Dengar Sini Usahawan Internet Sekelian!

justman

freshman
Joined
Apr 25, 2006
Messages
107
Points
18
Assalamu'alaikum,

Sejak kebelakangan ini, saya nampak ramai orang telah mula nak berjinak-jinak dalam online bisnes terutama sekali adsense. Saya disini memang menyokong penuh dengan tindakan mereka nie tapi cuma cuma nak beritahu supaya jangan terlalu ghairah dan gopoh gapah. Cuba belajar kesemua selok-belok bagaimana nak menjadi seorang usahawan internet yang berjaya.

Saya terbaca newletter pagi ini dan saya ingin berkongsi dengan kesemua ushawan-usahwan di wangcyber ini. Saya harap ia boleh memberi manfaat yang penuh kepada semua.

Tajuknya "The Real Secret to Online Success". Asalnya memang dalam bahasa inggeris. Saya post kan kat ruangan khas saya di:

http://usdota.com/forum/viewtopic.php?p=273#273

Wasallam.

jasman
 

aad_lfcfn

freshman
Joined
Jul 31, 2006
Messages
48
Points
6
yup..betul tu..saya pun ada belajar sedikit sebanyak dari website digital point dan lain-lain. satu frasa yang saya jadikan pegangan selama ni: "bina website ni kene ada minat, target kita mestilah visitor bukannya $$" sebab tu la ramai yang kecewa ngan Adsense ni. tak konsisten, takde motivasi, lemah semangat tengok website lain, dan sebagainya.

dari pemerhatian saya. sesuatu website tu kalau tk niche biasanya akan gagal dalam 3 bulan pertama (maksudnya webmaster tu malas update,dll).. :lol: memang boleh lemah semangat jadinya tapi kita mesti istiqamah.

salah satu contoh forum Melayu yamg saya tengok skarang ni dah berjaya ialah forum.jiwang.org. Kalau dulu diaorang cuma ada beberapa orang member jer. Sekarang ngan member semakin banyak tambahan dengan keupayaan dedicated hosting (sponsored oleh exabyte:kalau tk silap aku:) website tu dh maju. Belum lagi ditambah ngan komisyen affialate exabyte dan mobileklub ekeke..

tp dr apa yang aku tengok. Web tu bermula sebagai hobby jer, bukan untuk $$.
wassalam
 

romico

freshman
Joined
Aug 14, 2006
Messages
11
Points
1
Fungsi sama, cuma wordpress leh download script dan upload ke sever sendiri. Dan lebih flexible.
 

cikguonline

freshman
Joined
May 30, 2006
Messages
568
Points
18
justman said:
Assalamu'alaikum,

Sejak kebelakangan ini, saya nampak ramai orang telah mula nak berjinak-jinak dalam online bisnes terutama sekali adsense. Saya disini memang menyokong penuh dengan tindakan mereka nie tapi cuma cuma nak beritahu supaya jangan terlalu ghairah dan gopoh gapah. Cuba belajar kesemua selok-belok bagaimana nak menjadi seorang usahawan internet yang berjaya.

Saya terbaca newletter pagi ini dan saya ingin berkongsi dengan kesemua ushawan-usahwan di wangcyber ini. Saya harap ia boleh memberi manfaat yang penuh kepada semua.

Tajuknya "The Real Secret to Online Success". Asalnya memang dalam bahasa inggeris. Saya post kan kat ruangan khas saya di:

http://usdota.com/forum/viewtopic.php?p=273#273

Wasallam.

jasman

Malaysia punya ke forum tu?
 

invtr

freshman
Joined
Apr 28, 2006
Messages
135
Points
18
In conclusion, create your own product..

memang tak ramai ada produk sendiri. jual produk org lain mmg bleh untung tp kat malaysia ni belum semua industri ada affiliate, komisen still kecik n market kecik bukan cam kalo wat global.
 

zinedine

Senior
Joined
May 3, 2006
Messages
1,002
Points
18
cikguonline said:
justman said:
Tajuknya "The Real Secret to Online Success". Asalnya memang dalam bahasa inggeris. Saya post kan kat ruangan khas saya di:

http://usdota.com/forum/viewtopic.php?p=273#273

Wasallam.

jasman

Malaysia punya ke forum tu?

