buka business gym

limtape

junior
Joined
May 28, 2013
Messages
129
Points
18
Aku cadang nak buka gym sbb member aku ramai gila wei yg main gym. So plan nak buka business ni because mmg high demand among my friends. Nak starting beli equipment and all the gym stuff mesti besar kan modal dia. Korang ada cadangan mana nak dpt modal. Maybe boleh buat **** ke kan? okay ke?
 
Last edited:

mikael

freshman
Joined
Jan 17, 2020
Messages
14
Points
1
Age
31
Hi semua. Aku cadang nak buka gym sbb member aku ramai gila wei yg main gym. So plan nak buka business ni because mmg high demand among my friends. Nak starting beli equipment and all the gym stuff mesti besar kan modal dia. Korang ada cadangan mana nak dpt modal. Maybe boleh buat **** ke kan? okay ke?
bagus bro memahami member. Senang nanti nak minta harga member main dkt gym kau huhu
 

abraham205

freshman
Joined
May 23, 2013
Messages
42
Points
8
Hi semua. Aku cadang nak buka gym sbb member aku ramai gila wei yg main gym. So plan nak buka business ni because mmg high demand among my friends. Nak starting beli equipment and all the gym stuff mesti besar kan modal dia. Korang ada cadangan mana nak dpt modal. Maybe boleh buat **** ke kan? okay ke?
Tgk area jugak nk bukak kat mana, kalau area kl ni mcm senang nak dpt gym... klu price competitive mungkin boleh maju. Klu mahal susah jugak.
 

sedili23

freshman
Joined
Oct 28, 2013
Messages
65
Points
6
bagus bro memahami member. Senang nanti nak minta harga member main dkt gym kau huhu
Member tak member, kalau aku price sama je dengan org lain haha, kalau nak kira member habis la bisnes.
 

mikael

freshman
Joined
Jan 17, 2020
Messages
14
Points
1
Age
31
Tgk area jugak nk bukak kat mana, kalau area kl ni mcm senang nak dpt gym... klu price competitive mungkin boleh maju. Klu mahal susah jugak.
kena pilih kawasan lot kedai. Try je dulu dkt kawasan yg biasa biasa. Tp barang dalam gym tu kena tiptop and kena pandai buat promotion mesti ramai org dtg
 

sedili23

freshman
Joined
Oct 28, 2013
Messages
65
Points
6
kena pilih kawasan lot kedai. Try je dulu dkt kawasan yg biasa biasa. Tp barang dalam gym tu kena tiptop and kena pandai buat promotion mesti ramai org dtg
Nak bukak bisnes besar kena ada pengalaman, pandai uruskan wang weh. Takut gak bankrap ke apa. Cuba buat kecik - kecik dulu.
 

sedili23

freshman
Joined
Oct 28, 2013
Messages
65
Points
6
baek tu acano tu? brp rate dia?
Rate yayasan ihsan 6.5 - 9.99%. Ikut pada peminjam punya financial profile n credit score. Tapi member - member aku yg pakai mostly dpt 8% ke bawah je.
 

HaziqThaqif

freshman
Joined
Dec 24, 2019
Messages
5
Points
1
Age
23
Nak bukak bisnes besar kena ada pengalaman, pandai uruskan wang weh. Takut gak bankrap ke apa. Cuba buat kecik - kecik dulu.
yezza ilmu takda nak buat business besar terus mmg lingkup hahaha mcm mak aku buka kedai jual baju first niaga dkt uptown je. Bila dah mahir bab business ni skrg dah ada sewa kedai dkt Ipoh. Ha time ni mak aku buat **** utk buka business
 

HaziqThaqif

freshman
Joined
Dec 24, 2019
Messages
5
Points
1
Age
23
Rate yayasan ihsan 6.5 - 9.99%. Ikut pada peminjam punya financial profile n credit score. Tapi member - member aku yg pakai mostly dpt 8% ke bawah je.
okay je kalau rate mcm ni rendah lah juga... Standard tempoh bayaran brp lama ya? Kalau lagi lama nanti lagi banyak interest kita byr hahaha
 

sedili23

freshman
Joined
Oct 28, 2013
Messages
65
Points
6
yezza ilmu takda nak buat business besar terus mmg lingkup hahaha mcm mak aku buka kedai jual baju first niaga dkt uptown je. Bila dah mahir bab business ni skrg dah ada sewa kedai dkt Ipoh. Ha time ni mak aku buat **** utk buka business
Klu bisnes jumkah besar ni kena ada bisnes plan, bisnes pun kena untung dlm masa setahun tak silap.
 

sedili23

freshman
Joined
Oct 28, 2013
Messages
65
Points
6
okay je kalau rate mcm ni rendah lah juga... Standard tempoh bayaran brp lama ya? Kalau lagi lama nanti lagi banyak interest kita byr hahaha
Tempoh ******** utk yayasan ihsan 1 hingga 10 tahun. Ikut la klu mampu byr dalam jangka masa pendek, pinjam sekejap je la.
 

sedili23

freshman
Joined
Oct 28, 2013
Messages
65
Points
6
Terkejut aku tgk website dia dua hari pun dah boleh lulus **** ni. Kelayakan nak dpt **** ni susah ke?
Ade jugak **** lain yg mcm ni, cuma klu blacklist tu **** lain tak lepas kot. Kelayakan dia warganegara, minimum gaji 1.5k, tidak bankrap, staff kerajaan / badan berkanun terpilih, umur 20 - 58 tahun n dah bekerja 6 bulan dan keatas.
 

mikael

freshman
Joined
Jan 17, 2020
Messages
14
Points
1
Age
31
Klu bisnes jumkah besar ni kena ada bisnes plan, bisnes pun kena untung dlm masa setahun tak silap.
Betul tu boss. At least bank ni nak tgk kita punya performance. if every month untung bersih konsisten ataupun untung besar ha baru lah yakin sikit dia nak kasi ****. Setakat untung ciput ha baik niaga pasar malam je hahahah
 
Top