Diari Usahawan eBay Berhingus

aizverus

freshman
Joined
Jul 27, 2010
Messages
151
Points
0
tetap sedey...

sia2 je DC maybank aku yg baru tukar.. baru aktif tak sampai seminggu dah kena suspended..
 

aizverus

freshman
Joined
Jul 27, 2010
Messages
151
Points
0
ada icon nangis tak dlm WC ni.. :(

skrg ni nak mula balik dgn hati yg amat berat giler... ebay mmg kejam, sedikit kesalahan, hukumannnya adalah suspended... ebay seronok bila org suspended.. sebab dgn tu la org2 ebay dpt gaji.. ari2 suspend org. kalu tak suspend org, so tak takde kije...

so, mari mengsuspendedkan diri... :(
 

jaisensei

freshman
Joined
Jan 16, 2009
Messages
207
Points
16
sedey je aku baca... rilek bro, at least ko dapat satu cara utk tidak disuspendkan lagi... by the way ape kesilapan kecik tu?
terguna nama sama ke? ke terlogin username lama kat acc baru tu?
 

siti_nasrul

freshman
Joined
Apr 7, 2010
Messages
1,189
Points
0
ada icon nangis tak dlm WC ni.. :(

skrg ni nak mula balik dgn hati yg amat berat giler... ebay mmg kejam, sedikit kesalahan, hukumannnya adalah suspended... ebay seronok bila org suspended.. sebab dgn tu la org2 ebay dpt gaji.. ari2 suspend org. kalu tak suspend org, so tak takde kije...

so, mari mengsuspendedkan diri... :(
Bro, cadangan aku, stop ebay kejap.. pastu amik masa utk tengok dvd usahawan ebay berhingus tu. tgk btol2 dan dengor btol2. jgn skip. xyah sampai abis. bhg fizikal tu xyah dulu. sambil tgk tu, catat pape yg patut. tgk apa yg silap sblm ni. dah siap, bole la start balik. kalo tak, ko akan buat silap yg sama yg ko tak tau benda tu silap dan hasilnya sama jugak la.. SUSPEND.

Hidup kita ada 2 jer.. naik atau turun. kalo kita benti belajar, kita akan maintain dan jatuh. kena keep belajar. x kira terer camne pun kita. belajar tu ibarat asah gergaji. banyak beza org yg g tebang pokok kat hutan guna gergaji tajam dan gergaji tumpul. kalo tumpul, keje lambat, penat dan bazir masa. tp kalo kita asah gergaji kita bagi tajam(dengan keep belajar), kerja cepat siap, jimat masa, tenaga kurang pakai. So, now its time to sharpen your saw.... Go!!!
 

qrodat

Senior
Joined
Feb 28, 2008
Messages
1,868
Points
38
Bro, cadangan aku, stop ebay kejap.. pastu amik masa utk tengok dvd usahawan ebay berhingus tu. tgk btol2 dan dengor btol2. jgn skip. xyah sampai abis. bhg fizikal tu xyah dulu. sambil tgk tu, catat pape yg patut. tgk apa yg silap sblm ni. dah siap, bole la start balik. kalo tak, ko akan buat silap yg sama yg ko tak tau benda tu silap dan hasilnya sama jugak la.. SUSPEND.

Hidup kita ada 2 jer.. naik atau turun. kalo kita benti belajar, kita akan maintain dan jatuh. kena keep belajar. x kira terer camne pun kita. belajar tu ibarat asah gergaji. banyak beza org yg g tebang pokok kat hutan guna gergaji tajam dan gergaji tumpul. kalo tumpul, keje lambat, penat dan bazir masa. tp kalo kita asah gergaji kita bagi tajam(dengan keep belajar), kerja cepat siap, jimat masa, tenaga kurang pakai. So, now its time to sharpen your saw.... Go!!!
klu xde gergaji.. tp ada mesin tebang pokok je..
so nk kena jual mesin beli gergaji gak ke sifu?
wakkakakak
 

jaisensei

freshman
Joined
Jan 16, 2009
Messages
207
Points
16
aku masih pakai kapak je lagi.. duit takde nak beli gergaji.. lagikan pula chainsaw.. pelan2 tebang2 hehe..takut kena hempap:D

~sifu mod pinjam chainsaw boleh hehe~
 
Last edited:

aizverus

freshman
Joined
Jul 27, 2010
Messages
151
Points
0
sedey je aku baca... rilek bro, at least ko dapat satu cara utk tidak disuspendkan lagi... by the way ape kesilapan kecik tu?
terguna nama sama ke? ke terlogin username lama kat acc baru tu?
kesilapan baru yg agak kelakar dan pelik kali ni adalah:-

lisiting kat fixed price, dua kali... tuuuu jerrrrr~

dah tau kita silap, bagi ler msg kata 'please remove your listing or we will suspended you'...
ni tidak... tau2, bukak petang tu, tak de aih akaun baru aku tuh...
terus down, rasa dunia gelap seketika..
ada baik ku teruskan perniagaan warung nasik ayam ni dari melayan kerenah ebay..
tapiiii... nak jugak rasa 1K duit ebay bulan2.. ha3
 

aizverus

freshman
Joined
Jul 27, 2010
Messages
151
Points
0
Bro, cadangan aku, stop ebay kejap.. pastu amik masa utk tengok dvd usahawan ebay berhingus tu. tgk btol2 dan dengor btol2. jgn skip. xyah sampai abis. bhg fizikal tu xyah dulu. sambil tgk tu, catat pape yg patut. tgk apa yg silap sblm ni. dah siap, bole la start balik. kalo tak, ko akan buat silap yg sama yg ko tak tau benda tu silap dan hasilnya sama jugak la.. SUSPEND.