Iye cikgu. Malaysia punya forum ni. Khusus pasal google adsense jer.. Maknanya, US=usaha, DO=doa, TA=tawakkal = usdota. Admin dia encik Zahiruddin & Astora Jabat.
 

justman

freshman
Joined
Apr 25, 2006
Messages
107
Points
18
Cikguonline,

Ya, forum tu kawan saya, Zahiruddin yang asaskan untuk peserta-peserta yang dah ikuti bengkelnya.

Saya diajak untuk contribute apa-apa yang boleh saya contribute kepada forum tersebut, itu saja.

Disini saya cuma nak bagitahu option yang terbaik ialah menjual produk sendiri. Tak kira produk resale rights ataupun PLR. Yang penting kita memiliki sepenuhnya. Dan juga produk tersebut seeloknya digital, maksudnya downloadable seperti services, ebook, software ataupun hosting.

Cuba elakkan physical produk sebab kita di malaysia akan mengharungi banyak masalah dari segi penghantaran, kastam dan kos.

Gunakan platform blog ataupu website. Saya nak tekankan disini dimana pendapatan dari adsense adalah "extra income" sahaja. Cuba elakkan focus pada adsense sahaja. Pelbagaikan. Pendapatan sebenar adalah lebih pada produk kita sendiri.

Dan yang akhir sekali beri perhatian sepenuh pada bagaimana nak pasarkan produk tersebut. Buat blog ataupun laman web cuma 10% daripada kerjanya saja.

Dengan akhir kata, "there's no short cut to success"

jasman
 

justman

freshman
Joined
Apr 25, 2006
Messages
107
Points
18
Disini saya cuma nak jelaskan sahaja. Tiada memihak kepada sesiapa.

Saya sendiri pun tak kenal Astora maupun bersua dengannya.

Yang saya membantu ialah rakan seperjuangan saya, Zahiruddin.

Saya dah jelaskan dengan detail tentang kehadiran Astora Jebat pada bulan Jun lepas dalam forum nie. Baca balik penjelasan saya di sini.

http://wangcyber.com/forum/viewtopic.php?t=706

Kehadiran astora adalah marketing strategy sahaja dan dia tidak memainkan peranan langsung dalam bengkel tu.

Saya nak jelaskan disini ialah tak kira siapa yang anjukkan maupun yang mengajar, faktor yang menentukan berjaya atau tidak dalam perniagaan internet ini adalah bergantung pada diri sendiri dan tak boleh salahkan sesiapa pun.

Sebagai contoh...dulu saya buat MLM. Saya selalu komplain sponsor saya tak guna sebab tak beri tunjuk ajar dan juga panduan pada downline nya. Tetapi ada beberapa donwlinenya memang berjaya.

Disini sponsor yang sama dan ada downline yang berjaya dan tak berjaya. Siapa kita nak salahkan? Sponsor tu ke?

Cuba kita duduk dan renung sejenak...

Harap penjelasan tu boleh diterima pakai.

jasman
 
Joined
Jul 28, 2006
Messages
795
Points
18
Age
44
:) Agaknya bila la lagi google adsense nak terima bahasa Melayu pula? Lepas ni pula kot? Satu ketika dahulu bahasa Melayu menjadi bahasa antarabangsa di dunia sewaktu Melaka terkenal dengan tempat pertembungan antara perdagang eropah dan asia. Antara faktor yang turut menyumbang kepada keadaan itu adalah sikap pemerintah yang adil, rakyat yang amanah dan jujur dan kemesraan rakyat Melaka itu sendiri. Namun kerana wujud segolongan rakyatnya yang berhati busuk dan tidak suka pada kedamaian, Melaka diserang oleh Portugis kerana hasutan segolongan bangsawan (yang busuk hati)(baca balik sejarah kejatuhan Melaka kepada Portugis) :)

Tapi, saya tabik walaupun google adsense belum terima lagi bahasa Melayu...ramai rakyat Malaysia yang dah 'buat duit' dengan adsense ni
 

mysticmind

Senior
Joined
Jun 7, 2006
Messages
1,440
Points
38
kalau astora jabat tuh dikatakan marketing strategi.. saya amat2lah tidak setuju..
tah apa specialnya dia tak tau laa.

setahu aku, dalam agama punya hal pun sikit punya ramai musuh, buat artikel plak atas dasar logik dan ayat sekerat2.

arituh ada buat bahas terbuka, aku tgk dia pun aku dah rasa lawak. APe punye poyolah.. tak cukup ilmu berkata2 lebih (sorry to say that).

dalam dunia IT BIZ nih lagiiilah aku ragui kebolehannya.

