Diari Usahawan eBay Berhingus

zacky

Super Senior
Joined
Oct 17, 2007
Messages
986
Points
18
apa plak tak bolehnya...mai la datang.....tak cukup USD, EURO kami bentangkan....hehehehhehe


ps: mana sifu zacky ni, ON ke tak ni...sonyap je....:p

On la Bro.. Conform jadi punya..

Tgh sibuk bereksperiment lagi ni..

Banyak gak Teknik2 n Skill baru..

Ebay Speed Research,
Ebay Speed Listing,
Ebay Fast Speed Sell,
Ebay Speed JV.


Start2 jer 2010 ni mcm2 projek nak buat..
he.. he.. he.. :D
 

dangabay

freshman
Joined
Jun 16, 2009
Messages
1,246
Points
0
On la Bro.. Conform jadi punya..

Tgh sibuk bereksperiment lagi ni..

Banyak gak Teknik2 n Skill baru..

Ebay Speed Research,
Ebay Speed Listing,
Ebay Fast Speed Sell,
Ebay Speed JV.


Start2 jer 2010 ni mcm2 projek nak buat..
he.. he.. he.. :D

count me in ya.....:D
 

aWe 9

Senior
Joined
Sep 22, 2008
Messages
1,959
Points
38
Age
33

sanrazak

freshman
Joined
Jul 19, 2008
Messages
775
Points
18
Age
33
alamak...nak join2..walaupun newbie lagi nih..bole ker ente join.

*mate kelip2 ...:D
 

aWe 9

Senior
Joined
Sep 22, 2008
Messages
1,959
Points
38
Age
33

selopak

freshman
Joined
Jan 15, 2010
Messages
154
Points
0
salam warga WC....

nak tanya kepada rakan2 di dalam thread ni berkenaan penghantaran. kalau buat penghantaran ke luar negara, contohnya australia...dgn menggunakan posmalaysia (pos daftar) agkyanya berapa hari boleh sampai?kosnya berapa yer?dapat tracking number x?

sy baru nak berjinak dengan ebay......sblm ni jual dalam lelong ja...guna poslaju mmg xda masalah.....

harap rakan2 dalam thread ini dapat membantu....

P/S: lama xnampak TT dalam CG....
 

bismut

freshman
Joined
Mar 7, 2007
Messages
17
Points
1
Aku selalu pakai pos daftar...sampai je setakat inilah...boleh track tapi kena check dkt dua website...kalau dkt malaysia lagik, track dkt pos malaysia punya website..lepas tu track dkt website pos office negara destinasi...cth, kalau US check dkt USPS punye web..
 

grandsazer

Newbie
Joined
Sep 18, 2006
Messages
292
Points
16
kos... tgk berapa berat...? australia murah byk drp US coz dok dlm zon C. berapa lama smp tgk pada pos gak, aku tu kadang-kadang pos ke US tak smp seminggu brg dah sampai , kadang-kadang 3 minggu baru smp. entah lerrr....
 

virtualmetal

freshman
Joined
Apr 22, 2009
Messages
1,873
Points
38
kos... tgk berapa berat...? australia murah byk drp US coz dok dlm zon C. berapa lama smp tgk pada pos gak, aku tu kadang-kadang pos ke US tak smp seminggu brg dah sampai , kadang-kadang 3 minggu baru smp. entah lerrr....
Tambahan : kadang2 hilang terus. ekekeke
 

chukai

Senior
Joined
Mar 11, 2007
Messages
1,706
Points
38
klu nak pos brg, camne nak bezakan patut pakai mail ke parcel? cth klu brg kecik. kat mana boleh refer pasal fizikal produk? ada thread khas tak yang bincang ttg shipping dan pembungkusan produk fizikal? baru nak cuba2..

Sori klu pasal ni dah bincang kat depan2 thread ni..klu dah bincang kena selongkar satu2..:D
 

johntravolta

freshman
Joined
Oct 11, 2009
Messages
473
Points
0
ikut pengalaman den, parcel ngan mail takder beza kalau pakai registered post sebab dia ikut berat. tapi kalau nak send item pakai registered post kena pakai sampul surat ataupun balut dengan kertas minyak/ mahjong ataupun yg sama kaler dengannya. kalau kaler lain dia akan suruh pakai poslaju. rate harga plak bergantung pada berat dan zon negara. schedule dia nanti den cuba post kan ke sini.

edit: boleh dl post rate kat SINI. kredit to sifu awe sebab bagi den. tq

Sekian terima kasih :)
 
Last edited:

chukai

Senior
Joined
Mar 11, 2007
Messages
1,706
Points
38
:)terima kasih bagi post rate tu..mudah nak refer.

aritu saya ada terbaca kat satu blog cara pembungkusan, klu tak silap ada guna polisterin yang dipotong2..tp tak ingat sape punya blog. lupa plak nak bookmark..sape tau sape punya blog tu?
 

mohdfahmiex5

freshman
Joined
Oct 13, 2009
Messages
120
Points
0
salam warga WC....

nak tanya kepada rakan2 di dalam thread ni berkenaan penghantaran. kalau buat penghantaran ke luar negara, contohnya australia...dgn menggunakan posmalaysia (pos daftar) agkyanya berapa hari boleh sampai?kosnya berapa yer?dapat tracking number x?

sy baru nak berjinak dengan ebay......sblm ni jual dalam lelong ja...guna poslaju mmg xda masalah.....

harap rakan2 dalam thread ini dapat membantu....

