Diari Usahawan eBay Berhingus

mansurbiz

Active
Joined
Feb 12, 2008
Messages
1,828
Points
48
best2..very good info..tq sifu mansur...nih nak tanyaa..
borang ijau tuh print sendirik, camne rupenye?? tiru sebijik mcm yg kt pos opis punye ke??

lambang burung 'air mail' pom kena tampal ke??

bole mintak kt pej pos satu slip kastam tu 1 pack. sticker air mail pun aku mintak byk2. tapi sbb tak larat nak tulis kt slip hijau tu, last2 aku buat kt microsoft word sendiri, cari kertas A4 yg kaler hijau tua, pastu print je byk2. pantas. cuma tukar2 date aje.

Registered atau staff pos refer sbg barcode, aku dh siap beli byk2. so kalo nk pegi pjbt pos, tinggal tampal stamp dan cop slip barcode tu je.

sample1l.jpg
 

kekuda

Senior
Joined
Dec 10, 2008
Messages
2,084
Points
38
bole mintak kt pej pos satu slip kastam tu 1 pack. sticker air mail pun aku mintak byk2. tapi sbb tak larat nak tulis kt slip hijau tu, last2 aku buat kt microsoft word sendiri, cari kertas A4 yg kaler hijau tua, pastu print je byk2. pantas. cuma tukar2 date aje.

Registered atau staff pos refer sbg barcode, aku dh siap beli byk2. so kalo nk pegi pjbt pos, tinggal tampal stamp dan cop slip barcode tu je.

sample1l.jpg

bro.. adakah dlm kotak itu bekas air ? :confused:
 

kekuda

Senior
Joined
Dec 10, 2008
Messages
2,084
Points
38
waaaa... dah mcm kedai alat tulis la... salut sifu mansur !! :D
mcm kedai runcit maniam pun ada.. wakakakkakaka
 

sleepsheep

freshman
Joined
Jul 16, 2007
Messages
410
Points
16
bole mintak kt pej pos satu slip kastam tu 1 pack. sticker air mail pun aku mintak byk2. tapi sbb tak larat nak tulis kt slip hijau tu, last2 aku buat kt microsoft word sendiri, cari kertas A4 yg kaler hijau tua, pastu print je byk2. pantas. cuma tukar2 date aje.

Registered atau staff pos refer sbg barcode, aku dh siap beli byk2. so kalo nk pegi pjbt pos, tinggal tampal stamp dan cop slip barcode tu je.

sample1l.jpg

mantoopp...tutorial bergambar lagikk sifu bagi..hehe..TQ..TQ

p/s: segan plak aku nak mintak sticker banyak2..dtg pos opis pom jarang2...antar pom satu package jer..huhuhu:(
 

carllys

freshman
Joined
Dec 18, 2006
Messages
1,674
Points
38
(ok, kecuali benda kotak warna kuning oren tu, camner bole sesat dlm tu... huhuhu)

yg warna kuning tu patutnya kene bawak kat studio tuh..nie mesti sambil bungkus barang sambil 'goreng' gitar.. heheh
 

chukai

Senior
Joined
Mar 11, 2007
Messages
1,706
Points
38
utk...

UK: sellers standard rate.
AU: Regular atau Registered.

ke AU mmg 5 ke 7 hari dh sampai.

bro, bahagian international postage setting apa? betul ke kat bwh ni?

UK: sellers standard international rate
AU: airmail
 

virtualmetal

freshman
Joined
Apr 22, 2009
Messages
1,873
Points
38
amat lah elok kiranya ada thread fizikal ni. awe9 tolong upkan satu...
 

selopak

freshman
Joined
Jan 15, 2010
Messages
154
Points
0
perh dasat la korang.....x kedekut ilmu, banyak yg saya dapat ni...maklum la newbie ni...huhu...terima kasih kpd korang suma....
 

selopak

freshman
Joined
Jan 15, 2010
Messages
154
Points
0
--------------------------------------------------------------------------------

amat lah elok kiranya ada thread fizikal ni. awe9 tolong upkan satu...

amatlah elok sekali...
 

chukai

Senior
Joined
Mar 11, 2007
Messages
1,706
Points
38
amat lah elok kiranya ada thread fizikal ni. awe9 tolong upkan satu...

sokong! tolonglah kami yang nu bi ni..:D
kalau boleh pindahkan post arini pasal fizikal pun bagus.
tak pun wujudkan sub thread..haha bole ke?
 
Last edited:

johntravolta

freshman
Joined
Oct 11, 2009
Messages
473
Points
0
bro, bahagian international postage setting apa? betul ke kat bwh ni?

UK: sellers standard international rate
AU: airmail

setting tuh ikut ko jek nak letak apa, airmail pun boleh registered post pun boleh. jangan ko letak buyer can collect the item sudah arr, ahahaha...

normally aku set flat rate, malas nak kira. tapi kalau ko rajin leh arr differentiate ikut negara based pada rate yg sifu awe bagi. Just nak tambah, biasakan hantar kat satu post office jek. Senang nak dapat layanan VIP sambil awek pos senyum2 kat ko, pastu ko leh pau sticker kastam banyak2 and sticker airmail byk2. aku dulu pau terus sticker kastam yg belum potong nye pastu terus potostat byk2 jek, senang. lagi rajin wat cam sifu mansur jek, template dalam word ;). tuh jek la kut, yg lain rasanya sifu mansur dah bgtau.
 
