Diari Usahawan eBay Berhingus

Joined
Jun 16, 2009
Messages
1,219
Likes
0
Points
0
Offline
tq sifu dangabay. den dah register nga sema dropshipper tuh ;)
ye ke kau baru tau ni sifu....mcm tak caye je aku....
apa2 yg penting sekrg ni tracking number provided.....
naik poning aku ni dgn AN...sekrg ni aku dh masuk musim refund merefund dah ni...huhuuh....:(
 
Joined
Sep 2, 2009
Messages
23
Likes
0
Points
0
Offline
thank you yek bro dangabay.. mungkin ada stated kt posting2 yg sblm nih.. tp tk sempat nk baca semuanya.. almaklum lah.. tinggal menunggu hari.. anak plak kecik lg.. nk jaga sikenit lg.. nk research apa patut.. nk listing brg lg.. nk wat order plak lg.. lps nih.. bdk dlm perut nih mesti powerseller ebay nanti.. hehehehe.. dah mak nya asik dok ngadap pc.. ngadap ebay.. hehehe
 
Joined
Mar 11, 2007
Messages
1,694
Likes
3
Points
38
Offline
sape bole bg pendapat..kenapa jual brg yg sama, design sama, harga sama, tajuk sama, description sama dengan seller lain tapi barang dia laku dan barang saya tak laku?
 
Joined
Feb 19, 2010
Messages
884
Likes
0
Points
16
Offline
Joined
Feb 22, 2010
Messages
317
Likes
0
Points
0
Offline
Pergghhh.. nk terkeluar bijik mata den baca thread nie.. kalah ebook otai2 luar sana.. kalau jual thread ni kt ebay mau beribu org bid.. anyway, sgt2 membantu den yg newbie nie...
 

stone

freshman
Joined
Sep 1, 2009
Messages
202
Likes
0
Points
0
Offline
sape bole bg pendapat..kenapa jual brg yg sama, design sama, harga sama, tajuk sama, description sama dengan seller lain tapi barang dia laku dan barang saya tak laku?
ade org kata, time listing pun mempengaruhi, kat mana u listing, dsr/total feedback pun mempengaruhi. cuba cari tang mana lagi tak sama :confused:

sy lak selalu kalah dgn org yg buat boleh money back retun sebulan, sedangkan sy 7 hari je, huhuh, kalau boleh tak nak accept return terus
 
Joined
Mar 11, 2007
Messages
1,694
Likes
3
Points
38
Offline
ade org kata, time listing pun mempengaruhi, kat mana u listing, dsr/total feedback pun mempengaruhi. cuba cari tang mana lagi tak sama :confused:

sy lak selalu kalah dgn org yg buat boleh money back retun sebulan, sedangkan sy 7 hari je, huhuh, kalau boleh tak nak accept return terus
hahaha...bab feedback tu mgg kalah lagi lah :D
 
Joined
Mar 11, 2007
Messages
1,694
Likes
3
Points
38
Offline
Aku ada buat sikit experiment menggunakan hipotesis yang diberikan oleh bro mansur.

Hipotesis : List beberapa kali dalam sehari akan membawa kepada banyak sales.

Inferens : List beberapa kali dalam waktu tertentu boleh membawa banyak sales.

Radas dan peralatan :
1) Laptop.
2) Internet.
3) Jam waktu dunia. (Boleh tengok screenshot ipod touch aku.)
4) Barang yang hendak dilist. (Satu sahaja!)
5) ebay.com

Cara-cara :
1) Satu Item di list pada pukul 9 pagi.
2) Satu Item di list pada pukul 10 pagi.
3) Satu item di list pada pukul 11 pagi.
4) Satu item di list pada pukul 12 tengah malam.
5) Satu item di list pada pukul 1 tengah malam.
6) Satu item di list pada pukul 6 pagi.
7) Satu item di list pada pukul 7 pagi.
8) Satu item dilist pada pukul 8 pagi.

Kawalan :
Bila batch diatas dah habis tamat semua.
1) List 8 item yang sama diantara pukul 9 ~ 11 pagi.

Perhatian, semua adalah item yang sama dan cuma relist menggunakan feature sell similar.
Free shipping, harga sama.

Hasil :
3 daripada 8 item tersebut mempunyai bid.

Hasil kawalan :
0 bid. :(

Analisis :
(3/8) x 100 = 37.5

Peratus jualan ialah 37.5%. :)

Sekarang tengok screenshot ini dan buka mata!



San Jose ==> ebaY Official Time
New York ==> Ramai pelanggan kita.

Penafian : Ada pun sesetengah niche berbeza haslinya. Maka jangan ambil 100% apa yang saya tulis ini.

Sekarang, cuba korang buat jugak, dan hasil gimana?
masih relevan kah hipotesis sifu mansur ni? sebab baru terbaca :D
guna 1 item yang sama utk setiap listing ke?
lepas tamat nape relist antara 8pg-11pg je..bukan ulang semua balik?
 
Joined
Feb 19, 2010
Messages
884
Likes
0
Points
16
Offline
ko pernah dengar atau baca psl "niche" tak?

research ko betul, analisis bole baiki lagi.

start research dgn "t-shirt" <== ni generic keywords. korek lagi dlm sampai jumpa focus niche (long tail keywords).

eg: "twilight new moon edward cullen black men t-shirt".

cuba tgk berapa total listing VS sell-thru dia?

dari situ ko buat analisis sama ada focus niche ni profitable atau rugi.

:D
maaf sifu mansur , nak tambah perencah sikit..bila menggunakan long tail keyword , pastikan yg keyword tu dicari oleh buyer.. so camne nak tau .. gunakanlah labs.ebay.. tapi kalau guna labs.ebay utk auction , baik takyah .. wat lenguh tangan aje.. gunakannya pada item yg berada dlm store / BIN item..

yg selebihnya .. tepuk dada tanya selera
pening gak brain aku nak buat analisis ni.. terima kasih kepada 2 sifu kat atas :)
 
Joined
Feb 19, 2010
Messages
884
Likes
0
Points
16
Offline
supersonic.. rilek je.. you can do it..~!!!!:D

a'ah ye relex. time dah xde ni.. nak kena buat feedback makan 3 - 4 hari..

BETUL KE AN DAH TAK ACCEP PAYPAL..
kalau betul, 5 hari nak belajar TT (pekejadah ni :))

somebdy help me.. nak kena revice all balik ke???

blueprint aku pun dah blow... dugaannnn..... :(
 
Top