Diari Usahawan eBay Berhingus

mansurbiz

Active
Joined
Feb 12, 2008
Messages
1,828
Points
48
terpulang la nak kate aku spy ke hape....mungkin sbb aku baru ko pandang aku rendah....

ni aku nye untung 2 minggu...bukan nk belagak...tapi nk tunjuk spy mcm aku leh buat....

Code:
http://i728.photobucket.com/albums/ww284/nizam4122/paypal170209-1.jpg

erk... ko salah paham tu

spy tu aku refer kat kisah seterusnya "bidder yg tak bayar" :D

cuba baca balik pos2 sebelum... ngeh ngeh
 

mansurbiz

Active
Joined
Feb 12, 2008
Messages
1,828
Points
48
ok. story seterusnya...

lepas 3 hari lepas 10 items aku tu ended, aku pun start auction item baru. Kali ni aku jual jam. kasi test sikit.

Aku pun tak ingat apa masalah aku kali ni sebab hanya list 3 items aje. 1 jam + 2 mousepad yg pernah terjual sebelum ni.

1 mousepad ni aku untung 3 kali ganda berbanding kos.

So, happy la kejap walaupun sebenarnya tak seberapa kalau nak dibandingkan dengan pengalaman korang yg lain2.

Tapi, ni 1st time aku dpt profit besar kt ebay... ngeh ngeh


So, summary dia:

==========================================
LISTING: 3 Items (Total Fee: $1.05)
SOLD: 2 Items ($17.50)
eBay FVF: $1.53
==========================================

OK, tapi ada satu masalah problem...

Ada sorang bidder tak nak bayar lepas menang bid. aku dok kontek byk kali tapi dia buat derk je. aku risau sbb selagi dia tak bayar, aku rugi kalau order 1 item aje kat AN, kena Handling Fee $4...

Last2 masuk hari ke-2 lepas auction ni, aku dapati account bidder ni kena suspend dgn eBay. Maybe dia buat ad-hoc account je utk suka2 atau nak spy aku kot?

So, terpaksa la aku teruskan order kt AN dgn 1 item je. Tapi aku tambah 1 item lagi (jam) utk diri aku sendiri bagi elak fee $4 tu... kekekeke

217200955408pmag9.jpg


Lagi satu, sbb item 1 lagi tu si bidder tak dpt bayar, so eBay kredit balik FVF kat acc aku.

217200960558pmkf9.jpg

217200960635pmzn5.jpg


so, kita summary balik...

==========================================
LISTING: 3 Item (Total Fee: $1.05)
SOLD: 1 Items ($14.00)
eBay FVF: $1.22
DROPSHIPPER (AN) COST: $3 + $2 Handling Fees
GROSS PROFITS: $6.73

PROFIT TERKUMPUL: $11.63
==========================================

Ok la tu, walaupun nampak mcm rugi tapi masih untung sket... syukur...

bersambung...

next story -- "harapan mula bersinar" (bunyi mcm novel la plak :D )
 

Syed_Ikhwan

Senior
Joined
Sep 23, 2006
Messages
1,883
Points
38
huhu bagus bagus. Jadi bagi kes mansur di atas tu (bidder taknak bayar), ada tak precaution step yg patut kita buat? atau mungkin ada solution lain yg patut kita ketengahkan?

Contohnya seperti post di belakang, ada mention counter offer pada second highest bidder ke..

Jadi apa pendapat mansur?
 

mansurbiz

Active
Joined
Feb 12, 2008
Messages
1,828
Points
48
huhu bagus bagus. Jadi bagi kes mansur di atas tu (bidder taknak bayar), ada tak precaution step yg patut kita buat? atau mungkin ada solution lain yg patut kita ketengahkan?

Contohnya seperti post di belakang, ada mention counter offer pada second highest bidder ke..

Jadi apa pendapat mansur?

Setakat ni xde precaution. Tak tau la aku... cuma eBay bagi je balik FVF tu, listing fee rasanya dia dah telan...

kalau item tu ramai bidder, kita bole offer Second Chance Offer kpd bidder yg kalah.
 

kallam

freshman
Joined
May 31, 2007
Messages
1,084
Points
36
Setakat ni xde precaution. Tak tau la aku... cuma eBay bagi je balik FVF tu, listing fee rasanya dia dah telan...

kalau item tu ramai bidder, kita bole offer Second Chance Offer kpd bidder yg kalah.

kalo raser memng dier tak nak beli ko suruh jer kasik
POSITIF/GOOD FEEDBACK :)
kadang2 buyer memng nak beli tapi diaorang tak perasan total cost kene bayar dan kadang2 memang diorang bid main2
 

Dream

freshman
Joined
Jan 20, 2008
Messages
201
Points
18
semoga teruskan perkongsian macam ni...bagus kongsi pengalaman sendiri :)
 

kallam

freshman
Joined
May 31, 2007
Messages
1,084
Points
36
memang best trick ni.
boleh jugak aku siapkan diri aku secukupnya tentang ebay ni sebelum masok ke perniagaan ebay bulan depan. hehe