Hidup kita ada 2 jer.. naik atau turun. kalo kita benti belajar, kita akan maintain dan jatuh. kena keep belajar. x kira terer camne pun kita. belajar tu ibarat asah gergaji. banyak beza org yg g tebang pokok kat hutan guna gergaji tajam dan gergaji tumpul. kalo tumpul, keje lambat, penat dan bazir masa. tp kalo kita asah gergaji kita bagi tajam(dengan keep belajar), kerja cepat siap, jimat masa, tenaga kurang pakai. So, now its time to sharpen your saw.... Go!!!

insyallah bro.. kena tengok dan membaca balik..
skrg ni rasa tak ready lagi nak berebay...
kesilapan dua akaun lepas bukan lah kesilapan 'try n error' atau masalah niche atau vero.. tp kesilapan policy ebay yg super ketat (1browser 1acc 1paypal 1debit card dan kalu leh 1 komputer jer) + (jgn list kat fixed price kerana byk law ketat kat situ.. baru tau.. ha3).

terasa yang ebay memang sengaja buat law yg ketat. dan satu kesalahan, hukumannya, suspended.
 

jaisensei

freshman
Joined
Jan 16, 2009
Messages
207
Points
16
kesilapan baru yg agak kelakar dan pelik kali ni adalah:-

lisiting kat fixed price, dua kali... tuuuu jerrrrr~

dah tau kita silap, bagi ler msg kata 'please remove your listing or we will suspended you'...
ni tidak... tau2, bukak petang tu, tak de aih akaun baru aku tuh...
terus down, rasa dunia gelap seketika..
ada baik ku teruskan perniagaan warung nasik ayam ni dari melayan kerenah ebay..
tapiiii... nak jugak rasa 1K duit ebay bulan2.. ha3
pergh sabar bro, im speechless...diorang ni langsung tak bagi peluang... dahsyat betul. at least bg la email reminder suh remove dulu ke.. ini trus suspend.. totally unbelievable..
 

aizverus

freshman
Joined
Jul 27, 2010
Messages
151
Points
0
pergh sabar bro, im speechless...diorang ni langsung tak bagi peluang... dahsyat betul. at least bg la email reminder suh remove dulu ke.. ini trus suspend.. totally unbelievable..
I DONT BELIEVVVVEEEEEE THIS... he3

but, the truth is out there (p/s: tambah music x-files untuk rasa suspen... ha3)
 

aizverus

freshman
Joined
Jul 27, 2010
Messages
151
Points
0

bisnesacai

freshman
Joined
Apr 13, 2011
Messages
3
Points
0
Salam...
Maaf ganggu thread ni.. saya tersangatlah baru dalam dunia Bisnes Internet ini..
Cuma nak tanya..
Kalau nak berbisnes dalam ebay mmg kena buat banyak akaun ker..
Saya baru ada satu akaun Ebay .. Baru ada 5 feedback... sume dari punca beli barang...
Tolong beritahu... Terima kasih bekbanyak
 

stylo_fiq

freshman
Joined
Mar 24, 2010
Messages
267
Points
0
Salam...
Maaf ganggu thread ni.. saya tersangatlah baru dalam dunia Bisnes Internet ini..
Cuma nak tanya..
Kalau nak berbisnes dalam ebay mmg kena buat banyak akaun ker..
Saya baru ada satu akaun Ebay .. Baru ada 5 feedback... sume dari punca beli barang...
Tolong beritahu... Terima kasih bekbanyak
tak semestinya, nak sikit akaun boleh nak banyak pun boleh...
 

dilpiero

freshman
Joined
Mar 6, 2010
Messages
168
Points
0
Salam...
Maaf ganggu thread ni.. saya tersangatlah baru dalam dunia Bisnes Internet ini..
Cuma nak tanya..
Kalau nak berbisnes dalam ebay mmg kena buat banyak akaun ker..
Saya baru ada satu akaun Ebay .. Baru ada 5 feedback... sume dari punca beli barang...
Tolong beritahu... Terima kasih bekbanyak
kalau brg baik satu akaun pon jln jew hehe
 

carllys

freshman
Joined
Dec 18, 2006
Messages
1,674
Points
38
tak baik buat akaun ebay bebanyak.... nanti ebay marah.... wakakakakakaka
 

kitakaya

freshman
Joined
Jul 3, 2009
Messages
1,136
Points
36
tak baik buat akaun ebay bebanyak.... nanti ebay marah.... wakakakakakaka
aah.. buat pe nk bebanyak.. satu akaun cukup la.. bagi la aku can carik makang sikit...
 
Top