Cara Pantas dan Mudah Explore Post-Post Target kat WC

paktamduda

freshman
Joined
Jun 10, 2009
Messages
368
Points
16
Salam sejahtera..hari ini aku nak berkongsikan satu teknik bagaimana kita nak explore secara menyeluruh topik-topik tertentu pada post2 di WC ni.

Memang terdapat fungsi "search" pada sidebar WC ni, tapi aku rasa teknik yg aku nak bgtahu ni lebih friendly dan mudah digunakan dari fungsi tersebut. Mudah-mudahan kita dapat manfaat bersama..

Caranya dengan menggunakan ruang carian google, yahoo dsb..

Sebagai contoh anda nak cari semua post yang berkaitan dengan adsense ..

1. Pergi kat ruangan "search"
2. Taip ayat ini
site:www.wangcyber.com "adsense"

hasil yang anda akan dapat adalah post2 yang berkaitan dengan adsense ni dan kelebihannya anda sudah dapat meneka isi post tersebut melalui hasil carian yang dipaparkan...

Jika anda mahu mencari post mengenai hosting anda hanya perlu gantikan tempat adsense tu dengan perkataan hosting (tanpa perlu buang tanda ")..itu sahaja..

Seeloknya cuba dahulu...:cool:

semoga kita mendapat manfaat bersama..

p/s:kalau ada salah tlg betulkan/kalau nak tambah dialu-alukan...:)
 

Safaza

freshman
Joined
Feb 1, 2009
Messages
323
Points
16
wahh... rajin Bro*paktamduda cari gali cara baru ye... :D pe2 pun thanks, memudahkn pencarian...

P/s : Kalau xnak pakai searh box WC nih, boleh terus pakai kotak carian google...hehe (cubala )
 

paktamduda

freshman
Joined
Jun 10, 2009
Messages
368
Points
16
wahh... rajin Bro*paktamduda cari gali cara baru ye... :D pe2 pun thanks, memudahkn pencarian...

P/s : Kalau xnak pakai searh box WC nih, boleh terus pakai kotak carian google...hehe (cubala )
satu je aku berkenan dengan matborneo ni..setiap ayat die mesti ade carigali..minat sungguh menggali ni..wakaka
 

abgsabah

freshman
Joined
Jun 27, 2007
Messages
725
Points
16
bagus.. tak terpikir pula. terima kasih bagi idea mcm ni..
 

faezil

Newbie
Joined
Oct 2, 2007
Messages
7,061
Points
38
yup... carian di google dapat keputusan lebih releven berbanding carian WC sendiri
 
Top