Diari Usahawan eBay Berhingus

Joined
Sep 2, 2009
Messages
23
Likes
0
Points
0
Offline
hye... p khabar, huhu baru 2 hari jumpe forum ebay ni..
bengkak juga mata baca sampai kul 3 pagi..

ade gak tgk2 ebay US.. antara barang yg hot 'coach'..

nak tanye, ade tak 'play safe' item untuk seller baru..
nak tanye lagi, mane nak cari 'supplier barangan coach'..
nak tanye lagi, ok ke barangan coach ni..

maaf ye kalau salah tanye :)

hehheehe.. barangan coach? confirm tkkan jumpa punya.. kalau yg replica/fake mmg berlambak.. kalau yg authentic tuh.. verified or authorized seller saje yg ade.. nk apply lesen sila lah sediakan beberapa puluh ribu... hehehe..unless kalau ade member dok kt US.. time sale.. boleh beli.. then jual kt mesia.. ade cara nk elak tax.. so brg tuh jd murah beberapa ratus dr harga sebenar..

dont worry.. takes time to learn.. saya pun awal2 mcm tuh jugak.. suka tgk brg2 hot lbh2 lagi barang yg kita suka or minat.. cuba explore brg2 yg kita jarang2 dan tk penah amik tahu pun.. kdg2 brg tuh lar yg bleh jadi niche product atau niche market..
 
Joined
Feb 19, 2010
Messages
884
Likes
0
Points
16
Offline
hehheehe.. barangan coach? confirm tkkan jumpa punya.. kalau yg replica/fake mmg berlambak.. kalau yg authentic tuh.. verified or authorized seller saje yg ade.. nk apply lesen sila lah sediakan beberapa puluh ribu... hehehe..unless kalau ade member dok kt US.. time sale.. boleh beli.. then jual kt mesia.. ade cara nk elak tax.. so brg tuh jd murah beberapa ratus dr harga sebenar..
ingat tadi kena marah.. thanks..

dont worry.. takes time to learn.. saya pun awal2 mcm tuh jugak.. suka tgk brg2 hot lbh2 lagi barang yg kita suka or minat.. cuba explore brg2 yg kita jarang2 dan tk penah amik tahu pun.. kdg2 brg tuh lar yg bleh jadi niche product atau niche market..
Play safe items u ade cadangan tak??
1. jam
2. t-shirt
3. bangle

Nak tanye,
Hot item tu ape? picture or barangan?

Picture bemusim rasanye, Vtine dah habis.. so items yang related dah kurang laku right?

sorry ye to all, kalau topic lari..

sy just ade modal RM200 je, hujung bulan ni baru nak masuk kan dalam dbt card..

ok, buat permulaan saya akan letak 2 jam, 2 t-shirt, 2 bangle.. ade cadangan picture tak?,

dlm kepala saya edward cullen je (sebab memang banyak bidder last minuts)

waktu listing dah dapat..
1. Untuk 7 Hari: Hari Isnin pukul 9.30 a.m - 11.30 a.m.
2. Untuk 5 Hari: Hari Rabu pukul 9.30 a.m - 11.30 a.m.
3. Untuk 3 Hari: Hari Jumaat pukul 9.30 a.m - 11.30 a.m.
4. Untuk 10 Hari: Hari Jumaat pukul 9.30 a.m - 11.30 a.m.


lepas buat listing kena cari +ve feedback..

betul ke steps saya ni.. :confused:

thanks sekali lagi kpd sifu-sifu sebab sudi share ilmu. jasa yang tak mampu untuk dibalas.. :)
 
Joined
Feb 19, 2010
Messages
884
Likes
0
Points
16
Offline
Saya kemas kan lagi.

Barangan yang ingin dijual.
1. jam.
2. t-shirt.
3. bangle.

Picture.
1. Edward Cullen.
2. Super Sonic ---> ok ke ni?

Jumlah Listing.
1. jam - 2 Units.
2. t-shirt - 2 Units.
3. bangle - 2 Units.

Listing Fee.
~ Belum kira ~

Nak tanye.
perlu ke saya buka store inventory?

Cost store (basic store - $15.95) (premium store $49.95).
Boleh tahan jugak harga dia. bajet RM200 je ni.

Erm.
1. Satu lagi cara buka basic store then letak 30 items buat permulaan.
2. Semua buat free shipping.
3. Buat 10 items untuk listing.
 
Joined
Jun 16, 2009
Messages
1,219
Likes
0
Points
0
Offline
Saya kemas kan lagi.

