Diari Usahawan eBay Berhingus

ani9415

freshman
Joined
Nov 20, 2007
Messages
645
Points
16
Jadi... Mulakan dengan Dropshipper MALAYSIA!!

Dropshipper Malaysia... ( Kalo salah betoikan... )
KEKUDA
Gransezer...

Apa lagik.. Meh kita meriahkan lagik dengan membantu sesama kita majukan diri dalam eBai!!! :D


ehem..ehem...
 

nh2

freshman
Joined
Nov 30, 2009
Messages
195
Points
0
cny29mx.jpg


Kepada reseller AN, sama2 ler kita myambutnya... hahaha.. Cuti tanpa gaji..
 

boukdella

freshman
Joined
May 3, 2009
Messages
536
Points
0
kalau guna line streamyx yg sama, computer lain2 (ada 2 komputer) kalau nak buat id ebay & paypal yg baru, kena clear cookies dsgnya mcm guna 1komputer ke atau tak perlu sebab IP mmg tak sama?
 

boukdella

freshman
Joined
May 3, 2009
Messages
536
Points
0
30 march 2010 ni ada pertukaran pd fee ebay US, ada pro & cons,

bagi yg subscribe store US (bkn ebay msia)
* auction fee
* $0.01 - $0.99 = $0.25
* $1.00 - $9.99 = $0.50


bagi yg tak subscribe store
* auction fee
* $0.01 - $0.99 = FREE (up to 100 each month)
* $1.00 - $9.99 = $0.25
* $25.00 - $49.99 = $0.50


fix price format akan dijadikan satu, maksudnya store inventory juga akan dikira sebagai fix price format dan akan keluar di search result sama cam BIN

apa yg beza ttg fee utk fix price,
bagi yg subscribe store :
BASIC - fee $0.20 per listing
PREMIUM - fee $0.05
ANCHOR - fee $0.03

Yg tak subscribe store
fee listing utk BIN & store inventory = $0.50 (mahal!)


PERSOALANNYA

KALAU SUBSCRIBE STORE EBAY MSIA, TU NANTI CAMNA YA FEE DIA KALAU LIST KAT EBAY US? KIRA MAINTAIN CAM BIASA OR ADA TUKAR? ADA OTAI2 BOLEH TOLONG JAWAB ....


TOLONG JAWAB BRO MANSUR, KEKUDA, VM ... DAN LAIN2

untuk maklumat lanjut, ttg fee, sila rujuk sini
 
Last edited:

virtualmetal

freshman
Joined
Apr 22, 2009
Messages
1,873
Points
38
Aku kelu tak terkata dah ni. mau 2k fee aku macam ni.... takkan rege gula naik 20 sen fee ebay pun nak naik jugak. ini tidak adil!!!
 

boukdella

freshman
Joined
May 3, 2009
Messages
536
Points
0
ye la, pandai betul dorang tu kenakan fee .. tinggi! ramai la nanti yg cabut .. tak tahan dgn fee, mana taknya, store inventory pon sampai $0.20 (store BASIC)!

perubahan ni menguntungkan subscriber store premium & anchor...fix price (BIN) & store inventory murah, $0.05 & $0.03.

tapi camna pulak ya kalau yg bukan member ebay US, yg daftar kat mesia, list kat US, tu yg nak tau tu fee nya camna. walaumcmpun, kena tunggu lah march ni, dan test sendiri, baru tau!

harap2 takde apa perubahan yg mengejutkan, jgn tak boleh list sudah!
 
Last edited:

worldezam

Newbie
Joined
May 13, 2009
Messages
2,138
Points
0
aduh..mcm² hal lah eBay sekarang nie...
nampak gaya leh tutup kedai seller kecil²lan nie....
ermmm...kena beralih arah lah lepas nie...kat mana la plak nk cari income.:(
 

boukdella

freshman
Joined
May 3, 2009
Messages
536
Points
0
saya rasa perubahan ni hanya utk mereka yg daftar di ebay US dan subscribe store US, yg daftar dgn ebay mesia tak terlibat ..
 

boukdella

freshman
Joined
May 3, 2009
Messages
536
Points
0
sori le, byk pulak bertanya ..

sy perhatikan ramai seller yg jual t-shirt/mousepad/watch yg letak start bid $0.99 dan shipping $12.99/$15.99 dsbnya.

buyer tak complaint ke atau bagi low DSR rate kat bhg shipping & handling charges?

sy letak shipping charge rendah pon seller bagi low DSR rate kat shipping charges, ish ... bengang betul!
 

spindizzy

freshman
Joined
Jan 14, 2010
Messages
65
Points
0
fee mahal ke murah ke jual jek.. yg bayar fee tu kan nnti jatuh pada buyer.. so bila fee mahal harga pun up la skit kasi bleh cover +untung.
 

s_apacey

freshman
Joined
Jul 23, 2009
Messages
3
Points
0
sory lalu tang sini...aku newbie dalam ebay nie.aku ad satu prob la. nape first time aku nak jual x bleh.. ebay kte aku x link kan paypal kt ebay...aku punye check kt account,, pastu masuk site preferences..payment from buyers ...yang Display "PayPal Preferred" on my listings= no....mcm ner,,,aku tengok kt account pun x da gak pasal paypal payment ke..... terbantut nak menjual nie.. help me any solution dari wrga WC...thanx
 

johntravolta

freshman
Joined
Oct 11, 2009
Messages
473
Points
0
bro, masuk kat my account. ada 2 mende ko kena update.

1) paypal acc. ko kena link kan paypal ko ngan ebay. bila klik link paypal dia akan mintak ko login paypal pastu baru leh accept payment ngan paypal

2) seller acc. masukkan no. debit/ kredit kad sebagai auto payment, baru leh jual (kalau tak silap aku la ;))
 
Top