Aku rasa kalau betul marketing strategi, lagi baik amik artis2 pompuan ke, artis2 lelaki ke.. ataupun sesuatu yang jauh lebih baik..


Serius.. saya rasa ramai yang lebih rasa meluat berbanding tertarik dengan astora jabat.

- pendapat ikhlas aku -
 

zinedine

Senior
Joined
May 3, 2006
Messages
1,002
Points
18
mysticmind said:
kalau astora jabat tuh dikatakan marketing strategi.. saya amat2lah tidak setuju..
tah apa specialnya dia tak tau laa.

setahu aku, dalam agama punya hal pun sikit punya ramai musuh, buat artikel plak atas dasar logik dan ayat sekerat2.

arituh ada buat bahas terbuka, aku tgk dia pun aku dah rasa lawak. APe punye poyolah.. tak cukup ilmu berkata2 lebih (sorry to say that).

dalam dunia IT BIZ nih lagiiilah aku ragui kebolehannya.

Aku rasa kalau betul marketing strategi, lagi baik amik artis2 pompuan ke, artis2 lelaki ke.. ataupun sesuatu yang jauh lebih baik..

Serius.. saya rasa ramai yang lebih rasa meluat berbanding tertarik dengan astora jabat.

- pendapat ikhlas aku -

ooo pasal ni yg mysticmind tak jadi nak daftar bengkel usdota yer?. Tapi ,saya rasalah kan, astora jabat tu cuma promote je bengkel ni. Lagi pun, dlm majalah Al-Islam dia kan ada bukak iklan pasal bengkel adsense anjuran usdota ni. Saya rasa, org penting & utama dlm bengkel adsense ni adalah en. Zahiruddin tu. Dari apa yg sy baca kat forum tu, memg nmpk cara dia ni bagus & bnyk jugak yg blh dipelajari.
 

justman

freshman
Joined
Apr 25, 2006
Messages
107
Points
18
Beberapa hari yang lalu saya post satu topic baru di ruangan saya di forum usdota yang bertajuk, "How to Make Money with Google Adsense". Kalau nak tahu, awak boleh baca di sini http://www.usdota.com/forum/viewtopic.php?t=147

Dan juga ada post baru di blog saya. Alamat di resource box kat bawah.

Harap dapat memberi nafas baru pada sesiapa yang nak berkecimpung di arena adsense.

jasman
 

justman

freshman
Joined
Apr 25, 2006
Messages
107
Points
18
Bebaru ini, melalui, perbincangan, apa yang dilihat dan juga didengar, saya nak berkongsi pendapat dengan semua usahawan-usahawan internet di tanah tumpahnya darah ku. Agak kasar sikit coretan saya kali ini. Saya terpaksa kerana ianya mungkin akan membinasakan kaum di tanah tumpahnya darah ku kalau tindakan tidak diambil serta-merta oleh pihak berkuasa.

Saya juga ingin mendengar pandangan dari sesiapa yang membacanya.

Seperti biasa anda boleh baca keluhan saya yang bertajuk " Desperate Situation Calls for Desperate Measures" di ruangan percuma saya di

http://usdota.com/forum/viewtopic.php?p=394#394

jasman
 

adiputra

freshman
Joined
Aug 7, 2006
Messages
369
Points
18
Age
42
kalau astora jabat tuh dikatakan marketing strategi.. saya amat2lah tidak setuju..
tah apa specialnya dia tak tau laa.

setahu aku, dalam agama punya hal pun sikit punya ramai musuh, buat artikel plak atas dasar logik dan ayat sekerat2.

arituh ada buat bahas terbuka, aku tgk dia pun aku dah rasa lawak. APe punye poyolah.. tak cukup ilmu berkata2 lebih (sorry to say that).


Serius.. saya rasa ramai yang lebih rasa meluat berbanding tertarik dengan astora jabat.

--

hahahaha.Bravo ust nizam
 
Top