Servis Cara kuruskan badan tanpa berlapar

Joined
Oct 26, 2018
Messages
1
Likes
0
Points
1
Age
21
Offline
#1

Dapatkan (free) PDF cara kira calorie sini (cara kira kalori, supaya anda boleh kuruskan badan tanpa berlapar… dan boleh makan apa sahaja yang anda suka!) >> http://nasitakberdosa.com/cara-kuruskan-badan-tanpa-berlapar/

Ramai wanita selalu mengadu…

“Saya dah kawal pemakanan. sometimes tak makan nasi pun… tapi berat saya still tak turun. makin naik adalah…”

tapi bila saya tanya balik apa yang dorang makan sehari kalau tak makan nasi?

ramai yang bagitau…

dorang berlapar dan langsung tak makan — tapi terpaksa diri kuatkan semangatlah nak kawal nafsu makan tu

dan ada harinya, dorang just makan kuih-muih, pisang goreng, roti, oats atau biskut je untuk isi perut


Ini Sheryy, beliau berjaya kurangkan berat badan dari 140kg ke 70kg…. TANPA BERLAPAR!



image source

“Pertama kali berjumpa dengan Kevin Zahri dan mendengar seminar beliau, saya mengetahui tentang kalori, kiraan, makan dengan betul dan bersih.

Selama ini saya terlalu naif untuk mengetahui tentang hal penjagaan pemakanan. Bagi saya untuk kurus perlu berlapar. Namun persepsi saya berubah apabila mengikuti program Jom Kurus Raya… dan belajar tentang cara betul kuruskan badan.

Kini… menu harian saya meliputi protein seperti ikan, ayam, udang dan ketam… buahan, kekacang, biskut, roti dan nasi dan sejari coklat. Namun ia tidak melebihi 1500 kalori.

Saya tidak berlapar! Sebagai seorang yang gemar makan, saya makan lebih dari 10 kali sehari, namun tetap dalam kiraan kalori yang di tetapkan…. dan saya masih berjaya kurus!”

– Sherry Halim,
student Kevin Zahri who went from 140kg to 70kg!


ha! Sherry tidak berlapar… malahan makan 10 kali sehari!

Anda pun mesti sudah tahu kan, kalau nak kurus mesti diet dan exercise.

tapi…


diet dan exercise sahaja tidak mencukupi!


kena tengok juga kalau cara diet dan exercise tu betul atau tak.

so, kalau anda penat-penat berdiet atau penat-penat bersenam tapi cara anda buat tu salah…

then, sia-sia lah usaha anda.



(Don’t waste your energy and time doing things wrong)


Kalau anda nak tahu…

1 biji pisang goreng mengandungi 117 calorie

so bila anda makan 5 biji pisang goreng, sudah mencecah…. 585 calorie!

585 calorie sama dengan makan 2 mangkuk nasi!

Dapatkan (free) PDF cara kira calorie sini (cara kira kalori, supaya anda boleh kuruskan badan tanpa berlapar… dan boleh makan apa sahaja yang anda suka!) >> http://nasitakberdosa.com/cara-kuruskan-badan-tanpa-berlapar/


orang selalu main hentam je berdiet, berlapar, dan tak makan nasi…

tapi dorang tak sedar, yang makanan ringan yang dorang sangka “sikit” tu sebenarnya lebih TINGGI* calorie dari 1 mangkuk nasi!

tambahan lagi….

dah lah tinggi calorie dari nasi, ia juga tak mengenyangkan!

kalau ikut pendapat saya, lebih baik makan sahaja 1 piring nasi berbanding 5 biji pisang goreng yang tinggi calorie dan tak mengenyangkan. betul kan?

anda dapat rasa kenyang makan nasi — dan masih berjaya KURUS!

ha tu lah!

