Diari Usahawan eBay Berhingus

Joined
Feb 12, 2008
Messages
1,789
Likes
46
Points
48
Offline
#22
ok. story seterusnya...

lepas 3 hari lepas 10 items aku tu ended, aku pun start auction item baru. Kali ni aku jual jam. kasi test sikit.

Aku pun tak ingat apa masalah aku kali ni sebab hanya list 3 items aje. 1 jam + 2 mousepad yg pernah terjual sebelum ni.

1 mousepad ni aku untung 3 kali ganda berbanding kos.

So, happy la kejap walaupun sebenarnya tak seberapa kalau nak dibandingkan dengan pengalaman korang yg lain2.

Tapi, ni 1st time aku dpt profit besar kt ebay... ngeh ngeh


So, summary dia:

==========================================
LISTING: 3 Items (Total Fee: $1.05)
SOLD: 2 Items ($17.50)
eBay FVF: $1.53
==========================================

OK, tapi ada satu masalah problem...

Ada sorang bidder tak nak bayar lepas menang bid. aku dok kontek byk kali tapi dia buat derk je. aku risau sbb selagi dia tak bayar, aku rugi kalau order 1 item aje kat AN, kena Handling Fee $4...

Last2 masuk hari ke-2 lepas auction ni, aku dapati account bidder ni kena suspend dgn eBay. Maybe dia buat ad-hoc account je utk suka2 atau nak spy aku kot?

So, terpaksa la aku teruskan order kt AN dgn 1 item je. Tapi aku tambah 1 item lagi (jam) utk diri aku sendiri bagi elak fee $4 tu... kekekeke



Lagi satu, sbb item 1 lagi tu si bidder tak dpt bayar, so eBay kredit balik FVF kat acc aku.




so, kita summary balik...

==========================================
LISTING: 3 Item (Total Fee: $1.05)
SOLD: 1 Items ($14.00)
eBay FVF: $1.22
DROPSHIPPER (AN) COST: $3 + $2 Handling Fees
GROSS PROFITS: $6.73

PROFIT TERKUMPUL: $11.63
==========================================

Ok la tu, walaupun nampak mcm rugi tapi masih untung sket... syukur...

bersambung...

next story -- "harapan mula bersinar" (bunyi mcm novel la plak :D )
 
Joined
Sep 23, 2006
Messages
1,837
Likes
6
Points
38
Offline
#24
huhu bagus bagus. Jadi bagi kes mansur di atas tu (bidder taknak bayar), ada tak precaution step yg patut kita buat? atau mungkin ada solution lain yg patut kita ketengahkan?

Contohnya seperti post di belakang, ada mention counter offer pada second highest bidder ke..

Jadi apa pendapat mansur?
 
Joined
Feb 12, 2008
Messages
1,789
Likes
46
Points
48
Offline
#25
huhu bagus bagus. Jadi bagi kes mansur di atas tu (bidder taknak bayar), ada tak precaution step yg patut kita buat? atau mungkin ada solution lain yg patut kita ketengahkan?

Contohnya seperti post di belakang, ada mention counter offer pada second highest bidder ke..

Jadi apa pendapat mansur?
Setakat ni xde precaution. Tak tau la aku... cuma eBay bagi je balik FVF tu, listing fee rasanya dia dah telan...

kalau item tu ramai bidder, kita bole offer Second Chance Offer kpd bidder yg kalah.
 

kallam

freshman
Joined
May 31, 2007
Messages
1,073
Likes
0
Points
36
Offline
#26
Setakat ni xde precaution. Tak tau la aku... cuma eBay bagi je balik FVF tu, listing fee rasanya dia dah telan...

kalau item tu ramai bidder, kita bole offer Second Chance Offer kpd bidder yg kalah.
kalo raser memng dier tak nak beli ko suruh jer kasik
POSITIF/GOOD FEEDBACK :)
kadang2 buyer memng nak beli tapi diaorang tak perasan total cost kene bayar dan kadang2 memang diorang bid main2
 
Joined
Jul 31, 2008
Messages
3,347
Likes
5
Points
38
Offline
#27
memang best trick ni.
boleh jugak aku siapkan diri aku secukupnya tentang ebay ni sebelum masok ke perniagaan ebay bulan depan. hehe

:)
 

Dream

freshman
Joined
Jan 20, 2008
Messages
200
Likes
1
Points
18
Offline
#28
semoga teruskan perkongsian macam ni...bagus kongsi pengalaman sendiri :)
 

kallam

freshman
Joined
May 31, 2007
Messages
1,073
Likes
0
Points
36
Offline
#29
memang best trick ni.
boleh jugak aku siapkan diri aku secukupnya tentang ebay ni sebelum masok ke perniagaan ebay bulan depan. hehe

:)
Yang penting jangan jual barang yang ader copyright melampau... sbb aku dah kene banned 2 kali dah he hee:)
 
Joined
Aug 2, 2008
Messages
714
Likes
5
Points
18
Offline
#30
gud gud gud..i like this thread...

dah makin ramai orang dah murah hati kongsi ilmu ebay, semoga Tuhan murahkan rezeki kalian..amin.
 
