Diari Usahawan eBay Berhingus

chukai

Senior
Joined
Mar 11, 2007
Messages
1,706
Points
38
nak tergelak je baca instruction/guide korang2...

bro, yang no 4 nilai apa? harga brg kita tu ke?
berat tu kita mgg dah timbang siap2 kat umah atau tulis ikut yg awek post tu timbang?
kalau post ke negara lain pun camni gak ke caranya?

p/s klu balak jaga, kenyit mata je la

@ sleepsheep - klu tanpa borang hijau tu, bole pos mana2 negara ke?
 
Last edited:

sleepsheep

freshman
Joined
Jul 16, 2007
Messages
410
Points
16
:)terima kasih bagi post rate tu..mudah nak refer.

aritu saya ada terbaca kat satu blog cara pembungkusan, klu tak silap ada guna polisterin yang dipotong2..tp tak ingat sape punya blog. lupa plak nak bookmark..sape tau sape punya blog tu?

nih ko maksudkan blog si adwanigallery kott..hehe:p
 

mohdfahmiex5

freshman
Joined
Oct 13, 2009
Messages
120
Points
0
salam warga WC....

nak tanya kepada rakan2 di dalam thread ni berkenaan penghantaran. kalau buat penghantaran ke luar negara, contohnya australia...dgn menggunakan posmalaysia (pos daftar) agkyanya berapa hari boleh sampai?kosnya berapa yer?dapat tracking number x?

sy baru nak berjinak dengan ebay......sblm ni jual dalam lelong ja...guna poslaju mmg xda masalah.....

harap rakan2 dalam thread ini dapat membantu....

P/S: lama xnampak TT dalam CG....

nak tergelak je baca instruction/guide korang2...

bro, yang no 4 nilai apa? harga brg kita tu ke?
berat tu kita mgg dah timbang siap2 kat umah atau tulis ikut yg awek post tu timbang?
kalau post ke negara lain pun camni gak ke caranya?

p/s klu balak jaga, kenyit mata je la

@ sleepsheep - klu tanpa borang hijau tu, bole pos mana2 negara ke?

chukai: tulis nilai harga barang dalam tu.biase aku tulis $5 @ $10 je
sebab kadang kalo sangkut kat kastam negara buyer n die nak cukai,buyer hanya akan bayar ikut nilai barang tu.maybe kalo $5 kene bayar $1 je kot,ada la kira2 die (tak pasti sebab tak penah alaminya)

barang tu awek pejabat pos tu akan tetap timbang walau ko da timbang kat umah.die pakai timbang digital.cume tekan2 button mane patut terus kuar brape harga pos barang tu.
aku penah kene barang yang same,berat same,destinasi same tapi harga lain.sebab pos pada hari berlainan dan awek yang berlainan jaga kaunter.maybe die salah tekan kot.beza dalam seringgit dua je..pelik2...ape da awek pos ni...

Pos ke US,AU,Uk,CA atau sume negara same je.camtu je la step die.

sleepsheep: wehh..boleh ke pos tanpa borang kastam tu...tak penah plak aku test..hahahaha.maybe awek tu yang tampalkan kot sebab die tanye isi die ape.

tak payah tulis detail item dalam tu.cukup sekadar tulis electronic accessories,girl accessories..sebab kalo tulis detail macam GPS Electronic,Hand Phone N97 takut posmen rembat plak barang kite tu...hahahah..

main fizikal lagi best sebenarnye.puas hati sebab kite sendiri handle.. kenangan manis aku main fizikal,aku penah untung 14000% dari harga modal beli fizikal ni..heheheheh..
 
Last edited:

grandsazer

Newbie
Joined
Sep 18, 2006
Messages
292
Points
16
tanpa borang hijau boleh gak coz aku pernah awek kat kaunter, apsal tk de borang hijau tu, dia jawab " bang... kalau dlm envelope kita declare document je... tk yah borang, tp kalau abg bwk kotak kena isi ler." tu ler kata nya. hehehehe

betul la kot coz brg aku semua smp.... hehehe
 

chukai

Senior
Joined
Mar 11, 2007
Messages
1,706
Points
38
tanpa borang hijau boleh gak coz aku pernah awek kat kaunter, apsal tk de borang hijau tu, dia jawab " bang... kalau dlm envelope kita declare document je... tk yah borang, tp kalau abg bwk kotak kena isi ler." tu ler kata nya. hehehehe

betul la kot coz brg aku semua smp.... hehehe

apa maksud dlm envelope declare document?
 

