Camne nak cek duit dalam Maybank?

tenteraangin

Senior
Joined
Oct 10, 2009
Messages
1,264
Points
38
Salam, mintak tanya camne nak tahu pembayaran yang dibuat kalau sampai 5 pembayaran sekali masuk dalam hari yang sama ?

Contohnya hari ni ada 5 orang transfer duit dalam akaun saya, camne saya nak verify kelima lima orang tersebut yang transfer ke akaun saya.


Dalam transaction tu hanya ada tarikh, Description, credit dan debit sahaja. Kalo ada masa sekalikan bagus.. Terus je tahu yang memang orang tu yang transfer.

So, camne ye..
 
Last edited:

MrEmas

Newbie
Joined
Apr 12, 2009
Messages
3,073
Points
36
tu lah kelemahan m2u.. susah nak detect payment..

diorang ada wat payment? minta bukti screen shot etc dr mereka...
aah, tu caranya kot, kena mintak bukti payment dari pelanggan, dan pada masa yang sama crosscheck masa/tarikh/transaction id dengan apa yang dalam akaun maybank2u kita
 

paktamduda

freshman
Joined
Jun 10, 2009
Messages
368
Points
16
Ada caranya tapi leceh sikit..

kena daftar maybank phone banking dahulu pada mesin ATM..register pin..ingat nombor tu (sekali buat jer, lepas tu nak check tak payah reg dah)

Kemudian telefon no hotline maybank 1-300-88-6688

Ikut arahan operator dalam tu..dia suruh tekan nombor jer.."Cth: untuk bahasa melayu, tekan 1"

Lepas tu pilih "kawanku phone banking"

Masukan no kad ATM dan no pin tadi..

Kemudian cakap dengan operator diaorang..suruh check pembayaran, sebutkan masa bayaran atau tempat costumer deposit duit tu..

Itu jer cara yang aku guna..

Tak tahulah kalau ada cara lain
 

Irham Dhani

Senior
Joined
May 1, 2010
Messages
596
Points
0
aku xtau nape smpai skang m2u xnak improvekan sistem dorg ni..klo CIMB bleh wat apesal dorg xleh wat plak...? aku still xnampak ape2 kekurangan atau risiko klo tambah bende tu...makin byk kelebihan n menyenangkan pengguna ada la
 

EZ FanPage

Senior
Joined
Jan 29, 2011
Messages
881
Points
0
kalau customer buat payment melalui M2u, boleh suruh diorang letak email address dalam tu.
So bila dia buat payment, kita dapat notification ke dalam email kita.
Tapi kalau CDM atau counter kena ada proof of payment attach seperti receipt baru senang nak cross check.
 

Munib Ahmad

freshman
Joined
Jan 11, 2011
Messages
21
Points
0
biasanya saya buat gini je..Razif Yusof ajar

Deposit RM 12.0X (Ebook ......) atau 20.0X (Ebook ....+ 2 Ebook Bonus + 3 Ebook Tambahan) ke dalam salah satu akaun berikut menggunakan perbankan internet* / deposit bank / ATM deposit / ATM Transfer.

'X' pada RM 12.0X/20.0X adalah 1 digit terakhir no telefon anda, ia adalah untuk memudahkan kami mengesan pembayaran, contohnya jika nombor telefon anda adalah 018-7654321, bermakna pembayaran anda adalah sebanyak RM 12.01/RM 20.01.

old school sikit tapi still ok la :)
 

popo

freshman
Joined
Oct 31, 2010
Messages
890
Points
16
biasanya saya buat gini je..Razif Yusof ajar

Deposit RM 12.0X (Ebook ......) atau 20.0X (Ebook ....+ 2 Ebook Bonus + 3 Ebook Tambahan) ke dalam salah satu akaun berikut menggunakan perbankan internet* / deposit bank / ATM deposit / ATM Transfer.

'X' pada RM 12.0X/20.0X adalah 1 digit terakhir no telefon anda, ia adalah untuk memudahkan kami mengesan pembayaran, contohnya jika nombor telefon anda adalah 018-7654321, bermakna pembayaran anda adalah sebanyak RM 12.01/RM 20.01.

old school sikit tapi still ok la :)

aku masih tak dapat tangkap bro... 12.01 tu masukkan duit/pembayaran atau masa hantar bukti pembayaran?
 

Irham Dhani

Senior
Joined
May 1, 2010
Messages
596
Points
0
aku masih tak dapat tangkap bro... 12.01 tu masukkan duit/pembayaran atau masa hantar bukti pembayaran?
kedua2nya skali...

katakan harga ebook tu rm30...and no hp anda ialah 012 385 5689,

anda masukkan rm30.09 ke dalam akaun penjual tu...nanti senang la nak detect
 

paktamduda

freshman
Joined
Jun 10, 2009
Messages
368
Points
16
Ini maybe salah satu cara..tapi ada juga masalahnya

Bagi costumer yang deposit pada mesin ATM macam mana nak masukan RM0.01 tu..

Setahu aku RM10, RM50, RM100 jer yang boleh masuk..:-/
 

Renzo

freshman
Joined
Mar 30, 2009
Messages
49
Points
0
mesin atm terpaksa la scan resit g computer, teda cara lain lg
 
Top