P/S: lama xnampak TT dalam CG....

salam
aku biase pos pakai registered pos.pos ni tak kira besar mane barang/kotak ko die akan kire berat dan bukan kire besar. kalau pos laju lain pulak cara die kire.
pos ke australia kalau +- 150 gram dalam rm6-rm10 pastu ko tambah la rm3.90 untuk registered pos (tracking ID)
brape hari sampai aku pun tak pasti,sebab kadang aku pos seminggu da sampai.kadang 3 minggu baru sampai.yang lebih menyayat hati sampai buyer open case baru la nak sampai barang tu..hahaha..

ni step die kalo ko nak pos barang ke luar negara pakai reg.pos:
1-pegi pejabat pos pastu bagi barang tu kat awek pejabat pos tu dan cakap kat die nak buat registered pos.
2-die akan timbang barang ko tu dan tuliskan harga pos pada kotak (barang ko).
3-die akan bagi setem dan 1 slip registred pos untuk ko tampal kat kotak ,so ko kene bayar harga pos + rm3.90 untuk registered pos.
4-mintak die borang kastam (kaler ijau) untuk ko tulis isi kandungan,nilai,negara asal item dan berat kotak yang ko nak pos tu pastu sign ko,sume tu untuk tujuan kastam.
5-tampal setem kat kotak dan tulis name penerima kat pelekat registered pos tu kemudian tampal kat kotak. tampal skali borang kastam tu.

jangan lupe tulis name penerima skali kat belakang pelekat tu untuk tujuan rujukan ko(kang xtau plak mane satu tracking Id buyer,kalo buyer mintak.kalo pos 1 item takpe.kalo da pos 20 item,kan haru namenye tu)

6- pegi balik jumpe awek pos tu kat kaunter.bagi die kertas pelekat yang ko da tampak kat kotak tu untuk die cop.

7-sebelum meninggalkan kaunter,cakap "thanks sayang" kat awek pos tu hahahahahaha...

Track n trace brang ko:
1- bukak website pos malaysia pilih posdaftar
2- masukkan tracking ID pastu klik track
3- akan kuar result tarikh dan tempat ko pos
4- kalau kuar result macam ni= Dispatch To 640005
ni bermakna barang ko da sampai KLIA,telah di periksa oleh kastam dan on da way ke negara mana ko pos tu.
5- pastikan ko terangkan kat buyer kenape kuar result camtu,ditakuti buyer cakap ko menipu plak sebab takde tulis pun item ko to ship ke destinasi mana.sebab kalo reg.post hongkong akan kuar destination mane item tu di pos.
6- item dari malaysia hanya boleh trace sampai KLIA je.lepas/kuar dari malaysia ko kene trace kat official website pos negara mane yang ko hantar tu.
7-make sure cakap kat buyer yang database pos malaysia akan update lepas 24jam barang dihantar.so kalo tengahari ko pos,dan terus email Tracking ID pada buyer mesti la takde kalo die cek time tu.suh die cek esoknye.

ok stakat ni tu je yang mampu aku share.

p/s: otai2 sila betulkan kalo ade silap.
 
Last edited:

virtualmetal

freshman
Joined
Apr 22, 2009
Messages
1,873
Points
38
gilak baru 2 posting dah bedal fizikal. lagi otai dari aku ni. kalau balak je jaga pos tu camne plak?

anyway bagus2... turun padang share ngan kita org. ini yg kami suka. baik budi pekerti mcm awe9.
 

sleepsheep

freshman
Joined
Jul 16, 2007
Messages
410
Points
16
salam
aku biase pos pakai registered pos.pos ni tak kira besar mane barang/kotak ko die akan kire berat dan bukan kire besar. kalau pos laju lain pulak cara die kire.
pos ke australia kalau +- 150 gram dalam rm6-rm10 pastu ko tambah la rm3.90 untuk registered pos (tracking ID)
brape hari sampai aku pun tak pasti,sebab kadang aku pos seminggu da sampai.kadang 3 minggu baru sampai.yang lebih menyayat hati sampai buyer open case baru la nak sampai barang tu..hahaha..

ni step die kalo ko nak pos barang ke luar negara pakai reg.pos:
1-pegi pejabat pos pastu bagi barang tu kat awek pejabat pos tu dan cakap kat die nak buat registered pos.
2-die akan timbang barang ko tu dan tuliskan harga pos pada kotak (barang ko).
3-die akan bagi setem dan 1 slip registred pos untuk ko tampal kat kotak ,so ko kene bayar harga pos + rm3.90 untuk registered pos.
4-mintak die borang kastam (kaler ijau) untuk ko tulis isi kandungan,nilai,negara asal item dan berat kotak yang ko nak pos tu pastu sign ko,sume tu untuk tujuan kastam.
5-tampal setem kat kotak dan tulis name penerima kat pelekat registered pos tu kemudian tampal kat kotak. tampal skali borang kastam tu.

jangan lupe tulis name penerima skali kat belakang pelekat tu untuk tujuan rujukan ko(kang xtau plak mane satu tracking Id buyer,kalo buyer mintak.kalo pos 1 item takpe.kalo da pos 20 item,kan haru namenye tu)

6- pegi balik jumpe awek pos tu kat kaunter.bagi die kertas pelekat yang ko da tampak kat kotak tu untuk die cop.

7-sebelum meninggalkan kaunter,cakap "thanks sayang kat awek pos tu" hahahahahaha...

p/s: otai2 sila betulkan kalo ade silap.

very good post..TQ

biase kalo aku wat reg.post..bagi jer barang tuh kt awek kaunter..then dia akan tanya ape isi dlm? dia timbang pastuh terus bayar...dia bagi resit..abiss...takde plak kena isi borang ijau..tapi sib baik barang sampai gakk..hohoho:D
 
Top