COMMERCE ZONE | We Focus To Develop

cry2nite

Newbie
Joined
Sep 9, 2008
Messages
317
Points
18
Age
35
Tak abih-abih ngan forecast...

Mengenal FOREX... perlu forecast ker?

Nak tahu bagaimana nak open post... perlu forecast ker?

Mengira Margin yang digunakan... perlu forecast ker?

Saudara punya ILMU, sudah tinggi...

tapi jangan sampai ilmu yang tinggi saudara lupa akan BASIC/ASAS yang ingin dipelajari oleh mereka yang baru nak mengenal FOREX.

Step by step ler....

kita dulu sekolah pun bermula dari tadika..... setahun demi setahun hingga SPM...

Takkan ler dari Tadika terus nak lompat SPM ???


p/s1: So, gunakan balik ayat saudara tersebut.... Jawab la dgn ilmu, jgn dok merapu je buat apa

p/s2: Bila mereka dah fasih dalam ASAS, barulah saudara boleh mengajar mereka bagaimana nak forecast

Statement yg bagus skali..:D
 

Jebatfx

freshman
Joined
Feb 23, 2008
Messages
1,161
Points
36
Tak abih-abih ngan forecast...

Mengenal FOREX... perlu forecast ker?

Nak tahu bagaimana nak open post... perlu forecast ker?

Mengira Margin yang digunakan... perlu forecast ker?

Saudara punya ILMU, sudah tinggi...

tapi jangan sampai ilmu yang tinggi saudara lupa akan BASIC/ASAS yang ingin dipelajari oleh mereka yang baru nak mengenal FOREX.

Step by step ler....

kita dulu sekolah pun bermula dari tadika..... setahun demi setahun hingga SPM...

Takkan ler dari Tadika terus nak lompat SPM ???


p/s1: So, gunakan balik ayat saudara tersebut.... Jawab la dgn ilmu, jgn dok merapu je buat apa

p/s2: Bila mereka dah fasih dalam ASAS, barulah saudara boleh mengajar mereka bagaimana nak forecast

Basic pun takde forecast ke ? Tulis la basic forecast.... Or berilan contoh, apa itu basic forecast ke, advance forecast ke... kan ramai masta dlm nie...

contoh teknik basic tu apa ya...boleh terangkan...berila contoh...teknik advance tu apa ya....berila contoh....

Saya bukan suruh yg tak reti pasal forex nie beri forecast....saya cadangkan otai otai dlm nie yg berikan forecast....aduh...berbelit belit....semata nak mengelak...

Kalau boleh, jgn la tulis preferable... tulis la mesti ke.......pasti ke...gerenti ke..... jatuh or naik... sebab u all kan power... boleh keluarkan analisa yg hebat macam tu..

nak juga belajar dgn otai otai yg gerenti nie...

p/s - jgn la pusing pusing sana sini....berilah tunjuk ajar sikit dlm nie.... takkan tu pun tak boleh...
 

gilos

freshman
Joined
Jun 17, 2008
Messages
36
Points
6
aduh...berbelit belit....semata nak mengelak...

p/s - jgn la pusing pusing sana sini....berilah tunjuk ajar sikit dlm nie.... takkan tu pun tak boleh...

ehehehe...ni bro mesti fail BM lam spm nih...sebab tak fahami pantun:-

paku dulang, paku serpih,
mengata orang dia yang lebih​

saya kesian ngan bro sebenarnya...lagi banyak bro tulis, lagi orang nampak sikap bro camner...kang lagi kurang pulak orang nak belajar preferably preferably nanti...

bro, kalau bro tak sedar, biar saya sedarkan...bro yang pusing-pusing dulu sebenarnya ni...

1. bro buat pertuduhan kata fxopen scam...
2. bro buat pertuduhan kata suremasyuq ada kaitan ngan liteforex...

bila kengkawan suremasyuq and client fxopen mintak bukti, bro mengelak ngan kata suruh carik sendiri then mintak forecast pulak...so kat sini saya mintak bro tunjukkan bukti kalau betul, sebab bro kata nak selamatkan orang melayu...takkan nak selamatkan separuh jalan jer?eheheh...

kalau bro takleh tunjukkan bukti, saya nak declare sini yang bro:

1. memfitnah
2. bersikap munafiq dengan baling batu sembunyi tangan (lagi satu peribahasa yang bro kena pahamkan)
3. penakut sebab tak berani datang commerze zone or expo dan berjumpa dengan sham or staff CZ...
4. pemalas sebab buat kerja separuh jalan...

papahal pun bro, kena ingat...dosa ngan Allah, insyaAllah sempat bertaubat sebelum mati...dosa ngan orang (contohnya memfitnah) kalau tak sempat mintak maaf...huih...tak dapek nak nolong eh...

so sebelum bro kononnya nak selamatkan orang2 melayu...apa kata bro selamatkan diri bro dulu? comprande?

