Cara Buat Screenshot The Whole Minisite

IM Zainun

freshman
Joined
Feb 11, 2009
Messages
152
Points
0
Salam dan Hai. :)

Ada sesiapa yang tahu, ada tak cara nak buat screenshot
the whole minisite? Nak buat screenshot satu persatu agak lecehlah... :D

Saya suka buat screenshot minisite-minisite yang saya beli
produknya. Sekurang-kurangnya, boleh saya rujuk pada minisite
tu bila offline dan boleh baca di mana-mana.

Even more, daripada minisite nilah banyak perkara dapat belajar.
Copywriting, teknik buat minisite, psikologi salesletter dan
macam-macam lagi.

So, saya harap, kalau ada siapa-siapa yang tahu cara buat
screenshot whole minisite (kepada format file *.jpg pun tak
apa), tolonglah ya... :D
 

ikram84

Senior
Joined
Jul 18, 2007
Messages
1,122
Points
38
pakai screengrab addon dari mozilla, saya pun pakai benda tu... memang boleh dapat image keseluruhan minisite tersebut
 

IM Zainun

freshman
Joined
Feb 11, 2009
Messages
152
Points
0
Thanks semua. :D

Baik. Saya dah dapat pun. Saya gunakan add on mozilla, ScreenGrab!. Berikut
merupakan sedikit maklumat dari saya berkenaan hal ini.

At first, saya memang jumpa Pak Cik Goog cuba tanya key-key yang Khairilz
bagi tu. Sedikit servey yang saya buat, kedua-dua software tu memang
ramai yang guna, especially SnagIt.

Tapi... Semua version yang saya jumpa (pada kedua-dua software tersebut)
adalah trial version (cubaan 15-30 hari). Memang ada site yang saya jumpa
yang ceritakan macamana nak dapatkan full versionnya, tapi, proses download
ada masalah. Then, rasanya untuk SnagIt, peluang itu telah ditutup.

(Tapi, saya jumpa link ni. Saya tak cuba lagi, siapa-siapa... cubalah...)
- http://www.katzforums.com/showthread.php?t=9495

Akhirnya, saya baca cadangan Ikram. So, saya cuba terus.

Seperti kebiasaan... untuk menamatkan proses install add on mozilla, memang
ia akan minta supaya kita tutup semua window mozilla (restart mozilla).

Saya buat, dan done! Jadi!

Berikut merupakan antara fungsi add on ni:



dan



Dan... saya cuba untuk copy dan save the whole minisite menggunakan
add on mozilla best ni. Resultnya:
http://i684.photobucket.com/albums/vv201/Zainun_Mat_Deris/PanduanBuatDuitRM12000LebihDalam7Ha.png

(Saya hanya beri linknya saja. Nanti besar pula terpapar kat WC ni...)
(Memang besarlah file yang dapat kita buat screenshot macam ni. Ni
kali pertama saya upload picture ke PhotoBucket.com dengan masa
yang agak lama...)
(Cuma masalahnya... jika kita savekan sendiri, tidak upload, imej akan nampak
agak jelas. Tetapi, bila kita upload, kemudian kita savekan picture tu semula, imej
akan nampak kabur)
(Apa pun, saya cari ni untuk kegunaan saya dahulu. Kalau rakan-rakan lain ada teknik
lain, yang lebih efektif, sila-silalah berkongsi ya... Untuk kegunaan semua...)

Bagaimana saya lakukan itu? Mudah saja... Caranya (rujuk rajah pertama):
>> ScreenGrab! >> Save >> Complete Page/Frame... (then, seperti biasa,
savekan di folder mana yang kita mahu).

Harap, pencarian dan penjumpaan saya ini dapat membantu rakan-rakan
yang lain. Sekian.

Again, thanks to you all above! (+)ve reputation kepada yang membantu! :)

Mozilla Firefox memang best!!!

updated: Saya baru nak beri (+)ve reputation kepada anda berdua... Tetapi, saya dah
pernah beri rasanya dulu. So, saya kena bagi kat orang lainlah pula... Huhuhu...

ps. Kan best kalau ada butang Thank. Macam kat JBC. Huhuhu....
 
Last edited:
Top