Cukup-cukuplah, kembali pada asas .....

zehnali

freshman
Joined
Jan 5, 2015
Messages
16
Points
3
Assalamualaikum dan salam sejahtera.

tujuan aku buat thread ni adalah nak tegur segelintar manusia yang masih lagi megharap dan percaya hasil pendapatan sekelip mata terutamanya melalui internet.

Aku semak tengok post kat facebook penuh orang minta PM kalau ada gambar orang pegang duit banyak, lepastu menjanjikan untung yang maximum dengan kerja yang minimum. Selalunya yang berkonsep MLM, hmmmmm.....

Ya, memang ada yang berjaya dan jana juta-juta. Tapi tu semua yang "terawal" je. Cukup-cukup lah, kembali pada asas iaitu "Menjual" bukan Head Hunter.

Aku tak salahkan orang yang iklan, aku salahkan orang yang percaya. STOP la percaya, please.... dah terjerat nanti, korang rasa la "kerje yang minimum" sangat tu.

Pengalaman aku join Luxor, syarikat yang cukup famous suatu masa dulu. Buat aku nyesal tak sudah. Katenye kerja 1-3 sehari. Sekali sampai terpaksa ponteng kelas.

Kate upline cuma cari 5 orang nak dapatkan modal balik, hakikatnya nak cari 1 downline berpuluh kena closing dulu. Malunya jangan cakaplah, sampai kena marah depan orang ramai. gara-gara buat gaya direct selling. luxor punya term "direct sharing".

Pesanan aku, bukan senang nak senang. Tapi rezeki masing-masing, bersyukurlah. Buat keputusan dengan ilmu, bukan dengan nafsu.

.
Ikhlas dari sahabatmu...
 

Tokey

Staff member
administrative
Joined
Jun 5, 2015
Messages
526
Points
28
Assalamualaikum dan salam sejahtera.

tujuan aku buat thread ni adalah nak tegur segelintar manusia yang masih lagi megharap dan percaya hasil pendapatan sekelip mata terutamanya melalui internet.

Aku semak tengok post kat facebook penuh orang minta PM kalau ada gambar orang pegang duit banyak, lepastu menjanjikan untung yang maximum dengan kerja yang minimum. Selalunya yang berkonsep MLM, hmmmmm.....

Ya, memang ada yang berjaya dan jana juta-juta. Tapi tu semua yang "terawal" je. Cukup-cukup lah, kembali pada asas iaitu "Menjual" bukan Head Hunter.

Aku tak salahkan orang yang iklan, aku salahkan orang yang percaya. STOP la percaya, please.... dah terjerat nanti, korang rasa la "kerje yang minimum" sangat tu.

Pengalaman aku join Luxor, syarikat yang cukup famous suatu masa dulu. Buat aku nyesal tak sudah. Katenye kerja 1-3 sehari. Sekali sampai terpaksa ponteng kelas.

Kate upline cuma cari 5 orang nak dapatkan modal balik, hakikatnya nak cari 1 downline berpuluh kena closing dulu. Malunya jangan cakaplah, sampai kena marah depan orang ramai. gara-gara buat gaya direct selling. luxor punya term "direct sharing".

Pesanan aku, bukan senang nak senang. Tapi rezeki masing-masing, bersyukurlah. Buat keputusan dengan ilmu, bukan dengan nafsu.

.
Ikhlas dari sahabatmu...


Bagus pengalaman nie..Thank tuan Tanah..aku pun perasan..ramai yg upload gambar duit kat internet...aku x rasa gambar duit tu gambar die org nya...sb ramai guna gambar yg sama..hehehe
 

fajarhac

Senior
Joined
Jul 25, 2013
Messages
214
Points
18
Aku pernah duduk semeja dengan orang Luxor. Dia nak try rekrut lah tu. Kawan satu kolej yang ajak, katanya, kluar makan dengan kawannya. Sebenarnya, ajak dengar promosi Luxor.

Masa kat kedai tu, dia cite memang menariklah, aku mungkin terjoin jugak kot. Tapi sebab starting RM2000 tu jadi aku tak berapa nak join. Sebab aku tak de duit banyak tu. Tapi kalau usaha cari boleh lah. Kira semangat nak join tu tak banyak sangat.

Aku dengar cite ada lah dua orang yang join. Masa ni tengah belajar, jadi diorang join dengan duit biasiswa lah setahun (atau 1/2 tahun) kot. Lepas setahun-dua, tak nampak pun kawan yang join tu jadi kaya. Aku pun tak nampak diorang cakap2 pasal Luxor tu kat kolej. Diorang cari orang kat lain kot.