Kalau boleh, jgn la tulis preferable... tulis la mesti ke.......pasti ke...gerenti ke..... jatuh or naik... sebab u all kan power... boleh keluarkan analisa yg hebat macam tu..

aih, bunyi macam terasa hati jer? jangan la bro...baru kena sikit dah terasa nih...dah mid life crisis ker? ehehehe...

tiba tiba ramai pulak new members dtg komen sini.. bawak ramai geng nak back up ya, hehe

bro punya geng or students mana? ker diowang malu nak ngaku? eheheheh...
by the way, check tarikh saya join...baru2 ni jer ker? :)


p/s: sori kengkawan fxmalay, korang pun tahu aku cukup tak gemar ngan melayu jenis lama nih...yg suka bersaing ngan cara tak sihat camni...eheheh...
 
Last edited:

cry2nite

Newbie
Joined
Sep 9, 2008
Messages
317
Points
18
Age
35
ehehehe...ni bro mesti fail bm lam spm nih...sebab tak fahami pantun:-

paku dulang, paku serpih,
mengata orang dia yang lebih​

saya kesian ngan bro sebenarnya...lagi banyak bro tulis, lagi orang nampak sikap bro camner...kang lagi kurang pulak orang nak belajar preferably preferably nanti...

Bro, kalau bro tak sedar, biar saya sedarkan...bro yang pusing-pusing dulu sebenarnya ni...

1. Bro buat pertuduhan kata fxopen scam...
2. Bro buat pertuduhan kata suremasyuq ada kaitan ngan liteforex...

Bila kengkawan suremasyuq and client fxopen mintak bukti, bro mengelak ngan kata suruh carik sendiri then mintak forecast pulak...so kat sini saya mintak bro tunjukkan bukti kalau betul, sebab bro kata nak selamatkan orang melayu...takkan nak selamatkan separuh jalan jer?eheheh...

Kalau bro takleh tunjukkan bukti, saya nak declare sini yang bro:

1. Memfitnah
2. Bersikap munafiq dengan baling batu sembunyi tangan (lagi satu peribahasa yang bro kena pahamkan)
3. Penakut sebab tak berani datang commerze zone or expo dan berjumpa dengan sham or staff cz...
4. Pemalas sebab buat kerja separuh jalan...

Papahal pun bro, kena ingat...dosa ngan allah, insyaallah sempat bertaubat sebelum mati...dosa ngan orang (contohnya memfitnah) kalau tak sempat mintak maaf...huih...tak dapek nak nolong eh...

So sebelum bro kononnya nak selamatkan orang2 melayu...apa kata bro selamatkan diri bro dulu? Comprande?



Aih, bunyi macam terasa hati jer? Jangan la bro...baru kena sikit dah terasa nih...dah mid life crisis ker? Ehehehe...



Bro punya geng or students mana? Ker diowang malu nak ngaku? Eheheheh...
By the way, check tarikh saya join...baru2 ni jer ker? :)


p/s: Sori kengkawan fxmalay, korang pun tahu aku cukup tak gemar ngan melayu jenis lama nih...yg suka bersaing ngan cara tak sihat camni...eheheh...

bro,udah ler tu...aku pon x suka jugak ngn sikap dia ni.pantang tgk ade org melayu nak naik ckit,msti dia nk down kan.ni la punca2 bangsa kita jatuh..sikap mcm ni la kita nak banteras.tapi dia tu jenis x paham2 lagi...
 

gilos

freshman
Joined
Jun 17, 2008
Messages
36
Points
6
memang dah udah dah pun...tu sebab aku declare terus tuh...sebab takmo layan dah jenis camni...we move forward, not backward...forecast? insyaAllah berjaya... :)
 

cry2nite

Newbie
Joined
Sep 9, 2008
Messages
317
Points
18
Age
35
memang dah udah dah pun...tu sebab aku declare terus tuh...sebab takmo layan dah jenis camni...we move forward, not backward...forecast? Insyaallah berjaya... :)

jom la layan kopi o ais dulu bro...:)
 

