Diari Usahawan eBay Berhingus

aizverus

freshman
Joined
Jul 27, 2010
Messages
151
Points
0
dia kata " they were duplicates of other Fixed Price listings that are currently active on your eBay account"

mana ada acc lainnye sebab semua di deleted dan di banned.. aduh~
 

kitakaya

freshman
Joined
Jul 3, 2009
Messages
1,136
Points
36
ni bro letak fix price barang yg sama la.. polisi sekarang fix price 1 barang 1 je listing tuk 1 akaun.. kalau barang lain xpe..
 

qrodat

Senior
Joined
Feb 28, 2008
Messages
1,868
Points
38
ni bro letak fix price barang yg sama la.. polisi sekarang fix price 1 barang 1 je listing tuk 1 akaun.. kalau barang lain xpe..
klu tukar title skit xleh sifu?
 

siti_nasrul

freshman
Joined
Apr 7, 2010
Messages
1,189
Points
0
dia kata " they were duplicates of other Fixed Price listings that are currently active on your eBay account"

mana ada acc lainnye sebab semua di deleted dan di banned.. aduh~
ni bro letak fix price barang yg sama la.. polisi sekarang fix price 1 barang 1 je listing tuk 1 akaun.. kalau barang lain xpe..
Aku rasa ko salah paham pasal polisi tu.. macam yg chip kitakaya (dia jer duk kaya) cakap la.. satu brg bole letak bin satu listing jer. so, kena main kuantiti.. kalo xmo pening, pakai bin+auc ataupun auc jer.. Polisi ni dah berbulan dah ebay buat. cuma ebay au jer baru applicatekan.

Satu lagi, utk sesape yg ada rpoblem nak wat acc banyak tp ada masalah vcc/dc, korang cuba g apply dc kat satu bank. contohnya pb.

1) apply kad pb
2) pastu verifeid ebay+paypal guna kad tu.
3) dah siap verified ebay n pp, amik gambo kad tu depan belakang..pastu save. (bole guna gambo ni kalo pp/ebay mintak)
4) g bank, cakap kad ilang atau ko rosakkan cip kad tu.. bg xleh guna (xyah tunggu acc tu kena suspend. lepas siap verified, terus report ilang/rosak)
5) dapat kad baru, buat benda sama kat acc lain lak. ikut step 2-4. kalo segan, g report kat cawangan berlainan.

Cara ni kalo dc yg dapat on the spot tu bagus. seminggu bole la verified 3 acc utk satu jenis dc. pasal fee bayor pakai entropay jer. pastu nasihat aku, dah 3 kali g tukar dlm seminggu tu, jgn la g tukar/report lagi. kang kantoi lak. g la tukar dc lain lak. :D Cara ni dah terbukti.. tinggal korang nak BUAT atau korang nak bg ALASAN jer berketul-ketul... :D

Selamat beramal dari nubie SRoooooooooooooooooooot2... :))
 
Last edited:

aizverus

freshman
Joined
Jul 27, 2010
Messages
151
Points
0
dah stanby 3 DC baru.. tp bila jadi gini, jadi lemah giler2...
org bagi warning dulu ler.. ni tak.. pakai suspended terus acc tu..
bagi laa warning untuk org remove listing tu..
nampak sgt ebay tak mau newbie wat niaga kat situ...
 

siti_nasrul

freshman
Joined
Apr 7, 2010
Messages
1,189
Points
0
dah stanby 3 DC baru.. tp bila jadi gini, jadi lemah giler2...
org bagi warning dulu ler.. ni tak.. pakai suspended terus acc tu..
bagi laa warning untuk org remove listing tu..
nampak sgt ebay tak mau newbie wat niaga kat situ...
Jgn ngalah bro, benda kecik jer tu.. buat acc byk2.. jgn berharap kat 5 acc jer.. 5 acc tu sikit sgt.

benda yg ko lalu skrg ni, kitorang sumer lalu bole kata kadang tu hari2.. tp still dapat merasa ebay ni walaupun CUKUP LA UTK SESUAP NASIK. Tu sifu aku kata. aku x kata pape.

