depression

pikochew

freshman
Joined
Apr 16, 2011
Messages
20
Points
1
ada sesiapa yg pernah alami depression tak? sebab aku kesian kt kwn aku, dia depress tapi x tahu kenapa.. sesiapa boleh bagi kata2 semangat tak kt dia? atau ada orang terdekat korang yg pernah alami juga ke?
 

vyner

Newbie
Joined
Apr 17, 2012
Messages
2,646
Points
38
Pernah alami satu masa dulu. Salah satu caranya sibukkan diri dengan aktiviti2 luar. sometimes keluar stay dgn member2. Jgn kerap sendiri2
 

shilea

freshman
Joined
Dec 11, 2019
Messages
19
Points
3
Age
26
ada sesiapa yg pernah alami depression tak? sebab aku kesian kt kwn aku, dia depress tapi x tahu kenapa.. sesiapa boleh bagi kata2 semangat tak kt dia? atau ada orang terdekat korang yg pernah alami juga ke?
ada, kawan aku ni suddenly dia macam rasa stress su sikit , lepas tu dia mcm rasa malam tak blh tidur , lepas dia rasa macam nervous bila check kt doc , doc gitaw dia menghadapi depression ...memang sgt susah bila u ada depression taw..sbb aq pernah tgk dia selalu dia tak dpt normal degan semua org
 

sayanuradam

freshman
Joined
Nov 8, 2019
Messages
16
Points
3
Age
23
ada sesiapa yg pernah alami depression tak? sebab aku kesian kt kwn aku, dia depress tapi x tahu kenapa.. sesiapa boleh bagi kata2 semangat tak kt dia? atau ada orang terdekat korang yg pernah alami juga ke?
kena jumpa doctor tu, doc akan prescribe ubat macam anti-depressant ke apa ke
 

sayanuradam

freshman
Joined
Nov 8, 2019
Messages
16
Points
3
Age
23
ada, kawan aku ni suddenly dia macam rasa stress su sikit , lepas tu dia mcm rasa malam tak blh tidur , lepas dia rasa macam nervous bila check kt doc , doc gitaw dia menghadapi depression ...memang sgt susah bila u ada depression taw..sbb aq pernah tgk dia selalu dia tak dpt normal degan semua org
sekarang ramai orang kena depression disebabkan tekanan hidup melampau
 

NeoJen

freshman
Joined
Dec 14, 2019
Messages
16
Points
1
Age
31
haa memang ,harap ada apa2 technology ke macam tu boleh avoid semua ini..
Lagi pun malas nak tengok doctor sbb kena ambik appoinment lar , tunggu lama2 kt clinic semua ehh..
kalau ada apps 5G mcm negara lain u bagus ..anytime boleh contact doc from rumah je.
 

sayanuradam

freshman
Joined
Nov 8, 2019
Messages
16
Points
3
Age
23
haa memang ,harap ada apa2 technology ke macam tu boleh avoid semua ini..
Lagi pun malas nak tengok doctor sbb kena ambik appoinment lar , tunggu lama2 kt clinic semua ehh..
kalau ada apps 5G mcm negara lain u bagus ..anytime boleh contact doc from rumah je.
tapi jumpa doctor face to face lagi senang and lagi puas.
 

sayanuradam

freshman
Joined
Nov 8, 2019
Messages
16
Points
3
Age
23
Pernah alami satu masa dulu. Salah satu caranya sibukkan diri dengan aktiviti2 luar. sometimes keluar stay dgn member2. Jgn kerap sendiri2
orang depressed ni memang cepat pencilkan diri. kita as kawan kena pandai pandai main peranan
 

fiona

freshman
Joined
Dec 11, 2019
Messages
16
Points
1
Age
28
tapi jumpa doctor face to face lagi senang and lagi puas.
sekarang dalam apps pun boleh face to face tengok doctor and dapat consultation.Dkat luar negara mmg dah success guna modern way pergi check doctor semua ini...Kita kena maju juga macam luar negar guna 5G
 

jizuzi

freshman
Joined
Dec 12, 2019
Messages
14
Points
1
Age
29
haa memang ,harap ada apa2 technology ke macam tu boleh avoid semua ini..
Lagi pun malas nak tengok doctor sbb kena ambik appoinment lar , tunggu lama2 kt clinic semua ehh..
kalau ada apps 5G mcm negara lain u bagus ..anytime boleh contact doc from rumah je.
yes agreed. We have to up-to-date .Because now 5G is the next generation of cellular technology for the next generation of smartphones, is imminent. And with it, there’s concern about the health risk of this new, more powerful network too.
 

razah

freshman
Joined
Dec 16, 2019
Messages
8
Points
1
Age
34
yes agreed. We have to up-to-date .Because now 5G is the next generation of cellular technology for the next generation of smartphones, is imminent. And with it, there’s concern about the health risk of this new, more powerful network too.
eh aku ada baca, 5G ni x de la bagi risiko kt kesihatan kita. yg bagusnya, kita bleh implement kt health sector 5G ni, bleh mudahkan semua orang gitu
 
