Diari Usahawan eBay Berhingus

Joined
Feb 12, 2008
Messages
1,789
Likes
46
Points
48
Offline
#1
Salam geng,

Mulai hari ini aku akan cuba terbaik update kisah benar aku bergelumang dalam bisnes eBay yang hari ni dah masuk 2 minggu lebih.

So, ini seperti ilmu hands-on. Tak perlu bayar, aku bagi free je kat korang untuk baca. Manalah tau kita sama-sama boleh kongsi ilmu berguna untuk semua peminat eBay.

Juga, aku akan kongsikan beberapa tips, eksperimen dan penemuan aku sepanjang cuba jadi kaya dengan eBay ni... ngeh ngeh :D

Sebarang soalan, pertanyaan silalah kongsikan disini, tak perlu PM aku, ok?

Aku galakkan korang juga kongsi sama pengalaman korang di thread ini.

Sekian, untuk makluman warga WC.
 
Last edited:
Joined
Jan 19, 2007
Messages
913
Likes
2
Points
18
Offline
#5
sehari berapa income skrg?
aku rasa mcm berminat gak ngan dropshipping ni..
senang je kan keje tu?
 
Joined
Oct 11, 2007
Messages
3,038
Likes
1
Points
38
Age
36
Offline
#6
Dropshipping.. Yergh.. First of all.. Kena wat research bro..

Aku nie hold dulu.. Akuan kena kejung sat.. Haha..

Wat masa nie learning proses lagi..
 
Joined
Feb 12, 2008
Messages
1,789
Likes
46
Points
48
Offline
#7
Kisahnya bermula beberapa bulan yang lepas, aku terbeli satu special report kat DP mengenai satu kaedah jana duit guna Print On Demand (POD) produk murah di China dan jual semula di eBay.

Mula2 aku baca... hmm menarik, tetapi nanti dulu lah buat...

So, seperti kebanyakan orang, aku baca dan tangguh dulu untuk buat teknik yang sememangnya mudah buat duit. Rasanya dah berlambak ebook dan special report buat duit ni aku baca tetapi tetap tidak bertindak.

Akhirnya aku berhenti terus beli apa2 ebook dan special report sebab bagi aku ianya tidak "sesuai" atau takde "magic pill" untuk buat duit mudah. So, balik kpd kerja2 harian.

Sampai lah pada satu masa, aku ter dengar2 kisah eBook tempatan yang ditulis oleh sorang sifu ebay kita mengenai teknik tersebut. Maaf lah sifu, jujurnya aku tak beli ebook ebay ko tu sbb kawan aku dah beli.

Jadi, aku bertanya2 dan diskas2 dengan dia mengenai teknik tersebut. So, seperti biasa lepas 2 minggu tu aku tak buat apa2 pun...

==========================================

Sampailah satu pagi indah yang amat bersejarah, aku free sangat masa tu. Dan terasa nak try buat bisnes POD tu kat eBay utk cari duit tambahan.

Jadi, selepas membuat kajian kat eBay dan dropshipper di China tu lebih kurang satu hari, lastly esoknya aku terus start jual kat eBay.

Mula2, cari topik hangat guna Price Report kat TeraPeak.

Pastu dah jumpa, terus download gambar atau wallpaper berkaitan kat google dan upload kat sykt dropshipper POD di China tu (lepas ni aku rujuk AN je)...

(** part ni tak boleh la cerita detail sangat sbb nak jaga kerahsiaan utama kandungan eBook sifu kita tu tau. Cukup la hints gitu2 aje, ok!)
==========================================

Aku list 10 items iaitu mousepad, auction amik 3 hari.

Listing Fee aku kena $0.35 per item sebab Starting Price aku letak lebih $1. Jadi, Total seme Fee dah $3.50 (atau RM12.46) utk 1st day tu.



