Diari Usahawan eBay Berhingus

Joined
Mar 12, 2015
Messages
43
Likes
0
Points
6
Offline
Sunyi sepi je sub forum eBay ni. ada lagi ke yang aktif berebay?

Saya da menceburkan diri balik dlm ebay setelah berehat 2 taun++ sbb main akaun kene pancung.
Nak tau ada sape2 lagi yg masih buat ebay, maybe bole berkongsi2 ilmu. :)
saya masih berebay..tp tak otai mcm tuan..br 2 tahun berkecimpung....
 
Joined
Mar 12, 2015
Messages
43
Likes
0
Points
6
Offline
Salam semua. Saya start buat ebay since 2009 selepas saya baca forum ni. Alhamdullilah, ebay banyak merubah hidup saya. Tapi dalam 1, 2 tahun kebelakangan ni saya tengok ebay semakin sukar. Listing2 untuk item telah dihadkan setiap bulan. Ada account saya yang sampai habis barang dalam store sebab tak boleh listing dan renew lebih satu tahun. Tak tau apa punca sampai boleh jadi macam tu. Sekarang ni saya dah bosan untuk teruskan ebay.
multiple acc ler jwbnyer bro...

sy ebay join zaman rmai2 seller semua lari hahahah


alhamdulillah Your Ebay Item Sold!!
 
Joined
Jul 19, 2015
Messages
5
Likes
0
Points
1
Age
30
Offline
Assalamualaikum semua, selamat hari raya maaf zahir dan batin +Gedik+.
Dah lama tak masuk forum ni semenjak kerje + sambung degree + malas. Hehe.
Sekarang + lagi dengan nak dapat sorang baby sulong ni. So terfikir nak start balik ebay yang terkubur camtu je akaun.
Lebih kurang 5 tahun jugak tinggal ebay ni. Dulu pun start ebay dengan rempit ebay dari otai msaifuln dan juga dari forum ni.
Terima kasih banyak2 ya otai2 semua +Cinta+.
Lebih kurang RM400 je sebulan maintain dapat, tapi start je kerje, terus tinggal semua IM +Beku+.
So sekarang ni nak berkongsi sedikit hasil dari start balik ilmu ebay dan sekarang semangat membara2 nak focus ebay ni.+Melibas+

Alhamdulillah, masih berguna lagi ilmu ebay 5 tahun lepas. Hehe.+MataBulat+
Boleh buat kesimpulan simpel, dari 600 view convert jadi 23 watchers convert jadi 4 sold. Jadi saya perlu kaji kenapa item numbo satu tu tak terjual2 sedangkan dah 313 views dan 9 watchers. Huhu.
Niche saya, barang eletronik, barang bukan VERO, bukan hot item, persaingan sedikit, supplier mostly dari alibaba.
Ilmu baru yang saya dapat untuk di kongsikan bersama adalah, percantikkan description. First saya buat html+css3+js(memang kerje saya sebagai programmer dan designer, jadi agak tak susah nak buat semua ni, save budget :p). Tapi dah penat2 buat cantik, siap boleh responsive untuk mobile dan desktop bagai, tengok2 tak lepas untuk list sebab pakai js(javascript). +Nangiss+So function js tu saya convertkan kepada css3. Dan alhamdulillah lepas.+Terbaik+
Kalau ada video pasal produk lagi bagus, ambik je dari utube dan pumb je. Perbanyakkan gambar dalam description, kalau boleh, letak lightbox lagi cantik.

Ok lah, setakat itu sahaja dari saya yang newbie, baru nak berjinak2 balik dengan ebay ni. Harap otai2 dapat tunjuk ajar ye :) +TerimaKasih+
 
Joined
Jul 19, 2015
Messages
5
Likes
0
Points
1
Age
30
Offline
Update untuk hari ni, 24 jam biarkan list dalam ebay tanpa perlu nak pening2 buat iklan bagai. hehehe
---->
Alhamdulillah, ade peningkatan dari semalam dari segi views, watchers dan sold item +Bersinar2+
 

Aus89

freshman
Joined
Sep 23, 2015
Messages
2
Likes
0
Points
1
Age
30
Offline
Wah wah. Dah lama tak jenguk pasal ebay. Pernah jugak dulu aku main ebay. Sempat jual 3 4 barang je. Then kena refund balik sebab tak ori. Hehe
.
rasa macam best jugak ni nak start ebay balik. Ada yang join kelas dari anjuran o landa kalau tak silap. Macam best jee. Ada yg join ???
 
Joined
Feb 18, 2010
Messages
429
Likes
52
Points
28
Offline
Wah wah. Dah lama tak jenguk pasal ebay. Pernah jugak dulu aku main ebay. Sempat jual 3 4 barang je. Then kena refund balik sebab tak ori. Hehe
.
rasa macam best jugak ni nak start ebay balik. Ada yang join kelas dari anjuran o landa kalau tak silap. Macam best jee. Ada yg join ???
olanda tu JV ariel collection
 
Top