NASI TAK BERDOSA — anda yang berdosa sebab main hentam je diet ikut suka hati!

pasal ni lah kenapa PENTING untuk anda kira dan tahu calorie harian anda.

sebab kalau anda berdiet main hentam sahaja… besar kemungkinan cara anda diet tu SALAH! sia – sia sahaja anda berlapar.

kalau anda sudah pandai kira calorie, anda sendiri boleh agak makanan apa yang tinggi calorie, dan apa yang rendah calorie.
Dapatkan (free) PDF cara kira calorie sini (cara kira kalori, supaya anda boleh kuruskan badan tanpa berlapar… dan boleh makan apa sahaja yang anda suka!) >> http://nasitakberdosa.com/cara-kuruskan-badan-tanpa-berlapar/

Badan anda naik atau turun bergantung pada pembakaran ‘calorie’…

dan semua makanan dan minuman mengandungi calorie!

Calorie ialah unit untuk menyukat tenaga. ia diguna untuk sukat berapa banyak tenaga anda boleh dapat daripada makan sesuatu makanan, atau minum sesuatu minuman.

calorie penting untuk membekalkan tubuh badan anda dengan tenaga supaya anda boleh menjalankan aktiviti harian anda seperti mengemas rumah, pergi ke kerja, berjalan kaki, naik tangga, dan sebagainya!

kalau anda tak makan, anda tidak cukup calorie (tenaga)… dan anda akan rasa lemas dan malas.

  • jika calorie makanan masuk sama dengan calorie tenaga keluar…. sekiranya anda makan jumlah calorie yang sama dengan tenaga yang anda bakar untuk anda jalankan aktiviti harian anda, maka berat tubuh badan anda akan maintain. tiada kurang, dan tiada lebih. cukup makan.

  • calorie makanan masuk kurang daripada calorie tenaga yang keluar. sekiranya anda makan kurang dari tenaga yang anda guna dan bakar, maka badan anda akan cepat kurus. anda guna tenaga lebih, tapi anda tidak cukup makan.

  • jika calorie makanan masuk lebih daripada calorie tenaga yang keluar, anda akan cepat gemuk. bayangkan anda makan banyak, tapi anda tidak guna calorie tenaga tersebut untuk buat kerja. sebaliknya anda hanya makan, duduk, dan baring sahaja…. so, calorie tersebut tidak terbakar dan terpaksa bertukar menjadi lemak dalam badan.


so STRATEGY cara kuruskan badan tanpa berlapar adalah….

  • kurangkan calorie. kurangkan pemakanan anda. badan anda naik atau turun melalui ‘calorie‘. untuk kurangkan berat, anda hanya perlu kurangkan calorie. cara mengurangkan calorie terdiri dari dua cara iaitu melalui pengurangan pemakanan anda dalam sehari, dan..

  • banyakkan bergerak. badan anda bakar calorie melalui pergerakan. lebih banyak anda bergerak seperti bersenam, lebih banyak anda bakar calorie, dan lebih cepat anda kuruskan badan tanpa berlapar.


manakala taktik pula adalah seperti:


kunyah perlahan – lahan,

kurangkan nasi,

berdiet,

bersenam,

makan ubat pil dan supplement,

minum detox tea,

dan lain – lain,

contoh diatas hanya taktik kecil yang tak tahan jangka masa panjang jika anda abaikan strategy UTAMA — iaitu calorie!


pasal ni lah kenapa ramai orang sekejap je turun berat badan. sebab dorang just fokus on taktik, dan tak cukup fokus pada strategy.


sekadar taktik sahaja tanpa strategy tidak membawa hasil atau perubahan yang besar. you are still missing the bigger piece of the puzzle. you need both taktik & strategy if you want to see big results.

Dapatkan (free) PDF cara kira calorie sini (cara kira kalori, supaya anda boleh kuruskan badan tanpa berlapar… dan boleh makan apa sahaja yang anda suka!) >> http://nasitakberdosa.com/cara-kuruskan-badan-tanpa-berlapar/

ramai yang sering cakap anda perlu diet dan exercise untuk cara kuruskan badan tanpa berlapar.

tapi anda masih boleh kuruskan badan walaupun tak bersenam…

caranya..

anda hanya perlu banyakkan bergerak dan naikkan ‘Non Exercise Activity Thermogenesis” (NEAT) anda.

