Cara pilih barang elektrik rumah

cyclebin10

freshman
Joined
Jun 17, 2013
Messages
57
Points
8
Hai semua, nak tanya korang kalau korang beli barang elektrik untuk rumah kan ape kriteria yang korang tengok ye? Saya sekarang ni plan nak beli barang barang baru. Sebelum ni barang macam peti ais, mesin basuh, periuk asi semua ambik daripada abang dan kakak je since diorang beli barang baru dan tak guna barang lama tu. So sekarang ni barang elekrik tu semua dah tak berapa nak function. Harap ade yang membantu.
 

chimney

freshman
Joined
Jul 26, 2019
Messages
30
Points
8
Age
22
Yg penting dia baru.. Lepas tu tgk function apa yg dia offer then baru aku tgk brand tu apa.. Lagi 1, ketahanan brand tu sendiri last kali harga.. Kalau harga teknologi canggih tu jarak berapa ratus je, aku akan beli yg canggih tu lah
 

manpit

freshman
Joined
Aug 30, 2019
Messages
12
Points
1
Age
22
Hai semua, nak tanya korang kalau korang beli barang elektrik untuk rumah kan ape kriteria yang korang tengok ye? Saya sekarang ni plan nak beli barang barang baru. Sebelum ni barang macam peti ais, mesin basuh, periuk asi semua ambik daripada abang dan kakak je since diorang beli barang baru dan tak guna barang lama tu. So sekarang ni barang elekrik tu semua dah tak berapa nak function. Harap ade yang membantu.
Aku pun amek barang dari family aku jugak. Aku dok bujang kat KL family semua kat perak. So, kalau dorang nak beli rice cooker ke thermos electric baru ke yg lama campak kat rumah bujang aku. Lama2 jadi store dah rumah tu hahaha. Tapi ada few yg rosak. Mesin basuh!
 

miniang

freshman
Joined
Feb 6, 2012
Messages
69
Points
8
Yg penting dia baru.. Lepas tu tgk function apa yg dia offer then baru aku tgk brand tu apa.. Lagi 1, ketahanan brand tu sendiri last kali harga.. Kalau harga teknologi canggih tu jarak berapa ratus je, aku akan beli yg canggih tu lah
Depends on brand tu jugak nak tengok tahan lama & x mudah rosak. Beli yg ada feature yg canggih sikit tu plus point kalau ada duit lebih. Beli brg2 yg perlu je dulu jgn membazir beli benda lain
 

popolan

junior
Joined
Oct 7, 2011
Messages
154
Points
18
Beli bnyk2 brg nnti x cukup space pulak rumah tu. Nampak sempit nnti rumah tu kalau x pandai susun. Brg2 letrik jgn beli yg besar sngt if duk dua org je. Jimat dah elektrik kat situ.
 

MaviousJamal

freshman
Joined
Sep 6, 2016
Messages
4
Points
1
Age
35
Depends on brand tu jugak nak tengok tahan lama & x mudah rosak. Beli yg ada feature yg canggih sikit tu plus point kalau ada duit lebih. Beli brg2 yg perlu je dulu jgn membazir beli benda lain
Maybe tu lah maksud dia kalau canggih tu mahal bape ratus je, better beli yg tu.... Kalau canggih mesti brand yg power punye sebab selalu brand yg murah2 mana ada function yg power2.... Panasonic paling latest tu power ade teknologi baru tapi tak sure harga berapa
Post automatically merged:

Beli bnyk2 brg nnti x cukup space pulak rumah tu. Nampak sempit nnti rumah tu kalau x pandai susun. Brg2 letrik jgn beli yg besar sngt if duk dua org je. Jimat dah elektrik kat situ.
Betul macam aku dok flat je. Tingkat 3 penat nak naik kalau musim hujan paking parah nak pegi dobi angkut baju byk2 haha kan bagus kalau aku mampu beli mesin basuh yg ada dryer sekali
 

merriebrownie

freshman
Joined
Jun 11, 2013
Messages
43
Points
8
Maybe tu lah maksud dia kalau canggih tu mahal bape ratus je, better beli yg tu.... Kalau canggih mesti brand yg power punye sebab selalu brand yg murah2 mana ada function yg power2.... Panasonic paling latest tu power ade teknologi baru tapi tak sure harga berapa
Post automatically merged:
Brand panasonic mmg power n tahan lama. Ada jgk tngok mesin basuh panasonic ni guna technology blue ag+ kalau x silap boleh hilangkan bakteria
 

milobing80

freshman
Joined
Apr 30, 2011
Messages
16
Points
1
Brand panasonic mmg power n tahan lama. Ada jgk tngok mesin basuh panasonic ni guna technology blue ag+ kalau x silap boleh hilangkan bakteria
Uishhh bagus ni guna musim covid ni senang nak basuh baju bila kluar rumah takut ada bakteria kat baju. Benda x nampak mcm bakteria ni mmg scary sikit takut bwk penyakit kat anak2
 

