Buka Cyber Cafe

myname

freshman
Joined
Jan 24, 2006
Messages
259
Points
18
saya pakai buku log jer utk catit time in / time out :) sebulan income dlm RM20K
saya buka cc dr thn 1999 - 2001. lepas tu tutup sbb dah takde org dtg... area sec 9, shah alam.. kat situ dari 4 cc tinggal 1 cc jer yg beroperasi... :) setup semua buat sendiri sbb mmg belajar networking... realiti yg buat duit ialah Games... surfing ni kurang... apa yg saya tahu skang ni nak buka cc banyak tertakluk kpd undang2 PBT... so nasihat saya yg utama skang ialah lokasi mesti strategi... semoga berjaya!
 

pembebel

freshman
Joined
Dec 4, 2006
Messages
36
Points
6
komputer p4 2nd hand skang baru je rm1000(harga dealer la). Kalo ko nak bukak cc, xkan la nak beli harga customer biasa kot. rugi lah. lagipon, untuk cc, guna p3 je - dell hitam tu. aku beli 3 bijik untuk opis aku. baru rm550 sebijik sekali ngan printer pixma ip1600 lagi tu.

550X10 baru rm5000 untuk budget komputer saja.
 

aidacutes

Newbie
Joined
Nov 20, 2006
Messages
384
Points
18
tapi yang selalunya berlaku bila ada cyber, hari sabtu dan ahad je ramai owang. hari laen, suam suam kuku arr. tapi nie depend pada tempat gak. kalau kawasan kowang dekat ngan budak kolej ke, uni ke, senang la sket, sebab bebudak ramai surfing tuk assignment diowang.

tapi yang sure, bebudak maen game paling ramai (kalangan bebudak skolah) diorang bizi maen game Rangnarok (bebudak cina ramai maen nie)

kalau nak buka cyber, jangan survive untuk internet jerk, buwat perkhidmatan laen, contoh jual accesories computer, class computer, cafe, n etc.
 

affuone

freshman
Joined
Oct 9, 2006
Messages
397
Points
16
Tol tu. Letak la mesin fotostat ker sebijik. Sambil2 tu, try apply peti sejuk wat letak air tin ngan air kotak. Membe aku apply ari tu free jer. Dengan syarat, ko kena jual air pembekal peti sejuk tu sampai bila2.
 

HerbaRimba

Newbie
Joined
Oct 21, 2006
Messages
174
Points
16
Hasrul, bleh tak saya nak beli (bagi free lagi bagus :) ) cybercafe management software ngan awak? Skarang ni saya guna mol cybercafe, tapi ada masalah bila guna untuk winxp. Kalau window98 tak de masalah. Pernah gak guna handycafe, tapi banyak iklan yang tak elok (lucah, seksi dsb) keluar kat desktop. Ataupun hasrul suggest kat saya kat mana nak beli software ni.
Thank you.
 

HerbaRimba

Newbie
Joined
Oct 21, 2006
Messages
174
Points
16
kat batu pahat area mana hasrul? saya ada abang angkat kat parit raja. nak jalan cc awak bleh?

*mm.. bila teringat kat abang angkat ni, rasa-rasa nak buat ebook pasal kisah dia, maybe tajuk 'ABANG KAYA ABANG MISKIN' (RICH DAD POOR DAD?) Salah seorang mentor dan reference kearah kebebasan kewangan.
 

Azwan

freshman
Joined
Dec 7, 2006
Messages
318
Points
16
Assalamualaikum,
saudara hasrul,saya berminat nak bukak cc ni,tapi saya takde panduan macamana nak mulakan... berapa kos permulaan yang perlu untuk buka cc?
saya rasa saudara hasrul boleh buat satu ebook tentang perniagaan kafe siber ni,yang lengkap dengan segala perbelanjaan... saya akan jadi pelanggan pertama yang beli..
 

hasrul

Senior
Joined
Dec 15, 2005
Messages
729
Points
18
Syed Ikhwan,

Sama-sama.

HerbaRimba,

Software tu tak pasti sangat ler. Saya guna Game Server, tapi sekarang dah takde lagi. Kalau nak datang, silalah. Tapi kena buat appointment dulu. Call saya, fasal biasanya saya sibuk.


Azwan,

Fasal kos saya dah tulis sebelum ni. Cuba refer post-post yang terdahulu.
 

kodin

Senior
Joined
Jul 6, 2006
Messages
968
Points
18
skg nih pihak kementerian sedang jalankan operasi centak rompak, persendirian ataupun company yg menggunakan computer ataupun perisian/software yg cetak rompak... dorang akan rampas n saman....

klau cybercafe mcm mane plak? termasuk jugak ke? setahu saya kebanyakan cybercafe n boleh jd semua cc gune pirate, n pc yg tak original...
 

aidacutes

Newbie
Joined
Nov 20, 2006
Messages
384
Points
18
skg nih pihak kementerian sedang jalankan operasi centak rompak, persendirian ataupun company yg menggunakan computer ataupun perisian/software yg cetak rompak... dorang akan rampas n saman....

klau cybercafe mcm mane plak? termasuk jugak ke? setahu saya kebanyakan cybercafe n boleh jd semua cc gune pirate, n pc yg tak original...
yea, cyber pun termasuk juak!
 

hasrul

Senior
Joined
Dec 15, 2005
Messages
729
Points
18
cyber cafe dari tahun lepas dia orang dah hantar surat. So kena jawab dan declare berapa pc dan license apa yang kita gunakan. Setiap tahun kena hantar report.
 

zakhwan

freshman
Joined
Mar 8, 2006
Messages
100
Points
0
aku cadang nak bukak cybercafe kat tpt baru.Insya'Allah dalam bulan 1 ni baru nak start bukak.modal agak tinggi sebab nak bukak dalam 30 - 60 pcs
kos satu pc dalam lingkungan rm2500 (spec game)termasuk lesen OS.

mmg bukak cc ni amat menguntungkan.kalau nak dikira2, boleh untung dalam 10 20 sebulan bergantung pada jumlah pc.

