Diari Usahawan eBay Berhingus

Joined
Jul 16, 2007
Messages
399
Likes
0
Points
16
Offline
tanpa borang hijau boleh gak coz aku pernah awek kat kaunter, apsal tk de borang hijau tu, dia jawab " bang... kalau dlm envelope kita declare document je... tk yah borang, tp kalau abg bwk kotak kena isi ler." tu ler kata nya. hehehehe

betul la kot coz brg aku semua smp.... hehehe
sib baik ko dah jawap..sbb aku pom tak penah tanya awek kaunter tuh..haha
 
Joined
Mar 11, 2007
Messages
1,694
Likes
3
Points
38
Offline
saya pun harap ada otai2 yg buka thread khas utk bincang pasal produk fizikal...shipping, packing, etc

p/s sape ek rajin nak buka thread baru hehe
 
Joined
Oct 11, 2009
Messages
460
Likes
0
Points
0
Offline
saya cadangkan sifu awe otai bulk order dan sifu mohdfahmiex5 untuk bukak thread fizikal, dah tak sabar nak belajar nih. leh wat ebook pastu jual ;)
 
Joined
Jun 16, 2009
Messages
1,219
Likes
0
Points
0
Offline
saya cadangkan sifu awe otai bulk order dan sifu mohdfahmiex5 untuk bukak thread fizikal, dah tak sabar nak belajar nih. leh wat ebook pastu jual ;)
sifu john pon apa kurangnya...lebih lagi saya rasa....

mlm ni mai la dtg shah alam sifu...meramaikan majlis ilmu...
 
Joined
Feb 12, 2008
Messages
1,789
Likes
46
Points
48
Offline
salam
aku biase pos pakai registered pos.pos ni tak kira besar mane barang/kotak ko die akan kire berat dan bukan kire besar. kalau pos laju lain pulak cara die kire....ok stakat ni tu je yang mampu aku share.

p/s: otai2 sila betulkan kalo ade silap.

wah... perkongsian camni la bagussss... teruskan. takde la mcm kebiasaan org, masuk je buat onar. pastu sampahkan sana sini, org2 yg byk berjasa pun dikatakan sampah... ngeh2

Perihal shipping ni, yg bole aku share dgn xperience aku yg niubai ni:

1) utk item kurang 2kg, itu ikut rate mail aje.

2) kalo lebih 2kg, better pakai parcel rate, lagi murah.

3) pakai air mail = kpl terbang, surface mail = kapal laut (berbulan2 baru sampai)

4) borang kastam tu utk item selain surat.

sebenarnya kalo tak lekat pun takpe. tapi problem dia nanti kt kastam. item clear lambat atau kastam akan buka packing utk verify.

alah, even ko declare pun kalo kastam suspicious, dia tetap buka. so better tampal kalo pos selain surat. mcm aku print sendiri aje kt atas kertas hijau. signature digital aje... ngeh2

5) utk jangkamasa delivery, refer je table ni:

=> http://www.pos.com.my/v1/tariff/OrdinaryDelivery.htm

6) perihal packaging, ikut kreativiti. mcm aku buat:

- kalo item dah ada kotak keras, bungkus dgn bubble wrap + kertas minyak.

- item plastic keras, guna bubble wrap + corrugated paper box (kotak coklat tu la) + kertas minyak. beli yg siap mcm kt theboxcompany.com atau aku "pau" mamat burma yg kutip2 kotak tu. Kt tangan pegang kayu besbol kalo nk free.

- kalo kotak takde, then baru aku pakai polisterin (polyfoam) yg tebal 1 inci + kertas minyak.

* selain tu, faktor budget shipping fee kena kira. Kalo ada bajet lebih, beli la penimbang utk org buat kuih tu. murah je beb. timbang awal2 pastu pegi website pos
=> http://www.pos.com.my/V1/main2.asp?c=/v1/PostageRates/PostageMain.htm

dptkan rate. kotak corrugated paper yg kosong pun ada yg berat dh lebih 100g, kalo hantar ke US, 100g kos dia dh RM7++. kalo nk jimat aku pki polyfoam aje.



- item2 yg nipis, bubble wrap + envelop "besar punyerrr!" sbb senang byk ruang nk tampal address, sticker registered, stamp yg berlambak.

ok, part stamp ni aku serius. tak semua stamp tu standard size. kdg2 aku dpt stamp special edition yg besar dia 3 inci x 1 inci tu. nilai RM0.30 aje. mmg buang space betul!

- lastly jgn lupa, kat belakang packaging mesti ada "From" nama + address korang
tu setakat yg aku ter pk skrg ni.
 
Joined
Sep 30, 2007
Messages
2,510
Likes
3
Points
38
Offline
kebanyakkan item aku boleh muat dlm sampul surat besar..
bungkus dgn buble wrap...
kat umah dah siap2 print nama buyer dgn nama aku kat blkg...
kalau brg beso sikit, kotak mmg aku cr kat kedai kek jer... efesien dan murah...
shipping biasanya aku guna airmail register mail.
kalau usa mmg lg mahal sikit berbanding UK (dan area europe) dan australia...
kertas hijau kastam tu selalunya dia bg, kalau xbg pun aku mintak (free jer) sbb takut apa2 hal nanti sangkut plak sbb xdeclare...
 

nh2

freshman
Joined
Nov 30, 2009
Messages
192
Likes
0
Points
0
Offline
salam warga WC....

nak tanya kepada rakan2 di dalam thread ni berkenaan penghantaran. kalau buat penghantaran ke luar negara, contohnya australia...dgn menggunakan posmalaysia (pos daftar) agkyanya berapa hari boleh sampai?kosnya berapa yer?dapat tracking number x?

sy baru nak berjinak dengan ebay......sblm ni jual dalam lelong ja...guna poslaju mmg xda masalah.....

harap rakan2 dalam thread ini dapat membantu....

