Definisi perniagaan Internet

Joined
Dec 4, 2006
Messages
1,650
Likes
6
Points
38
Offline
#1
Macam mana kita hendak mendefinisikan makna sebenar perniagaan Internet?

Ada sesetengah pihak mengatakan, Perniagaan Internet melibatkan urusan jual beli antara dua pihak.

Ada sesetengah orang mendifinisikan Perniagaan Internet hanya perlu membuat perlaburan dan hanya menanti keuntungan.

Ada sesetengah pihak mengatakan Perniagaan Internet Hanya perlu mencari orang dan tunggu komisyen.

dan macam-macam lagi definisi.

Setiap orang mempunyai pandangan dan definisi2 tersendiri terhadap Perniagaan Internet. :confused:

Si "A" kata makna A betul tapi makna B salah. Si "B" pulak kata makna B betul tapi A salah. Datang si "C", kata dua-dua salah, Z yang betul.

Apa definisi Perniagaan Internet sebenar?
 
Joined
Dec 13, 2005
Messages
1,253
Likes
4
Points
38
Offline
#2
Bagi saya senang je.

Satu perniagaan yang menggunakan internet sebagai medium pemasaran seperti blog, SEO, ezine, artikel, dan banyak lagi lah. :)
 
Joined
Jul 14, 2006
Messages
1,781
Likes
7
Points
38
Offline
#3
Perniagaan Internet ialah sebarang jualan yang dilakukan menggunakan Internet sebagai pengantaraan di antara penjual dan pembeli. Semua perniagaan adalah sama, sama ada perniagaan Internet atau perniagaan di dunia nyata. Samalah seperti perniagaan di dunia nyata iaitu perniagaan Internet memerlukan premis jualan ataupun kedai untuk di letakkan produk-produk yang hendak di jual. Namun di dalam Internet ia tidak di panggil kedai tetapi ia dipanggil laman web. Ya di laman web inilah kita meletakkan produk-produk kita untuk di layari atau ditengok oleh pengguna Internet seluruh dunia tidak kira di mana mereka berada. Setiap masyarakat di seluruh pelusuk dunia boleh melawat laman web kita selagi mempunyai sambungan Internet. Itulah kelebihan perniagaan Internet kita akan mendapat lebih ramai pelanggan dan sudah tentu akan mendapat lebih banyak untung.

:D
 
Joined
May 22, 2006
Messages
561
Likes
6
Points
18
Offline
#5
Ya di laman web inilah kita meletakkan produk-produk kita untuk di layari atau ditengok oleh pengguna Internet seluruh dunia tidak kira di mana mereka berada.
Hm...saya buat bisnes kat internet tak pakai laman web pun,siap untung RM100 sehari,eBay pun bukan,camne lak yang tu yek?Huhu...
 
Joined
Mar 31, 2006
Messages
418
Likes
2
Points
18
Offline
#7
bagi aku "perniagaan" besar skop dia..

tak perlu laman web pun boleh panggil perniagaan.. asalkan ada pembeli ada penjual. " tak lupa jugak la terma "perniagaan".
 
Joined
Jul 14, 2006
Messages
1,781
Likes
7
Points
38
Offline
#8
Hm...saya buat bisnes kat internet tak pakai laman web pun,siap untung RM100 sehari,eBay pun bukan,camne lak yang tu yek?Huhu...
Lol habis guna ape ek? HUhu kalau ebay ngan lelong pun laman web jugak :D
 
Joined
Dec 3, 2006
Messages
37
Likes
0
Points
6
Offline
#11
Perniagaan Internet : urusan jual beli antara dua pihak yg dilakukan melalui online. tak kira la jual product ke, jual services ke, adsense ke... :)
 

abg_x

freshman
Joined
Dec 14, 2006
Messages
1,987
Likes
1
Points
38
Offline
#12
Apa yang aku tertanya -tanya sangat selama ini ialah bukannya "apa definisi perniagaan internet". Yang menjadi persoalan ialah perniagaan internet apakah yang dibuat sampai dapat untung yang boleh jadi jutawan? Yang aku tau, nampak trend sekarang ni ialah perniagaan "kursus perniagaan internet" dan bukannya "perniagaan internet" itu sendiri.
 
Joined
May 22, 2006
Messages
561
Likes
6
Points
18
Offline
#13
Hm,nak tau apa yang saya buat?Ok,tunggu bulan 2 nanti,saya bagi panduan ni percuma as bonus untuk produk saya nanti yek.Tunggu...

OK,abang X,

Tak mustahil sesiapa saja boleh buat duit dan jadi jutawan dari internet,tak kiralah dia tu Abu ke,Ah Chan ke,ataupun Ramu,kalau ikut cara yang betul:

Konsisten dan Fokus.

