Diari Usahawan eBay Berhingus

boukdella

freshman
Joined
May 3, 2009
Messages
536
Points
0
Ade sape2 blh tlg x???:confused:

kalau subscribe store basic kat ebay malaysia, bila list kat ebay.com (US), insertion fee dia akan ikut store basic juga. sama je.

kalau item mmg byk terutamanya fixed price lebih dari 200 item, lebih baik subscribe store premium, dapat jimat banyak. tapi kalau item sikit, lebih baik store basic aja.

CONTOH PENGIRAAN

Auction Listing = 100 item
Fixed Price Listing = 200 item

Untuk STORE BASIC
Auction insertion fee yg bwh $9.99
= 100 x $0.25
= $25

Fixed Price = 200 x $0.20 = $40
Total = $25 + $40 = $65 x 3.3 (currency) = RM214.50
Campur fee STORE = RM214.50 + RM12 = RM226.50

PREMIUM STORE
Auction insertion fee yg bwh $9.99
= 100 x $0.25
= $25

Fixed Price = 200 x $0.05 = $10
Total = $25 + $10 = $35 x 3.3 (currency) = RM115.50
Campur fee STORE = RM115.50 + RM60 = RM175.50

NAMPAK TAK BEZANYA?


p/s otai2, kalau salah, tolong betulkan ya
 

progamerz

freshman
Joined
Jun 25, 2009
Messages
27
Points
0
salam warga WC aku pun da berpinar2 mata nk baca smpai page 1k...

bru 150+ je...huhu..

nk tnya ni sikit...

kena pkai brp vcc bru bole daftar ebay ngan paypal...

sbb skang pkai paypal verify guna debit card maybankk...

mana selamat x da limitation pkai real card ke vcc.....

KAlo pkai VCC ni dia bole suspended acc ke x or terminate??
 

dangabay

freshman
Joined
Jun 16, 2009
Messages
1,246
Points
0
salam warga WC aku pun da berpinar2 mata nk baca smpai page 1k...

bru 150+ je...huhu..
teruskan usaha...
nk tnya ni sikit...

kena pkai brp vcc bru bole daftar ebay ngan paypal...
satu pon dah cukup....

sbb skang pkai paypal verify guna debit card maybankk...
kalau dh ada tu, guna je la utk ebay skali pon boleh

mana selamat x da limitation pkai real card ke vcc.....
real ni senang kalau ebay/paypal mintak dokumen nanti

KAlo pkai VCC ni dia bole suspended acc ke x or terminate??
kalau nak kena suspend tak bergtg pd VCC atau bukan...
 

progamerz

freshman
Joined
Jun 25, 2009
Messages
27
Points
0
ooo mcm tu rupanya sonok gak baca tgk org dok buat tp nk buat masih cuak2 lg haha...

x da pengalaman bru nk kejar feedback huhu
 

afnan145

freshman
Joined
Jun 20, 2009
Messages
725
Points
18
ooo mcm tu rupanya sonok gak baca tgk org dok buat tp nk buat masih cuak2 lg haha...

x da pengalaman bru nk kejar feedback huhu

bro, jangan jadi macam aku...bulan 6 thun lepas lagi aku tau pasal thread ni, tp masih x buat ape2..
just baca pengalaman org je...

Last2, bulan 1 thun ni baru start buat ebay..
 

dangabay

freshman
Joined
Jun 16, 2009
Messages
1,246
Points
0
ooo mcm tu rupanya sonok gak baca tgk org dok buat tp nk buat masih cuak2 lg haha...

x da pengalaman bru nk kejar feedback huhu

action first....kalau kau dok takut2 @ malas2...mmg la tak menjadi......terjun je......

ps: mcm TT siffoooo mansur kata.....start small, start now.....btol ke sifooo.....hhehehhe
 

selopak

freshman
Joined
Jan 15, 2010
Messages
154
Points
0
salam....

tahu x kat mana sy boleh dapat templet mcm ni secara percuma?ataupun sape2 yg ada boleh la bg...hihi.