:)
Yang penting jangan jual barang yang ader copyright melampau... sbb aku dah kene banned 2 kali dah he hee:)
 

nasa_nyer

Senior
Joined
Aug 2, 2008
Messages
721
Points
18
gud gud gud..i like this thread...

dah makin ramai orang dah murah hati kongsi ilmu ebay, semoga Tuhan murahkan rezeki kalian..amin.
 

nasa_nyer

Senior
Joined
Aug 2, 2008
Messages
721
Points
18
salam..sementara bro mansur tengah karang cerita dia tu..boleh tak aku nak tanya sikit..aku dah godek2 dalam ebay ni masih tak jumpa...

macam mana ek nak refund? sebab aku ada 1 dropshipper nama dia CV..aku kenselkan pembelian sebab dropshipper ni mintak no telefon buyer, alasan dia sebab depa perlukan no tu untuk kontek buyer in case barang tu tak sampai, so depa boleh kontek buyer untuk tanya alamat..

aku pun kontek la buyer, mintak no telefon. tak da reply. 5-6 kali aku message, tak reply. so aku decide bagitau dropshipper aku tu. and depa dah refund kan duit tu masuk paypal aku..

so aku nak refund balik kat buyer ni macam mana? supaya tak dapat negative feedback..tolong ekk..

sorry mansur, iklan kejap.
hehehehe
 

exinco

Senior
Joined
Apr 14, 2007
Messages
723
Points
18
satu perkongsian yang bagus. masalahnya ako zero pasal ebay ni. benar2 zero. tengok istilah je dah confuse
 
Last edited:

usahawanebay

Newbie
Joined
Sep 12, 2006
Messages
1,126
Points
38
Age
42
Hohohoho..jalan cerita ni boleh buat filem ni..hehehehe
 

dilemma

Super Senior
Joined
Sep 9, 2008
Messages
951
Points
28
Age
37
so aku nak refund balik kat buyer ni macam mana? supaya tak dapat negative feedback..tolong ekk..

sorry mansur, iklan kejap.
hehehehe

Saya tolong mencelah sikit bleh. Hehe. Saya belum ada pengalaman refund sebab barang tak ada. Tapi saya ada pengalaman di mana buyer minta refund.

1. Untuk buat refund tu, just klik pada link view details pada transaction yang di bayar oleh buyer berkenaan di dalam akaun PayPal anda. Kemudian, cari link "Issue Refund". Tekan kat situ untuk buat full refund pada buyer tersebut.

Tapi dalam kes nasa_nyer nih, saya rasa nasa_nyer kene bagi satu email before hand sebelum buat refund. Terangkan masalah yang di hadapi (dengan nada kesian). Mungkin bleh cakap mak supplier yang anda selalu ambik barang tuh jatuh tangga ker, masuk spital ker.. Hehe..

Pastikan banyak kali mintak maaf untuk menunjukkan kita betul-betul kesal dengan apa yang berlaku dan tiada jalan yang terbaik melainkan hanya melakukan full refund.

Pastikan juga anda nyatakan harapan anda dengan bersungguh-sungguh kepada buyer supaya tidak memberikan negative feedback. Boleh cakap macam ni:

"We were trying our best-"est" capability to ensure that everything is gonna be find. However, it seems like the things that happened is unexpected and we ourselves are very disappointed about it. From our deepest heart, we would like to ask your apology for the time that you've been spent on bidding the item.

We do understand that your time is valuable, but we beliebe that this is the best that we can do rather than keep you waiting undecisively.

Your kindness consideration is our humble appeciation and grateful thanks.

Thank you."

Try dulu. Kalau dia bagi negative gak, tak tau la. Memang jenis hati batu. Huhuhu.
 

sanrazak

freshman
Joined
Jul 19, 2008
Messages
775
Points
18
Age
34
waaa...bestnyer...satu perkongsian ilmu yg bijak
 

ijamidayu

Newbie
Joined
Oct 11, 2007
Messages
3,074
Points
38
Age
39
Ilmu dikongsi memang best..

Wat masa nie. Aku belum boleh listing di ebay. Masih belum berjaya menjana wang yang tinggi..

Baru jer jumpa produk untuk listing dan produk ter'hangat'..

Ces.. Dogaan tol.. Apa pun, dengan AN kita dpt berjaya kalo bijak dan tidak tamak..
 

Azizi

Senior
Joined
Jun 1, 2008
Messages
842
Points
18
Age
34
ramai nyer ebayer kat sini...leh kongsi ker teknik nak wat research kt ebay ni? saya tak tau nk wat research nie..pkai hentam jer list barang kena la 3 dari 40 item list..rugi la skit..huhuhu...sesapa yg baik ati dan dah otai leh tolong newbie nie? sorry ganggu thread..huhuh...
 
Top