Nasib baik jugak kitorang komuniti kecik (tak sampai 100), jadi muka semua kenal dan memang bertegurlah, sebab tu tak de gaduh pasal Luxor. Yang join ni pulak, memang orang baik2 lah. Kadang terfikir yang diorang kluar duit byk tu pstu tak dapat ape2, kesian jugak.

Aku sokonglah zehnali zehnali kata kembali kepada asas. Berniagalah. Kalau kita cari orang bawah kita, nanti orang bawah kita kena cari orang lagi. Kesian dia. Antara sebab lain, aku tak nak ialah, kena susahkan orang lain pulak.

Oh, aku pun nk upload gambar duit jugak
stack-rm50.png
 

zehnali

freshman
Joined
Jan 5, 2015
Messages
16
Points
3
Sekarang ni banyak pula bisnes-bisnes head hunter yang baru. Ada yang bagus (sebab produknya bagus), ada yang produk entah betul ke tak.

Yang sedihnya, ramai percaya, dah join baru menyesal. Sebab aku faham, yang nak kaya cepat ni selalunya orang yang susah, boleh kata 90%.

Modal dalam tangan pun ada dalam 2-3 ratus je. Bayar nak jadi ahli dalam 200. Lagi seratus konon-konon bajet buat marketing.

Last-last habuk pun tak ada, mula menyesal. Pinjam sana-sini. Sepatutnya dengan modal macam tu kena try berniaga. Walaupun kemungkinan untuk rugi tu ada, tapi lagu elok rugi macam ni.

Pergila taobao, cari barang yang selesaikan masalah orang. Contoh macam seleasaikan masalah lalat, atau nyamuk.

Beli 1 atau 2 dulu. Sebab barang-barang macam tu murah. Test market tanya kat jiran-jiran. Daptkan modal balik dengan untung (walaupun sikit).

Lepastu repeat.....

Kalau takde jiran beli, try jual kat mudah. Pengalaman aku jual lampu kura-kura pun ada orang beli kat mudah tu..hahah.

Kalau takde orang beli juga, jangan menyesal. Baguslah tu. Produk ko dapat guna sendiri. Lagi elok rugi macam ni, dari rugi sebab tak dapat nak cari orang.

Tak malu kat orang..hehe
 

arie-tpg

junior
Joined
Jan 22, 2015
Messages
148
Points
18
Pengalaman mengajar segala-galanya.
Tapi tak semuanya buruk. Sekurang-kurangnya
dapat belajar kemahiran mempengaruhi orang, macam
mana mengatasi rejection, copywriting dan lain-lain.

Lain orang lain persepsi.
 

HafizM

Senior
Joined
Jun 25, 2015
Messages
311
Points
28
Age
47
Assalamualaikum dan salam sejahtera.

tujuan aku buat thread ni adalah nak tegur segelintar manusia yang masih lagi megharap dan percaya hasil pendapatan sekelip mata terutamanya melalui internet.

Aku semak tengok post kat facebook penuh orang minta PM kalau ada gambar orang pegang duit banyak, lepastu menjanjikan untung yang maximum dengan kerja yang minimum. Selalunya yang berkonsep MLM, hmmmmm.....

Ya, memang ada yang berjaya dan jana juta-juta. Tapi tu semua yang "terawal" je. Cukup-cukup lah, kembali pada asas iaitu "Menjual" bukan Head Hunter.

Aku tak salahkan orang yang iklan, aku salahkan orang yang percaya. STOP la percaya, please.... dah terjerat nanti, korang rasa la "kerje yang minimum" sangat tu.

Pengalaman aku join Luxor, syarikat yang cukup famous suatu masa dulu. Buat aku nyesal tak sudah. Katenye kerja 1-3 sehari. Sekali sampai terpaksa ponteng kelas.

Kate upline cuma cari 5 orang nak dapatkan modal balik, hakikatnya nak cari 1 downline berpuluh kena closing dulu. Malunya jangan cakaplah, sampai kena marah depan orang ramai. gara-gara buat gaya direct selling. luxor punya term "direct sharing".

Pesanan aku, bukan senang nak senang. Tapi rezeki masing-masing, bersyukurlah. Buat keputusan dengan ilmu, bukan dengan nafsu.

.
Ikhlas dari sahabatmu...


Assalamualaikum.....

Saya setuju dgn post ini, dan saya ucapkan takziah kerana tersalah pilih MLM sehingga berpatah arang dan ingin kembali asas. Tapi bila reply seterusnya terus chop atas dahi org yg terlibat dgn MLM sebagai Melayu malas.....fikir2kanlah.

Saya bertugas di dalam bidang oil & gas, life plant, dan bidang pengkhususan saya adalah elektrikal. dah masuk 17 tahun saya bekerja dlm bidang ni, jadi saya bukan kategori Melayu yg malas sbb saya konsisten dan suka dgn tugas saya. Isteri saya pula bertugas sbg guru, DG 44. Jadi isteri saya juga bukan kategori Melayu yg malas sbb dia juga ada kerjaya.

