Buka Cyber Cafe

zanna

freshman
Joined
Jul 12, 2009
Messages
2
Points
0
maafla nk tumpang tanya pasal sy xberapa arif ttg cybercafe ni..mengenai original software ni.klu kita beli 1kpg cd windows xp yang asli pastu guna pada sume pc yang ada dlm cybercafe kita boleh ker?
bila pegawai dr BSA dtg check mcmana?boleh lepas ker?
 

mamatpenang

Senior
Joined
May 11, 2008
Messages
2,551
Points
38
saya tak minat la cyber cafe minat ada satu ofis dengan lima laptop ke buat personal coach juga buat internet marketing affiliate dan banyak biz internet

macam cc nie nak bangkrap senang tau persaingan sengit dan risiko budak sekolah datang lepak

bahaya tapi yang saya tau nak buat cc kaya buat la dalam universiti ke politeknik atau ipts mesti kaya tue
 

zanna

freshman
Joined
Jul 12, 2009
Messages
2
Points
0
#100 07-12-2009, 06:37 PM
untung
Loyal Member Join Date: May 2009
Posts: 485

iTrader: (0)



--------------------------------------------------------------------------------

x faham..
kalo guna yg original buka ntiruan lepas la..
__________________

gini maksud sy..andai kata sy beli 1kpg jer cd windows yg asli pastu sy gunakan pd semua 10biji pc yg ada dlm cc sy..so klu org BSA dtg check boleh lepas ker?
atau kena guna 10kpg cd windows yang berlainan utk 10biji pc sy?baru boleh lps??
 
Last edited:

sayyidbest

Senior
Joined
Apr 20, 2009
Messages
1,353
Points
38
Server:
1. Windows XP Pro
2. MS Office Pro
3. Cyber Cafe Management Software

Client
Software asas:
1. OS - Windows 98/me/xp
kalau pc slow, win98/me dah boleh. Tapi sekarang dah tak keluar lagi. Yang ada xp home/pro harga 300+/500+ setiap satu.

2. Microsoft Office - Pro Edition. Harga 1000+.
Microsoft Works - 150+.
Kalau nak free boleh pakai open source punya. OpenOffice.Org.

3. Antivirus - PC-cillin atau AVG. Biasanya motherboad akan sediakan. tak perlu beli. Ada 2 lagi kaedah. Yang pertama, guna "ghost". Yang kedua guna pci card. Dua-dua kaedah ni yang saya guna. Sebenarnya takde satu antivirus pun yang bagus pada saya sebab program virus pun dah semakin bijak. Kalau dia serang, dia akan serang antivirus kita dulu. sama jugak datangnya. Paling baik pakai pci card tu. dia akan load kepada original setting bila bila kita restart. harga lebih kurang 200+. Lagipun kita bukan boleh control apa yang customer install atau accept masa dia orang surf.

4. Anti Spyware - adware, spyware blaster. Tapi bukan berkesan sangat.

Itu jer yang penting.
Kalau Pakai yang Molpoint Punya.Leh ker.Mol iCafe
 

mytikus

freshman
Joined
Jul 24, 2009
Messages
2
Points
1
kepada bakal tokey2 cyber cafe or yg nak carik cyber cafe software yg murah, bleh lah dapatkan kat http://www.mytikus.com

rm100 utk lifetime. takyah nak reload2 or bayar bulan2. tapi versi tu utk 10 pc saje.
features lebih dari memadai utk mengoperate internet cafe anda.

kita enjoyyyy....
 

Duit Internet !

freshman
Joined
Sep 3, 2009
Messages
854
Points
0
kne de komputer
internet
 

mrzahz

freshman
Joined
Jun 19, 2009
Messages
51
Points
6
ni dia sistem kafe siber maya ala 1Malaysia, pasang dimana-man lokasi sesuai, terus berniaga

modal pun rendah, kalau pasang sendiri hanya perlu RM450 sahaja termasuk router sekali. terus sambung kat modem. jap lagi berlumba lappy masuk connect sbb depa ingat free hotspot, bila nak pi yahoo,system akan redirect ke login mintak tiket,

dia akan cari tokey sebab no phone tokey ada kat login page. tokey pun jual tiket. lepas tu tokey pun senyum sebab kastermer dah mula masuk.

sistem ni boleh jugak redirect masuk website tokey. cuma letak link untuk login sahaja di website tokey.

 

Dang

freshman
Joined
Feb 14, 2009
Messages
386
Points
16
mrzahz: berape modal nak sediakan semua tu yer..?
kat sini ade wifi free jer...
bila saye beli wifi router, letak kat umah saye...berebut2 la budak2 lepak bawak laptop sendiri kat depan umah saye...tu dulu, sebab x wat password...skang ni dah kurang dah sebab dah letak password
fuh,..cmner nak pasang sistem camtu yer...boleh pasang sendiri tak
 

countermania

freshman
Joined
Jan 11, 2010
Messages
2
Points
0
Baguslah kalau nak berniaga. Buat perancangan awal-awal. Pastikan pakai software original. Setiap tahun kerajaan dan BSA buat raid. Ramai yang dah terkena.[/QUOTE]
hasrul mau tanya

klau window xp 1 cd ori RM330 untuk 1 biji pc.
klau wt cc yg ada 10 biji pc tak kan nk beli 10 cd ori..
game pn nk kena beli original ke??
 
Top