Tp yg penting jgn give up. Keep moving and keep doing the right thing. dan satu lagi, jgn ULANG kesilapan yg sama. sekali wat silap ok lagi. biasa la. tp kalo buat jugak silap yg sama, maknanya PANDAI.

Sebab tu awal2 dulu org ramai da pesan, jgn bereksperimen sgt awal2 ni.. pollow jer aper yg sifu2 dah ajar tu... dah mahir ngan ebay, buat la eksperimen. sbb duit kat poket da ada dan dah lali kena suspend... wokeh? Gud luck bro!!!
 

jaisensei

freshman
Joined
Jan 16, 2009
Messages
207
Points
16
belajar dari pengalaman, dan juga pengalaman orang lain hehe.. tu gunanya ada forum, boleh bagi semangat & juga jalan solution terbaik. jangan mengalah beb... ebeey mmg lubuk duit.. sabo je la..

facts i like:

"Thomas Edison failed more than 1,000 times when trying to create the light bulb". (The story is often told as 5,000 or 10,000 times depending on the version.) When asked about it,
Edison allegedly said, "I have not failed 1,000 times. I have successfully discovered 1,000 ways to NOT make a light bulb."

hehehe tu kata2 orang yg berjaya.. selepas gagal bnyk kali..
 

kitakaya

freshman
Joined
Jul 3, 2009
Messages
1,136
Points
36
dah stanby 3 DC baru.. tp bila jadi gini, jadi lemah giler2...
org bagi warning dulu ler.. ni tak.. pakai suspended terus acc tu..
bagi laa warning untuk org remove listing tu..
nampak sgt ebay tak mau newbie wat niaga kat situ...
rilek arr bro.. minggu lepas aku kene dekat 20 akaun dalam 2 minit..
tp klu bro nk stop pon ok gak.. kurang sorang seller kat dunia.. kekeke..
 

qrodat

Senior
Joined
Feb 28, 2008
Messages
1,868
Points
38
rilek arr bro.. minggu lepas aku kene dekat 20 akaun dalam 2 minit..
tp klu bro nk stop pon ok gak.. kurang sorang seller kat dunia.. kekeke..
byknya acc sifu.. pinjam 1.. 30% kasi komisyen.. ok?
 

carllys

freshman
Joined
Dec 18, 2006
Messages
1,674
Points
38
rilek arr bro.. minggu lepas aku kene dekat 20 akaun dalam 2 minit..
tp klu bro nk stop pon ok gak.. kurang sorang seller kat dunia.. kekeke..
tapi kalau chip katakaya yg stop, mau separuh listing kat ebay tuh kurang..
tu baru dia cerita acc yg kene suspend.. yg live tak tau berapa banyak.. huhuhu
bila nak bersara nih chip??
 

kitakaya

freshman
Joined
Jul 3, 2009
Messages
1,136
Points
36
ala.. aku x mampu nak tinggal kan harta kat anak bini.. sbb aku nak enjoy sakan.. so aku tinggalkan akaun ebay n paypal je la tuk anak cucu aku nnti..
 

jaisensei

freshman
Joined
Jan 16, 2009
Messages
207
Points
16
ala.. aku x mampu nak tinggal kan harta kat anak bini.. sbb aku nak enjoy sakan.. so aku tinggalkan akaun ebay n paypal je la tuk anak cucu aku nnti..
pastu chip namakan setiap paypal tu ngn nama anak & cucu chip nnti hehe.. so nnti senang diorang nak sambung run acc tu :)
 

qrodat

Senior
Joined
Feb 28, 2008
Messages
1,868
Points
38
pastu chip namakan setiap paypal tu ngn nama anak & cucu chip nnti hehe.. so nnti senang diorang nak sambung run acc tu :)
nama ank cucunya sudah ada.. siap no ic + alamat tpt tinggal lg.. hp dah beli sorg 1.. wakkakaka
 

qrodat

Senior
Joined
Feb 28, 2008
Messages
1,868
Points
38
fuh.. giler kentang korang semua erk.. huiyooo... masyuk.. leh payong aku.. hahahaha
ko nk payung apa?
pasar mlm punya pun ada.. uhuhh
 

shazwi

freshman
Joined
Jun 1, 2008
Messages
515
Points
16

jaisensei

freshman
Joined
Jan 16, 2009
Messages
207
Points
16
yg hot niche tu benda bawah payung pasar malam tu~~~~:-O:-O niche satu sifu~~ hehe
 

malbiz

Senior
Joined
Aug 7, 2009
Messages
663
Points
18
pagi-pagi aku dah list satu item dekat ebay .au
tepat jam 8.20am ebay us call aku..
tanya pasal item yang aku list dekat au.. account yang aku list tu adalah baru dan
made from usa :D.

