Diari Usahawan eBay Berhingus

virtualmetal

freshman
Joined
Apr 22, 2009
Messages
1,873
Points
38
nak bukak store kena ada 10 feedback rasanya.

Nak byr boleh bayar terus tanpa tunggu invoice. check balik main page ebay kat summary rasa nya.
 

Dr. Peace

Newbie
Joined
Dec 17, 2009
Messages
1,751
Points
36
salam sumer...

nak tnya kalo nak bukak store dlm ebay kna ada 10 feedback ek?
maaf la sy budak baru belajar....
sapa ada ebook best2 rekemen la...huhu...


nak ebook pasal apa ek?
 

selopak

freshman
Joined
Jan 15, 2010
Messages
154
Points
0
ebook berkenaan ebay....
skrg ni dok belajar dari video eruan gerry ja.....
 

selopak

freshman
Joined
Jan 15, 2010
Messages
154
Points
0
owh,...tgk xda apa2 pun detail pembayaran kat summary tu....
selalu korang bukak store yg jenis mana ek?
ada 3jenis kn kesemuanya?
 

virtualmetal

freshman
Joined
Apr 22, 2009
Messages
1,873
Points
38
ebook berkenaan ebay....
skrg ni dok belajar dari video eruan gerry ja.....
Jgn lupa video di youtube. berlambak jugak

owh,...tgk xda apa2 pun detail pembayaran kat summary tu....
selalu korang bukak store yg jenis mana ek?
ada 3jenis kn kesemuanya?
Aku pakai premium. Free SMP. USD 49.99. Anchor paling mahal tapi sanggup ke bayar. kalau barang tak banyak lagi ambik basic dulu.
 

selopak

freshman
Joined
Jan 15, 2010
Messages
154
Points
0
kalo amik premium leh masukan brapa barang dalam store...basic lak brapa?

dlm u tube tu bm ke bi?

aku ni BI x pandai sgt...huhu...
 

lique

freshman
Joined
Jan 15, 2010
Messages
1
Points
0
fuhh jauh lg perjalanan nie.. aku baru sampai page 70 je.. ebay dah buat dah tp lum stat lg.. cuma menuntut ilmu lgi nie.. pepun thread nie mmg mantop!!!
 

dangabay

freshman
Joined
Jun 16, 2009
Messages
1,246
Points
0
fuhh jauh lg perjalanan nie.. aku baru sampai page 70 je.. ebay dah buat dah tp lum stat lg.. cuma menuntut ilmu lgi nie.. pepun thread nie mmg mantop!!!

kalau kau dh rasa yakin, balun je.....dr situ kau akan belajar nanti....aku dulu baca stakat pg 3-4ratus je...terus buat....

adat biz la...rugi dulu....baru kau tau nanti mcm mana nak mark-up price......ada 2 jenis mark-up price ....satu drp listing price kau....kedua....dr shipping kos.....semua ada pro and cons.....

slamat mencuba....
 

worldezam

Newbie
Joined
May 13, 2009
Messages
2,138
Points
0
hehehe...ilmu yg akan kekal dalam kepala otak adalah pengalaman....
belajar dan terus belajar.....:)
 

wak luuuu

freshman
Joined
Dec 9, 2009
Messages
136
Points
0
hello..otai2 semua..
sory gnggu jap..
aku nak tnya la..
mcm nak listing brng?
knape aku buat asyk xbleh je..pening kpale den dbuatnya..
asyk2,dia ckap handling time xbtul..ape bnde 2..
hrap2 otai2 bg tnjuk ajar..
aku bdak mentah,br belajar..hehe
sory ek??
 

boukdella

freshman
Joined
May 3, 2009
Messages
536
Points
0
kalau kau dh rasa yakin, balun je.....dr situ kau akan belajar nanti....aku dulu baca stakat pg 3-4ratus je...terus buat....

adat biz la...rugi dulu....baru kau tau nanti mcm mana nak mark-up price......ada 2 jenis mark-up price ....satu drp listing price kau....kedua....dr shipping kos.....semua ada pro and cons.....

slamat mencuba....

nak mark-up kat shipping kena hati2 sikit, jgn terlalu tinggi, silap2 dpt DSR rendah dari buyer
 

boukdella

freshman
Joined
May 3, 2009
Messages
536
Points
0
hello..otai2 semua..
sory gnggu jap..
aku nak tnya la..
mcm nak listing brng?
knape aku buat asyk xbleh je..pening kpale den dbuatnya..
asyk2,dia ckap handling time xbtul..ape bnde 2..
hrap2 otai2 bg tnjuk ajar..
aku bdak mentah,br belajar..hehe
sory ek??