Last edited:

sanrazak

freshman
Joined
Jul 19, 2008
Messages
775
Points
18
Age
33
salam
aku biase pos pakai registered pos.pos ni tak kira besar mane barang/kotak ko die akan kire berat dan bukan kire besar. kalau pos laju lain pulak cara die kire.
pos ke australia kalau +- 150 gram dalam rm6-rm10 pastu ko tambah la rm3.90 untuk registered pos (tracking ID)
brape hari sampai aku pun tak pasti,sebab kadang aku pos seminggu da sampai.kadang 3 minggu baru sampai.yang lebih menyayat hati sampai buyer open case baru la nak sampai barang tu..hahaha..

ni step die kalo ko nak pos barang ke luar negara pakai reg.pos:
1-pegi pejabat pos pastu bagi barang tu kat awek pejabat pos tu dan cakap kat die nak buat registered pos.
2-die akan timbang barang ko tu dan tuliskan harga pos pada kotak (barang ko).
3-die akan bagi setem dan 1 slip registred pos untuk ko tampal kat kotak ,so ko kene bayar harga pos + rm3.90 untuk registered pos.
4-mintak die borang kastam (kaler ijau) untuk ko tulis isi kandungan,nilai,negara asal item dan berat kotak yang ko nak pos tu pastu sign ko,sume tu untuk tujuan kastam.
5-tampal setem kat kotak dan tulis name penerima kat pelekat registered pos tu kemudian tampal kat kotak. tampal skali borang kastam tu.

jangan lupe tulis name penerima skali kat belakang pelekat tu untuk tujuan rujukan ko(kang xtau plak mane satu tracking Id buyer,kalo buyer mintak.kalo pos 1 item takpe.kalo da pos 20 item,kan haru namenye tu)

6- pegi balik jumpe awek pos tu kat kaunter.bagi die kertas pelekat yang ko da tampak kat kotak tu untuk die cop.

7-sebelum meninggalkan kaunter,cakap "thanks sayang" kat awek pos tu hahahahahaha...

Track n trace brang ko:
1- bukak website pos malaysia pilih posdaftar
2- masukkan tracking ID pastu klik track
3- akan kuar result tarikh dan tempat ko pos
4- kalau kuar result macam ni= Dispatch To 640005
ni bermakna barang ko da sampai KLIA,telah di periksa oleh kastam dan on da way ke negara mana ko pos tu.
5- pastikan ko terangkan kat buyer kenape kuar result camtu,ditakuti buyer cakap ko menipu plak sebab takde tulis pun item ko to ship ke destinasi mana.sebab kalo reg.post hongkong akan kuar destination mane item tu di pos.
6- item dari malaysia hanya boleh trace sampai KLIA je.lepas/kuar dari malaysia ko kene trace kat official website pos negara mane yang ko hantar tu.
7-make sure cakap kat buyer yang database pos malaysia akan update lepas 24jam barang dihantar.so kalo tengahari ko pos,dan terus email Tracking ID pada buyer mesti la takde kalo die cek time tu.suh die cek esoknye.

ok stakat ni tu je yang mampu aku share.

p/s: otai2 sila betulkan kalo ade silap.

nice post bro..CAM NI LA~~ .. :D..

*sob2 sedih xdapat g TT kat shah alam..seleseme teruk...waaaaaaaaaaaa... :((
 

syarani

freshman
Joined
Oct 8, 2008
Messages
253
Points
16
Ilmu berEbay dah lama ada, cara2 pun dah lama kaji, tapi belum start lg, adesss...
*Dengan alasan tak sempat buat.:rolleyes:
Tggu apa lg mat,sauk truih ja ebay ni,lama2 nnti depa dok tukaq polisi2 baghu lagi naya..:D
 

chukai

Senior
Joined
Mar 11, 2007
Messages
1,706
Points
38
setting tuh ikut ko jek nak letak apa, airmail pun boleh registered post pun boleh. jangan ko letak buyer can collect the item sudah arr, ahahaha...

normally aku set flat rate, malas nak kira. tapi kalau ko rajin leh arr differentiate ikut negara based pada rate yg sifu awe bagi. Just nak tambah, biasakan hantar kat satu post office jek. Senang nak dapat layanan VIP sambil awek pos senyum2 kat ko, pastu ko leh pau sticker kastam banyak2 and sticker airmail byk2. aku dulu pau terus sticker kastam yg belum potong nye pastu terus potostat byk2 jek, senang. lagi rajin wat cam sifu mansur jek, template dalam word ;). tuh jek la kut, yg lain rasanya sifu mansur dah bgtau.

tak perasan scroll bawah skit ada flat rate..saya nak ebookkan info fizikal ni..haha dun worry not for sale. personal use only..senang nak refer :)

p/s suspen nak start fizikal..sama suspen masa start AN hehe
 

lutfee

Senior
Joined
Sep 30, 2007
Messages
2,578
Points
38
Top