifu dangabay, awe 9 newbie nak book PC ngan sifu.. kindly reply via swift massage (SCBGBL2L)

to me. thanks.
:D
 
Top