Kami join MLM. Sebab? Side income. MLM bukan kerja sampingan utk org malas. Ia adalah suatu kerja lebih masa yg kami lakukan utk menambah pendapatan seisi rumah.

Berbalik kepada MLM yg saya sertai sekarang, ARBA Network. Terus terang saya kata, pendapatan sampingan saya sudah melebihi dari gaji bulanan bekerja makan gaji. Saya berada pada tahap selesa tanpa perlu melakukan head hunting. Tiada yuran penyertaan. Tidak perlu melakukan jualan. Bunyinya mmg too good to be true, tapi ianya kenyataan. Banyakkan membaca, buat analisa dan pilih bisnes yang sah di sisi undang2, paling penting halal!

Berkenaan gejala Skim Cepat Kaya berumpankan duit. Perkara ni bukan baru. Sejak dulu kala dah ada. Cuma modus operandi lebih advance seiring kemajuan teknologi. Mungkin mereka yang meminta "pm" tersebut terlalu terdesak memerlukan duit atau terlalu mentah utk berfikir baik dan buruk. Terlalu mudah terpengaruh dgn wang ringgit hingga mengenepikan undang2 dan halal haram.
 

Futures Market

freshman
Joined
Aug 14, 2015
Messages
11
Points
1
Age
41
Ye betul tu... tiada jalan singkat & mudah untuk kaya


Assalamualaikum dan salam sejahtera.

tujuan aku buat thread ni adalah nak tegur segelintar manusia yang masih lagi megharap dan percaya hasil pendapatan sekelip mata terutamanya melalui internet.

Aku semak tengok post kat facebook penuh orang minta PM kalau ada gambar orang pegang duit banyak, lepastu menjanjikan untung yang maximum dengan kerja yang minimum. Selalunya yang berkonsep MLM, hmmmmm.....

Ya, memang ada yang berjaya dan jana juta-juta. Tapi tu semua yang "terawal" je. Cukup-cukup lah, kembali pada asas iaitu "Menjual" bukan Head Hunter.

Aku tak salahkan orang yang iklan, aku salahkan orang yang percaya. STOP la percaya, please.... dah terjerat nanti, korang rasa la "kerje yang minimum" sangat tu.

Pengalaman aku join Luxor, syarikat yang cukup famous suatu masa dulu. Buat aku nyesal tak sudah. Katenye kerja 1-3 sehari. Sekali sampai terpaksa ponteng kelas.

Kate upline cuma cari 5 orang nak dapatkan modal balik, hakikatnya nak cari 1 downline berpuluh kena closing dulu. Malunya jangan cakaplah, sampai kena marah depan orang ramai. gara-gara buat gaya direct selling. luxor punya term "direct sharing".

Pesanan aku, bukan senang nak senang. Tapi rezeki masing-masing, bersyukurlah. Buat keputusan dengan ilmu, bukan dengan nafsu.

.
Ikhlas dari sahabatmu...
 

zehnali

freshman
Joined
Jan 5, 2015
Messages
16
Points
3
Setiap orang ada pandangan masing-masing. Saya yakin setiap orang ada pendapat tersendiri mengenai MLM.

Tapi bagi saya, yang mempunyai sedikit pengalaman dengan beberapa syarikat MLM, tidak ada satu pun yang berjaya mengubah persepsi saya mengenai keburukan MLM.

selalunya, di awal-awal peringkat closing, hanya yang manis-manis sahaja akan diceritakan. Teknik ini amat berkesan untuk mempengaruhi orang lain untuk join bersama. Kita boleh ambil teknik ini untuk digunakan dalam perniagaan bukan MLM.
 

Tokey

Staff member
administrative
Joined
Jun 5, 2015
Messages
526
Points
28
Sebenarnya System Infinity Downline tak pernah menipu sesiapa pun..yg tipu tu hanya manusia2 yg menjalankan system tu..tak ikut peraturan yg sepatutnya
Sume kerana duit..duit oh duit
 

zehnali

freshman
Joined
Jan 5, 2015
Messages
16
Points
3
Yang kaya makin kaya, yang susah terus tertindas. Banyak yang terjadi dalam MLM.

Tapi mindset orang kaya kita boleh ambil contoh. Stay positive.

Tapi jangan jadi hamba duit.
 