Patric Chan dah buktikan kalau konsisten dan fokus dengan niche self help,semua orang boleh berjaya macam dia.

Ewen Chia dah buktikan kalau konsisten dan fokus dengan affiliate,semua orang boleh berjaya macam dia.

Alang sendiri dah buktikan kalau konsisten dan fokus dengan jual link dan adsense,semua boleh berjaya macam dia.

Michel Fortin dah buktikan kalau konsisten dan fokus dengan copywriting,semua orang boleh buat 5 hingga 6 figure income setiap kali buat job untuk sales letter.

John Reese sendiri baru2 ni keluarkan satu video kat blog dia pasal ni.Apa yang dia cakap MSI itu joke semata-mata.Kenapa?

Sebab dia nak ingatkan semua supaya fokus dengan bisnes masing2.Fokus untuk puaskan hati pelanggan dan cari peluang-peluang perniagaan baru yang berkait dengan perniagaan sedia ada.

Jangan bila ada orang yang claim dia buat duit juta2 dengan affiliate,at the same time awak buat eBay,awak jump lak buat affiliate,tinggal eBay awak.Lainla kalau awak dah buat juta2 dari ebay dan awak automasikan bisnes eBay awak tu,itu tak jadi masalah.

Hope clear yek,semuanya start dengan minda kita.Selagi kita fokus,tak mustahil kita akan berjaya.

p.s:Azizi Ali sangat marah kalau penceramah selalu refer orang lain dalam ceramah dia.Maaf Azizi Ali,ini kat forum,jadi takde masalah la ye?Hehe...

p.s.s:Saya ada terbaca dalam satu blog ni (kalau tak silap bro Noorizam punya blog) dia bagitau,orang Cina berpegang pada satu falsafah kalau nak jadi jutawan:

"Bekerja selama 16 jam sehari,7 hari seminggu selama 3 tahun,then you'll be a millionaire."

Hm,mari bersama kita fikir-fikirkan ye...
 
Joined
Jul 14, 2006
Messages
1,781
Likes
7
Points
38
Offline
#14
Apa yang aku tertanya -tanya sangat selama ini ialah bukannya "apa definisi perniagaan internet". Yang menjadi persoalan ialah perniagaan internet apakah yang dibuat sampai dapat untung yang boleh jadi jutawan? Yang aku tau, nampak trend sekarang ni ialah perniagaan "kursus perniagaan internet" dan bukannya "perniagaan internet" itu sendiri.
Hehe bro.. nama lagi perniagaan :D. Setiap perniagaan 9/10 daripada rezeki. anda semua perlu luaskan skop pemikiran dan jangan hanya nampak pada satu jalan sahaja. Contoh jangan nampak nak jual ebook jer. Di dalam internet macam-macam boleh jual. Anda nak jual kraftangan pun boleh jadi jutawan. Kenapa saya kata macam tu? Sebab pengguna internet lebih 1 billion jadi bayangkan 0.1% itu adalah pelanggan anda? Heheh sebenarnya di internet lebih mudah untuk jadi kaya sebab lebih ramai pelanggan.

Dan satu lagi kalau berniaga harapkan satu laman web memang agak mustahil untuk jadi jutawan dan berniaga di dunia nyatapun kalau bukak satu kedai agak payah jugak nak kaya. Jadi buka laa cawangan :D Jadi buatlah website perniagaan banyak2 insyallah jadi jutawan. Hehe nanti saya kuarkan ebook tentang perniagaan internet.

Kursus ni dier ajar bende basic jer. Kalau berniaga di dunia nyatapun takder orang buat kursus berniaga jadi jutawan . Kene kreatif dan fikir sendiri :D. Jadi rumusanya tidak mustahil untuk jadi JUTAWAN INTERNET sebab perniagaan tetap perniagaan iaitu menjanjikan keuntungan

p/s: Kalau bersungguh ngan affiliate pun dapat income banyak jugak hehe. Buat rumah pakai duit google adsense pun ok jugak

20sen daripada saya :D
 
Joined
Dec 4, 2006
Messages
1,650
Likes
6
Points
38
Offline
#15
Apa yang aku tertanya -tanya sangat selama ini ialah bukannya "apa definisi perniagaan internet". Yang menjadi persoalan ialah perniagaan internet apakah yang dibuat sampai dapat untung yang boleh jadi jutawan? Yang aku tau, nampak trend sekarang ni ialah perniagaan "kursus perniagaan internet" dan bukannya "perniagaan internet" itu sendiri.
Saya terbaca kat satu IM blog lama dulu, yang dapat untung berjuta2 tu bukan kerana 1 perniagaan saja yang dibuat tapi bermacam2, lebih dari satu. Kata diorang "multiple streams of income".
 