Jebatfx

freshman
Joined
Feb 23, 2008
Messages
1,161
Points
36
bro,udah ler tu...aku pon x suka jugak ngn sikap dia ni.pantang tgk ade org melayu nak naik ckit,msti dia nk down kan.ni la punca2 bangsa kita jatuh..sikap mcm ni la kita nak banteras.tapi dia tu jenis x paham2 lagi...

nak naik kang bangsa melayu ke or nak naikkan pendapatan sendiri....tuhan je la tahu niat sebenar. Manala agaknya preview sikit ilmu ilmu otai dlm nie..takkan tak leh tunjuk...dpt gak belajar. Oh ya lupa...ilmu basic tak leh tunjuk...macam macam ada..
 

arialun

freshman
Joined
Jun 14, 2009
Messages
7
Points
1
...



bro punya geng or students mana? ker diowang malu nak ngaku? eheheheh...

...

kekekke..
yang ni aku teringat satu teka teki..

Ada sekali tu, di hutan hujan Khatulistiwa,
ada 5 ekor khin*ir berjalan sederet di dalam hutan.

Yang didepan sekali adalah si bapa, diikuti dibelakangnya adalah si ibu.

Bila je sampai ke satu kampung ni,
Si Bapa dan si Ibu berjalan dengah 'gah'. sambil mendepang muka dan dada kedepan, dengan muka tersenyum bangga. Pendek kata, penduduk kampung yang berada ditepi tidak dihirau langsung.

Yang peliknya, anak-anaknya yang 3 ekor di belakang bapa & ibu tu berjalan sambil menunduk muka ke tanah.

Sebab apa?:rolleyes:
 
Last edited:

cry2nite

Newbie
Joined
Sep 9, 2008
Messages
317
Points
18
Age
35
nak naik kang bangsa melayu ke or nak naikkan pendapatan sendiri....tuhan je la tahu niat sebenar. Manala agaknya preview sikit ilmu ilmu otai dlm nie..takkan tak leh tunjuk...dpt gak belajar. Oh ya lupa...ilmu basic tak leh tunjuk...macam macam ada..

Dua2 sekali.Bila bangsa naik.pendapatan pon naik.sama2 berjaya.bukannye down kan org lain,pastu naikkan diri sendiri.
 

royce5061

freshman
Joined
May 22, 2007
Messages
115
Points
16
SheriffBatch4.jpg
 

fkfpro

freshman
Joined
Aug 26, 2008
Messages
56
Points
6
nak naik kang bangsa melayu ke or nak naikkan pendapatan sendiri....tuhan je la tahu niat sebenar. Manala agaknya preview sikit ilmu ilmu otai dlm nie..takkan tak leh tunjuk...dpt gak belajar. Oh ya lupa...ilmu basic tak leh tunjuk...macam macam ada..


Aku bukan kawan CZ atau sesapa lam thread ni...tapi bila aku tengok nama Jebatfx ni...aku memang benci org ni...sebab kejahatan dia menghancurkan orang lain...google la nama jebatfx, akan terserlah kehitaman hati manusia yang bernama jebatfx...aku dulu pun tak habis2 dia hentam...sedangkan dia sendiri bagi chart sampah! Kata forecast...tapi aku geli geleman bila dia kata 'preferably down, otherwise up". Pas tu bila kena salah satu, bersorak gembira...ntah apa2! Geli la...Sesaja je bagi chart konpius sebagai satu strategi promosi...kata tak promosi konon...cheh...tu tujuan ko bagi chart sampah tu kat semua forum...supaya orang konpius dan tanya...so senang nak cucuk jarum...mintak orang macam2...tapi dia sendiri takleh nak tunjuk...setakat chart sampah, baik tak payah...aku lebih respect orang bagi signal...lebih firm sebab diorang buat analysis...kalau setakat forecast, jadi nujum pak belalang je la ko jebat oiii....terus terang, aku benci orang yang bernama jebat ni...dan jebat...nyah ko dari forum kami, forum orang2 sabah di sabah forex....kami org2 sabah pun tak suka ko!!!
 

gilos

freshman
Joined
Jun 17, 2008
Messages
36
Points
6
uiks, takper bro...rasanya kira kes dah tutup...sebab lepas saya declare kutuk kaw2 camtu pun dia tetap takleh bagi bukti...so kita yang berfikiran matang dan waras ni boleh nampak dah true color dia...biarlah dia forecast lagi kat thread dia...ehehehe...

