Cara Refund Selain Dari Paypal?

nazairi83

freshman
Joined
Jan 3, 2013
Messages
168
Points
18
first time customer complain barang x sampai...
dia mintak refund, jadi saya pun mintak dia send request payment dulu
ke paypal saya. Lepas tu dia balas kat saya macam ni-

"Hello, I like your direct reimbursement for the costs of not having to pay PAYPAL

thanks"

apa maksud customer tu? ada cara lain selain paypal ke utk refund? mintak tolong kejap kepada orang-orang lama ebay...
 

a6rahman

freshman
Joined
Aug 8, 2008
Messages
99
Points
6
Hai, kalau nak refund balik payment paypal, tak payah la mintak buyer send request. U hanya perlu refund melalui ebay.
1. Pilih option "view paypal transaction" untuk item yg perlu direfund.
2. Anda akan di bawa ke laman paypal, login masuk.
3. Page seterusnya akan memaparkan transaction details utk item tersebut. Klik "issue a refund".
4. Masukkan jumlah refund dan klik proceed.

Kaedah ini juga akan direkodkan ebay yang anda sudah pun refund balik bayaran buyer tersebut. Jgn refund terus dari paypal, kerana anda mungkin akan mengalami kesukaran utk membuktikan kpd ebay yg refund sudah dibuat.
 

nazairi83

freshman
Joined
Jan 3, 2013
Messages
168
Points
18
Hai, kalau nak refund balik payment paypal, tak payah la mintak buyer send request. U hanya perlu refund melalui ebay.
1. Pilih option "view paypal transaction" untuk item yg perlu direfund.
2. Anda akan di bawa ke laman paypal, login masuk.
3. Page seterusnya akan memaparkan transaction details utk item tersebut. Klik "issue a refund".
4. Masukkan jumlah refund dan klik proceed.

Kaedah ini juga akan direkodkan ebay yang anda sudah pun refund balik bayaran buyer tersebut. Jgn refund terus dari paypal, kerana anda mungkin akan mengalami kesukaran utk membuktikan kpd ebay yg refund sudah dibuat.

terima kasih... dah selamat refund duit pembeli tu. x pernah kena hal-hal refund ni, tu pasal yang terkial-kial juga nak handle :D
 
Top