Case study : Membeli di Taobao dan Ali express

Joined
Aug 29, 2010
Messages
110
Likes
1
Points
0
Offline
#1
Assalamualaikum semua geng wangcyber..

saya nak cerita sikit pengalaman saya
membeli di taobao.

umumnya saya percaya ramai yang tahu
dah macam mana nak beli barang tanpa MOQ dari china.

iaitu melalui website aliexpress, dan Dhgate.

sekarang website tu kebanyakannya seller-seller
di sana dah pandai. kenakan cas kat kita lagi tinggi.

kalau sekarang 1 USD = RM3.6, aliexpress akan
cas lagi tinggi. 1 USD = RM3.7

Rugi....... walaupun beza hanya 10 sen.
tapi kalau dah 10,000 traksaksi dah jadi RM1000 dah.

Ni saya tunjukkan barang yg saya beli
di taobao dan aliexpress

Produk : Nissan skyline GTR R35

View attachment Capture.PNG

ni la barangnya..

anda boleh lihat beza kualiti dan sizenya

beza harga RM5 sahaja

tapi KUALITI yang kita dapat dari taobao jauh
lebih BAIK

View attachment 2015-05-05 08.56.19.jpg
 
Joined
Dec 9, 2013
Messages
38
Likes
4
Points
8
Offline
#11
ada kawan cakap beli kat aliexpress atau taobao ada barang yang tak sampai...ada sesiapa disini yang pernah kena
 
Joined
Jul 19, 2015
Messages
5
Likes
0
Points
1
Age
30
Offline
#12
pernah jugak beli kat aliexpress tapi tak sampai. tengok2. rupa2nya bukan tak sampai, tapi pihak pos malaysia "malas" nak hantar barang yang dari china yang bukan pos daftar. so terpaksa pi sendiri kat pos malaysia, dan tunjukkan tracking number. ade la kat situ. rasanya dah kali ke 2 jadi camtu.
 
Joined
Dec 4, 2015
Messages
35
Likes
0
Points
6
Offline
#14
Memang saya pernah survey untuk beli power bank pineng kat Ali express.Bila kira balik dgn kos postage dah lebih mahal dari beli kt Malaysia
 

Naz Akhtar

Super Senior
Joined
Jun 21, 2014
Messages
502
Likes
132
Points
43
Offline
#15
Taobao mmg terbaik..tpi dalam bhs china je
ritu pernah ajak chat ngan seller.tanya dia le tak gune english.dia cakap xle.
tu pun saya tanye dia dalam bhs china gune gugel translate.

tapi rege barang dia sangattttttt la cun melecun.
kann?
 

Naz Akhtar

Super Senior
Joined
Jun 21, 2014
Messages
502
Likes
132
Points
43
Offline
#16
TT susah x nak deal ngan taobao eh?direct ke atao gune org tgh?
le share tak syikit2 xara mudah?

taobao gune paypol blh eh

sorri noobie tak tau...huhu
 
Top