CCTV penting untuk rumah

Joined
Jun 11, 2013
Messages
11
Likes
1
Points
3
Offline
#1
Hai semua.. Sy agak risau bila selalu baca kt artikel2, ada kes samun, cubaan pecah rumah tapi tak dpt nak jejak sbb takde bukti.. Org selalu syorkan pasang cctv sbb boleh tahu kejadian2 ni berlaku dgn bukti kukuh.. So, adakah cctv penting utk dipasang di rumah? Apa manfaat lain bila pasang cctv? Ada yg dah pasang cctv kt rumah?
 
Joined
Sep 12, 2019
Messages
34
Likes
0
Points
6
Age
27
Offline
#2
bagi sy, mmg perlu cctv di rumah.. kalau ada jadi apa2, senang kita dah ada bukti, boleh secure rumah betul2.. cctv pun boleh link dgn phone kan skrg, asalkan ada internet, mmg mudah.. tapi tgk juga kewangan masing2 mcm mana..
 

papala

freshman
Joined
Apr 22, 2014
Messages
58
Likes
1
Points
8
Offline
#3
Bukan setakat rumah je weh. Kedai, premis perniagaan, kilang ke kena ada untuk keselamatan. Aku kerja kt kilang buat switchboard, ada beb cctv kt semua ceruk2 penjuru. Yelah barang bukan sikit, mahal2 so just in case en. Lagipun ada internet dah senang, tgk kt phone je cctv tu.
 

papala

freshman
Joined
Apr 22, 2014
Messages
58
Likes
1
Points
8
Offline
#4
bagi sy, mmg perlu cctv di rumah.. kalau ada jadi apa2, senang kita dah ada bukti, boleh secure rumah betul2.. cctv pun boleh link dgn phone kan skrg, asalkan ada internet, mmg mudah.. tapi tgk juga kewangan masing2 mcm mana..
Haah, internet skrg kita boleh guna untuk apa2 je. Aku ada tgk iklan tm merdeka tahun ni. Anak dia punya la buatkan fb, ig untuk promote bisnes ukiran kayu ayah dia. Hasil dia sampai mat saleh dtg sini buat vlog beb sbb dah femes sgt.

 
Joined
Apr 11, 2011
Messages
91
Likes
3
Points
8
Offline
#5
Hai semua.. Sy agak risau bila selalu baca kt artikel2, ada kes samun, cubaan pecah rumah tapi tak dpt nak jejak sbb takde bukti.. Org selalu syorkan pasang cctv sbb boleh tahu kejadian2 ni berlaku dgn bukti kukuh.. So, adakah cctv penting utk dipasang di rumah? Apa manfaat lain bila pasang cctv? Ada yg dah pasang cctv kt rumah?
CCTV memang penting sebab itulah Kita punya bukti. Kita pun bukan 24 jam Ada kat rumah
 
Joined
Apr 11, 2011
Messages
91
Likes
3
Points
8
Offline
#6
bagi sy, mmg perlu cctv di rumah.. kalau ada jadi apa2, senang kita dah ada bukti, boleh secure rumah betul2.. cctv pun boleh link dgn phone kan skrg, asalkan ada internet, mmg mudah.. tapi tgk juga kewangan masing2 mcm mana..
Ada jugak CCTV dengan harga yang berpatutan, xperlu yang Mahal sangat, yang penting boleh berfungsi dengan bail pun dah ok
 
Joined
Aug 22, 2011
Messages
56
Likes
0
Points
6
Offline
#7
Haah, internet skrg kita boleh guna untuk apa2 je. Aku ada tgk iklan tm merdeka tahun ni. Anak dia punya la buatkan fb, ig untuk promote bisnes ukiran kayu ayah dia. Hasil dia sampai mat saleh dtg sini buat vlog beb sbb dah femes sgt.

iklan sgt haha...sbb kat kehidupan kita kalau nak famous pun bukan satu perkara mudah, kena business byk thn
 
Joined
Aug 22, 2011
Messages
56
Likes
0
Points
6
Offline
#8
pasang jer lah cctv, skrg blh kata semua rumah dah ade pakai cctv, selamat sikit jugak
 
Joined
Apr 11, 2011
Messages
91
Likes
3
Points
8
Offline
#9
Bukan setakat rumah je weh. Kedai, premis perniagaan, kilang ke kena ada untuk keselamatan. Aku kerja kt kilang buat switchboard, ada beb cctv kt semua ceruk2 penjuru. Yelah barang bukan sikit, mahal2 so just in case en. Lagipun ada internet dah senang, tgk kt phone je cctv tu.
Betul tu, sekarang Ni bahaya, xsemua orang tu boleh percaya even rakan sekerja pun, jadi untuk langkah berjaga2 pasang jelah CCTV tu. If u xde Kat depan PC pun dah boleh juga connect dgn your smartphone, so senang
 
Joined
Apr 11, 2011
Messages
91
Likes
3
Points
8
Offline
#10
Haah, internet skrg kita boleh guna untuk apa2 je. Aku ada tgk iklan tm merdeka tahun ni. Anak dia punya la buatkan fb, ig untuk promote bisnes ukiran kayu ayah dia. Hasil dia sampai mat saleh dtg sini buat vlog beb sbb dah femes sgt.

