Diari Usahawan eBay Berhingus

Joined
Jan 15, 2010
Messages
151
Likes
0
Points
0
Offline
salam warga WC....

nak tanya kepada rakan2 di dalam thread ni berkenaan penghantaran. kalau buat penghantaran ke luar negara, contohnya australia...dgn menggunakan posmalaysia (pos daftar) agkyanya berapa hari boleh sampai?kosnya berapa yer?dapat tracking number x?

sy baru nak berjinak dengan ebay......sblm ni jual dalam lelong ja...guna poslaju mmg xda masalah.....

harap rakan2 dalam thread ini dapat membantu....

P/S: lama xnampak TT dalam CG....
 

bismut

freshman
Joined
Mar 7, 2007
Messages
16
Likes
0
Points
1
Offline
Aku selalu pakai pos daftar...sampai je setakat inilah...boleh track tapi kena check dkt dua website...kalau dkt malaysia lagik, track dkt pos malaysia punya website..lepas tu track dkt website pos office negara destinasi...cth, kalau US check dkt USPS punye web..
 
Joined
Sep 18, 2006
Messages
290
Likes
0
Points
16
Offline
kos... tgk berapa berat...? australia murah byk drp US coz dok dlm zon C. berapa lama smp tgk pada pos gak, aku tu kadang-kadang pos ke US tak smp seminggu brg dah sampai , kadang-kadang 3 minggu baru smp. entah lerrr....
 
Joined
Apr 22, 2009
Messages
1,849
Likes
1
Points
38
Offline
kos... tgk berapa berat...? australia murah byk drp US coz dok dlm zon C. berapa lama smp tgk pada pos gak, aku tu kadang-kadang pos ke US tak smp seminggu brg dah sampai , kadang-kadang 3 minggu baru smp. entah lerrr....
Tambahan : kadang2 hilang terus. ekekeke
 
Joined
Mar 11, 2007
Messages
1,694
Likes
3
Points
38
Offline
klu nak pos brg, camne nak bezakan patut pakai mail ke parcel? cth klu brg kecik. kat mana boleh refer pasal fizikal produk? ada thread khas tak yang bincang ttg shipping dan pembungkusan produk fizikal? baru nak cuba2..

Sori klu pasal ni dah bincang kat depan2 thread ni..klu dah bincang kena selongkar satu2..:D
 
Joined
Oct 11, 2009
Messages
460
Likes
0
Points
0
Offline
ikut pengalaman den, parcel ngan mail takder beza kalau pakai registered post sebab dia ikut berat. tapi kalau nak send item pakai registered post kena pakai sampul surat ataupun balut dengan kertas minyak/ mahjong ataupun yg sama kaler dengannya. kalau kaler lain dia akan suruh pakai poslaju. rate harga plak bergantung pada berat dan zon negara. schedule dia nanti den cuba post kan ke sini.

edit: boleh dl post rate kat SINI. kredit to sifu awe sebab bagi den. tq

Sekian terima kasih :)
 
Last edited:
Joined
Mar 11, 2007
Messages
1,694
Likes
3
Points
38
Offline
:)terima kasih bagi post rate tu..mudah nak refer.

aritu saya ada terbaca kat satu blog cara pembungkusan, klu tak silap ada guna polisterin yang dipotong2..tp tak ingat sape punya blog. lupa plak nak bookmark..sape tau sape punya blog tu?
 
Joined
Oct 13, 2009
Messages
110
Likes
0
Points
0
Offline
salam warga WC....

nak tanya kepada rakan2 di dalam thread ni berkenaan penghantaran. kalau buat penghantaran ke luar negara, contohnya australia...dgn menggunakan posmalaysia (pos daftar) agkyanya berapa hari boleh sampai?kosnya berapa yer?dapat tracking number x?

sy baru nak berjinak dengan ebay......sblm ni jual dalam lelong ja...guna poslaju mmg xda masalah.....

harap rakan2 dalam thread ini dapat membantu....

P/S: lama xnampak TT dalam CG....
salam
aku biase pos pakai registered pos.pos ni tak kira besar mane barang/kotak ko die akan kire berat dan bukan kire besar. kalau pos laju lain pulak cara die kire.
pos ke australia kalau +- 150 gram dalam rm6-rm10 pastu ko tambah la rm3.90 untuk registered pos (tracking ID)
brape hari sampai aku pun tak pasti,sebab kadang aku pos seminggu da sampai.kadang 3 minggu baru sampai.yang lebih menyayat hati sampai buyer open case baru la nak sampai barang tu..hahaha..

