Cara nak semak kadar pos terkini

Joined
Jun 21, 2009
Messages
1,051
Points
0
Assalamualaikum..ini panduan untuk pos bungkusan, khas untuk yang menjual produk Fizikal

Biasanya untuk pos bungkusan ada 2 jenis pos di Pos Malaysia

Kadar ni untuk yg nak pos barang dalam Malaysia sahaja

Satu Pos Bungkusan Biasa/Pos Domestik-tracking no bermula dengan C

Tempoh sampai 3-7hari, maximum 7 hari waktu bekerja

kelebihan utama dia kalo barang tu berat, terutamanya lebih 2kg, harganya agak murah berbanding Pos Laju..
cnth kalo barang berat 2.5 kg, kalo Pos bungkusan biasa ni kos pos dalam Semenanjung RM16,
Tapi kalo pos laju berat 2.5kg kos pos RM40.61..PERBEZAANNYA RM24.61

Rate Pos Malaysia (Bungkusan Dalam Semenanjung/Sabah/Sarawak)
check rate kat sini http://www.pos.com.my/pos_bm/appl/parcel_rate.asp

contoh rate bungkusan
kos pos bermula dengan RM7.00



Rate Pos Malaysia (Bungkusan Melalui Udara Dari Semenanjung ke Sbh/Swk & Sebaliknya)
contoh rate bungkusan
kos pos bermula dengan RM8.50

 

asasindino

freshman
Joined
Dec 25, 2009
Messages
1,393
Points
38
perkhidmatan pos laju kt tempat aku hampeh...brg yg dihantar x sampai2..padahal sama negeri..lps 3 bulan dorang htr balik kat aku..hampehh
 
Joined
Jun 21, 2009
Messages
1,051
Points
0
POS LAJU pulak sepatutnya LAJU..biasa sampai dalam 1-3 hari bekerja

start Rate dalam semenanjung/sabah/sarawak RM6 (SETELAH CAMPUR CAJ 31% dari pos laju)
manakala ANTARA semenanjung dan Sabah/sarawak start price dia RM9
(SETELAH CAMPUR CAJ 31% dari pos laju)


untuk pos Laju pula kita check dekat web pos

http://www.pos.com.my/pos/appl/fast_mail_rate.asp

cnth berat barang 1.4kg , maka



dan kita kena tambah 31% dari total kos yg di check dekat web pos



Note :

The above amount is not inclusive of 10% fuel surcharge, 10% handling charges and 6% GST
No 6% GST for item posted from Langkawi and Labuan

dan terkini surcaj bahan api dah naik lagi 5%, bukti lihat disini http://www.pos.com.my/pos_bm/about_us/update/important.aspx

maka, kadar pos laju yg kita check dekat web pos laju http://www.pos.com.my/pos/appl/fast_mail_rate.asp mesti ditambah 31% dari kos pos

cnth, kalo kita check dekat web pos laju RM15, maka kita kena tambah 31% dari harga yg kita check dekat web pos laju tue,

31% dari RM15 IALAH RM4.65

Maka totalnya akan jadi RM19.65
 
Last edited:
Joined
Jun 21, 2009
Messages
1,051
Points
0
perkhidmatan pos laju kt tempat aku hampeh...brg yg dihantar x sampai2..padahal sama negeri..lps 3 bulan dorang htr balik kat aku..hampehh
masa duk semenanjung, syaa guna GDEX..sangat berpuashati...dia call pelanggan kita sebelum sampai, servis sangat pantas

tapi, bila duk sabah, xblh apply GDEX, kena guna POS LAJU

tu kena update RATE POS LAJU ni
 
Joined
Jun 21, 2009
Messages
1,051
Points
0
kalo nak jimat, blh juga guna POS EKSPRESS..tapi barang yg ringan je la blh guna POS EKSPRESS, CNTH MACAM BUKU NIPIS KE..

sebab ada barang yg blh muat Pos ekspress yg harganya RM4.50 ade, yg RM7 pun ade

harganya sama je seluruh Malaysia..

kalo macam cloth diaper berat lebih 1kg lebih tu kena la guna poslaju kalo nak cepat sampai
 
Last edited:

norazhar

freshman
Joined
Jun 30, 2011
Messages
130
Points
0
Guna Post Malaysia mmg mudah sebab Branch yg banyak.. tapi kalau nak opt lain boleh cuba Kangaroo Express.. Lebih murah tapi service x tau la hancur ke x..
 

azdee

freshman
Joined
Jul 18, 2011
Messages
18
Points
0
perkhidmatan pos laju kt tempat aku hampeh...brg yg dihantar x sampai2..padahal sama negeri..lps 3 bulan dorang htr balik kat aku..hampehh
uihhh, bro tak tracking ker, lamanya 3 bulan tur
 

rajaads

Senior
Joined
May 15, 2006
Messages
1,279
Points
38

azdee

freshman
Joined
Jul 18, 2011
Messages
18
Points
0
Info berguna ni kalau buat bisnes pos mengepos brg..

p/s Pos laju ada kotak besar tak mcm Pos ekspress
 
Joined
Jun 21, 2009
Messages
1,051
Points
0
iluvsuperstore, camne apply gdex?
pegi wbesite gdex http://www.gdexpress.com/

klik kat network, pilih negeri kita, cnth selangor, pastu pilih kawasan kita, pastu telefon diorang, tanya cane nak apply

diorang dtaang rumah, hantar dokumen ke rumah kita

kita kena ada pendaftaran syarikat, rubberstamp.. kalo ada daftra dengan ssm..semua dokumen kena ada
 

meezwan

Newbie
Joined
Sep 27, 2009
Messages
1,969
Points
38
kalau guna pos biasa berapa lama ambil masa untuk barang tu sampai ye?
 

meezwan

Newbie
Joined
Sep 27, 2009
Messages
1,969
Points
38
Salam. Nak tahu pos laju jer ke yang kena caj 31%? Kalau pos biasa macam mana?
 

Ak-Modz*

freshman
Joined
Oct 13, 2011
Messages
286
Points
0
pos free kan ade..


>>>>>>>>>>>>>>>>> gmail <<<<<<<<<<<<<<<<<

hehe..
 
Top