Sebab tu lah Kita Kena gunakan kemudahan internet Ni dengan sebaiknya. Sekarang dah xsusah macam dulu2, kawasan2 pendalaman pun dah Ada internet sebab tm dah invest for them, jadi xperlu dah nak ke pekan bagai untuk berhubung
 
Joined
Aug 22, 2011
Messages
56
Likes
0
Points
6
Offline
#11
Sebab tu lah Kita Kena gunakan kemudahan internet Ni dengan sebaiknya. Sekarang dah xsusah macam dulu2, kawasan2 pendalaman pun dah Ada internet sebab tm dah invest for them, jadi xperlu dah nak ke pekan bagai untuk berhubung
ade sesetengah kws pedalaman blm ade wifi tm lagi, kena pasang yg lain yg speed internetnya x cepat sgt
 
Joined
Aug 22, 2011
Messages
56
Likes
0
Points
6
Offline
#12
Betul tu, sekarang Ni bahaya, xsemua orang tu boleh percaya even rakan sekerja pun, jadi untuk langkah berjaga2 pasang jelah CCTV tu. If u xde Kat depan PC pun dah boleh juga connect dgn your smartphone, so senang
beberepa tahun lepas dah blh connect cctv dgn smartphone, senang sgt dah...kalau ade ape2 berlaku kat rumah/ kedai blh pertama masa tahu
 
Joined
Nov 16, 2013
Messages
31
Likes
0
Points
6
Offline
#13
Kalau ada duit yg lebih baik kita pasang je cctv kat rumah, kita x tau sama ada bila akan berlaku perkara yg x dingini seperti pencuri masuk dan sbgnya, oleh sbb tu baik kita bersiap sedia terlebih dahulu.
 
Joined
Nov 16, 2013
Messages
31
Likes
0
Points
6
Offline
#14
bagi sy, mmg perlu cctv di rumah.. kalau ada jadi apa2, senang kita dah ada bukti, boleh secure rumah betul2.. cctv pun boleh link dgn phone kan skrg, asalkan ada internet, mmg mudah.. tapi tgk juga kewangan masing2 mcm mana..
Betul tu, mcm cctv kat rumah ku ni, boleh connect terus ke handphone bapaku, jadi pd masa kerja pun boleh memerhatikan keadaan kat rumah jika kita risau tentang org akan ambil kesempatan.
 
Joined
Nov 16, 2013
Messages
31
Likes
0
Points
6
Offline
#15
Bukan setakat rumah je weh. Kedai, premis perniagaan, kilang ke kena ada untuk keselamatan. Aku kerja kt kilang buat switchboard, ada beb cctv kt semua ceruk2 penjuru. Yelah barang bukan sikit, mahal2 so just in case en. Lagipun ada internet dah senang, tgk kt phone je cctv tu.
Skrg ni semua benda senang utk dikawal dgn adanya internet, bukan mcm dulu semua benda pun perlu manual, mcm skrg ni ku dpt stream Youtube terus kat TV, hobi kegemaranku lepas kerja utk release stress.
 
Joined
Nov 16, 2013
Messages
31
Likes
0
Points
6
Offline
#16
Haah, internet skrg kita boleh guna untuk apa2 je. Aku ada tgk iklan tm merdeka tahun ni. Anak dia punya la buatkan fb, ig untuk promote bisnes ukiran kayu ayah dia. Hasil dia sampai mat saleh dtg sini buat vlog beb sbb dah femes sgt.

Senang hati ku tengok pemuda kini yg berusaha utk meneruskan bisnes ibubapa mrk supaya usaha mrk selama ini x jadi sia2 saje, semangat mcm ni patut kita amalkan terutamanya bagi perniagaan yg bersifat tradisional...
 
Joined
Apr 11, 2011
Messages
91
Likes
3
Points
8
Offline
#17
Kalau ada duit yg lebih baik kita pasang je cctv kat rumah, kita x tau sama ada bila akan berlaku perkara yg x dingini seperti pencuri masuk dan sbgnya, oleh sbb tu baik kita bersiap sedia terlebih dahulu.
CCTV Ada je yg murah, xperlu yg Mahal kalau nak pasang, at least Ada lah keselamatan sebab Kita semua bekerja, n siang memang xde Kat rumah, so dengan adanya CCTV ni boleh lah terjaga sikit
 
Joined
Apr 11, 2011
Messages
91
Likes
3
Points
8
Offline
#18
Betul tu, mcm cctv kat rumah ku ni, boleh connect terus ke handphone bapaku, jadi pd masa kerja pun boleh memerhatikan keadaan kat rumah jika kita risau tentang org akan ambil kesempatan.
Lagi2 rumah yang ada pembantu ni, bukan Kita x percaya tapi zaman sekarang Ni semua benda boleh jadi, so better berhati2 lah
 
Joined
Apr 11, 2011
Messages
91
Likes
3
Points
8
Offline
#19
Skrg ni semua benda senang utk dikawal dgn adanya internet, bukan mcm dulu semua benda pun perlu manual, mcm skrg ni ku dpt stream Youtube terus kat TV, hobi kegemaranku lepas kerja utk release stress.
I pun kadang sama jugak, penat dah kerja kan pastu layan drama kat Netflix ke. Kadang sampai tertidur sambil pegang fon pun ada
 
Joined
Apr 11, 2011
Messages
91
Likes
3
Points
8
Offline
#20
Senang hati ku tengok pemuda kini yg berusaha utk meneruskan bisnes ibubapa mrk supaya usaha mrk selama ini x jadi sia2 saje, semangat mcm ni patut kita amalkan terutamanya bagi perniagaan yg bersifat tradisional...
At least parent dia akan bangga dengan anak dia sebab dengan bantuan anak dia, bisnes seni ukir Ni dapat diteruskan
 
Top