Cuak la jugak, belum buat apa2 sales eBay dah caj aku RM13 tu... nasib baik eBay claim seme Fee masa ujung bulan aje... ngeh ngeh :D

Bila auction dah ended, ni summary dia dalam USD:

==========================================
LISTING: 10 Items (Total Fee: $3.50)
SOLD: 2 Items ($18.00)
eBay 8.75% FINAL VALUE FEE (FVF): $1.60
DROPSHIPPER (AN) COST: $6 + $2 Handling Fees
GROSS PROFITS: $4.90
==========================================

NOTA 1:

Menurut dropshipper AN tu, kalau ko buat bulk order:

kurang $5 kena caj Handling Fee $4
lebih $5 tapi kurang $15 kena caj Handling Fee $2
lebih $15, Handling Fee FREE!


NOTA 2:

eBay akan caj Final Fee Values (FVF) sebanyak 8.75% atas harga Bid yang menang (kos Shipping tak masuk). So, kalau contoh kat atas tu jumlah Bid menang $18.00, FVF dia $1.60 la...


==========================================

So, sebab gelabah 1st time terima order di eBay, aku pun terus la buat order kat AN. Sepatutnya aku kumpul order dulu untuk elak kena caj Handling Fee oleh AN tu.



Takpe la 1st mistake.

Masa tu pun aku tak tau yg eBay caj FVF pada harga Bid akhir, Shipping & Handling kita tak masuk.

OK, 1st lesson learnt.
 
Joined
Feb 12, 2008
Messages
1,789
Likes
46
Points
48
Offline
#8
Kalau korang tak tau apa tu POD, contohnya mcm cafepress.com. Dropshipper ada item merchandise yg kosong je. Korang boleh kasi apa2 gambar utk print kat item tu. Contoh senang, print atas t-shirt.
 
Joined
Feb 12, 2008
Messages
1,789
Likes
46
Points
48
Offline
#12
tgh karang lagi...

next story -- 1st big profit aku kt ebay dan kisah bidder tak nak bayar.
 
Joined
Nov 6, 2008
Messages
98
Likes
0
Points
6
Offline
#13
sama la kite...biz kat ebay.....aku baru 2 minggu gak...dropship + collectible item kat umah aku...so far alhamdulillah....leh la cover duit overtime yg slalu aku buat....malah lebih lagi....bagus btol rate usd tinggi...untung orang ramai...huhuhuh....
 
Joined
Feb 12, 2008
Messages
1,789
Likes
46
Points
48
Offline
#14
sama la kite...biz kat ebay.....aku baru 2 minggu gak...dropship + collectible item kat umah aku...so far alhamdulillah....leh la cover duit overtime yg slalu aku buat....malah lebih lagi....bagus btol rate usd tinggi...untung orang ramai...huhuhuh....
tu satu kelebihan gak tu. duit mesia skrg jatuh 3.56 vs USD1... ngeh ngeh
 
Joined
Nov 6, 2008
Messages
98
Likes
0
Points
6
Offline
#19
aku suspek mamat ni spy kot sbb rating dia 0...
terpulang la nak kate aku spy ke hape....mungkin sbb aku baru ko pandang aku rendah....

ni aku nye untung 2 minggu...bukan nk belagak...tapi nk tunjuk spy mcm aku leh buat....

Code:
http://i728.photobucket.com/albums/ww284/nizam4122/paypal170209-1.jpg
 
Joined
Feb 12, 2008
Messages
1,789
Likes
46
Points
48
Offline
#20
terpulang la nak kate aku spy ke hape....mungkin sbb aku baru ko pandang aku rendah....

ni aku nye untung 2 minggu...bukan nk belagak...tapi nk tunjuk spy mcm aku leh buat....

Code:
http://i728.photobucket.com/albums/ww284/nizam4122/paypal170209-1.jpg
erk... ko salah paham tu

spy tu aku refer kat kisah seterusnya "bidder yg tak bayar" :D

cuba baca balik pos2 sebelum... ngeh ngeh
 
Top