Cara Mudah Kurangkan Bouce Rate Laman Website

MasterG

freshman
Joined
Aug 18, 2006
Messages
248
Points
16
Salam

Ada tak cara paling terbaik untuk kurangkan bouce rate.. so far website saya nie bouce rate dia tinggi bila tengok dia alexa.com dalam 50% ... pening kepala saya dah, macam macam cara buat, but still tak leh turun pada 30% ... adakah sukar untuk turunkan bouce rate nie... website saya biasa jer http://aiskosong.com ... ker perkara tu memang mustahil nak dapatkan bouce rate dalam 30% nie.

Oh macam macam plugin try untuk kurangkan bouce rate tapi semua hampeh... sembang jer onwer plugin tu... ada tips tak...
 
Last edited:

vyner

Newbie
Joined
Apr 17, 2012
Messages
2,646
Points
38
Ni antara cara yang saya gunakan untuk kurangkan bounce rate blog .

1. Buat artikel yg panjang.
2. Tambah video .
3. Buat artikel yg saling berkaitan. Contoh artikel utk tutorial .

Cara utk ...
bla..bla .. bla ...
blaa . bla.. bla ...
Selanjutkan kita bersambung ke cara untuk ........

Jangan habiskan satu tutorial tu dalam 1 post sahaja.

4. Saya gunakan plugin reduce bounce rate.
5. Gunakan themes yg responsive. Supaya pengguna mobile tak lari bila masuk blog kita sebab loading slow dan sebagainya.

So far dengan cara ni bounce rate blog saya dah turun sampai 45% pada alexa
dan turun dari 62% utk bulan FEB ke 21% bulan Mac .

P/s : saya tengok blog bro xleh akses. Guna hosting dari mana ?

 

MasterG

freshman
Joined
Aug 18, 2006
Messages
248
Points
16
Ni antara cara yang saya gunakan untuk kurangkan bounce rate blog .

1. Buat artikel yg panjang.
2. Tambah video .
3. Buat artikel yg saling berkaitan. Contoh artikel utk tutorial .

Cara utk ...
bla..bla .. bla ...
blaa . bla.. bla ...
Selanjutkan kita bersambung ke cara untuk ........

Jangan habiskan satu tutorial tu dalam 1 post sahaja.

4. Saya gunakan plugin reduce bounce rate.
5. Gunakan themes yg responsive. Supaya pengguna mobile tak lari bila masuk blog kita sebab loading slow dan sebagainya.

So far dengan cara ni bounce rate blog saya dah turun sampai 45% pada alexa
dan turun dari 62% utk bulan FEB ke 21% bulan Mac .

P/s : saya tengok blog bro xleh akses. Guna hosting dari mana ?


Wah hebatnya Bounce Rate 21.38% ini betul betul berkualiti punya website nie.. bagus lah cam nie.. boleh naik nie rating nanti... terima kasih sahabatku, akan ku usahakan dengan tips dan teknik bro nie... saya akan install plugin reduce bounce rate itupun kalau betul lah dia boleh turunkan bounce rate nie... ohh letak video yea... okie nanti saya akan perbanyakkan video setiap posting.. hik hik hik...

Tapi betulkan bounce rate rendah nie akan menentukan kualiti website kita kan.. dan google bot akan suka kan index web kita... apa apa pun thank q bro...

Oh yea website saya down ngan fivio.. baru 2 hari masuk nie.. mungkin pihak fivio sedang buat upgrading lah kot.. tadi nie baru dapat info website saya dah online semula,, yahoooo happynya...
 