aWe 9

Senior
Joined
Sep 22, 2008
Messages
1,959
Points
38
Age
33
waaaaaaaaaaa..otai underground mohdfahmiex5 dah keluar dari pertapaan..:cool:

thumbsUp bro for the very very informative information about "how to send physical item using Pos Malaysia"

p/s : apa kata bro buka satu thread khas untuk brg fizikal.. saya nak belajar..!!

p/ss: lagi sebulan ada la org amek buat ebook..trust me.. betul x VM?
:D
 

hackyourlife

freshman
Joined
Aug 13, 2008
Messages
305
Points
18
Sekarang ni syok main kat eBay Australia. Exchage rate dia tengah mencanak. Check kat xe.com arini 1AUS=Rm3
Pregghhhh!!!
 

sleepsheep

freshman
Joined
Jul 16, 2007
Messages
410
Points
16
tanpa borang hijau boleh gak coz aku pernah awek kat kaunter, apsal tk de borang hijau tu, dia jawab " bang... kalau dlm envelope kita declare document je... tk yah borang, tp kalau abg bwk kotak kena isi ler." tu ler kata nya. hehehehe

betul la kot coz brg aku semua smp.... hehehe

sib baik ko dah jawap..sbb aku pom tak penah tanya awek kaunter tuh..haha
 

chukai

Senior
Joined
Mar 11, 2007
Messages
1,706
Points
38
saya pun harap ada otai2 yg buka thread khas utk bincang pasal produk fizikal...shipping, packing, etc

p/s sape ek rajin nak buka thread baru hehe
 

johntravolta

freshman
Joined
Oct 11, 2009
Messages
473
Points
0
saya cadangkan sifu awe otai bulk order dan sifu mohdfahmiex5 untuk bukak thread fizikal, dah tak sabar nak belajar nih. leh wat ebook pastu jual ;)
 

dangabay

freshman
Joined
Jun 16, 2009
Messages
1,246
Points
0
saya cadangkan sifu awe otai bulk order dan sifu mohdfahmiex5 untuk bukak thread fizikal, dah tak sabar nak belajar nih. leh wat ebook pastu jual ;)

sifu john pon apa kurangnya...lebih lagi saya rasa....

mlm ni mai la dtg shah alam sifu...meramaikan majlis ilmu...
 

mansurbiz

Active
Joined
Feb 12, 2008
Messages
1,828
Points
48
salam
aku biase pos pakai registered pos.pos ni tak kira besar mane barang/kotak ko die akan kire berat dan bukan kire besar. kalau pos laju lain pulak cara die kire....ok stakat ni tu je yang mampu aku share.

p/s: otai2 sila betulkan kalo ade silap.


wah... perkongsian camni la bagussss... teruskan. takde la mcm kebiasaan org, masuk je buat onar. pastu sampahkan sana sini, org2 yg byk berjasa pun dikatakan sampah... ngeh2

Perihal shipping ni, yg bole aku share dgn xperience aku yg niubai ni:

1) utk item kurang 2kg, itu ikut rate mail aje.

2) kalo lebih 2kg, better pakai parcel rate, lagi murah.

3) pakai air mail = kpl terbang, surface mail = kapal laut (berbulan2 baru sampai)

4) borang kastam tu utk item selain surat.

sebenarnya kalo tak lekat pun takpe. tapi problem dia nanti kt kastam. item clear lambat atau kastam akan buka packing utk verify.

alah, even ko declare pun kalo kastam suspicious, dia tetap buka. so better tampal kalo pos selain surat. mcm aku print sendiri aje kt atas kertas hijau. signature digital aje... ngeh2

5) utk jangkamasa delivery, refer je table ni:

=> http://www.pos.com.my/v1/tariff/OrdinaryDelivery.htm


6) perihal packaging, ikut kreativiti. mcm aku buat:

- kalo item dah ada kotak keras, bungkus dgn bubble wrap + kertas minyak.

- item plastic keras, guna bubble wrap + corrugated paper box (kotak coklat tu la) + kertas minyak. beli yg siap mcm kt theboxcompany.com atau aku "pau" mamat burma yg kutip2 kotak tu. Kt tangan pegang kayu besbol kalo nk free.

- kalo kotak takde, then baru aku pakai polisterin (polyfoam) yg tebal 1 inci + kertas minyak.

