Diari Usahawan eBay Berhingus

Joined
Jan 15, 2010
Messages
151
Likes
0
Points
0
Offline
perh dasat la korang.....x kedekut ilmu, banyak yg saya dapat ni...maklum la newbie ni...huhu...terima kasih kpd korang suma....
 
Joined
Oct 11, 2009
Messages
460
Likes
0
Points
0
Offline
bro, bahagian international postage setting apa? betul ke kat bwh ni?

UK: sellers standard international rate
AU: airmail
setting tuh ikut ko jek nak letak apa, airmail pun boleh registered post pun boleh. jangan ko letak buyer can collect the item sudah arr, ahahaha...

normally aku set flat rate, malas nak kira. tapi kalau ko rajin leh arr differentiate ikut negara based pada rate yg sifu awe bagi. Just nak tambah, biasakan hantar kat satu post office jek. Senang nak dapat layanan VIP sambil awek pos senyum2 kat ko, pastu ko leh pau sticker kastam banyak2 and sticker airmail byk2. aku dulu pau terus sticker kastam yg belum potong nye pastu terus potostat byk2 jek, senang. lagi rajin wat cam sifu mansur jek, template dalam word ;). tuh jek la kut, yg lain rasanya sifu mansur dah bgtau.
 
Last edited:
Joined
Oct 23, 2009
Messages
36
Likes
0
Points
0
Offline
Ilmu berEbay dah lama ada, cara2 pun dah lama kaji, tapi belum start lg, adesss...
*Dengan alasan tak sempat buat.:rolleyes:
 
Joined
Jul 19, 2008
Messages
768
Likes
0
Points
18
Age
31
Offline
salam
aku biase pos pakai registered pos.pos ni tak kira besar mane barang/kotak ko die akan kire berat dan bukan kire besar. kalau pos laju lain pulak cara die kire.
pos ke australia kalau +- 150 gram dalam rm6-rm10 pastu ko tambah la rm3.90 untuk registered pos (tracking ID)
brape hari sampai aku pun tak pasti,sebab kadang aku pos seminggu da sampai.kadang 3 minggu baru sampai.yang lebih menyayat hati sampai buyer open case baru la nak sampai barang tu..hahaha..

ni step die kalo ko nak pos barang ke luar negara pakai reg.pos:
1-pegi pejabat pos pastu bagi barang tu kat awek pejabat pos tu dan cakap kat die nak buat registered pos.
2-die akan timbang barang ko tu dan tuliskan harga pos pada kotak (barang ko).
3-die akan bagi setem dan 1 slip registred pos untuk ko tampal kat kotak ,so ko kene bayar harga pos + rm3.90 untuk registered pos.
4-mintak die borang kastam (kaler ijau) untuk ko tulis isi kandungan,nilai,negara asal item dan berat kotak yang ko nak pos tu pastu sign ko,sume tu untuk tujuan kastam.
5-tampal setem kat kotak dan tulis name penerima kat pelekat registered pos tu kemudian tampal kat kotak. tampal skali borang kastam tu.

jangan lupe tulis name penerima skali kat belakang pelekat tu untuk tujuan rujukan ko(kang xtau plak mane satu tracking Id buyer,kalo buyer mintak.kalo pos 1 item takpe.kalo da pos 20 item,kan haru namenye tu)

6- pegi balik jumpe awek pos tu kat kaunter.bagi die kertas pelekat yang ko da tampak kat kotak tu untuk die cop.

7-sebelum meninggalkan kaunter,cakap "thanks sayang" kat awek pos tu hahahahahaha...

Track n trace brang ko:
1- bukak website pos malaysia pilih posdaftar
2- masukkan tracking ID pastu klik track
3- akan kuar result tarikh dan tempat ko pos
4- kalau kuar result macam ni= Dispatch To 640005
ni bermakna barang ko da sampai KLIA,telah di periksa oleh kastam dan on da way ke negara mana ko pos tu.
5- pastikan ko terangkan kat buyer kenape kuar result camtu,ditakuti buyer cakap ko menipu plak sebab takde tulis pun item ko to ship ke destinasi mana.sebab kalo reg.post hongkong akan kuar destination mane item tu di pos.
6- item dari malaysia hanya boleh trace sampai KLIA je.lepas/kuar dari malaysia ko kene trace kat official website pos negara mane yang ko hantar tu.
7-make sure cakap kat buyer yang database pos malaysia akan update lepas 24jam barang dihantar.so kalo tengahari ko pos,dan terus email Tracking ID pada buyer mesti la takde kalo die cek time tu.suh die cek esoknye.

ok stakat ni tu je yang mampu aku share.

p/s: otai2 sila betulkan kalo ade silap.
nice post bro..CAM NI LA~~ .. :D..

*sob2 sedih xdapat g TT kat shah alam..seleseme teruk...waaaaaaaaaaaa... :((
 
Joined
Mar 11, 2007
Messages
1,694
Likes
3
Points
38
Offline
setting tuh ikut ko jek nak letak apa, airmail pun boleh registered post pun boleh. jangan ko letak buyer can collect the item sudah arr, ahahaha...

normally aku set flat rate, malas nak kira. tapi kalau ko rajin leh arr differentiate ikut negara based pada rate yg sifu awe bagi. Just nak tambah, biasakan hantar kat satu post office jek. Senang nak dapat layanan VIP sambil awek pos senyum2 kat ko, pastu ko leh pau sticker kastam banyak2 and sticker airmail byk2. aku dulu pau terus sticker kastam yg belum potong nye pastu terus potostat byk2 jek, senang. lagi rajin wat cam sifu mansur jek, template dalam word ;). tuh jek la kut, yg lain rasanya sifu mansur dah bgtau.
tak perasan scroll bawah skit ada flat rate..saya nak ebookkan info fizikal ni..haha dun worry not for sale. personal use only..senang nak refer :)

p/s suspen nak start fizikal..sama suspen masa start AN hehe
 
Joined
Sep 30, 2007
Messages
2,510
Likes
3
Points
38
Offline
Joined
Mar 11, 2007
Messages
1,694
Likes
3
Points
38
Offline
aku mmg beli dgn dia pun...
dia poskan.. nk COD pun boleh...
tapi sekali dia bungkus giler gaban beso daaa...
sekali sampai opis, malu aku weh... sbb kertas bungkus buble wrap tu dah koyak rabak kena kerjakan posman agaknye...
haha...posmen tu curious apa yang bagak sangat ni. COD je nampaknya..

@ bro lutfee beli dari yang mana satu?
 
Joined
Jan 15, 2010
Messages
151
Likes
0
Points
0
Offline
aku beli buble wrap rm80 utk 100m...kedai dkt ngan rumah aku....

sape2 dok penang yg nk beli boleh beli ngan aku.....
 
Top