Buka Cyber Cafe

dik mal

freshman
Joined
Mar 26, 2007
Messages
67
Points
6
Age
33
betul tu mijie.

cyber cafe boleh kata perniagaan bukan jangka masa panjang.kecuali dalam tempoh 5 tahun tu, ada evolusi kat kedai tu :D

kat tempat saya pernah ada cc. memang masyuk la awalnya bila tengok. la ni dh mauk tahun keempat, cc still macam biasa. tp, owner dia dh buka lagi satu lot utk printing service , baiki komp dll. :)

kiranya, cc ok, cuma kn always re-contruct idea utk jangka masa panjang. kiranya, selain cc, mesti ada alternatif len :)

juts my seposen
 

apect

freshman
Joined
Jan 17, 2007
Messages
4
Points
1
kalau sesapa btul2 berminat nak bukak cc, bole jenguk forum ni

www.myccoc.org

byk info berguna yang diperturunkan oleh pelbagai sifu dan tokei cc dari seluruh negara. kat situ, nak tanya apa, tanya la. tp jangan kedekut nak share ilmu. no jual2 barang there
 

shueqry

freshman
Joined
Aug 25, 2006
Messages
440
Points
18
Apect,

thanks for the info :)

saya ada seorang sepupu yang cadang nak bukak cc,
tapi tak taw kat mana nak cari info pasal setup dan legal
documentation yang diperlukan. Mungkin website tu
boleh membantu .. tq
 

apect

freshman
Joined
Jan 17, 2007
Messages
4
Points
1
kalau sesapa nak bukak cc gaming, highly recommended, terus la shoot pc tu ke high end terus. jangan kira2 pasal budget sgt. game skrg ni high demand. spec tak cukup atau cukup2, mmg tak best la game tu running. kalau ada extra knowledge cara2 nak crack game tu lg bagus. cthnya mcm unlock features, tambah mod, tambah expansion etc
 

dewa

freshman
Joined
Aug 8, 2007
Messages
6
Points
1
aku nk buka cc ni utk budak student buat assignment diorang, nk kacuh skali ngn printing etc. so aku ingt x pyh hi spec pc. kt kelate tu mana bleh dpt?
 

affuone

freshman
Joined
Oct 9, 2006
Messages
397
Points
16
kalo nak bukak cc tu, jangan la budget sangat, tu kedekut namanya. org sekarang gila dgn dual core, korang lagi mau guna p3 ka? tlg survey harga hardware dan tgk perbandingan barang baru dgn barang lama. sama harga kan? so knp tak beli brand new? budak kecik pun tau bezakan pc tu lembab ke laju tau. kalo betul series nak bukak cc, pilih la pc yang high end terus. jangan cuma pikir nak murah jek. kepuasan customer, ialah teras bisnes cc
Amboi bahasa dier.. Boleh cakap elok2 skit x? :rolleyes: Aku beli untuk ofis aku bukan untuk bukak cc. Dan aku tahu sangat beza p3 ngan p4 sebab aku jual komputer dah 5 tahun. Kan mamat tu nak bajetnyer kan? Salah ke aku bagi info? Ish..

Kat Kelantan ko boleh PM aku. P4 2nd pun ada yang murah skang.
 

affuone

freshman
Joined
Oct 9, 2006
Messages
397
Points
16
Amboi bahasa dier.. Boleh cakap elok2 skit x? :rolleyes: Aku beli untuk ofis aku bukan untuk bukak cc. Dan aku tahu sangat beza p3 ngan p4 sebab aku jual komputer dah 5 tahun. Kan mamat tu nak bajetnyer kan? Salah ke aku bagi info? Ish..
Kat Kelantan ko boleh PM aku. P4 2nd pun ada yang murah skang.
 