60pcs

kite ambik 30pcs average orang gune dengan purata 5 jam setiap satu dapa harga rm2 sejam

30 x 5 x 2 = 300

sebulan 300 x 30 = 9000

tolak sewa,bill = 6000 untung bersih.

ada cc kat tpt aku ni ada 90 pc.setiap masa hampir semua pc ada org guna.

90 x 10jam x 2 = 1800
1800 x 30 = 54k sebulan.hehehe... kejap je nak bayar balik ********.
 

dewa

freshman
Joined
Aug 8, 2007
Messages
6
Points
1
Helo... Bro..
Leh Tlg Aku X?
Aku Nk Beli Pc 2nd Hand Sekadar Untuk Surfing Nak Buka Cc.
Bro Ade Link X?
Mana Nk Dpt Yg Murah Skit Ek?
 

dewa

freshman
Joined
Aug 8, 2007
Messages
6
Points
1
komputer p4 2nd hand skang baru je rm1000(harga dealer la). Kalo ko nak bukak cc, xkan la nak beli harga customer biasa kot. rugi lah. lagipon, untuk cc, guna p3 je - dell hitam tu. aku beli 3 bijik untuk opis aku. baru rm550 sebijik sekali ngan printer pixma ip1600 lagi tu.

550X10 baru rm5000 untuk budget komputer saja.

KT MANA LEH DPT P4 2ND HARGA TU?
AKU NK 20 BIJIK KLU ADE.
BLEH TLG X? URGENT
 

dewa

freshman
Joined
Aug 8, 2007
Messages
6
Points
1
komputer p4 2nd hand skang baru je rm1000(harga dealer la). Kalo ko nak bukak cc, xkan la nak beli harga customer biasa kot. rugi lah. lagipon, untuk cc, guna p3 je - dell hitam tu. aku beli 3 bijik untuk opis aku. baru rm550 sebijik sekali ngan printer pixma ip1600 lagi tu.

550X10 baru rm5000 untuk budget komputer saja.

TLG BGTAU AKU KT MANA NK DPT PC YG SEDANG2 GITU...
AKU NK BELI 20 BIJIK.
SERIUS BUYER
 

affuone

freshman
Joined
Oct 9, 2006
Messages
397
Points
16
TLG BGTAU AKU KT MANA NK DPT PC YG SEDANG2 GITU...
AKU NK BELI 20 BIJIK.
SERIUS BUYER
Hm.. Ko beli yang PIII refurbish je. Harga dalam 6 ratus je setiap satu jika tak silap aku. Siap dapat monitor 17 lagi. All black. Kat kelantan banyak. Kat tempat lain aku tak tau. Hehe.
 

apect

freshman
Joined
Jan 17, 2007
Messages
4
Points
1
kalo nak bukak cc tu, jangan la budget sangat, tu kedekut namanya. org sekarang gila dgn dual core, korang lagi mau guna p3 ka? tlg survey harga hardware dan tgk perbandingan barang baru dgn barang lama. sama harga kan? so knp tak beli brand new? budak kecik pun tau bezakan pc tu lembab ke laju tau. kalo betul series nak bukak cc, pilih la pc yang high end terus. jangan cuma pikir nak murah jek. kepuasan customer, ialah teras bisnes cc
 

power

freshman
Joined
Feb 8, 2007
Messages
281
Points
18
betultu apect

kat tempat aku ni cc banyak dan kebanyakan orang pergi cc yg pc nya laju dan canggih dgn pelbagai aksesori. So.. jgnlah kedekut nak melabur mahal skit utk hardware.
 

mijie

Senior
Joined
Jun 26, 2007
Messages
2,155
Points
38
Age
38
aku cadang nak bukak cybercafe kat tpt baru.Insya'Allah dalam bulan 1 ni baru nak start bukak.modal agak tinggi sebab nak bukak dalam 30 - 60 pcs
kos satu pc dalam lingkungan rm2500 (spec game)termasuk lesen OS.

mmg bukak cc ni amat menguntungkan.kalau nak dikira2, boleh untung dalam 10 20 sebulan bergantung pada jumlah pc.

60pcs

kite ambik 30pcs average orang gune dengan purata 5 jam setiap satu dapa harga rm2 sejam

30 x 5 x 2 = 300

sebulan 300 x 30 = 9000

tolak sewa,bill = 6000 untung bersih.

ada cc kat tpt aku ni ada 90 pc.setiap masa hampir semua pc ada org guna.

90 x 10jam x 2 = 1800
1800 x 30 = 54k sebulan.hehehe... kejap je nak bayar balik ********.
kalau tahun lepas..begitu sukar untuk membuat ******** perniagaan sekiranya nak bukak cyber cafe...hampir semua bank tak bagi

dan aku pun bertanya la dgn orang2 yang tahu pasal ******** ni dan melalui pembacaan aku....

perniagaan cyber cafe ni ada tempoh tepu dia...iaitu hanya lima tahun sahaja...keuntungan...

betulkan aku kalau salah....

dan aku tanya ngan orang MARA, diorang ckp perniagaan cyber cafe bukan perniagaan jangka panjang...dan bukan untuk selama2nya...kecuali kita ada nilai tambah..seperti..buat tmpt printing, photocopy....design web, jual aksesori pc, repair pc dan segala mcm lagi la
 
Top