Cerita Hutang Credit Card Rm7ribu Dengan Hong Leong Bank.

Joined
Aug 9, 2010
Messages
46
Likes
0
Points
6
Offline
#1
Aku terima satu panggilan dari Mr Leo dari hong leong bank branch batu pahat johor.Dia mengatakan yang aku mempunyi hutang credit card rm7 ribu.Aku terkejut sebab setahu aku tak ada credit card dengan hong leong bank.Dia cakap aku ada sign up credit card pada 26 april 11 dan untuk pengesahan dia bacakan nama dan ic tu betul tapi address yang dia kasi aku tu alamat batu pahat.Aperlah..batu pahat pun aku tak pernah sampai..Aku cuma diam jer bila dia confirm alamat tu...lepas tu dia cuba nak sahkan lagi.Aku cakap aku memang tak ada credit card dengan hong leong bank..Lepas tu mr leo a.k.a conman ni cadangkan aku buat report polis sebab orang guna ic dan nama aku..bijak betul...Aku cuba dapatkan no dia dan dept dia di cawangan batu pahat tu untuk pengesahan dengan beri janji kosong padanya yang aku akan call balik.No yang dia kasi tu 075122827 / 075122826 no ni ada listed dalam google kalau korang cari..no yang digunakan untuk buat kerja scam.
Aku call hong leong bank untuk pengesahan dan aku tak mempunyai apa2 hutang credit card dengan hong leong.Yang pasti itu adalah telephone scam!!.Aku perasaan ada yang melucukan semasa conman tu call aku..

1.Bunyi background bunyi kipas ceiling...takkanlah bank pakai kipas ceiling...kan kelakar bunyinyer..kalau aircond rosak pun biasanya pakai table fan jer.ahaha..
2.Bila aku cakap beberapa kali aku memang tak ada credit card dengan hong leong bank dia boleh cadangkan aku buat report polis sebab ada orang guna credit card aku.Lagilah kelakar..seolah olah kasi kerja dia nampak real. Tapi kalau korang confirm ada..dia akan mintak korang bacakan no dekat card dan 3 no belakang card tu! JANGAN KASI INFO CARD CREDIT MELALUI TELEPHONE! melainkan korang confirm yang itu betul2 dari bank. 3.Kalau yer pun aku ada hutang credit card kenapa tak hq jer call aku.( kerja aku sendiri pun jaga hong leong bank ) kenapa dioarang tak cari aku..ahaha.

Aku pasti semua ni ada orang dalam yang jual client info dekat orang luar ..seingat akuada sign up untuk buka akaun bank dengan hong leong pada 26 april tu sebab comp aku tukar akaun gaji ke hong leong.

So berhati hati dengan semua ni.Jangan terkejut dan terus kasi info so kalau dapat panggilan macam ni..minta no dan check dulu dengan bank korang.Biasanya bank hq akan buat call dan bukannya branch.So berhati hati. :p
 
Joined
May 22, 2007
Messages
6,621
Likes
2
Points
38
Offline
#6
kijer hong leong bank eh... sib baik bertindak lebih bijak... hati hati dengan panggilan bank palsu...
 
Joined
Nov 16, 2009
Messages
187
Likes
0
Points
0
Offline
#8
Aku pun pernah kena panggilan sebelum ni tp menggunakan nama AEON Credit Sevice. Dia suruh report kat bank negara (no telefon palsu). Cuak la jugak masa tu sbb depa ni mmg pelakon berkebolehan. Nasib baik pakcik Google membantu aku. Hhehehehh..
 
Joined
Aug 9, 2010
Messages
46
Likes
0
Points
6
Offline
#9
Aku pun pernah kena panggilan sebelum ni tp menggunakan nama AEON Credit Sevice. Dia suruh report kat bank negara (no telefon palsu). Cuak la jugak masa tu sbb depa ni mmg pelakon berkebolehan. Nasib baik pakcik Google membantu aku. Hhehehehh..
Sekarang macam macam hal dengan panggilan palsu,menakutkan orang dan semua pasal duit :)
 

AMIN413

freshman
Joined
Jul 7, 2011
Messages
108
Likes
0
Points
16
Offline
#11
thanks for the info..aku pun dapat msg dari bank negara jangan tertipu dengan panggilan dari mana2 individu yang minta akaun bank and credit card.
 
Top