kat handling time tu letak berapa hari?
 

mansurbiz

Active
Joined
Feb 12, 2008
Messages
1,828
Points
48
nak mark-up kat shipping kena hati2 sikit, jgn terlalu tinggi, silap2 dpt DSR rendah dari buyer

betul tu. DSR ni pembunuh senyap seller eBay selain -ve feedback...
 

mohdfahmiex5

freshman
Joined
Oct 13, 2009
Messages
120
Points
0
fuhh jauh lg perjalanan nie.. aku baru sampai page 70 je.. ebay dah buat dah tp lum stat lg.. cuma menuntut ilmu lgi nie.. pepun thread nie mmg mantop!!!

dulu aku tak jumpe pun thread ni mase mula2 buat ebay
.main balun je.sebab da terang lagi bersuluh yang ebay ni memang mesin duit.

buat je dulu bro,setakat ilmu penuh didada tapi tak praktis tak gune gak.pengalaman paling penting..

sampai skarang da banyak gak la akaun aku di lebur oleh gebay,dari situ la blajar ape yang silap.mane yang boleh dan mane yang tak boleh.time bile kene tamak time bile jangan tamak...bak kate sifu la "hati mau kering"....hahahaha...nak blajar2 leh la pakai vcc,akaun real bela elok2..akaun fak3 tu leh la wat try n error...

ko akan rase seronok bile tiap hari dapat email "You received a payment"....

ape lagi bro,sappppppp je...hehehehe

p/s:UK sanji tebal,posmen sume tido je kat umah malas g keje...item lambat sampai...hahahhaha...
 
Last edited:

mohdfahmiex5

freshman
Joined
Oct 13, 2009
Messages
120
Points
0
aku ade bebarapa soalan la nak tanye otai2.

sejak kebelakangan ni banyak betul buyer dari Israel beli barang aku.walau aku da tulis dengan huruf kale merah no shipping to Israel.memang bute huruf dan pemalas tul la yahudi ni nak bace description item tu.

Soalannye camne nak pos barang ke israel? ade sape2 penah pos fizikal ke sane tak? sebab pos malaysia tak pos barang kesane..so ada cara tak? fedex,ups,dhl pos ke barang ke sane? kos plak macam mane?

atau refund je balik duit yahudi ni....

ahhhh...rezeki tu beb...musuh jangan di cari...rezeki jangan tolak.. any suggestion? adehhh...
 

boukdella

freshman
Joined
May 3, 2009
Messages
536
Points
0
aku ade bebarapa soalan la nak tanye otai2.

sejak kebelakangan ni banyak betul buyer dari Israel beli barang aku.walau aku da tulis dengan huruf kale merah no shipping to Israel.memang bute huruf dan pemalas tul la yahudi ni nak bace description item tu.

Soalannye camne nak pos barang ke israel? ade sape2 penah pos fizikal ke sane tak? sebab pos malaysia tak pos barang kesane..so ada cara tak? fedex,ups,dhl pos ke barang ke sane? kos plak macam mane?

atau refund je balik duit yahudi ni....

ahhhh...rezeki tu beb...musuh jangan di cari...rezeki jangan tolak.. any suggestion? adehhh...

brg apa yg bro jual tu sampai dorang minat, gambar2 yg berkaitan dgn yahud ker? takyah la berurusan dgn yahud ni, dah terang2 yahud ..
 

mohdfahmiex5

freshman
Joined
Oct 13, 2009
Messages
120
Points
0
brg apa yg bro jual tu sampai dorang minat, gambar2 yg berkaitan dgn yahud ker? takyah la berurusan dgn yahud ni, dah terang2 yahud ..


fuhhh..bisa sungguh soalan tu...
takde la..takkan la aku nak jual bende2 macam tu..
eh..bende2 yang cam ko maksudkan tu ape? hahah..aku pun tak tau ape bende2 yang ko maksudkan tu..

tak salah rasanya berurusan/berniaga dengan sesiapa pun selagi kita tak menipu pembeli...

so? refund je la ek duit mamat2 yahud tu?

takpela maybe takde rezeki aku kat situ,ade rezeki tempat lain...insyaAllah...
 

boukdella

freshman
Joined
May 3, 2009
Messages
536
Points
0
brg2 cam freemason, double checker ... tu rasanya ada kaitan dgn yahud ..

mmg boleh berniaga dgn sesapa pon, cuma kita kena ada prinsip dan pendirian tertentu pd satu2 isu ...
 
Top