Barangan yang ingin dijual.
1. jam.
2. t-shirt.
3. bangle.
cantik dah tu

Picture.
1. Edward Cullen.
2. Super Sonic ---> ok ke ni?
cantik dah tu

Jumlah Listing.
1. jam - 2 Units.
2. t-shirt - 2 Units.
3. bangle - 2 Units.
cantik dah tu

Listing Fee.
~ Belum kira ~
tak payah pening2 lg pasal listing fees ni, buat je dulu

Nak tanye.
perlu ke saya buka store inventory?
store ni kalau kau dh bnyk item...buat permulaan tak payah lagi...cuba dulu urusniaga ebay...baru kau tau selok-beloknya

Cost store (basic store - $15.95) (premium store $49.95).
Boleh tahan jugak harga dia. bajet RM200 je ni.
store tak payah dulu....kalau nak jugak, ambik je store malaysia, baru rm 15 kalau tak silap...sebenarnya budget kau tu lebih dr cukup kalau kau guna dropship...aku dulu mula tak payah ada duit sesen pon dlm paypal....kalau guna dropship la...kecuali payment kena hold

Erm.
1. Satu lagi cara buka basic store then letak 30 items buat permulaan.
2. Semua buat free shipping.
3. Buat 10 items untuk listing.
yang ni kau kena study dulu..mana yg bagus:-
a) price tinggi dgn free shipping
b) price and shipping lebih kurang/sama
c) price rendah dgn shipping tinggi
fuh...bagus2....silap2 ada yang buat ebook ni...ahhahahah....

apa2pun terjun je dulu...baru tau feel dia mcm mana....action first....

ps: kalau salah harap maafkan...maklomlah niubai , sekadar perkongsian je...harap membantu....

rajin plak aku mlm ni...ehheheh
 
Joined
Sep 22, 2008
Messages
1,909
Likes
2
Points
38
Age
32
Offline
fuh...bagus2....silap2 ada yang buat ebook ni...ahhahahah....

apa2pun terjun je dulu...baru tau feel dia mcm mana....action first....

ps: kalau salah harap maafkan...maklomlah niubai , sekadar perkongsian je...harap membantu....

rajin plak aku mlm ni...ehheheh
fuh..makin hari makin tajam taring sifu dangabay nih membantu rakan-rakan kita yang baru

menceburi bidang ebay ni... Alhamdulillah...

p/s: Sifu dangabay, awe 9 newbie nak book PC ngan sifu.. kindly reply via swift massage (SCBGBL2L)

to me. thanks.
:D
 
Joined
Jun 16, 2009
Messages
1,219
Likes
0
Points
0
Offline
fuh..makin hari makin tajam taring sifu dangabay nih membantu rakan-rakan kita yang baru

menceburi bidang ebay ni... Alhamdulillah...

p/s: Sifu dangabay, awe 9 newbie nak book PC ngan sifu.. kindly reply via swift massage (SCBGBL2L)

to me. thanks.
:D
KAU TU BZ MENGALAHKAN OB/SAMA BIN LADEN...
MCM MANA NAK BUAT PC...BILA FREE PLZ CALL ME...:rolleyes:
 
Joined
Feb 19, 2010
Messages
884
Likes
0
Points
16
Offline
fuh...bagus2....silap2 ada yang buat ebook ni...ahhahahah....

apa2pun terjun je dulu...baru tau feel dia mcm mana....action first....

ps: kalau salah harap maafkan...maklomlah niubai , sekadar perkongsian je...harap membantu....

rajin plak aku mlm ni...ehheheh
tq, bro..

So, saya dapat idea kat bawah ni :)

EBAY BLUEPRINT - STARTING

Requirement.
1. Gamble.
2. Cost Nak Start ebay RM0.00
3. (any idea)

Idea Barangan
1. jam.
2. t-shirt.
3. bangle.

Picture.
1. Edward Cullen.
2. Super Sonic ---> ok ke ni?

Jumlah Listing.
1. jam - 2 Units.
2. t-shirt - 2 Units.
3. bangle - 2 Units.

So ape lagi yang saya tinggal.

1. Supplier ---> Mane nak cari, ape yang terbaik.

2. UPS (Unic Selling Point) ---> Semua barang saya picture Super Sonic - boleh buat upsale :)

3. Price ---> Xmo amik risiko, so letak start price $0.99 then cover dengan shipping, harga dia saya akan dapat selepas dapat supplier.

4. Prime Bidding/ Buying Time ---> Nak buat research sikit, so ade sesiape boleh bantu (saya akan upload 6 items terus)

[ right keywords, right pricing, right timing adalah 3 key utama nak maximize profits di eBay ] ---> ini saya jumpe dekat page awal-awal dulu thanks sifu..

Right Keyword:
1. jam -
2. t-shirt -
3. bangle -

Right pricing:
1. jam - start price $0.99 - Shipping $xx
2. t-shirt - start price $0.99 - Shipping $xx
3. bangle - start price $0.99 - Shipping $xx

Right Time (upload) :
Untuk 3 Hari: Hari Jumaat pukul 9.30 a.m - 11.30 a.m

Right Supplier: (any advice)
1. www[-]worldwidebrands[-]com ---> Jam dan Bangle
2. www[-]tshirtrocket[-]com ---> t-shirt

Ebay Flow:

Starting
Register ebay & paypal ---> Research ---> Upload Picture ---> Usd '$$$'

Ebay Level
Basic seller ---> ebay blueprint
Intermediate seller
Advance Seller

Huhu yang advance, ade use hacking method, software, doubling store, marketing, relationship, up sale dan lain-lain.