ni step die kalo ko nak pos barang ke luar negara pakai reg.pos:
1-pegi pejabat pos pastu bagi barang tu kat awek pejabat pos tu dan cakap kat die nak buat registered pos.
2-die akan timbang barang ko tu dan tuliskan harga pos pada kotak (barang ko).
3-die akan bagi setem dan 1 slip registred pos untuk ko tampal kat kotak ,so ko kene bayar harga pos + rm3.90 untuk registered pos.
4-mintak die borang kastam (kaler ijau) untuk ko tulis isi kandungan,nilai,negara asal item dan berat kotak yang ko nak pos tu pastu sign ko,sume tu untuk tujuan kastam.
5-tampal setem kat kotak dan tulis name penerima kat pelekat registered pos tu kemudian tampal kat kotak. tampal skali borang kastam tu.

jangan lupe tulis name penerima skali kat belakang pelekat tu untuk tujuan rujukan ko(kang xtau plak mane satu tracking Id buyer,kalo buyer mintak.kalo pos 1 item takpe.kalo da pos 20 item,kan haru namenye tu)

6- pegi balik jumpe awek pos tu kat kaunter.bagi die kertas pelekat yang ko da tampak kat kotak tu untuk die cop.

7-sebelum meninggalkan kaunter,cakap "thanks sayang" kat awek pos tu hahahahahaha...

Track n trace brang ko:
1- bukak website pos malaysia pilih posdaftar
2- masukkan tracking ID pastu klik track
3- akan kuar result tarikh dan tempat ko pos
4- kalau kuar result macam ni= Dispatch To 640005
ni bermakna barang ko da sampai KLIA,telah di periksa oleh kastam dan on da way ke negara mana ko pos tu.
5- pastikan ko terangkan kat buyer kenape kuar result camtu,ditakuti buyer cakap ko menipu plak sebab takde tulis pun item ko to ship ke destinasi mana.sebab kalo reg.post hongkong akan kuar destination mane item tu di pos.
6- item dari malaysia hanya boleh trace sampai KLIA je.lepas/kuar dari malaysia ko kene trace kat official website pos negara mane yang ko hantar tu.
7-make sure cakap kat buyer yang database pos malaysia akan update lepas 24jam barang dihantar.so kalo tengahari ko pos,dan terus email Tracking ID pada buyer mesti la takde kalo die cek time tu.suh die cek esoknye.

ok stakat ni tu je yang mampu aku share.

p/s: otai2 sila betulkan kalo ade silap.
 
Last edited:
Joined
Apr 22, 2009
Messages
1,849
Likes
1
Points
38
Offline
gilak baru 2 posting dah bedal fizikal. lagi otai dari aku ni. kalau balak je jaga pos tu camne plak?

anyway bagus2... turun padang share ngan kita org. ini yg kami suka. baik budi pekerti mcm awe9.
 
Joined
Jul 16, 2007
Messages
399
Likes
0
Points
16
Offline
salam
aku biase pos pakai registered pos.pos ni tak kira besar mane barang/kotak ko die akan kire berat dan bukan kire besar. kalau pos laju lain pulak cara die kire.
pos ke australia kalau +- 150 gram dalam rm6-rm10 pastu ko tambah la rm3.90 untuk registered pos (tracking ID)
brape hari sampai aku pun tak pasti,sebab kadang aku pos seminggu da sampai.kadang 3 minggu baru sampai.yang lebih menyayat hati sampai buyer open case baru la nak sampai barang tu..hahaha..

ni step die kalo ko nak pos barang ke luar negara pakai reg.pos:
1-pegi pejabat pos pastu bagi barang tu kat awek pejabat pos tu dan cakap kat die nak buat registered pos.
2-die akan timbang barang ko tu dan tuliskan harga pos pada kotak (barang ko).
3-die akan bagi setem dan 1 slip registred pos untuk ko tampal kat kotak ,so ko kene bayar harga pos + rm3.90 untuk registered pos.
4-mintak die borang kastam (kaler ijau) untuk ko tulis isi kandungan,nilai,negara asal item dan berat kotak yang ko nak pos tu pastu sign ko,sume tu untuk tujuan kastam.
5-tampal setem kat kotak dan tulis name penerima kat pelekat registered pos tu kemudian tampal kat kotak. tampal skali borang kastam tu.

jangan lupe tulis name penerima skali kat belakang pelekat tu untuk tujuan rujukan ko(kang xtau plak mane satu tracking Id buyer,kalo buyer mintak.kalo pos 1 item takpe.kalo da pos 20 item,kan haru namenye tu)

6- pegi balik jumpe awek pos tu kat kaunter.bagi die kertas pelekat yang ko da tampak kat kotak tu untuk die cop.

7-sebelum meninggalkan kaunter,cakap "thanks sayang kat awek pos tu" hahahahahaha...

p/s: otai2 sila betulkan kalo ade silap.
very good post..TQ

biase kalo aku wat reg.post..bagi jer barang tuh kt awek kaunter..then dia akan tanya ape isi dlm? dia timbang pastuh terus bayar...dia bagi resit..abiss...takde plak kena isi borang ijau..tapi sib baik barang sampai gakk..hohoho:D
 
Joined
Mar 11, 2007
Messages
1,694
Likes
3
Points
38
Offline
nak tergelak je baca instruction/guide korang2...

bro, yang no 4 nilai apa? harga brg kita tu ke?
berat tu kita mgg dah timbang siap2 kat umah atau tulis ikut yg awek post tu timbang?
kalau post ke negara lain pun camni gak ke caranya?

p/s klu balak jaga, kenyit mata je la

@ sleepsheep - klu tanpa borang hijau tu, bole pos mana2 negara ke?
 