apect

freshman
Joined
Jan 17, 2007
Messages
4
Points
1
Amboi bahasa dier.. Boleh cakap elok2 skit x? :rolleyes: Aku beli untuk ofis aku bukan untuk bukak cc. Dan aku tahu sangat beza p3 ngan p4 sebab aku jual komputer dah 5 tahun. Kan mamat tu nak bajetnyer kan? Salah ke aku bagi info? Ish..
kalo ko baca dgn nada tak elok, jadi tak elok la. by the way, aku just drop by kat thread ni, forum ni pun, sebab nak ingatkan bangsa kita yang nak menceburi bidang cc ni, jgn lakukan kesilapan yang sering orang kita buat termasuk aku. antara nak percaya atau tak, nak dgr atau tak, itu fact.

kalo ko nak tolak utk opis, ok la tu. just ignore jek posting aku. sbb aku cuma tujukan ayat2 aku sblm tu kpd bakal tokei cc. just wonder kenapa ko terasa pulak... maybe ko dah salah paham ni
 

mijie

Senior
Joined
Jun 26, 2007
Messages
2,155
Points
38
Age
38
satu lagi ..
ada software nama deepfreez utk reset Pc setiap kali reboot jadi tak perlu pakai PCI card yg seperti brader hasrul pakai. Pakai yg ni x payah pakai antivirus sebab setiap kali resatart windows akan jadi seperti setting awal.
betul tu....ada dua jenis, kalau software pun ada setiap kali restart dia akan refresh balik kepada yang asal..kalau user ada download aper2 pun akan refresh balik dan takkan kena virus,ada satu lagi ialah sejenis hardware dan di pasang pada slot PCI, dan hardware ni memang lebih elok dr software, harga pun tak mahal sgt below rm100 satu.....

penting untuk di gunakan di cc untuk mengelakkan dari kena virus dan juga untuk mengelakkan dari pengguna tersalah delete file ker...
 

affuone

freshman
Joined
Oct 9, 2006
Messages
397
Points
16
kalo ko baca dgn nada tak elok, jadi tak elok la. by the way, aku just drop by kat thread ni, forum ni pun, sebab nak ingatkan bangsa kita yang nak menceburi bidang cc ni, jgn lakukan kesilapan yang sering orang kita buat termasuk aku. antara nak percaya atau tak, nak dgr atau tak, itu fact.

kalo ko nak tolak utk opis, ok la tu. just ignore jek posting aku. sbb aku cuma tujukan ayat2 aku sblm tu kpd bakal tokei cc. just wonder kenapa ko terasa pulak... maybe ko dah salah paham ni
Kui3. Terhangat lah plak. Aku tak terasa pun tapi hati ini bagai terguris. Cheewah! Haha.

Peace brader :p
 

saramsak

Newbie
Joined
Nov 4, 2008
Messages
386
Points
16
saya pon teringin nk bukak CC...
minat nk bukak CC ada sejak form 2 lg...
huhuhuhuhu...
minat punya pasal...
 
Joined
Nov 19, 2008
Messages
7
Points
1
Salam. Saya Baseri. Minat jugak pasal komputer2 ni. Huhu.. Ada jgk la bercita2 nak buka CC. Tapi tu la.. kita tak tau kan.. macam mana ca ya nun alik, dapat buka kedai2 cc tapi (saya rasa) diorang tak ada license pun. macam XP, Office atau lain2. Sebab kalau ada lisence mesti ada tempek kat Casing dia. atau pun, bleh check kat microsoft office They still make money.
Tapi kalau macam kita orang Islam, hm.. Tak syok la kan guna software yang free, huhu.. But i think, untuk orang yang nak buka cc better buat kecik2 dulu la. Macam kat umah ke.. kedai kecik ke.. yang (rasa2) selamat untuk pakai yang free dulu (dalam 3-4 pc). Then, try apply daripada government untuk dapat bantuan mengembangkan perniagaan. Tapi tu la, kita kena ada modal sikit la nak setup perniagaan tu. Macam sewa, PC 2nd ke dalam 3-4 bijik. (better dapatkan software yang original la kan..).