p/s: 'chart sampah' tu harga rm600 (last time i read) nak belajar bro... :)

p/ss: my prediction is the market will go to the right tonite...

edited: IT DOES GO TO THE RIGHT!!! ehehehe...(yo yo or jer...)
 

fkfpro

freshman
Joined
Aug 26, 2008
Messages
56
Points
6
uiks, takper bro...rasanya kira kes dah tutup...sebab lepas saya declare kutuk kaw2 camtu pun dia tetap takleh bagi bukti...so kita yang berfikiran matang dan waras ni boleh nampak dah true color dia...biarlah dia forecast lagi kat thread dia...ehehehe...

p/s: 'chart sampah' tu harga rm600 (last time i read) nak belajar bro... :)

p/ss: my prediction is the market will go to the right tonite...

edited: IT DOES GO TO THE RIGHT!!! ehehehe...(yo yo or jer...)

Ok bro...thanks...kitaorang tgh usaha nak halau dia dari sabahforex bro...kalau takleh gak, kitaorang cadang nak ban je dia nih dari forum tu...betul..dia takleh nak bagi bukti...dia bukan trade pun...cari makan ngan kelas bro..tu dia dengki kat korang...sebab dah ada bukti kat lam thread aku dalam WC ni...dia kata "Tuhan je la tahu mengapa Deposit tu 0.0"...aku gelak je bro...sebab nampak sangat dia selalu depo atau kena MC...cause kalau kita depo katalah bulan Jan dan kita ambik SS bulan Feb, memang le depo 0.0...melainkan kalau bulan Feb tu aku ada depo, baru ada figure...sini je aku dah tau dia ni cari makan dengan kelas...kesiaannnnn...hehehe..

Apa-apa pun teruskan usaha korang bro...terutama CZ...aku ronda Sabah seminggu lebih dan terus ke Kedah & Perak 4 hari hari tu..kalau tak, teringin aku nak visit booth korang, boleh kita berkenalan dan tukar2 fikiran...
 

cry2nite

Newbie
Joined
Sep 9, 2008
Messages
317
Points
18
Age
35
uiks, takper bro...rasanya kira kes dah tutup...sebab lepas saya declare kutuk kaw2 camtu pun dia tetap takleh bagi bukti...so kita yang berfikiran matang dan waras ni boleh nampak dah true color dia...biarlah dia forecast lagi kat thread dia...ehehehe...

p/s: 'chart sampah' tu harga rm600 (last time i read) nak belajar bro... :)

p/ss: my prediction is the market will go to the right tonite...

edited: IT DOES GO TO THE RIGHT!!! ehehehe...(yo yo or jer...)

kasi sikit ko punye candlestick forecast bro...:D
 

eddie

freshman
Joined
May 21, 2009
Messages
5
Points
0
Ok bro...thanks...kitaorang tgh usaha nak halau dia dari sabahforex bro...kalau takleh gak, kitaorang cadang nak ban je dia nih dari forum tu...betul..dia takleh nak bagi bukti...dia bukan trade pun...cari makan ngan kelas bro..tu dia dengki kat korang...sebab dah ada bukti kat lam thread aku dalam WC ni...dia kata "Tuhan je la tahu mengapa Deposit tu 0.0"...aku gelak je bro...sebab nampak sangat dia selalu depo atau kena MC...cause kalau kita depo katalah bulan Jan dan kita ambik SS bulan Feb, memang le depo 0.0...melainkan kalau bulan Feb tu aku ada depo, baru ada figure...sini je aku dah tau dia ni cari makan dengan kelas...kesiaannnnn...hehehe..

Apa-apa pun teruskan usaha korang bro...terutama CZ...aku ronda Sabah seminggu lebih dan terus ke Kedah & Perak 4 hari hari tu..kalau tak, teringin aku nak visit booth korang, boleh kita berkenalan dan tukar2 fikiran...

tak cukup opis CZ,klcc kami tadahkan..:):)
 

fkfpro

freshman
Joined
Aug 26, 2008
Messages
56
Points
6
InsyaAllah tuan, ada masa nanti kami datang melawat sambil2 kita pekena teh tarik & roti canai...ishh..melelh liur aku nih...sambil tu kita boleh sembang2 dan bertukar2 fikiran camana nak majukan forex ni Malaysia nih...
 

cry2nite

Newbie
Joined
Sep 9, 2008
Messages
317
Points
18
Age
35
InsyaAllah tuan, ada masa nanti kami datang melawat sambil2 kita pekena teh tarik & roti canai...ishh..melelh liur aku nih...sambil tu kita boleh sembang2 dan bertukar2 fikiran camana nak majukan forex ni Malaysia nih...

bagus...satu cadangan yg bijak..
 