hampir 15minit aku bercakap dengan si "aaron" mamat ebay. last-last dia bagi tahu
yang dia akan hantar email kerana account aku kena suspen ;)..

apa yang aku jawap diakhir perbualan..

"you can suspend this account, but i can still create new account"

pastu si "aaron" jawap balik

"yeh.. i know that, a thousand seller same as to you"

pastu kami tergelak sama-sama hehehehe

syok juga cakap sama mamat ebay nie :)


surat daripada ebay:
Hello xxxxxx,

Thank you for discussing your 'xxxxxxxxx' eBay account information
with me over the phone earlier today.

I understand the frustration with the suspension of your account. Please
know that eBay routinely reviews its member’s accounts in order to
protect the entire eBay Community. Although this decision is
unfortunate, it was done with the entire eBay Community in mind.

Sometimes honest members are required to take a few extra steps before
they are allowed to participate on eBay. After looking over your account
I see that we need to verify your identity in order to reactivate your
account.

We feel it necessary to verify this information because when you
participate in a transaction on eBay, either as a buyer or seller, you
are conducting a business transaction and by law you are required to
supply current and correct contact information to your transaction
partner should they wish to contact you with any questions or concerns.

With most accounts they are able to pass the verification process
without problems and are usually never even aware that it has occurred,
however in some cases like yours there is some difficulty and we find
that we need to contact you directly to request documentation which will
complete the verification process. Please know that this does not mean
that we feel the information provided is incorrect, only that for
whatever reason we were unable to independently verify it through our
normal channels.

In order for us to review your account, I need to ask you to submit the
following information by fax (fax number below):

1. A copy of the front and back of your driver's license or other
government-issued identification.

2. Evidence of address - one of the following:
- Copy of a recent utility bill, bank statement, or credit card
statement that shows your billing address. Mobile phone bills are not
acceptable. (You can black out your account numbers.)
- Copy of a local council rates bill (valid for the current year).
- The most recent copy of a mortgage statement from a recognised
lender.

3. Copies of manufacturer invoices or any other documentation showing
your purchase or ownership of items listed for sale on your eBay
account. This includes any related documentation from your suppliers and
any proof that items are authentic from the manufacture or verification
that you are an authorized reseller of these items from the manufacture.


***Important***

Please make sure that all pages are clearly legible and include your
User ID and email address. Without the User ID and email address of the
restricted account, we can't process your appeal.

You can fax this information to eBay on:

(02) 9475 1488
Attn: B001 Appeals

Please be aware that We cannot accept email attachments, they are
automatically deleted by our system for security purposes. If you're
unable to send this information by fax you may also post the documents.
Due to postage times, documents sent by post can take up to 2 weeks to
be processed.

eBay Australia
Attn: B001 Appeals
Locked Bag 10
Australia Square PO
Sydney NSW 1215

Please give us 48 to 72 hours to process your request. As soon as we do
we will send you an email with the result. If you do not properly submit
the documents requested above, we cannot process your appeal and your
account will remain suspended.

-- Privacy Note –

Any documents submitted to us will be destroyed after the information
has been reviewed and verified.

Declan, I appreciate you giving me the opportunity to provide you the
necessary steps in order to get your account reinstated. We sincerely
value you as a member of our trading community and look forward to a
continued successful relationship with you.

Thank you for your time.

Sincerely,
Aaron D.

eBay Trust and Safety

If after this email you receive a survey on my performance, I would like
to ask that you take the time to fill it out. I always like to know how
I am doing and how I can improve. Thank you for choosing eBay.

sekian sahaja di pagi ini ....

**Note: Jangan putus asa teruskan perjuangan.. alang-alang ebay dah tahu siapa kita .. majulah ebay untuk malaysia****
 
Last edited:
Top