Last edited:

cik_didi

freshman
Joined
Nov 6, 2019
Messages
57
Points
8
Age
25
ada sesiapa yg pernah alami depression tak? sebab aku kesian kt kwn aku, dia depress tapi x tahu kenapa.. sesiapa boleh bagi kata2 semangat tak kt dia? atau ada orang terdekat korang yg pernah alami juga ke?
Bahaya depression ni. lagi-lagi bila dok sorang-sorang takde teman nak kongsi masalah. MEmang berat sangat. Tak mustahil jugak org depression ni tak kuat nak berdepan dengan ramai orang. Mungkin dengan teknologi 5G ni dapat membantu orang yg depression ni senang berurusan dengan pakar-pakar yang boleh bantu utk menghadapi sakit ni. Tak perlu nanti nak face to face.. Yela, mana tau urgent sangat perlukan khidmat kaunseling dari pakar kan.
 

cik_didi

freshman
Joined
Nov 6, 2019
Messages
57
Points
8
Age
25
sekarang dalam apps pun boleh face to face tengok doctor and dapat consultation.Dkat luar negara mmg dah success guna modern way pergi check doctor semua ini...Kita kena maju juga macam luar negar guna 5G
Sekarang TM dah sediakan rangkaian 5G dan rangkaian ni sangat-sangat terbaik dari telco yang lain sebab TM ada infra diaorg sendiri dan tak perlu bergantung kepada yg lain. One day, kita juga mampu untuk dapatkan consultation macam negara-negara maju yg lain.
 

kyotoloves

freshman
Joined
Nov 22, 2019
Messages
57
Points
8
Age
28
sekarang dalam apps pun boleh face to face tengok doctor and dapat consultation.Dkat luar negara mmg dah success guna modern way pergi check doctor semua ini...Kita kena maju juga macam luar negar guna 5G
Org depressed ni kita x bleh pressure dia sgt.. Kita x de kt dlm situasi dia.. So let him be.. Bila dia minta tolong, kita tolong mana yg bleh..
 

kyotoloves

freshman
Joined
Nov 22, 2019
Messages
57
Points
8
Age
28
Sekarang TM dah sediakan rangkaian 5G dan rangkaian ni sangat-sangat terbaik dari telco yang lain sebab TM ada infra diaorg sendiri dan tak perlu bergantung kepada yg lain. One day, kita juga mampu untuk dapatkan consultation macam negara-negara maju yg lain.
Lepas ada 5G, boleh ada mcm2 teknologi.. Tapi tgk juga telco dia.. Yg aku tahu tm je skrg yg rancak buat, kt subang dgn Langkawi.. Telco lain masih collab pastu nk guna infra yg selalu guna katenya.. Tapi nak instal sendiri punya bukan ambil masa ke? Eh? Hahaha
 

sayanuradam

freshman
Joined
Nov 8, 2019
Messages
16
Points
3
Age
23
sekarang dalam apps pun boleh face to face tengok doctor and dapat consultation.Dkat luar negara mmg dah success guna modern way pergi check doctor semua ini...Kita kena maju juga macam luar negar guna 5G
malaysia dah ada 5g ke? kalau ada pun mesti tak setanding luar negara
 

cik_didi

freshman
Joined
Nov 6, 2019
Messages
57
Points
8
Age
25
Lepas ada 5G, boleh ada mcm2 teknologi.. Tapi tgk juga telco dia.. Yg aku tahu tm je skrg yg rancak buat, kt subang dgn Langkawi.. Telco lain masih collab pastu nk guna infra yg selalu guna katenya.. Tapi nak instal sendiri punya bukan ambil masa ke? Eh? Hahaha
Telco lain pon ada jugak tapi line dia tak bagos macam TM. Lagipon TM ada infra sendiri dan mampu untuk beri hasil yang terbaik untuk semua,

https://www.malaymail.com/news/tech...rst-5g-standalone-network-in-malaysia/1815425)
 

cik_didi

freshman
Joined
Nov 6, 2019
Messages
57
Points
8
Age
25
malaysia dah ada 5g ke? kalau ada pun mesti tak setanding luar negara
Dah ada awak. TM antara yang pertama provide 5G dekat Malaysia. Semua berperingkat sebab benda ni masih baru kan. Kita pon boleh setanding dengan negara luar kalau kita sendiri bagi support juga untuk 5G ni.
 

nyra

freshman
Joined
Nov 30, 2019
Messages
43
Points
6
Age
25
ada sesiapa yg pernah alami depression tak? sebab aku kesian kt kwn aku, dia depress tapi x tahu kenapa.. sesiapa boleh bagi kata2 semangat tak kt dia? atau ada orang terdekat korang yg pernah alami juga ke?
Kesiannya dia.. depression ni bahayakan kalau takde support dari orang sekeliling. Tu yang ramai dapat depression ni kadang sanggup ambik keputusan yang tak sewajarnya.
 

nyra

freshman
Joined
Nov 30, 2019
Messages
43
Points
6
Age
25
Sekarang TM dah sediakan rangkaian 5G dan rangkaian ni sangat-sangat terbaik dari telco yang lain sebab TM ada infra diaorg sendiri dan tak perlu bergantung kepada yg lain. One day, kita juga mampu untuk dapatkan consultation macam negara-negara maju yg lain.
Best ke perkhidmatan 5G dari TM ni? Apa ja yang dia mmpu buat lagi?
 
Top