Jebatfx

freshman
Joined
Feb 23, 2008
Messages
1,161
Points
36
Aku bukan kawan CZ atau sesapa lam thread ni...tapi bila aku tengok nama Jebatfx ni...aku memang benci org ni...sebab kejahatan dia menghancurkan orang lain...google la nama jebatfx, akan terserlah kehitaman hati manusia yang bernama jebatfx...aku dulu pun tak habis2 dia hentam...sedangkan dia sendiri bagi chart sampah! Kata forecast...tapi aku geli geleman bila dia kata 'preferably down, otherwise up". Pas tu bila kena salah satu, bersorak gembira...ntah apa2! Geli la...Sesaja je bagi chart konpius sebagai satu strategi promosi...kata tak promosi konon...cheh...tu tujuan ko bagi chart sampah tu kat semua forum...supaya orang konpius dan tanya...so senang nak cucuk jarum...mintak orang macam2...tapi dia sendiri takleh nak tunjuk...setakat chart sampah, baik tak payah...aku lebih respect orang bagi signal...lebih firm sebab diorang buat analysis...kalau setakat forecast, jadi nujum pak belalang je la ko jebat oiii....terus terang, aku benci orang yang bernama jebat ni...dan jebat...nyah ko dari forum kami, forum orang2 sabah di sabah forex....kami org2 sabah pun tak suka ko!!!

hehe,

udah udah la tu pipsrider. Hentikan lah bohong orang dgn kata kelas free.... dah la makan minum semua kena tanggung... then kena paksa buka acc forex under u....kalau tak..tak leh masuk kelas "free" tu...nak masuk gak kena bayar rm3000... then semua beri EA...suruh semua belajar dari EA tu....ramaila duduk depan kedai mamak dekat sabah tu...buka notebook dgn tgk EA tu....then post dekat forum sendiri forecast....memanjangje betul....sebab apa betul..sebab boleh edit semula kalau salah.... hentikan la tipu orang terutama orang-orang sabah tu...

saya tidak dengki or berniat jahat.... saya kesian melihat ramai orang MERANA kerana forex. Sapa tak percaya, pergilah tanya dan cari orang orang yg tahu pasal selok belok forex nie. Betul ke jalan cerita dlm dunia forex nie indah indah belaka. Ataupun majoritinya indah kabar dari rupa. Berapa ramai tewas dan merana ? cuba survey dan buat kajian sendiri. Jangan mudah percaya je dgn cakap cakap orang, termasuklah cakap saya. Tuhan beri akal, gunakan.... jgn mudah percaya or ikut jeeee tak tentu hala.

Ramai orang dlm forex nie kononnya nak tolong orang.... ajar free la... macam macam ilmu di ajar...promote sana sini secara meluas.... promote affilites link la.... promote manage duit orang la... dan macam macam lagi. Dan tak semua orang akan berfikir seblum bertindak. Ramai yg bila nampak gambar duit je....ayat tulis untung untung main forex.. mudah terpengaruh.... bawa bertaubat manipulasi orang orang yg lemah.

Jangan lupa tuhan tu memerhati kita. Setiap yg hidup akan mati. Jgn masa hidup nie byk tipu orang...tak berkat hidup....di sebabkan DUIT, sanggup buat apa saja....

Jika u semua benar benar jujur nak mengajar.... mari sama sama kongsi ilmu.... post dlm forum nie...bukan nak tunjuk sapa betul or salah kerana tak siapa benar benar boleh ramal dgn tepat apa yg akan berlaku kecuali tuhan...macam biasa orang selalu cakap la...sharing is caring.... tapi sayangnya, banyak kali dah ajak berkongsi ilmu..... macam macam alasan di beri. Bak pepatah melayu, nak seribu daya..tak nak seribu dalih.....

kepada semua pembaca, jgn mudah terpengaruh setiap iklan atau promosi. Selidik dan buat kajian dahulu. Jangan biar orang ambil kesempatan ke atas diri kita yg sentiasa lemah dan kekurangan.

Sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian tak berguna.
 
Top