Last edited:

MasterG

freshman
Joined
Aug 18, 2006
Messages
248
Points
16
pergg bro punya website cool... dan banyak infor tutorial... caya lah the best info saya leh practicekan... thank bro tapi bro nya bouce rate di alexa saya tengok macam saya gak hihi 50%.. :)



Bagaimanapun usia blog saya baru cecah 1 tahun 4 bulan lebih cam tu, so ingat tahun nie misi saya nak rendahkan buouce rate sampai 30% .. itu matlamat saya :)
 
Last edited:

vyner

Newbie
Joined
Apr 17, 2012
Messages
2,646
Points
38
Wah hebatnya Bounce Rate 21.38% ini betul betul berkualiti punya website nie.. bagus lah cam nie.. boleh naik nie rating nanti... terima kasih sahabatku, akan ku usahakan dengan tips dan teknik bro nie... saya akan install plugin reduce bounce rate itupun kalau betul lah dia boleh turunkan bounce rate nie... ohh letak video yea... okie nanti saya akan perbanyakkan video setiap posting.. hik hik hik...

Tapi betulkan bounce rate rendah nie akan menentukan kualiti website kita kan.. dan google bot akan suka kan index web kita... apa apa pun thank q bro...

Oh yea website saya down ngan fivio.. baru 2 hari masuk nie.. mungkin pihak fivio sedang buat upgrading lah kot.. tadi nie baru dapat info website saya dah online semula,, yahoooo happynya...
Kalau malas nak letak video satu2 kat post. guna jek apa2 plugin yg boleh auto add related video dari youtube :)

Mantop blog bro ni. Visitor laju jek kat feedjit tu :D promote guna facebook kan ?

Nak turunkan bounce rate jangan sesekali beli paid traffic/traffic exchange sebab trafik2 mcm ni cuma bberapa saat jek kat blog kita.

Saya pun x pasti sama ada plugin tu atau factor lain yg kurangkan bounce rate blog saya. Btw, plugin ti direkomenkan rakan2 pemain seo.
 

MasterG

freshman
Joined
Aug 18, 2006
Messages
248
Points
16
Kalau malas nak letak video satu2 kat post. guna jek apa2 plugin yg boleh auto add related video dari youtube :)

Mantop blog bro ni. Visitor laju jek kat feedjit tu :D promote guna facebook kan ?

Nak turunkan bounce rate jangan sesekali beli paid traffic/traffic exchange sebab trafik2 mcm ni cuma bberapa saat jek kat blog kita.

Saya pun x pasti sama ada plugin tu atau factor lain yg kurangkan bounce rate blog saya. Btw, plugin ti direkomenkan rakan2 pemain seo.
alamak kantoi lah plak pasal traffik nie, haaa bro traffik ada datang dari organik ada datang facebook fan, saya baru tau fan di facebook leh buat site kita hit secara mendadak, facebook fan tu pun bro baru 1 tahun buat, tak ramai lagi orang like tapi impact dia memang meletup... saya cuba gak monopoli organik seo untuk images dan content buat still hard... dan bouce rate nie pun sukar untuk diturunkan pada 30%... tapi takper bro saya try slow slow...

thank q lawat blog saya yang tak seberapa tu yea...
 

vyner

Newbie
Joined
Apr 17, 2012
Messages
2,646
Points
38
alamak kantoi lah plak pasal traffik nie, haaa bro traffik ada datang dari organik ada datang facebook fan, saya baru tau fan di facebook leh buat site kita hit secara mendadak, facebook fan tu pun bro baru 1 tahun buat, tak ramai lagi orang like tapi impact dia memang meletup... saya cuba gak monopoli organik seo untuk images dan content buat still hard... dan bouce rate nie pun sukar untuk diturunkan pada 30%... tapi takper bro saya try slow slow...

thank q lawat blog saya yang tak seberapa tu yea...
kalau blog pasal hiburan, dan trafik dari fb x hairan la bounce rate tu tinggi bro :)
Blog hiburan, tarik jek trafik dari media sosial.

Cer tengok bounce rate laman berita seperti astro awani , beritaharian di alexa. Walaupun top site bounce rate masih tinggi . atas 45%
 

MasterG

freshman
Joined
Aug 18, 2006
Messages
248
Points
16
kalau blog pasal hiburan, dan trafik dari fb x hairan la bounce rate tu tinggi bro :)
Blog hiburan, tarik jek trafik dari media sosial.