 

spindizzy

freshman
Joined
Jan 14, 2010
Messages
65
Points
0
thread ni memang best thanks all.. 3 bulan aku follow.. akhirnye..

59162162.jpg
[/URL][/IMG]
 
Last edited:

selopak

freshman
Joined
Jan 15, 2010
Messages
154
Points
0
thread ni memang best thanks all.. 3 bulan aku follow.. akhirnye..

59162162.jpg
[/URL][/IMG]

fuh...dasat...tahniah........

jual kat australia sja ker?

aku baru sja mula ni....tp jual kat mesia dulu, coz ada yg x reti lg...
 

progamerz

freshman
Joined
Jun 25, 2009
Messages
27
Points
0
waa bagus la korang aku nk mula la ni..

nk cari an dlu...

org ckp newbie buat mousepad dlu an haha..

dlm paypal ada la sikit modal nk buat mula2...

doakan kejayaan hamba..

nk tnya sikut bole x..

kalo title ada ipod,apple..

tp kt item kt display gmbr len bole ke x??... hehe

still goind baca bru muka surat 148 hehe
 

virtualmetal

freshman
Joined
Apr 22, 2009
Messages
1,873
Points
38
sapa tau cmner nk buat announcement kt store ebay...
exp cm pic kt bwh ni..
sape boleh tulung ajar aku?..
Aku buat hari tu guna holiday setting. Aku set holiday tapi item ada lagi dlm store. Kat situ bleh tambah notis macam ko tgk dlm gambar tu. Tlg betul kan kalau salah. aku tak pasti gak sebenar nya.

store.gif
 

msaifuln

Newbie
Joined
Jun 8, 2008
Messages
855
Points
16
Aku buat hari tu guna holiday setting. Aku set holiday tapi item ada lagi dlm store. Kat situ bleh tambah notis macam ko tgk dlm gambar tu. Tlg betul kan kalau salah. aku tak pasti gak sebenar nya.

store.gif

ya betull..
 

kekuda

Senior
Joined
Dec 10, 2008
Messages
2,084
Points
38
action first....kalau kau dok takut2 @ malas2...mmg la tak menjadi......terjun je......

ps: mcm TT siffoooo mansur kata.....start small, start now.....btol ke sifooo.....hhehehhe

skrg mansur ada falsafah baru bro..
" start big earn big " heheh.. tak caya tanya la dia :D
 

dangabay

freshman
Joined
Jun 16, 2009
Messages
1,246
Points
0
skrg mansur ada falsafah baru bro..
" start big earn big " heheh.. tak caya tanya la dia :D

fuhhhh...dasat2....dh lama tak jumpa sifooo2 ni.....

ps: mamat polis tu tak reply2 lg email aku...kahkahkah...
 

virtualmetal

freshman
Joined
Apr 22, 2009
Messages
1,873
Points
38
fuhhhh...dasat2....dh lama tak jumpa sifooo2 ni.....

ps: mamat polis tu tak reply2 lg email aku...kahkahkah...
ekeke apa citer mamat tu? tgh sibuk dok arrange operasi nak serbu ko la kot. ahahhaha
 

kekuda

Senior
Joined
Dec 10, 2008
Messages
2,084
Points
38
fuhhhh...dasat2....dh lama tak jumpa sifooo2 ni.....

ps: mamat polis tu tak reply2 lg email aku...kahkahkah...

wakakkakaaka... ko jadi ke jual kat polis tu bro ? tak jadikan ? abaikan aje la bro.. dia dah beli kat Petaling Street kot menda tuh.. hehehhe :D
 

kekuda

Senior
Joined
Dec 10, 2008
Messages
2,084
Points
38
ekeke apa citer mamat tu? tgh sibuk dok arrange operasi nak serbu ko la kot. ahahhaha


choiiiiii , isk isk , celup betul la mulut vm ni.. kesian bro danga.. rilek bro danga , wa backup lu.. hehehe :D anything happen, aku sediakan lawyer.. :D tapi ko bayar fee dia la.. :D
 
Top