Joined
Sep 23, 2006
Messages
1,837
Likes
6
Points
38
Offline
#16
Apa yang aku tertanya -tanya sangat selama ini ialah bukannya "apa definisi perniagaan internet". Yang menjadi persoalan ialah perniagaan internet apakah yang dibuat sampai dapat untung yang boleh jadi jutawan? Yang aku tau, nampak trend sekarang ni ialah perniagaan "kursus perniagaan internet" dan bukannya "perniagaan internet" itu sendiri.
:) saya selalu tertanya-tanya juga kenape sesetengah org hanya menumpukan perniagaan internet kepada satu saja cabangnya. Sebagai contoh, kalau dia wat web pasal jual kerete, web tu je dia tumpukan. Kenapa tak kembangkan kepada 10 atau maybe 20 cabang lagi? Boleh letak adsense, bleh wat service lain ke? Then dari online turunkan kepada offline. Dari modal yg dapat, turunkan untuk rolling perniagaan offline. :) Banyak gak benda kena "cambahkan" baru org kata kepala ligat! Sebab tu definasi "9/10 rezeki tu datangnya dari berniaga"... Bagi saya lebih kurang 9 perniagaan la. :)
 

abg_x

freshman
Joined
Dec 14, 2006
Messages
1,987
Likes
1
Points
38
Offline
#17
Ok.. actually aku mengharapkan direct answer. So, perniagaan apakah yang memberikan pulangan yang paling tinggi buat korang? Kalau boleh states la range berapa boleh berapa sebulan? Bagi aku webucation bizzness la yang aku venture sekarang. Ni web terbaru aku.. Kadang-kadang ada iklan Aston keluar, harap-harap banyak Aston bayar untuk Adwords nanti.. :)

Web ni ada combine sket dgn adsense tips yang aku dapat. Sekarang ni aku cuba nak load up web ni apa bila dia click web utama, xdapat buat lagi.. InshaAllah, timeline aku sampai Rabu ni boleh buat la.

Aku nyer style plak, biar kukuh dan stable satu bizz dulu, baru go for the next one. Walaubagaimanapun, kalau dalam masa 3 bulan income tak gak improve, aku move to the next one cuma tapi tinggal terus la yg kurang menjadi tadi.
 
Joined
Dec 4, 2006
Messages
1,650
Likes
6
Points
38
Offline
#18
:) saya selalu tertanya-tanya juga kenape sesetengah org hanya menumpukan perniagaan internet kepada satu saja cabangnya. Sebagai contoh, kalau dia wat web pasal jual kerete, web tu je dia tumpukan. Kenapa tak kembangkan kepada 10 atau maybe 20 cabang lagi? Boleh letak adsense, bleh wat service lain ke? Then dari online turunkan kepada offline. Dari modal yg dapat, turunkan untuk rolling perniagaan offline. :) Banyak gak benda kena "cambahkan" baru org kata kepala ligat! Sebab tu definasi "9/10 rezeki tu datangnya dari berniaga"... Bagi saya lebih kurang 9 perniagaan la. :)
Satu lagi artikel yang saya baca, saifulsham yang tulis, buat perniagaan pada awalnya verticle lepas 2 horizontalkan perniagaan. Maknanya, kita kecilkan skop target satu perniagaan, lepas2 kembangkan perniagaan 2.
 
Joined
Jul 14, 2006
Messages
1,781
Likes
7
Points
38
Offline
#19
Ok.. actually aku mengharapkan direct answer. So, perniagaan apakah yang memberikan pulangan yang paling tinggi buat korang? Kalau boleh states la range berapa boleh berapa sebulan? Bagi aku webucation bizzness la yang aku venture sekarang. Ni web terbaru aku.. Kadang-kadang ada iklan Aston keluar, harap-harap banyak Aston bayar untuk Adwords nanti.. :)

Web ni ada combine sket dgn adsense tips yang aku dapat. Sekarang ni aku cuba nak load up web ni apa bila dia click web utama, xdapat buat lagi.. InshaAllah, timeline aku sampai Rabu ni boleh buat la.

Aku nyer style plak, biar kukuh dan stable satu bizz dulu, baru go for the next one. Walaubagaimanapun, kalau dalam masa 3 bulan income tak gak improve, aku move to the next one cuma tapi tinggal terus la yg kurang menjadi tadi.
Hehe... bro fikirlah :D hehe mesti ada punya dan semua perniagaan boleh untung JIKA KENA CARANYA :D.. bak kata orang " Buat ape yang kita minat.. duit akan datang sendiri lepas tu" hehe percaya pada rezeki :D
 

abg_x

freshman
Joined
Dec 14, 2006
Messages
1,987
Likes
1
Points
38
Offline
#20
O.. kat sini semuannya pakat rahsiakan perniagaan masing2. Ingatkan telus jer cakap apa- apa pun... Orait la.. kalau cam tu, sama- sama berahsia.. :)
 
Top