P/S: lama xnampak TT dalam CG....
Kalau nak cepat.. Beli setem byk2, register slip (rm3.90) byk2 n penimbang digital. Photostat rate kat pos office. Bleh buat siap2 barang yang nak hantar tu kat rumah. Bila pg p.pos, cop jer register slip tuh. Kan senang. Penimbang digital kat COSWAY byk..
 
Joined
Jul 16, 2007
Messages
399
Likes
0
Points
16
Offline
wah... perkongsian camni la bagussss... teruskan. takde la mcm kebiasaan org, masuk je buat onar. pastu sampahkan sana sini, org2 yg byk berjasa pun dikatakan sampah... ngeh2

Perihal shipping ni, yg bole aku share dgn xperience aku yg niubai ni:




6) perihal packaging, ikut kreativiti. mcm aku buat:



tu setakat yg aku ter pk skrg ni.
best2..very good info..tq sifu mansur...nih nak tanyaa..
borang ijau tuh print sendirik, camne rupenye?? tiru sebijik mcm yg kt pos opis punye ke??

lambang burung 'air mail' pom kena tampal ke??
 
Joined
Sep 30, 2007
Messages
2,510
Likes
3
Points
38
Offline
best2..very good info..tq sifu mansur...nih nak tanyaa..
borang ijau tuh print sendirik, camne rupenye?? tiru sebijik mcm yg kt pos opis punye ke??

lambang burung 'air mail' pom kena tampal ke??
kalau aku, aku print sendiri...
buat byk2 lps tu potong dan tampal 1 kertas a4... dah tu photostat byk2...
burung airmail tu nk tampal boleh xtampal pun xpe kalau aku...
tp aku selalu mintak kat kaunter tuh...
 
Joined
Mar 11, 2007
Messages
1,694
Likes
3
Points
38
Offline
bagus bagus...seme otai dah cite cara masing2..tenkiu2
saya nak tanya lagi..ini klu tuk ebay UK atau AU. apa setting yg patut tuk postage ni? lain dari US..blur jap



 
Joined
Feb 12, 2008
Messages
1,789
Likes
46
Points
48
Offline
best2..very good info..tq sifu mansur...nih nak tanyaa..
borang ijau tuh print sendirik, camne rupenye?? tiru sebijik mcm yg kt pos opis punye ke??

lambang burung 'air mail' pom kena tampal ke??
bole mintak kt pej pos satu slip kastam tu 1 pack. sticker air mail pun aku mintak byk2. tapi sbb tak larat nak tulis kt slip hijau tu, last2 aku buat kt microsoft word sendiri, cari kertas A4 yg kaler hijau tua, pastu print je byk2. pantas. cuma tukar2 date aje.

Registered atau staff pos refer sbg barcode, aku dh siap beli byk2. so kalo nk pegi pjbt pos, tinggal tampal stamp dan cop slip barcode tu je.

 
Joined
Feb 12, 2008
Messages
1,789
Likes
46
Points
48
Offline
bagus bagus...seme otai dah cite cara masing2..tenkiu2
saya nak tanya lagi..ini klu tuk ebay UK atau AU. apa setting yg patut tuk postage ni? lain dari US..blur jap



utk...

UK: sellers standard rate.
AU: Regular atau Registered.

ke AU mmg 5 ke 7 hari dh sampai.
 
Joined
Dec 10, 2008
Messages
2,050
Likes
3
Points
38
Offline
bole mintak kt pej pos satu slip kastam tu 1 pack. sticker air mail pun aku mintak byk2. tapi sbb tak larat nak tulis kt slip hijau tu, last2 aku buat kt microsoft word sendiri, cari kertas A4 yg kaler hijau tua, pastu print je byk2. pantas. cuma tukar2 date aje.

Registered atau staff pos refer sbg barcode, aku dh siap beli byk2. so kalo nk pegi pjbt pos, tinggal tampal stamp dan cop slip barcode tu je.

bro.. adakah dlm kotak itu bekas air ? :confused:
 
Joined
Feb 12, 2008
Messages
1,789
Likes
46
Points
48
Offline
bro.. adakah dlm kotak itu bekas air ? :confused:
tottt... salahhh... ngeh2

hints: baja organik...

lagi satu, alat2 kt gambo bwh ni amat membantu dlm meningkatkan produktiviti korang membungkus brg2 tu... (ok, kecuali benda kotak warna kuning oren tu, camner bole sesat dlm tu... huhuhu)

 
Joined
Dec 10, 2008
Messages
2,050
Likes
3
Points
38
Offline
waaaa... dah mcm kedai alat tulis la... salut sifu mansur !! :D
mcm kedai runcit maniam pun ada.. wakakakkakaka
 
Joined
Jul 16, 2007
Messages
399
Likes
0
Points
16
Offline
bole mintak kt pej pos satu slip kastam tu 1 pack. sticker air mail pun aku mintak byk2. tapi sbb tak larat nak tulis kt slip hijau tu, last2 aku buat kt microsoft word sendiri, cari kertas A4 yg kaler hijau tua, pastu print je byk2. pantas. cuma tukar2 date aje.

Registered atau staff pos refer sbg barcode, aku dh siap beli byk2. so kalo nk pegi pjbt pos, tinggal tampal stamp dan cop slip barcode tu je.

mantoopp...tutorial bergambar lagikk sifu bagi..hehe..TQ..TQ

p/s: segan plak aku nak mintak sticker banyak2..dtg pos opis pom jarang2...antar pom satu package jer..huhuhu:(
 
Top