EBAY BLUEPRINT ni guna dia untuk yang nak start buat duit dengan ebay tapi xde idea.

Rasanye ade lagi yang tak complete, minta advice. thanks..
 
Last edited:
Joined
Oct 8, 2008
Messages
236
Likes
0
Points
16
Offline
fuuuh bkn setakat reveal niche siap reveal approach tk flow niche tu:D apapn aku suka smngat cmni..lesson yg aku byk blaja ngn ebay ni kalo 1 teknik kita xmengena bkn bmaksud brg tu xleh jual cuma perlukan teknik atau approach cr lain,mybe dr segi item description@picture yg lbh kemas(fizikal)n pricing yg mantap.Moral of the story never ever give up kalo first2 fee lg byk dr value item sold(nk pgl profit xleh sb cost > dr value item sold,ekeke:D)
 
Joined
Feb 12, 2009
Messages
34
Likes
0
Points
0
Offline
alamak ari ni aku tercancel lak subscription aku ngan AN.
Ader chance lg ker utk aku tarik balik balik cancellation tu ?
sesapa ader exp tlg bantu aku..plz.
Aku tau bole subcribe lg..tp jenuh la aku nk mendesign balik..
 
Joined
Jun 16, 2009
Messages
1,219
Likes
0
Points
0
Offline
alamak ari ni aku tercancel lak subscription aku ngan AN.
Ader chance lg ker utk aku tarik balik balik cancellation tu ?
sesapa ader exp tlg bantu aku..plz.
Aku tau bole subcribe lg..tp jenuh la aku nk mendesign balik..
copat2 kau bg email ke AN tu, tanya boleh tak subscribe balik...cakap la kau terCANCEL......
 
Joined
Feb 19, 2010
Messages
884
Likes
0
Points
16
Offline
fuuuh bkn setakat reveal niche siap reveal approach tk flow niche tu:D apapn aku suka smngat cmni..lesson yg aku byk blaja ngn ebay ni kalo 1 teknik kita xmengena bkn bmaksud brg tu xleh jual cuma perlukan teknik atau approach cr lain,mybe dr segi item description@picture yg lbh kemas(fizikal)n pricing yg mantap.Moral of the story never ever give up kalo first2 fee lg byk dr value item sold(nk pgl profit xleh sb cost > dr value item sold,ekeke:D)
thanks bro..

boleh explain sikit tak about.. item description@picture yg lbh kemas(fizikal)n

Ade tip-tip yang best tak
1. Font
2. Colouring
3. Header

xpe nanti saya buat research sikit macam mana p.seller buat items description. :)

@miskhi
terima kasih..
 
Joined
May 5, 2009
Messages
431
Likes
0
Points
0
Offline
alamak ari ni aku tercancel lak subscription aku ngan AN.
Ader chance lg ker utk aku tarik balik balik cancellation tu ?
sesapa ader exp tlg bantu aku..plz.
Aku tau bole subcribe lg..tp jenuh la aku nk mendesign balik..
Suatu masa dulu..cewah2..aku pon penah alami kes ni. Ko Email ke AN dulu..

Aku punya kes..kn subcribe blk. So system dgn automatiknye akn tolak $19.9 tu lg walaupon br semalam ko buat bayaran tu (untung percuma jer si berri of stoberi tu). Tp item2 yg kt buat sebelum ni takkan hilang sbb acc kt dgn AN masih wujud.

First ko login ke AN dulu..kemudian click la subcribe blk. Tp kali ni takde la dpt free yg sebulan tu.
 

xonar

freshman
Joined
Feb 16, 2010
Messages
31
Likes
0
Points
0
Offline
alamak ari ni aku tercancel lak subscription aku ngan AN.
Ader chance lg ker utk aku tarik balik balik cancellation tu ?
sesapa ader exp tlg bantu aku..plz.
Aku tau bole subcribe lg..tp jenuh la aku nk mendesign balik..
err kan boleh create store baru > reg reseller > pegi kat store yg dh tercancel td > klik produk > tik yg ada scroll g kat move..(x ingat ayat penuh) > klik go > tik kat store baru.

kebaikan
1) dapat store free lg 30hari
2) item td pun berpindah ke store reseller baru(x yah nak buat design lagi



kalau salah tolong betulkan..
 
Joined
Feb 12, 2008
Messages
1,789
Likes
46
Points
48
Offline
laaa... apa nk susah. subscribe je la balik dr my account dlm AN tu. system AN tu canggih gak, sape la programmer dia ek... ngeh2
 
Joined
Apr 9, 2009
Messages
120
Likes
2
Points
18
Offline
Right Supplier: (any advice)
1. www[-]worldwidebrands[-]com ---> Jam dan Bangle
2. www[-]tshirtrocket[-]com ---> t-shirt


right supplier worldwidebrands nie pernah guna x?? bgs ker? bkn ke fee utk starting die sgt mhl ke? $299??
 
Top