Cer tengok bounce rate laman berita seperti astro awani , beritaharian di alexa. Walaupun top site bounce rate masih tinggi . atas 45%

Ohh yeker, maknanya ini standard lah yea... okie saya dah pasang dah bouce rate plugin seperti yang disarankan tu... tengok lah hingga esok cam mana ada penurunan tak... kalau sama jer nanti saya remove lah plugin tu balik sebab, kalau banyak sangat plugin takut slow plak web tu nanti..


vyner sebelum tu nak tanya sikit awak nie salah seorang pengguna refererx dan Seductive X ker :) ... sebab pasal facebook fan tu saya guna seductivex untuk like fan page ihihihhih... kat 1 tahun baru 4K ahhahahhh... slow slow but steady...
 

vyner

Newbie
Joined
Apr 17, 2012
Messages
2,646
Points
38
Ohh yeker, maknanya ini standard lah yea... okie saya dah pasang dah bouce rate plugin seperti yang disarankan tu... tengok lah hingga esok cam mana ada penurunan tak... kalau sama jer nanti saya remove lah plugin tu balik sebab, kalau banyak sangat plugin takut slow plak web tu nanti..


vyner sebelum tu nak tanya sikit awak nie salah seorang pengguna refererx dan Seductive X ker :) ... sebab pasal facebook fan tu saya guna seductivex untuk like fan page ihihihhih... kat 1 tahun baru 4K ahhahahhh... slow slow but steady...
Yer. Sy pengguna sx dan rx tapi sy sendiri dah lama x run :)
4k dah boleh tarik trafik bnyak. hebat. Sy ada fanpage 5k tapi tarik trafik susah sangat like skit jek. reach pun rendah.

Btw ni cara utk tarik like guna Sx ,

Sewa fanpage besar. ada banyak group2 kat fb yg buka servis sewa cc fanpage
Post artikel yg menarik. pasang sx.
 

MasterG

freshman
Joined
Aug 18, 2006
Messages
248
Points
16
Yer. Sy pengguna sx dan rx tapi sy sendiri dah lama x run :)
4k dah boleh tarik trafik bnyak. hebat. Sy ada fanpage 5k tapi tarik trafik susah sangat like skit jek. reach pun rendah.

Btw ni cara utk tarik like guna Sx ,

Sewa fanpage besar. ada banyak group2 kat fb yg buka servis sewa cc fanpage
Post artikel yg menarik. pasang sx.

Okay thank q bro, nanti saya saya usahakan tapi fanpage besar nie kita kena sewa kan kena wat pembayaran kan... dan ikut pada berapa besar fan user dia kan.. okay bro sejak saya install plugin tu bro ada kejutan lah pada blog saya nie, ada nampak perubahan, insyallah kalau takder apa apa esok saya akan pastekan dia punya result... untuk tantapan umum semua.. bro nie betul ker tu website bro ke ada website lain... :) ... ahak;s

pasang lah bro sx tu memang meletup lah bro.. seriues
 

vyner

Newbie
Joined
Apr 17, 2012
Messages
2,646
Points
38
Okay thank q bro, nanti saya saya usahakan tapi fanpage besar nie kita kena sewa kan kena wat pembayaran kan... dan ikut pada berapa besar fan user dia kan.. okay bro sejak saya install plugin tu bro ada kejutan lah pada blog saya nie, ada nampak perubahan, insyallah kalau takder apa apa esok saya akan pastekan dia punya result... untuk tantapan umum semua.. bro nie betul ker tu website bro ke ada website lain... :) ... ahak;s

pasang lah bro sx tu memang meletup lah bro.. seriues
Ye. kena sewa . Cari fanpage yg like tinggi dan TAT tinggi. Minta dijadikan CC utk beberapa minit. tengok reach post. kalau reach bawah 1000 letak fanpage tu dalam pilihan kedua dan cari fanpage lain . Sewa mahal2 kalau reach rendah rugi jek . Dulu2 sy aktif guna sx ni. Utk naikkan klik adsense. last2 kena ban. terus stop. hhe. Guna pun utk naikkan g+, fb like jek skg :)

saya ada bnyak blog. Blog lain tu biarlah rahsia :p
 

MasterG

freshman
Joined
Aug 18, 2006
Messages
248
Points
16
Ini sebelum letak plugin dan letak popular post widget.. jika lihat bouce rate standard 67.2%






