Cadangan pasaran makanan kecil-kecilan

supermariojj

freshman
Joined
Oct 13, 2011
Messages
23
Points
3
Saya ada perniagaan kuih muih baru nak meningkat naik. Lgi2 nak bulan puasa ni mmg kami selalu dpt order. Tapi utk hari2 biasa bukan pada waktu2 puncak mcm hari raya atau lain2, kami juga ingat nak pasarkan produk kami utk dijual di kedai2 mahupun stesen minyak yg ada. Sesiapa boleh bagi cadangan di mana boleh saya pasarkan?
 

Tokey

Staff member
administrative
Joined
Jun 5, 2015
Messages
524
Points
28
Moga dipermudahkan perniagaan awk yer..
 

Tokey

Staff member
administrative
Joined
Jun 5, 2015
Messages
524
Points
28
Saya ada perniagaan kuih muih baru nak meningkat naik. Lgi2 nak bulan puasa ni mmg kami selalu dpt order. Tapi utk hari2 biasa bukan pada waktu2 puncak mcm hari raya atau lain2, kami juga ingat nak pasarkan produk kami utk dijual di kedai2 mahupun stesen minyak yg ada. Sesiapa boleh bagi cadangan di mana boleh saya pasarkan?
Waktu skang ni...cuba deal ngn delivery service mcm foodpanda dan grabfood. mungkin leh tambah sales kat situ.
 

SeniWan

freshman
Joined
Feb 6, 2018
Messages
14
Points
1
Age
30
Saya ada perniagaan kuih muih baru nak meningkat naik. Lgi2 nak bulan puasa ni mmg kami selalu dpt order. Tapi utk hari2 biasa bukan pada waktu2 puncak mcm hari raya atau lain2, kami juga ingat nak pasarkan produk kami utk dijual di kedai2 mahupun stesen minyak yg ada. Sesiapa boleh bagi cadangan di mana boleh saya pasarkan?
cuba bagi try sampel di pejabat2 atau sekolah2..dan tinggalkan contact awak..inshaAllah ada rezeki masuk nanti..sebab selalu pekerja akan order dan tertarik bila kita bagi sampel terus secara direct..
 

HarimauHitam

freshman
Joined
Feb 7, 2018
Messages
15
Points
1
Age
30
Saya ada perniagaan kuih muih baru nak meningkat naik. Lgi2 nak bulan puasa ni mmg kami selalu dpt order. Tapi utk hari2 biasa bukan pada waktu2 puncak mcm hari raya atau lain2, kami juga ingat nak pasarkan produk kami utk dijual di kedai2 mahupun stesen minyak yg ada. Sesiapa boleh bagi cadangan di mana boleh saya pasarkan?
pernah dengar word of mouth marketing? cara dia jual pada orang terdekat dulu. bila ko punya produk mmg sedap dan menarik, org akan sampaikan dari sorang ke sorang. yang pentingkan pasti produk kena puaskan hati customer tau.
 

limtape

junior
Joined
May 28, 2013
Messages
129
Points
18
Waktu skang ni...cuba deal ngn delivery service mcm foodpanda dan grabfood. mungkin leh tambah sales kat situ.
Paparan kat facebook lah, kos rendah, lagi pun share kat group facebook, byk orang dpt beli kuih muih awak atau boleh try jual kat colleague awak
 

meijimeijiji

freshman
Joined
May 11, 2011
Messages
84
Points
6
pernah dengar word of mouth marketing? cara dia jual pada orang terdekat dulu. bila ko punya produk mmg sedap dan menarik, org akan sampaikan dari sorang ke sorang. yang pentingkan pasti produk kena puaskan hati customer tau.
Sekarang marketing byk pattern, nak tarik perhatian customer, byk theory, bagi aku, ada jalan janji dpt jual bagi customer,
 

meijimeijiji

freshman
Joined
May 11, 2011
Messages
84
Points
6
Paparan kat facebook lah, kos rendah, lagi pun share kat group facebook, byk orang dpt beli kuih muih awak atau boleh try jual kat colleague awak
Aku tak perasaan ni work lah, kalau buat kat facebook byk orang kaya dah, knp masih byk group tak ada orang, dan dpt like dan view yg rendah, tak ramai kat facebook, u boleh try kat forum forum ke atau bayar sikit kat advertisement, lagi best
 

Dynamo

junior
Joined
Feb 9, 2018
Messages
70
Points
8
Age
30
Paparan kat facebook lah, kos rendah, lagi pun share kat group facebook, byk orang dpt beli kuih muih awak atau boleh try jual kat colleague awak
rasa lagi berkesan kalau pakai influencer . just biarkan dorang promote . kena pandai cari influencer yg caj tak mahal tapi dapat sales balik banyak .
 