Joined
Aug 2, 2008
Messages
714
Likes
5
Points
18
Offline
#31
salam..sementara bro mansur tengah karang cerita dia tu..boleh tak aku nak tanya sikit..aku dah godek2 dalam ebay ni masih tak jumpa...

macam mana ek nak refund? sebab aku ada 1 dropshipper nama dia CV..aku kenselkan pembelian sebab dropshipper ni mintak no telefon buyer, alasan dia sebab depa perlukan no tu untuk kontek buyer in case barang tu tak sampai, so depa boleh kontek buyer untuk tanya alamat..

aku pun kontek la buyer, mintak no telefon. tak da reply. 5-6 kali aku message, tak reply. so aku decide bagitau dropshipper aku tu. and depa dah refund kan duit tu masuk paypal aku..

so aku nak refund balik kat buyer ni macam mana? supaya tak dapat negative feedback..tolong ekk..

sorry mansur, iklan kejap.
hehehehe
 
Joined
Apr 14, 2007
Messages
710
Likes
4
Points
18
Offline
#32
satu perkongsian yang bagus. masalahnya ako zero pasal ebay ni. benar2 zero. tengok istilah je dah confuse
 
Last edited:

dilemma

Super Senior
Joined
Sep 9, 2008
Messages
937
Likes
55
Points
28
Age
35
Offline
#35
so aku nak refund balik kat buyer ni macam mana? supaya tak dapat negative feedback..tolong ekk..

sorry mansur, iklan kejap.
hehehehe
Saya tolong mencelah sikit bleh. Hehe. Saya belum ada pengalaman refund sebab barang tak ada. Tapi saya ada pengalaman di mana buyer minta refund.

1. Untuk buat refund tu, just klik pada link view details pada transaction yang di bayar oleh buyer berkenaan di dalam akaun PayPal anda. Kemudian, cari link "Issue Refund". Tekan kat situ untuk buat full refund pada buyer tersebut.

Tapi dalam kes nasa_nyer nih, saya rasa nasa_nyer kene bagi satu email before hand sebelum buat refund. Terangkan masalah yang di hadapi (dengan nada kesian). Mungkin bleh cakap mak supplier yang anda selalu ambik barang tuh jatuh tangga ker, masuk spital ker.. Hehe..

Pastikan banyak kali mintak maaf untuk menunjukkan kita betul-betul kesal dengan apa yang berlaku dan tiada jalan yang terbaik melainkan hanya melakukan full refund.

Pastikan juga anda nyatakan harapan anda dengan bersungguh-sungguh kepada buyer supaya tidak memberikan negative feedback. Boleh cakap macam ni:

"We were trying our best-"est" capability to ensure that everything is gonna be find. However, it seems like the things that happened is unexpected and we ourselves are very disappointed about it. From our deepest heart, we would like to ask your apology for the time that you've been spent on bidding the item.

We do understand that your time is valuable, but we beliebe that this is the best that we can do rather than keep you waiting undecisively.

Your kindness consideration is our humble appeciation and grateful thanks.

Thank you."

Try dulu. Kalau dia bagi negative gak, tak tau la. Memang jenis hati batu. Huhuhu.
 
Joined
Oct 11, 2007
Messages
3,038
Likes
1
Points
38
Age
36
Offline
#37
Ilmu dikongsi memang best..

Wat masa nie. Aku belum boleh listing di ebay. Masih belum berjaya menjana wang yang tinggi..

Baru jer jumpa produk untuk listing dan produk ter'hangat'..

Ces.. Dogaan tol.. Apa pun, dengan AN kita dpt berjaya kalo bijak dan tidak tamak..
 
Joined
Jun 1, 2008
Messages
837
Likes
3
Points
18
Age
32
Offline
#39
ramai nyer ebayer kat sini...leh kongsi ker teknik nak wat research kt ebay ni? saya tak tau nk wat research nie..pkai hentam jer list barang kena la 3 dari 40 item list..rugi la skit..huhuhu...sesapa yg baik ati dan dah otai leh tolong newbie nie? sorry ganggu thread..huhuh...
 

jnal

freshman
Joined
Aug 13, 2008
Messages
93
Likes
0
Points
6
Offline
#40
salam,
sbrnyer nak buat research nie kena lihat pelbagai sudut.cthnyer bulan nie ape yg dibincangkan oleh dunia luar,top story.itulah keywordnyer.ape lg kita buat la berkenaan top story tu.


YANG PENTING JGN MALAS.KENA BERUSAHA SKET.MEMBER HANYA TUNJUK JALAN.SELEBIHNYER BERUSAHA.INSYAALLAH BERJAYA.


ym znal_76
 
Top