Okie hari nie hasil 1 hari pasang pada 12/4/2014, terkejut saya tengok bouce rate saya.. dan diikuti unik visitor 1,961 tapi Pageviews betul betul mengkagumkan saya 13,133. Lebih hebat lagi bouce rate saya dibawah 10%.. WOW! thank q kepada vyner terutamanya kerana memberi tip yang meletop untuk saya pratice...




insyallah kalau maintance begini selalu bulan depan bouce rate saya di alexa boleh cecah 30% seperti yang saya impikan selama ini :)
 
Last edited:

Adib Site

freshman
Joined
Dec 11, 2013
Messages
48
Points
8
saya ada blog educational , bounce rate agak rendah. Apa yg dapat saya simpulkan utk kurangkan peratusan bounce rate ini adalh entri mestilah panjang + menarik. Kalau panjang tak menarik nanti pengunjung cepat pergi. Kongsi sesuatu yg berguna iaitu benda yg sentiasa dicari oleh pegunjung spt "tutorial". Kalu boleh pasanglah "related post" dalam blog.
 

MasterG

freshman
Joined
Aug 18, 2006
Messages
248
Points
16
saya ada blog educational , bounce rate agak rendah. Apa yg dapat saya simpulkan utk kurangkan peratusan bounce rate ini adalh entri mestilah panjang + menarik. Kalau panjang tak menarik nanti pengunjung cepat pergi. Kongsi sesuatu yg berguna iaitu benda yg sentiasa dicari oleh pegunjung spt "tutorial". Kalu boleh pasanglah "related post" dalam blog.

terima kasih bro tips memang meletup bila saya acces laman blog anda tu.. bab related post tu saya dah pasang dah sebelum nie.. sekarang nie saya access website bro dan tengok mana mana ilmu yang boleh saya praticekan.. :) thank q bro..
 

MasterG

freshman
Joined
Aug 18, 2006
Messages
248
Points
16
semenjak pasal bouce rate tu tetiba website saya dimonopoli oleh YAHOO search engine pula.. sebelum nie google.. lihat sini

http://live.feedjit.com/live/aiskosong.com/0/ adakah plugin tu membantu juga search engine kita?
 

nyunyu

freshman
Joined
Oct 14, 2014
Messages
5
Points
0
Wah hebatnya Bounce Rate 21.38% ini betul betul berkualiti punya website nie.. bagus lah cam nie.. boleh naik nie rating nanti... terima kasih sahabatku, akan ku usahakan dengan tips dan teknik bro nie... saya akan install plugin reduce bounce rate itupun kalau betul lah dia boleh turunkan bounce rate nie... ohh letak video yea... okie nanti saya akan perbanyakkan video setiap posting.. hik hik hik...

Tapi betulkan bounce rate rendah nie akan menentukan kualiti website kita kan.. dan google bot akan suka kan index web kita... apa apa pun thank q bro...

Oh yea website saya down ngan fivio.. baru 2 hari masuk nie.. mungkin pihak fivio sedang buat upgrading lah kot.. tadi nie baru dapat info website saya dah online semula,, yahoooo happynya...
Try masuk tapi kaspersky cakap ada virus..takoot. :-O

View attachment accessdenied.JPG
 
Joined
Nov 19, 2014
Messages
227
Points
16
Pehhh, rendah gila bounce rate dia. Susah nak dapat bounce rate rendah macam ni. Apa2 pun bounce rate bergantung pada niche site gak.
 
Top