miniang

freshman
Joined
Feb 6, 2012
Messages
69
Points
8
Uishhh bagus ni guna musim covid ni senang nak basuh baju bila kluar rumah takut ada bakteria kat baju. Benda x nampak mcm bakteria ni mmg scary sikit takut bwk penyakit kat anak2
Nak basuh sekali dgn baju budak-budak pun takut bercampur bakteria. Mesin basuh front load yg ni okay la kot basuh sekali baju baby pun x luntur warna guna cold wash
 

popolan

junior
Joined
Oct 7, 2011
Messages
154
Points
18
Nak basuh sekali dgn baju budak-budak pun takut bercampur bakteria. Mesin basuh front load yg ni okay la kot basuh sekali baju baby pun x luntur warna guna cold wash
Tapi ada jugak yg preset air panas tu kan. Nak basuh tuala selimut cadar tu tak perlu nak rendam air panas dulu pastu tunggu dlm 5 min baru masuk mesin basuh
 

merriebrownie

freshman
Joined
Jun 11, 2013
Messages
43
Points
8
Tapi ada jugak yg preset air panas tu kan. Nak basuh tuala selimut cadar tu tak perlu nak rendam air panas dulu pastu tunggu dlm 5 min baru masuk mesin basuh
Ada 4 preset suhu yg boleh guna. Basuh selimut cadar senang bagi hilangkan hama pepijat tu tekan button suhu yg khas utk allergy je
 

milobing80

freshman
Joined
Apr 30, 2011
Messages
16
Points
1
Ada 4 preset suhu yg boleh guna. Basuh selimut cadar senang bagi hilangkan hama pepijat tu tekan button suhu yg khas utk allergy je
Kolar dan lengan baju yg hitam berdaki tu pun xyah sental beriya dah masuk mesin basuh terus guna mesin basuh panasonic ni. Baju budak2 ni kotor betul dulu basuh 2 3 kali pun still ada sikit kotor tu susah nak hilang.
 

miniang

freshman
Joined
Feb 6, 2012
Messages
69
Points
8
Kolar dan lengan baju yg hitam berdaki tu pun xyah sental beriya dah masuk mesin basuh terus guna mesin basuh panasonic ni. Baju budak2 ni kotor betul dulu basuh 2 3 kali pun still ada sikit kotor tu susah nak hilang.
Guna mesin basuh biasa ni sental bnyk kali pun hilang sikit je kotor tu. Nak letak clorox nanti kang habis kena semua baju satu hal pulak
 

popolan

junior
Joined
Oct 7, 2011
Messages
154
Points
18
Ada 4 preset suhu yg boleh guna. Basuh selimut cadar senang bagi hilangkan hama pepijat tu tekan button suhu yg khas utk allergy je
Bnyk jugak 4 preset suhu senang sikit nak bezakan yg mana satu ideal temp utk kotorn baju kena minyak lumpur semua ni
 

MaviousJamal

freshman
Joined
Sep 6, 2016
Messages
4
Points
1
Age
35
Brand panasonic mmg power n tahan lama. Ada jgk tngok mesin basuh panasonic ni guna technology blue ag+ kalau x silap boleh hilangkan bakteria
Techno ag+ tu utk hilangkan bakteria je? Tu je lah function dia kan? Brand memang tahan lama dan duit nak beli pun mesti tahan lama jugak nak kumpul hahahahahaha!!!
 

chimney

freshman
Joined
Jul 26, 2019
Messages
30
Points
8
Age
22
Depends on brand tu jugak nak tengok tahan lama & x mudah rosak. Beli yg ada feature yg canggih sikit tu plus point kalau ada duit lebih. Beli brg2 yg perlu je dulu jgn membazir beli benda lain
Betul lah.. Ada je yg brand aku pakai tapi paling lama 2 tahun je hayat hidup dia hihi... Beli mesin basuh tak apa lah sebab benda nak pakai lama kan.. Aku pun mencari jugak mesin basuh yg ok. Kalau boeh yg dryer sekali.. Dok apartment mana ada ruang.. Sidai dlm rumah, bau hapak haihhh
 

merriebrownie

freshman
Joined
Jun 11, 2013
Messages
43
Points
8
Techno ag+ tu utk hilangkan bakteria je? Tu je lah function dia kan? Brand memang tahan lama dan duit nak beli pun mesti tahan lama jugak nak kumpul hahahahahaha!!!
Termasuk allergen sekali elok laa kalau basuh comforter, selimut, cadar. Harga standard laa mesin basuh sekarang.
Betul lah.. Ada je yg brand aku pakai tapi paling lama 2 tahun je hayat hidup dia hihi... Beli mesin basuh tak apa lah sebab benda nak pakai lama kan.. Aku pun mencari jugak mesin basuh yg ok. Kalau boeh yg dryer sekali.. Dok apartment mana ada ruang.. Sidai dlm rumah, bau hapak haihhh
Betul bagi aku cari brand yang tahan lama dan banya function okay laa...
 
Top