* selain tu, faktor budget shipping fee kena kira. Kalo ada bajet lebih, beli la penimbang utk org buat kuih tu. murah je beb. timbang awal2 pastu pegi website pos
=> http://www.pos.com.my/V1/main2.asp?c=/v1/PostageRates/PostageMain.htm

dptkan rate. kotak corrugated paper yg kosong pun ada yg berat dh lebih 100g, kalo hantar ke US, 100g kos dia dh RM7++. kalo nk jimat aku pki polyfoam aje.



- item2 yg nipis, bubble wrap + envelop "besar punyerrr!" sbb senang byk ruang nk tampal address, sticker registered, stamp yg berlambak.

ok, part stamp ni aku serius. tak semua stamp tu standard size. kdg2 aku dpt stamp special edition yg besar dia 3 inci x 1 inci tu. nilai RM0.30 aje. mmg buang space betul!

- lastly jgn lupa, kat belakang packaging mesti ada "From" nama + address korang

tu setakat yg aku ter pk skrg ni.
 

lutfee

Senior
Joined
Sep 30, 2007
Messages
2,578
Points
38
kebanyakkan item aku boleh muat dlm sampul surat besar..
bungkus dgn buble wrap...
kat umah dah siap2 print nama buyer dgn nama aku kat blkg...
kalau brg beso sikit, kotak mmg aku cr kat kedai kek jer... efesien dan murah...
shipping biasanya aku guna airmail register mail.
kalau usa mmg lg mahal sikit berbanding UK (dan area europe) dan australia...
kertas hijau kastam tu selalunya dia bg, kalau xbg pun aku mintak (free jer) sbb takut apa2 hal nanti sangkut plak sbb xdeclare...
 

nh2

freshman
Joined
Nov 30, 2009
Messages
195
Points
0
salam warga WC....

nak tanya kepada rakan2 di dalam thread ni berkenaan penghantaran. kalau buat penghantaran ke luar negara, contohnya australia...dgn menggunakan posmalaysia (pos daftar) agkyanya berapa hari boleh sampai?kosnya berapa yer?dapat tracking number x?

sy baru nak berjinak dengan ebay......sblm ni jual dalam lelong ja...guna poslaju mmg xda masalah.....

harap rakan2 dalam thread ini dapat membantu....

P/S: lama xnampak TT dalam CG....

Kalau nak cepat.. Beli setem byk2, register slip (rm3.90) byk2 n penimbang digital. Photostat rate kat pos office. Bleh buat siap2 barang yang nak hantar tu kat rumah. Bila pg p.pos, cop jer register slip tuh. Kan senang. Penimbang digital kat COSWAY byk..
 

sleepsheep

freshman
Joined
Jul 16, 2007
Messages
410
Points
16
wah... perkongsian camni la bagussss... teruskan. takde la mcm kebiasaan org, masuk je buat onar. pastu sampahkan sana sini, org2 yg byk berjasa pun dikatakan sampah... ngeh2

Perihal shipping ni, yg bole aku share dgn xperience aku yg niubai ni:




6) perihal packaging, ikut kreativiti. mcm aku buat:



tu setakat yg aku ter pk skrg ni.

best2..very good info..tq sifu mansur...nih nak tanyaa..
borang ijau tuh print sendirik, camne rupenye?? tiru sebijik mcm yg kt pos opis punye ke??

lambang burung 'air mail' pom kena tampal ke??
 

lutfee

Senior
Joined
Sep 30, 2007
Messages
2,578
Points
38
best2..very good info..tq sifu mansur...nih nak tanyaa..
borang ijau tuh print sendirik, camne rupenye?? tiru sebijik mcm yg kt pos opis punye ke??

lambang burung 'air mail' pom kena tampal ke??

kalau aku, aku print sendiri...
buat byk2 lps tu potong dan tampal 1 kertas a4... dah tu photostat byk2...
burung airmail tu nk tampal boleh xtampal pun xpe kalau aku...
tp aku selalu mintak kat kaunter tuh...
 

chukai

Senior
Joined
Mar 11, 2007
Messages
1,706
Points
38
bagus bagus...seme otai dah cite cara masing2..tenkiu2
saya nak tanya lagi..ini klu tuk ebay UK atau AU. apa setting yg patut tuk postage ni? lain dari US..blur jap

42333122.jpg


61231645.jpg
 
Top