NEAT ialah jumlah calorie yang anda bakar apabila anda tidak bersenam seperti berjalan, stretching, even menggerakkan tangan untuk sambut phone call pun bole bakar calorie.

remember: jika anda makan lebih, tapi kurang bergerak… then, makanan yang anda makan tidak akan dibakar menjadi tenaga. ia akan bertukar menjadi lemak dalam badan.


the more you move your body… then the more you will burn calories and lose weight.


Setiap hari anda memang pun sedang bergerak dan bakar calorie tanpa bersenam.

contohnya…

anda buat kerja mengemas rumah, naik turun tangga, berjalan, dan aktiviti – aktiviti seharian yang lain.

Aktiviti – aktiviti tersebut memang pun sudah mencukupi untuk bakar calorie dan turunkan berat anda.

pekerja yang berdiri sepanjang hari seperti salesgirl, hairdresser, ataupun suri rumah bakar sebanyak 1,400 Calorie sehari!

buruh kasar bakar sebanyak 2,300 Calorie sehari

manakala…

pekerja ofis yang duduk sepanjang hari pula hanya bakar 300 Calorie sehari! (wow, sikitnya!)

Hairdressers bakar 5 kali ganda calorie berbanding perkerja ofis! sebab hairdresser sentiasa berdiri, berjalan, dan bergerak berbanding kebanyakan pekerja ofis yang duduk depan komputer.

contoh2 aktiviti NEAT yang anda boleh buat:


(banyakkan bergerak, dan kurangkan duduk diam)


selain di atas, anda juga boleh amalkan aktiviti-aktiviti seperti…

parking kereta sejauh 5 blok, dan jalan kaki ke ofis.

naik tangga instead of naik lif

berjalan selama 30 minit sebelum dan selepas makan

kalau anda bekerja dalam ofis… anda boleh set alarm setiap 15 minit untuk berdiri stretching, dan berjalan-jalan sekitar ofis .

dan bermacam-macam lagi!

semuanya bergantung pada kreativiti anda.


secara kesimpulan…


1. Jangan berlapar dan tak makan!

Apabila anda berlapar, anda akan buat metabolism anda bertukar jadi rendah!

bila metabolism tukar jadi rendah… setiap kali anda makan sikit, berat badan anda akan cepat naik!

(pasal tulah kenapa orang berdiet dan berlapar tapi masih tak turun berat badan. sebab dorang berlapar secara mengejut dan berdiet cara SALAH!!!)


2. Makanlah 5 kali sehari

kalau anda berlapar, anda akan susah nak kawal nafsu makan. Anda mampu bertahan sekejap je. Lepastu melahap!

so, anda perlu makan kerap untuk kawal nafsu makan. tapi pastikan ia masih dibawah kperluan calorie harian anda!


3. Boleh makan nasi!

Ramai orang sangka untuk cara kuruskan badan tanpa berlapar mesti elak nasi. “ha! sepa ajar mcm tu? google?!”

NASI TAK BERDOSA!!

anda boleh makan apa sahaja anda nak! yang penting ikut keperluan calorie harian anda.


4. Rancang menu makanan ikut keperluan kalori

kira kalori ialah langkah pertama untuk berjaya kuruskan badan tanpa berlapar!

ramai org tak kira kalori. dorang just hentam berdiet dan berlapar sahaja. Last-last takde perubahan langsung!

so, macam mana nak kira calorie? saya dah sediakan secara percuma untuk anda. klik je dibawah ni…
Dapatkan (free) PDF cara kira calorie sini (cara kira kalori, supaya anda boleh kuruskan badan tanpa berlapar… dan boleh makan apa sahaja yang anda suka!) >> http://nasitakberdosa.com/cara-kuruskan-badan-tanpa-berlapar/
 
Top