Pasal bantuan, Hm.. Sy ada sikit la information.
1. Tekun Nasioanal - Boleh buat ******** la. Tapi dia nak tgk jugak kita run bisness dulu (Tinggi jgk dia bagi). Lepas dapat duit tu, cover la balik kos awal2 tadi. Dengar kata Tekun dapat bagi RM5k - RM50K. Betulkan saya kalau silap.

2. SMIDEC. Small Medium Industry Development Corporation.
Memang diorang spend banyak untuk peniaga kecil dan sederhana kat Malaysia. Kelebihan dia, Membantu dari 3 aspek.
a) Bantuan ******** yang rendah(interest).
- Biasanya kalau bank2 biasa siap la dalam 8%. Tapi, SME Bank ni, ambik interest cuma 4%. Rendah la sikit.
b) Bantuan dati segi Geran.
- Rasanya orang tak tau yang ni. Sebab sepanjang saya handle2 kursus SMIDEC, diorang tak tau yang kerajaan ada bagi bantuan untuk peniaga kecil. Geran ni macam subsidi la..
c) Latihan
-Ok. Kerajaan dah bagi bantuan ******** interest rendah, bagi subsidi, tapi tak bagi bantuan latihan supaya peniaga2 kecil yang baru nak berjinak-jinak dengan bisnes ni, sure pengurusan wang, tunggin tebalik, last2 duit yang kerajaan bagi tadi tu... tak bagi apa2 hasil. Tak bagus la kan.. So, ada la agensi2 bagi khidmat latihan.

Cakap pasal latihan, saya merupakan seorang Executive Corporate Training, di mana, sedang cari2 orang yang baru nak mula niaga, atau dah mula niaga, atau nak kembangkan perniagaan mereka, untuk datang kursus anjuran SMIDEC. Saya di bawah Hasani Management & Consultancy Sdn. Bhd. dengan kerjasama SMIDEC, dapat lesen untuk menyediakan kursus2 kepada peniaga kecil dan sederhana ni.

Apa yang saya suka, saya nak hebahkan kepada orang awam mengenai bantuan kerajaan ni.

Huh.. Panjangnya.. Ok la...

Berkait dengan Cyber Cafe tadi.. Kalau kita ada modal sikit, buat la. Tapi mesti register dengan SSM, dapatkan satu premis tetap, dapatkan lesen bandaran, insyaalah, layak dapat bantuan daripada SMIDEC.

Berkaitan dengan Latihan, boleh rujuk di sini.

Atau kalau ada apa2 soalan, insyaallah, sy akan tolong, boleh email saya di
[email protected]

Semoga apa yang saya share ni, dapat berkat untuk sesama kita. Amin.
 

saramsak

Newbie
Joined
Nov 4, 2008
Messages
386
Points
16
apa yg saya tahu...
alang2 nak bukak CC...
biar modal bnyk...bukak scara besar...
kalo kat area kl minimum 100 pc...
tmpat2 laen yg strategik dlm 50 pc...
ini kerana utk penggunaan pc di CC,1 hari ada limited profit walaupun kesemua pc digunakan sepanjang hari...
jadi, lebih bnyk pc disediakan, lebih tinggi profit limitation...
kos seperti sewa kedai,lesen game,streamyx adalah kos yg tetap tidak kira brapa bnyk pc digunakan...
jadi, memaksimakan jumlah pc dapat memaksimakan keuntungan...
utk streamyx, elok pakai 2 line utk mendapat speed yg memuaskan...
skali bukak CC biar pakai pc yg gempak, supaya tidak terlalu kerap upgrade pc...
sebab tu skali bukak biar besar2...tetapi perlu di tempat strategik...
mungkin modal mahal,tetapi customer puas hati sebab CC ni bisnes servis...
so kalau servis baik...loyal customer sentiasa ramai...
:)
business plan yg lengkap perlu utk memudahkan ******** diluluskan...

tentang OS...saya ada dengar, microsoft ada mengeluarkan lesen pengecualian utk CC...bermaksud pakai 1 DVD utk semua pc...
tp sejauh mana kebenaran tu saya x pasti...
 
Top