cara membuat ecover

sontorion

freshman
Joined
Aug 10, 2006
Messages
183
Points
18
Aku tgk...ada yang buat memang cantik jee..macam dah ada templet dia ke..kemudian letak text dan gambar je...kalu betul ada perisian apa kah namanya..?
 

aWe 9

Senior
Joined
Sep 22, 2008
Messages
1,959
Points
38
Age
34
Kalau yang bentuk software mudah macam ni nk x? perlukan satu gambar flat sahaja untuk buat cover ebook dll
kalau ada yg nak PM saya. thanks!


ecoveru.jpg
 

dkitos

freshman
Joined
Dec 4, 2007
Messages
653
Points
16
Age
34
Kalau yang bentuk software mudah macam ni nk x? perlukan satu gambar flat sahaja untuk buat cover ebook dll
kalau ada yg nak PM saya. thanks!


ecoveru.jpg

bgs bro...software nie mmg memudahkan bg sesiapa yg nak mla belajar membuat ebook cover...sy dah cuba guna software nie...tp sy kurang berpuashati...sbb sy lebih suka guna adobe photoshop....blh teroka byk sikit...hehehe...
 

aWe 9

Senior
Joined
Sep 22, 2008
Messages
1,959
Points
38
Age
34
bgs bro...software nie mmg memudahkan bg sesiapa yg nak mla belajar membuat ebook cover...sy dah cuba guna software nie...tp sy kurang berpuashati...sbb sy lebih suka guna adobe photoshop....blh teroka byk sikit...hehehe...

ya broo.. software ni sesuai untuk newbie yang kayu buat graphic design macam saya and yg x pandai pakai photoshop macam saya gak..:)
 

rahmanbasri

Senior
Joined
Jul 4, 2009
Messages
2,967
Points
0
Better guna action skript berbayar, hasil tip top sb kualiti 300 dpi.

Contoh hasil ecover guna action skript tu:



Walaupun design simple, tapi hasilnya tetap memuaskan hati saya.. :)

Kalo guna software ni, kualiti imej kurang skit..

Tp kalo nk bjinak2 dulu, software mungkin sesuai skit..

Tp sbnrya guna action skript lebih senang..
 

worldezam

Newbie
Joined
May 13, 2009
Messages
2,138
Points
0
ya broo.. software ni sesuai untuk newbie yang kayu buat graphic design macam saya and yg x pandai pakai photoshop macam saya gak..:)


betul tu....kami nie buta softwere...
baru nk belajar buat ecover...klu dpt yg mudah lg senang...
photoshop susah buat kami yang kurang cerdik nie:confused:
 

rahmanbasri

Senior
Joined
Jul 4, 2009
Messages
2,967
Points
0
betul tu....kami nie buta softwere...
baru nk belajar buat ecover...klu dpt yg mudah lg senang...
photoshop susah buat kami yang kurang cerdik nie:confused:

Saya pun sebelum ni buta Photoshop juga, tp lepas explore kat internet, baca buku panduan, Alhamdulillah skrg ni takde buta sangat.. hehe.. Dah boleh "melihat" dah..

Untuk Newbie, panduan kat Youtube bkenaan dgn photoshop mmg byk, sy pun byk belajar dr Youtube jg..

Tapi kalo nak yg versi berbayar, saya sarankan boleh beli Pakej DVD Malaya oleh Baloot, ataupun Pakej Kit Photoshop yang saya hasilkan sendiri...

PM saya kalo berminat yer.. (sempat promote plak.. TT jgn marah erk) :)
 

dkitos

freshman
Joined
Dec 4, 2007
Messages
653
Points
16
Age
34
betul tu....kami nie buta softwere...
baru nk belajar buat ecover...klu dpt yg mudah lg senang...
photoshop susah buat kami yang kurang cerdik nie:confused:


mmm...ayat2 nie mcm perli je bunyinya...anyway...sy x cakap pun kurang cerdik, sy cakap sesuai untuk sesiapa yg baru nak mula belajar....mmg sesuai software tu...mudah dan senang, mula2 sy guna software tu gak nak belajar wat ebook cover, kemudian berpindah ke photoshop lak...
 

mohamadizwan

freshman
Joined
Oct 10, 2009
Messages
30
Points
0
Salam semua....ecover nih, mmg lah advantage untuk sesiapa yg berjiwa dan penuh skill artistik dan grafik...

tetapi bagi newbie yg berjiwa kayu mcm sy nih, mmg terpaksa guna software la..hahaha..mungkin nanti kene blajar jugak skill2 guna script n photoshop tuh...sebab ternyata ia lebih gempak n imej pun kemas..

Utk masa skrg, saya guna Laughing Bird eCover Creator...
 

Kobot Dauni

freshman
Joined
Sep 14, 2009
Messages
214
Points
0
Saya pun nak belajar juga nak buat ecover ni.. boleh buat ebook nanti..
 

Duit Internet !

freshman
Joined
Sep 3, 2009
Messages
854
Points
0
gne oline
ezinefire.com
 
Top