Last edited:
Joined
Jul 16, 2007
Messages
399
Likes
0
Points
16
Offline
:)terima kasih bagi post rate tu..mudah nak refer.

aritu saya ada terbaca kat satu blog cara pembungkusan, klu tak silap ada guna polisterin yang dipotong2..tp tak ingat sape punya blog. lupa plak nak bookmark..sape tau sape punya blog tu?
nih ko maksudkan blog si adwanigallery kott..hehe:p
 
Joined
Oct 13, 2009
Messages
110
Likes
0
Points
0
Offline
salam warga WC....

nak tanya kepada rakan2 di dalam thread ni berkenaan penghantaran. kalau buat penghantaran ke luar negara, contohnya australia...dgn menggunakan posmalaysia (pos daftar) agkyanya berapa hari boleh sampai?kosnya berapa yer?dapat tracking number x?

sy baru nak berjinak dengan ebay......sblm ni jual dalam lelong ja...guna poslaju mmg xda masalah.....

harap rakan2 dalam thread ini dapat membantu....

P/S: lama xnampak TT dalam CG....
nak tergelak je baca instruction/guide korang2...

bro, yang no 4 nilai apa? harga brg kita tu ke?
berat tu kita mgg dah timbang siap2 kat umah atau tulis ikut yg awek post tu timbang?
kalau post ke negara lain pun camni gak ke caranya?

p/s klu balak jaga, kenyit mata je la

@ sleepsheep - klu tanpa borang hijau tu, bole pos mana2 negara ke?
chukai: tulis nilai harga barang dalam tu.biase aku tulis $5 @ $10 je
sebab kadang kalo sangkut kat kastam negara buyer n die nak cukai,buyer hanya akan bayar ikut nilai barang tu.maybe kalo $5 kene bayar $1 je kot,ada la kira2 die (tak pasti sebab tak penah alaminya)

barang tu awek pejabat pos tu akan tetap timbang walau ko da timbang kat umah.die pakai timbang digital.cume tekan2 button mane patut terus kuar brape harga pos barang tu.
aku penah kene barang yang same,berat same,destinasi same tapi harga lain.sebab pos pada hari berlainan dan awek yang berlainan jaga kaunter.maybe die salah tekan kot.beza dalam seringgit dua je..pelik2...ape da awek pos ni...

Pos ke US,AU,Uk,CA atau sume negara same je.camtu je la step die.

sleepsheep: wehh..boleh ke pos tanpa borang kastam tu...tak penah plak aku test..hahahaha.maybe awek tu yang tampalkan kot sebab die tanye isi die ape.

tak payah tulis detail item dalam tu.cukup sekadar tulis electronic accessories,girl accessories..sebab kalo tulis detail macam GPS Electronic,Hand Phone N97 takut posmen rembat plak barang kite tu...hahahah..

main fizikal lagi best sebenarnye.puas hati sebab kite sendiri handle.. kenangan manis aku main fizikal,aku penah untung 14000% dari harga modal beli fizikal ni..heheheheh..
 
Last edited:
Joined
Sep 18, 2006
Messages
290
Likes
0
Points
16
Offline
tanpa borang hijau boleh gak coz aku pernah awek kat kaunter, apsal tk de borang hijau tu, dia jawab " bang... kalau dlm envelope kita declare document je... tk yah borang, tp kalau abg bwk kotak kena isi ler." tu ler kata nya. hehehehe

betul la kot coz brg aku semua smp.... hehehe
 
Joined
Mar 11, 2007
Messages
1,694
Likes
3
Points
38
Offline
tanpa borang hijau boleh gak coz aku pernah awek kat kaunter, apsal tk de borang hijau tu, dia jawab " bang... kalau dlm envelope kita declare document je... tk yah borang, tp kalau abg bwk kotak kena isi ler." tu ler kata nya. hehehehe

betul la kot coz brg aku semua smp.... hehehe
apa maksud dlm envelope declare document?
 
Joined
Sep 22, 2008
Messages
1,909
Likes
2
Points
38
Age
32
Offline
waaaaaaaaaaa..otai underground mohdfahmiex5 dah keluar dari pertapaan..:cool:

thumbsUp bro for the very very informative information about "how to send physical item using Pos Malaysia"

p/s : apa kata bro buka satu thread khas untuk brg fizikal.. saya nak belajar..!!

p/ss: lagi sebulan ada la org amek buat ebook..trust me.. betul x VM?
:D
 
Top