En keladi

junior
Joined
Aug 16, 2015
Messages
193
Points
18
Age
34
kerna duit...kos sara hidup yang semakin meningkat dengan inflasi nya....lepas tu gaji [HASHTAG]#cukup[/HASHTAG] makan, bila ada promosi duit ...duit...duit...masyukk...confirm teergoda....dan akhirnya...sesal x sudah, pengalaman yang saya pernah lalui...[HASHTAG]#berniaga[/HASHTAG] secara baik, pasti mendapat keuntungan, [HASHTAG]#minta[/HASHTAG] tolong sangat2 kepada mereka yang mempunyai idea2 mencari duit extra...[HASHTAG]#jangan[/HASHTAG] tipu kami yang masih tidak mempunyai pengetahui + pengalaman.+Lalala+
 

mohdkamaruzaman

freshman
Joined
Feb 11, 2015
Messages
35
Points
8
Assalamualaikum dan salam sejahtera.

tujuan aku buat thread ni adalah nak tegur segelintar manusia yang masih lagi megharap dan percaya hasil pendapatan sekelip mata terutamanya melalui internet.

Aku semak tengok post kat facebook penuh orang minta PM kalau ada gambar orang pegang duit banyak, lepastu menjanjikan untung yang maximum dengan kerja yang minimum. Selalunya yang berkonsep MLM, hmmmmm.....

Ya, memang ada yang berjaya dan jana juta-juta. Tapi tu semua yang "terawal" je. Cukup-cukup lah, kembali pada asas iaitu "Menjual" bukan Head Hunter.

Aku tak salahkan orang yang iklan, aku salahkan orang yang percaya. STOP la percaya, please.... dah terjerat nanti, korang rasa la "kerje yang minimum" sangat tu.

Pengalaman aku join Luxor, syarikat yang cukup famous suatu masa dulu. Buat aku nyesal tak sudah. Katenye kerja 1-3 sehari. Sekali sampai terpaksa ponteng kelas.

Kate upline cuma cari 5 orang nak dapatkan modal balik, hakikatnya nak cari 1 downline berpuluh kena closing dulu. Malunya jangan cakaplah, sampai kena marah depan orang ramai. gara-gara buat gaya direct selling. luxor punya term "direct sharing".

Pesanan aku, bukan senang nak senang. Tapi rezeki masing-masing, bersyukurlah. Buat keputusan dengan ilmu, bukan dengan nafsu.

.
Ikhlas dari sahabatmu...


Senang cerita takyah join la MLM ni.. dah byk menipu org yg terdesak nak kaya cepat. Apa2 program MLM sekalipun siapa yg cepat dia senang la, yg belakang2 abih modal. Bina la bisnes di atas kesusahan dan usaha sendiri. Baru kita dapat rasa nikmat bila dah berjaya.
 

Rizwan Wahid

freshman
Joined
Oct 31, 2015
Messages
16
Points
3
Age
39
Sangat setuju...apa2 perniagaan pun mesti kena usaha. Kalau ada bisnes duduk diam2 dapat duit, dah lama Malaysia ni 0% kemiskinan.
 

lankapo

junior
Joined
Apr 25, 2008
Messages
75
Points
8
Pasal Luxor la putus kawan. Member lama tak jumpa sekali bawak upline nak pujuk jadi Downline. Pergh..

Satu lgi Elken, dengan Lecturer aku pun buat aniaya, kata nk buat makan-makan sebab dah last sem sekali buat talk pasal Elken. Ingat nak bagi talk pasal kerjaya ke..sampai bila bila aku ingat..
 

mohdkamaruzaman

freshman
Joined
Feb 11, 2015
Messages
35
Points
8
Pasal Luxor la putus kawan. Member lama tak jumpa sekali bawak upline nak pujuk jadi Downline. Pergh..

Satu lgi Elken, dengan Lecturer aku pun buat aniaya, kata nk buat makan-makan sebab dah last sem sekali buat talk pasal Elken. Ingat nak bagi talk pasal kerjaya ke..sampai bila bila aku ingat..

mcm pencil.my jgk la. Ramai yang terjebak dgn program ni. Sampai ada yg menanggung hutang ribu2. Student pun diorg sanggup tipu. Dah la budak2 tu nak makan pun susah. Ni ajak melabur ribu2 ringgit dlm program diorg. Dah la nak ajak org join main paksa2. Produk pencil.my ni bagus, cuma cara pengurusan tak betul.
 

Tokey

Staff member
administrative
Joined
Jun 5, 2015
Messages
526
Points
28
mcm pencil.my jgk la. Ramai yang terjebak dgn program ni. Sampai ada yg menanggung hutang ribu2. Student pun diorg sanggup tipu. Dah la budak2 tu nak makan pun susah. Ni ajak melabur ribu2 ringgit dlm program diorg. Dah la nak ajak org join main paksa2. Produk pencil.my ni bagus, cuma cara pengurusan tak betul.
website tu untuk ape?x bape paham...nape kena melabur smpai beribu2?
 
Top