Diari Usahawan eBay Berhingus

naz7

freshman
Joined
Apr 29, 2008
Messages
74
Points
6
salam semua..saya ada 2 dispute dari buyer..sorang mintak refund sebab barang nampak macam x ori tapi memang jual xori pon..hehe.
lagi sorang barang lom sampai dah mintak refund coz dye ingat saya ni duk kt US coz barang list kt US..barang yang saya jual dah xd lagi tapi ebay tetap remove barang tu..sebab tu buyer tu nk mintak refund..tapi duit kt dalam paypal dah abis saya kuarkan dan dah selamat kuar kat bank msia..so apa pendapat korang nak bia je akaun cmtu ke atau pon bayar balik?
 

stylo_fiq

freshman
Joined
Mar 24, 2010
Messages
267
Points
0
salam semua..saya ada 2 dispute dari buyer..sorang mintak refund sebab barang nampak macam x ori tapi memang jual xori pon..hehe.
lagi sorang barang lom sampai dah mintak refund coz dye ingat saya ni duk kt US coz barang list kt US..barang yang saya jual dah xd lagi tapi ebay tetap remove barang tu..sebab tu buyer tu nk mintak refund..tapi duit kt dalam paypal dah abis saya kuarkan dan dah selamat kuar kat bank msia..so apa pendapat korang nak bia je akaun cmtu ke atau pon bayar balik?
kalau tak nak hantar barang refund aje duit orang. tak halal duit tu nanti.. pendapat nuibai jer... :D
 

naz7

freshman
Joined
Apr 29, 2008
Messages
74
Points
6
kalau tak nak hantar barang refund aje duit orang. tak halal duit tu nanti.. pendapat nuibai jer... :D
barang dah hantar semua dan dah 2 hari listing tu end kat ebay..ada orang report kat ebay kat complete listing..cakap barang imitation..lain2 buyer yang beli sampai 3 ok je..barang tu dalam proses penghantaran..saya dah attach sekali kat PayPal tracking number barang tu..
 

siti_nasrul

freshman
Joined
Apr 7, 2010
Messages
1,189
Points
0
barang dah hantar semua dan dah 2 hari listing tu end kat ebay..ada orang report kat ebay kat complete listing..cakap barang imitation..lain2 buyer yang beli sampai 3 ok je..barang tu dalam proses penghantaran..saya dah attach sekali kat PayPal tracking number barang tu..
Dah hantar kan? tracking tu pun da bg kan kat pp? so, bior jer la.. dorag da dapat brg tu nnt dorang tutup la case tu. kalo buyer tu mtk refund sbb imitation, kasik jer.. :D
 

jaisensei

freshman
Joined
Jan 16, 2009
Messages
207
Points
16
aku rasa peeeypaall mcm tgh meroyan la pulak... adakah anda turut merasa perasaan yg sungguh dahsyat ini.. haha.. adeh adeh..
 

carllys

freshman
Joined
Dec 18, 2006
Messages
1,674
Points
38
aku rasa peeeypaall mcm tgh meroyan la pulak... adakah anda turut merasa perasaan yg sungguh dahsyat ini.. haha.. adeh adeh..
huh??? ape kes bro? limit? hehehe
 

jaisensei

freshman
Joined
Jan 16, 2009
Messages
207
Points
16
kes-kes normal. fund hold + customer meroyan, peeypal ni pun macam nak meroyan dah aku tgk... penat nak melayan kerenah diorang ni.. adeh adeh... sabo jela.. cuma fund hold ni dah tahap luar biasa je.. macam ada screening test utk new software safety diorang jeee aku tgk wakakaka..
 

shabab05

freshman
Joined
Jan 19, 2010
Messages
349
Points
16
kes-kes normal. fund hold + customer meroyan, peeypal ni pun macam nak meroyan dah aku tgk... penat nak melayan kerenah diorang ni.. adeh adeh... sabo jela.. cuma fund hold ni dah tahap luar biasa je.. macam ada screening test utk new software safety diorang jeee aku tgk wakakaka..
Aku setakat ni tak ada masalah sgt dgn paypal ni. Yg mslh sgt skrg ebay. 4-5 hari list kena, baru nk list kena. Aku xtau apa yg xkne :) klu nk kata ebay detect aku pkai multple acc. nape paypal ok je. sape2 leh bg penjelasan? ke ebay mmg dh ketat dh sgt jual vero atau acc baru2 ni xleh menjual lg. erm...
 

carllys

freshman
Joined
Dec 18, 2006
Messages
1,674
Points
38
Aku setakat ni tak ada masalah sgt dgn paypal ni. Yg mslh sgt skrg ebay. 4-5 hari list kena, baru nk list kena. Aku xtau apa yg xkne :) klu nk kata ebay detect aku pkai multple acc. nape paypal ok je. sape2 leh bg penjelasan? ke ebay mmg dh ketat dh sgt jual vero atau acc baru2 ni xleh menjual lg. erm...
cube bagi tau ape barang yg nak dijual tu baru kitaorg dpt nak bagi penjelasan... hehehhee
 

carllys

freshman
Joined
Dec 18, 2006
Messages
1,674
Points
38
Vero item.. :) penjelasannya?? :)
vero ada banyak vero sifew... vero yg mana satu? ce cita... brand, model.. etc... ini pun mempengaruhi gak ni.. :p
 

shabab05

freshman
Joined
Jan 19, 2010
Messages
349
Points
16
RB... :) aku tgk dh makin berkurangan dh seller2 msia yg jual.. yg baru xkekal lama, yg lama2 pun aku tgk tggl berapa kerat je.. kna tukar vero lain plk kot...
 

carllys

freshman
Joined
Dec 18, 2006
Messages
1,674
Points
38
aku rasa susah gak nak detect apa masalah sebenarnya.. sebab bende nih banyak faktor.. usia akaun tu berapa, mcm mana ko list, dekat mana ko list.. etc...etc.. cube carik kat mana silapnya.. then cuba selidik pesaing... ini yg aku slalu buat.. tak kisah apa jenis niche pun..
 
Top