READDY

freshman
Joined
Mar 24, 2020
Messages
2
Points
1
Age
27
Saya ada perniagaan kuih muih baru nak meningkat naik. Lgi2 nak bulan puasa ni mmg kami selalu dpt order. Tapi utk hari2 biasa bukan pada waktu2 puncak mcm hari raya atau lain2, kami juga ingat nak pasarkan produk kami utk dijual di kedai2 mahupun stesen minyak yg ada. Sesiapa boleh bagi cadangan di mana boleh saya pasarkan?
niaga waktu siang , kan ada banyak pekerja lalu dpt beli. pun blh. kalau dapat di kedai minyak station lebih baik
 

Katakuri

freshman
Joined
Feb 10, 2018
Messages
15
Points
1
Age
22
Saya ada perniagaan kuih muih baru nak meningkat naik. Lgi2 nak bulan puasa ni mmg kami selalu dpt order. Tapi utk hari2 biasa bukan pada waktu2 puncak mcm hari raya atau lain2, kami juga ingat nak pasarkan produk kami utk dijual di kedai2 mahupun stesen minyak yg ada. Sesiapa boleh bagi cadangan di mana boleh saya pasarkan?
cuba dapatkan kiosk kecil punya contact. contoh dlm uni, rnr apa tuh. selalunya kalau uni ni caj tak mahal sbb utk student so dpt la balik untung lbih sikit.
 

READDY

freshman
Joined
Mar 24, 2020
Messages
2
Points
1
Age
27
Sekarang marketing byk pattern, nak tarik perhatian customer, byk theory, bagi aku, ada jalan janji dpt jual bagi customer,
kalau ada , tak payah susah , bukan senang nak buat satu niaga .kalau tak ada pelanggan
 

god bless

freshman
Joined
Mar 24, 2020
Messages
2
Points
1
Age
28
Saya ada perniagaan kuih muih baru nak meningkat naik. Lgi2 nak bulan puasa ni mmg kami selalu dpt order. Tapi utk hari2 biasa bukan pada waktu2 puncak mcm hari raya atau lain2, kami juga ingat nak pasarkan produk kami utk dijual di kedai2 mahupun stesen minyak yg ada. Sesiapa boleh bagi cadangan di mana boleh saya pasarkan?
cuba bincang dengan sesiapa yg jual nasi lemak je , kirim jual . rasa tak payah kena ada apa apa modal
 

god bless

freshman
Joined
Mar 24, 2020
Messages
2
Points
1
Age
28
cuba dapatkan kiosk kecil punya contact. contoh dlm uni, rnr apa tuh. selalunya kalau uni ni caj tak mahal sbb utk student so dpt la balik untung lbih sikit.
kalau dapatkan kiosk kecil ,mcm kena bayar dulu sebelum buka niaga, mungkin blh cuba facebook ,atau jual online.
 

Monsteres

freshman
Joined
May 30, 2017
Messages
72
Points
8
Age
27
Waktu skang ni...cuba deal ngn delivery service mcm foodpanda dan grabfood. mungkin leh tambah sales kat situ.
kini covid-19 pun x sesuai dgn buka perniagaan, blh try business dgn cara yg selamat
 

polyy

freshman
Joined
Nov 13, 2017
Messages
77
Points
8
Age
29
kini covid-19 pun x sesuai dgn buka perniagaan, blh try business dgn cara yg selamat
x boleh makan kat luar, paling best buat lah business on9, aq pun x berani nak pergi luar bungkus
 

love king

freshman
Joined
Feb 19, 2020
Messages
3
Points
1
Age
24
Sebenarnya, jual apa apa kuih muih kat online, transport fees mesti tak dpt dielakkan, kena bayar petrol lagi dan kos maintenance kereta, jika ada apps utk jimat masa kat beratur kan best
 
Last edited:

love king

freshman
Joined
Feb 19, 2020
Messages
3
Points
1
Age
24
x boleh makan kat luar, paling best buat lah business on9, aq pun x berani nak pergi luar bungkus
Sekarang deliver services hot sgt, semua orang order kat apps je lepas tu dpt makanan, aku pernah jumpa tealive penuh dgn grab dan food panda driver tau, mereka tunggu order ...
 

nyra

freshman
Joined
Nov 30, 2019
Messages
43
Points
6
Age
25
Sebenarnya, jual apa apa kuih muih kat online, transport fees mesti tak dpt dielakkan, kena bayar petrol lagi dan kos maintenance kereta, jika ada apps utk jimat masa kat beratur kan best
Ada la awak.. apps setel.. install laaa. tak payah nak beratur dah.. bayar melalui aplikasi tu je.. ni tengah musim covid19 ni takde la risau nk p kaunter org ramai.. lepas pam teros basoh tangan dulu.
 

Token 123

freshman
Joined
Mar 25, 2020
Messages
3
Points
1
Age
27
Saya ada perniagaan kuih muih baru nak meningkat naik. Lgi2 nak bulan puasa ni mmg kami selalu dpt order. Tapi utk hari2 biasa bukan pada waktu2 puncak mcm hari raya atau lain2, kami juga ingat nak pasarkan produk kami utk dijual di kedai2 mahupun stesen minyak yg ada. Sesiapa boleh bagi cadangan di mana boleh saya pasarkan?
atau try di FB ,mungkin ada pelangggan , sebelum tu kena tangkap gamabt bagi org tengok supaya menarik
 
Top